Anmeldelse: The Tragedy of Macbeth (Apple TV+)

Joel Coen har egenhændigt skabt den bedste filmatisering af Macbeth i et værk, der emmer af kreativ vision og suverænt skuespil af Denzel Washington som vanvidskonge.

Coen-brødrene er nu blevet til Coen-broderen, og søskendeparrets lange samarbejde er, indtil videre, en saga blot. Joel Coen står nu tilbage som egenhændig instruktør — et faktum, der øjensynligt ikke fylder filmmageren med frygt. "The Tragedy of Macbeth" er endnu en version i en lang række filmatiseringer af William Shakespeares velkendte skuespil. Og for ikke at gøre det ærefrygtindgydende nok, skal Joel Coen nu træde i fodsporerne på filminstruktører som Orson Welles, Roman Polanski og Akira Kurosawa i forsøget på endnu en gang at bringe Macbeths vanvidsrejse kunstnerisk til livs.

Blændende ambition og korrumperende grådighed fortærer adelsmanden Macbeth, efter det profeteres af tre hekse, at han en skønne dag vil regere som konge af Skotland. I samarbejde med intrigante Lady Macbeth planlægger ægteparret mordet på den nuværende Kong Duncan for at fremskynde spådommens opfyldelse – og for at opnå den begærede magtfuldkommenhed. Det viser sig dog, at grådighed afføder magtblindhed, og pludselig kan Macbeth ikke se skoven for bare træer.

Det er altid spændende at se, hvordan store filmmagere bearbejder monumentale teaterskuespil. En risiko vil altid være, at skuespillernes fremragende monologer føles ensformige, såfremt filmmediets kunnen ikke udnyttes. Justin Kurzel fyldte sin Macbeth med stilfuld farveleg, Kurosawas "Blodets trone" bærer præg af interessante kulturelle forskelle, og notoriske Polanski skruede angiveligt blodsudgydelsen op som reaktion på Sharon Tates død. Men måske overraskende er det filmpioneren, og senere Hollywoods persona non grata, Orson Welles, hvis version der skæves mest til denne gang.

Joel Coen forener på enestående vis de tysk-ekspressionistiske vanvidskulisser på Macbeths slot af sindssyge med film noirs moralske skyggeleg, hvori nye tronragere og forrædere lumskt kan skjule sig. Alt, ud over et enkelt skud, er mesterligt fotograferet i studier, og denne fantastisk falske virkelighed tillægger tragedien endnu et lag livsfarlig forvirring. Både Macbeth og Lady Macbeth bevæger sig rundt i dette magtliderlige delirium, hvor politisk beslutningstagen har grobund i grådighed, selvbeskyttelse og paranoia.

Welles, Michael Fassbender, Toshirô Mifune og Jon Finch har alle med hver deres stil bragt Macbeth til skærmen i varierende grader af sindssyge og med varierende grader af menneskelighed. Med castingen af Denzel Washington ser vi den vellidte skuespiller med det smeltende smil forsvinde ind i den komplekse karakter, der er enhver performers drøm. Shakespeares gudsbenådede billedsprog bringer utallige fortolkningsmuligheder frem, og Washington leverer en præstation mere underspillet end teatralske Orson Welles, men ikke desto mindre lige så hårdtslående. Det er simpelthen for lang tid siden, vi har set Washington katapultere hele sit kæmpe skuespilsarsenal i hovedet på publikum, så eksemplarisk som hans Macbeth tillader.

Bakket op af en solid præstation fra Frances McDormand pisker det paniske kongepar rundt i moralske spektakler, der grænser sig op ad en Oscar-lokkende skuespilssession. Coen krydrer dog de lange, labyrintiske vanvidsmonologer med nok sidespor til stærke biroller, så publikum kan holde til den ængstelige tur mod bunden af sindssygespiralen. "The Tragedy of Macbeth" brager mod toppen som en velkommen tronrager af bedste Macbeth-filmatisering, alt imens Coens eksekvering vidner om en stilistisk magtfuldkommenhed, som kun de bedste kan drømme om — og ikke mindst begære.

"The Tragedy of Macbeth" kan ses på Apple TV+ 14. januar.

The Tragedy of Macbeth (Apple TV+)

Kommentarer

The Tragedy of Macbeth (Apple TV+)

  • ★★★★0

    Glæder mig. Er du sindssyg så flot cinematografi den ser ud til at have. Elsker en s/h og så 1.3 format. 

    Babo12-01-22 10:18

  • ★★★★★★0

    Noteret, lyder lovende - den ryger på snarrest - tænker det bliver på søndag.

    Wayne12-01-22 10:35

  • 0

    "Coen-brødrene er nu blevet til Coen-broderen, og søskendeparrets lange samarbejde er, indtil videre, en saga blot."

    Hvordan skal det her forstås? Er brødrene blevet uvenner eller noget?

    ZimaBlue12-01-22 11:41

  • ★★★★★1

    "Coen-brødrene er nu blevet til Coen-broderen, og søskendeparrets lange samarbejde er, indtil videre, en saga blot."

    Hvordan skal det her forstås? Er brødrene blevet uvenner eller noget?

    Ethan har bare ikke lige lyst til at lave film i øjeblikket. Han udelukker ikke at vende tilbage til filmmediet, men p.t. vil han hellere fokusere på at lave teater.

    Kruse12-01-22 12:33

  • 0

    Ethan har bare ikke lige lyst til at lave film i øjeblikket. Han udelukker ikke at vende tilbage til filmmediet, men p.t. vil han hellere fokusere på at lave teater.

    Ok, tak. Det have også overrasket mig meget, hvis der lå noget dramatisk bag. Og godt at høre, at det ikke nødvendigvis er helt slut :) 

    ZimaBlue12-01-22 17:24

  • ★★★★0

    Hvis man er interesseret, så ser den også ud til at få et begrænset antal visninger i biograferne. Her i hovedstaden kører den i Grand fra i dag og til og med onsdag.

    thomsen16-01-22 18:52

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen