Anmeldelse: Quarry (HBO Nordic)

HBO's amerikanske filmkanal Cinemax er i de seneste år begyndt at producere originale serier ligesom sin storebror. Seneste skud på stammen er den utroligt velproducerede og detaljespækkede "Quarry", der fik premiere 10. september herhjemme på HBO Nordic.

"Quarry" handler om Vietnam-veteranen Mac, velspillet intenst af Logan Marshall-Green, der efter hjemkomsten fra sin anden udstationering støder på store problemer med at åbne op for sin kone og passe ind i samfundet igen. Hans traumatiske erfaringer under krigen har gjort ham følelseskold, men også til en perfekt dræbermaskine. Så da det ikke lykkes at arbejde med sin gamle passion for at svømme, ser han sig snart nødsaget til at tjene sine penge og finde et formål i livet ved at arbejde som lejemorder for den mystiske Broker, der giver ham kodenavnet Quarry, da han ligesom et stenbrud er udhulet indefra.

Serien er dog ikke en simpel krimi-thriller, da den primære handling er suppleret af en yderst fængslende skildring af livet og den politiske situation i sydstaternes Memphis i begyndelsen af 70'erne. Tids- og miljøbeskrivelserne er så veludførte og har så meget (uhyggeligt) henslængt sydstatscharme, at de næsten udgør deres egen karakter. Kontrasten mellem de kølige likvideringer og de varme accenter og lokaliteter fremhæver ofte fine nuancer i karaktererne, men den store sans for detaljer udskyder en smule handlingen, så serien først kommer ordentligt i gang efter to-tre afsnit.

På mange måder virker det, som om "Quarry" vil lidt for meget. Heldigvis er det "for meget" virkeligt godt lavet. Det filmtekniske håndværk er imponerende. Stemningen af 70'ernes Memphis emmer ud af serien. Musikudvalget af sydstatsblues, soul og halvfjerdserrock er en fornøjelse at lytte til, selv under rulleteksterne. De intense actionsekvenser og lange, uklippede indstillinger er så umådeligt skarpt eksekveret, at jeg sad på kanten af sædet hver gang af ren spænding. Den visuelle side bærer også en detaljerig, effektiv symbolik, men er samtidigt ret simpel og ren i sine kameraindstillinger, så billederne aldrig føles rodede eller overfyldte.

Alle problemer opstår tilsyneladende ud af manuskriptet. Handlingen, der også skildrer de sortes fortsatte problemer efter Martin Luther Kings død, præsidentvalgkampen og olympiaderne i '72, kan virke forvirrende og karaktererne for karikerede, men det gør heldigvis ikke det store, for alle de relativt ukendte skuespillere er helt i top. Marshall-Green, som jeg kun kendte fra "Prometheus" som Tom Hardys dobbeltgænger, spiller sin modsætningsfyldte rolle med et besnærende nærvær, især over for sin kone, spillet eminent af Jodi Balfour. Damon Harrimans kulørte lejemorder Buddy er dybt fascinerende, især i scenerne med sin mor, der kun har kærlighed tilovers for sin menneskedræbende søn.

"Quarry" er en fantastisk flot serie, der med sin elegante sydstatscharme fører dig ind i en dybt betagende og indlevet skildring af starthalvfjerdsernes brydningstid. Trods den sløve start og en lidt rodet handling, der kræver en smule tålmodighed for at følge – men som en sæson 2 potentielt kan forbedre uden problemer – er det en vældig spændende fortælling. Den bliver kun bedre afsnit for afsnit, og den bragte mig personligt tættere på min umulige drøm om at leve i 70'erne.

Anmeldelsen er baseret på seriens første syv afsnit.

Quarry (HBO Nordic)

Kommentarer

Quarry (HBO Nordic)

  • 0

    Fedt, den skal da ses efter jeg er færdig med The Night Of.

    Sluppermand11-09-16 18:16

  • 1

    Er efter første afsnit enig med anmeldelsen. Detaljerne og stemningen er uovertruffen. Er ikke blevet grebet sådan siden Breaking Bad og True Detective:-D

    PatrickJane12-09-16 17:13

  • 1

    Serien er udfra de 2 første afsnit det bedste jeg set i lang lang tid. Den er om muligt endnu mere dyster og blottet for varme, end True Detective 1. Der går ekstrem lang tid imellem der bliver lavet serier og film der er uhyggelige helt ind sulet,, men Quarry er det bedste jeg har set indenfor den genre nogensinde. Indtil videre fortjener den 10 stjerner på imdb .

    kepa18-09-16 20:30

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen