Anmeldelse: The Gray Man (Netflix)

Russo-brødrenes stjernespækkede thriller stimulerer sjældent de små grå, men til gengæld får den et godt greb om både vores sanser, nerver og lattermuskler.

Midt under "The Gray Man" begyndte jeg at spekulere over, hvornår jeg sidst havde set et virkelig godt, gedigent actionbrag. Sådan et, hvor man elsker helten og elsker at hade skurken. Hvor slagsmålene og skudduellerne ikke drænes for liv af computerskabt kunstighed eller konstante kamerarystelser. Hvor både projektiler og punchlines slår gnister. Hvor historien tør at være enkel og målrettet – uanfægtet af påtagede twists og meningsløse sidehistorier. Og så gik det pludselig op for mig: Jeg sad og så netop den film! Og den mindede mig om alt det, jeg så ofte har savnet fra genren.

Man burde vel heller ikke have forventet andet af Russo-brødrene? Joe og Anthony instruerede trods alt den nok bedste Marvel-film til dato, "Captain America: The Winter Soldier", samt en af filmhistoriens største kassesucceser, "Avengers: Endgame". Men parrets renommé blev svækket en smule af det nedsablede PTSD-drama "Cherry" og den dybt konventionelle thriller "Extraction", som brødrene skrev manuskriptet til. Men "The Gray Man" understreger, at det var galskab at betvivle Russo-parrets flair for førsterangs underholdning efter sølle to svipsere.

Titlen refererer til en særskilt gruppe CIA-agenter, der netop opererer inden for en slags gråzone mellem ret og uret. Mellem lov og selvtægt. De udfører de opgaver, som CIA ikke officielt kan notere i årsregnskabet. Og de bærer alle kodenavnet Sierra efterfulgt af et tal – Sierra Six (Ryan Gosling) er vores helt, der ligesom sine kollegaer blev rekrutteret i spjældet og fik et uimodståeligt tilbud: dræb skurke for CIA og lev samtidigt uden for fængslets mure. Men en dag går en mission galt, og da Six får fingre i et USB-stik spækket med tophemmelige CIA-data, får agenten en hær af lejesvende på nakken – inklusive den sadistiske Lloyd Hansen (Chris Evans), hvis moustache er lige så ækelt som hans hang til tortur.

Et kort resumé får måske nok "The Gray Man" til at lyde en smule fantasiløs og forudsigelig. Vi har da også set ufatteligt mange actionfilm om stjålne CIA-filer og agenter på flugt. Og historien er vitterligt så enkel, som den lyder: good guy flygter gennem Europa og slås med bad guys, indtil kun én stadig står oprejst. Men fortællingens fedtfattighed er ikke en svaghed, men tværtimod en kolossal styrke – den giver nemlig karaktererne masser af tid og plads til at boltre sig.

Og hold da op, hvor skuespillerne boltrer sig. Gosling var formidabel som uortodoks actionhelt i "Drive" og "The Nice Guys", men han er også helt perfekt som krumtappen i en mere konventionel actionbasker – hans medfødte karisma og tilbagelænethed gør ham til et meget menneskeligt og besnærende anker i filmens eksplosive kaos. Og Evans er lige så fortryllende som Lloyd. Efter at have spillet den evigt regelrette Captain America i årevis nyder Evans tydeligvis at slippe tøjlerne og lege svinehund. Kan I huske, hvor charmerende Evans var som selvoptaget slagsbror i Edgar Wrights "Scott Pilgrim vs. the World"? Her får I mere af samme skuffe, og sammen er Evans og Gosling en førsteklasses duellerende duo.

Og også birollerne udfyldes af vildt veloplagte skuespillere – fra Ana de Armas, der spiller Six' skønne sidekick, over Billy Bob Thornton, som giver filmen lidt velkommen patos i rollen som Six' mentor/faderfigur, til Jessica Henwick og "Bridgerton"-stjernen Regé-Jean Page, der i fællesskab brillerer som evigt stridende CIA-chefer. Som seer føler man sig som gæst til en fest, der svømmer over i smittende energi og entusiasme.

Bortset fra en smule overpoleret, distraherende CGI så er actionsekvenserne generelt lige så herligt varierede og koreograferede som dem i "Captain America: The Winter Soldier". Og også hér går Russo-brødrene ned i gear på de helt rette tidspunkter og lader både karaktererne og publikum ånde, så man aldrig bliver udkørt – og manuskriptets replikker er simpelthen kræs for øregangene, der konsekvent rykker i smilebåndene og lattermusklerne. Nej, "The Gray Man" opfinder ikke den dybe tallerken, men den serverer altså en actionfyldt lækkerbisken på den tallerken, den vitterligt har.

Se Moovy TV's "The Gray Man"-interviews med Ryan Gosling og Co.:

The Gray Man (Netflix)

Kommentarer

The Gray Man (Netflix)

  • 0

    Var Extraction en svipser ? Jeg syntes den var genial, og jeg glæder mig 2eren.

    Dalgaard21-07-22 09:33

  • ★★★★★★0

    Var Extraction en svipser ? Jeg syntes den var genial, og jeg glæder mig 2eren.

    Jeg fandt den var en solid gang Ramasjang. Godt lavet. Men….Genial ville nok føles som en overdrivelse:)

    T. Nielsen21-07-22 09:36

  • ★★★★0

    Kun 53% på RT. Ikke at jeg tror dem altid, faktisk kan jeg bedre lide når det er en blandet modtagelse, men lige præcis med sådan en film som denne, kunne jeg være fristet at tro den ikke er bedre end hvilken som helst anden gennemtærsket middelmådighed. Men alene pga budgettet ser jeg den nok. 

    Babo21-07-22 09:49

  • ★★★★★0

    Jeg tror Johan har fået solstik :)

    Jeg kommer nok ikke selv til at se den, da jeg synes den ser aggressivt middelmådig og karakterløs ud i traileren.

    Kruse21-07-22 10:29

  • ★★★★★0

    Jeg kommer nok ikke selv til at se den, da jeg synes den ser aggressivt middelmådig og karakterløs ud i traileren.

    Jeg tænkte sjovt nok helt det samme, da jeg så traileren! :-D Nå, nu vil jeg ud og få lidt frisk luft... jeg har ikke været så hårdt ramt af solstik siden april 2012!

    The Insider21-07-22 10:38

  • 0

    Johan, for helvede da! 

    Det er en af de dårligste actionfilm, jeg har set længe. Totalt blottet for den charme Evans og Gosling ellers normalt leverer. Især Evans skurke-karakter er tåkrummende pinagtigt at overvære. 

    Fra første scene var det tydeligt, at den aldrig ville blive hverken spændende eller underholdende, og at Netflix igen havde formået at spilde et kæmpe budget på endnu en bunke lort! 

    2/6

    Lars Knudsen 21-07-22 14:24

  • ★★★★★1

    Johan, for helvede da! 

    Det er en af de dårligste actionfilm, jeg har set længe. Totalt blottet for den charme Evans og Gosling ellers normalt leverer. Især Evans skurke-karakter er tåkrummende pinagtigt at overvære. 

    Fra første scene var det tydeligt, at den aldrig ville blive hverken spændende eller underholdende, og at Netflix igen havde formået at spilde et kæmpe budget på endnu en bunke lort! 

    2/6

    Lars! Skynd dig nu at få den solcreme på, min ven! Og så få genset "Doctor Sleep" bagefter <3

    The Insider21-07-22 14:37

  • ★★★★★★1

    Fedt - fredagsfilmen er reddet :-)

    Wayne22-07-22 14:26

  • ★★★0

    Det var godt nok en kedelig omgang, desværre. Definitionen af filmisk metervare. Ikke rigtig noget som man ikke har set før og i mange tilfælde bedre. Ryan Gosling virkede også til at køre på automatpilot. 

    Filmen var ikke så ringe at den var ufrivillig komisk, den var bare kedelig. Teknisk kompetent udført, men aldrig spændende og hurtigt glemt. Det er nok noget af det værste en film kan være. 

    Den får ikke bundkarakter, da den som sagt er teknisk veludført, men alt andet spiller sgu ikke rigtig. Får næsten indtryk af at det er en film Russo-brødrene har lavet for at opfylde et kontraktmæssigt krav til Netflix.

    2/6 

    Essal23-07-22 16:14

  • ★★★★0

    1/6 på den lille skala. Den er også teknisk skod. Utroligt ingen på settet råbte vagt i gevær. 

    Babo23-07-22 16:25

  • ★★★0

    1/6 på den lille skala. Den er også teknisk skod. Utroligt ingen på settet råbte vagt i gevær. 

    Så har vi nok forskellige definitioner af 'teknisk'. Actionscenerne fungerer i sig selv fint nok. Jeg ved hvad der foregår i scenerne. Jeg kan faktisk se hvad der foregår. Ja, vi er virkelig nede i petitesserne nu, men der er sgu mange Hollywood film, der har elendige actionscener.

    Jeg er en af dem, der ikke er den største fan af Bourne Supremacys håndholdte (sorry Johan), med 20 klip i sekundet, stil. Som sidenhen er blevet misbrugt af mange instruktører/klippere til at skjule at skuespiller X, Y, Z faktisk ikke er professionelle stuntmænd/kvinder og det funker aldrig. Det hiver mig ud af filmen med det samme.

    Russu-brødrene er kompetente instruktører når det kommer til at iscenesætte action og ikke mindst hvordan actionscener skal filmes og efterfølgende klippes. Men selv dygtige håndværkere producerer en metervare i ny og næ. Det her var en metervare.   

    At actionscenerne så mangler spænding da jeg ikke har nogen interesse i persongalleriets ve og vel er det egentlige problem. Og det er et stort problem.

    Essal23-07-22 16:37

  • ★★★★★★1

    Er vi ude i en ny Battleship joke?

    T. Nielsen23-07-22 17:09

  • ★★★★0

    Essal: det må vi have, ja. For jeg synes faktisk action’en var dårlig. Allerede i den første slåsscene med fyrværkeri, kæmpede jeg med at se hvad der skete. Så var der den forfærdelige fly-scene, som simpelthen var så tåkrummende, både som dårlig CGi, men også bare i dens computerspils æstetik og koreografi, som virkelig tog mig ud i filmen. Så er der den store jagtscene i gaderne og foruden at være totalt blottet for suspense, synes jeg ganske enkelt det så for billigt og poleret ud, selvom man selvfølgelig godt kunne se, hvad der sker. Jeg vil næsten ønske jeg ikke kunne, i håb om min fantasi i det mindste kunne forestille sig bedre slutprodukt. Resten af action’en indeholder standard skyderier og slås’en, som jeg har set til hudløshed. Intet stikker ud her. Men når jeg siger teknisk, så mener jeg også andre ting, som interessant fotografering eller måske lyd. Bare et eller andet. Men heller ikke her var der noget for mig. 

    Jeg nød action’en i Winter Soldier, men når jeg kigger tilbage, så synes jeg brødrene har en lidt heftig og overgearet stil, selvom jeg synes det lykkedes fint i Winter Soldier, så har den tabt lidt for mig med årene. Bourne Supremacy derimod, ja det kan måske virke underligt jeg roser den, men Greengrass trumfer med sin æstetik, han har et virtuost øje, som gør jeg er en del af action’en fremfor at ‘nyde’ den i traditionel forstand. På en måde udfordrer han mine sanser og det ser jeg som en kvalitet, men forstår godt man kan blive søsyg undervejs. 

    Babo23-07-22 17:17

  • ★★★★0

    Er vi ude i en ny Battleship joke?

    Troede aldrig jeg skulle sige det, men den er bedre :)

    Babo23-07-22 17:19

  • ★★★★★★0

    Troede aldrig jeg skulle sige det, men den er bedre :)

    Troede aldrig jeg skulle høre det.

    T. Nielsen23-07-22 17:38

  • ★★★★0

    Troede aldrig jeg skulle høre det.

    Det er lige før den stiger i anseelsen, men også kun lige før :)

    Babo23-07-22 17:51

  • ★★★★★★0

    Vi slukkede efter 20 min. Alle synes den var kedelig. Så vi så Cell i stedet.

    davenport23-07-22 22:51

  • 1

    Har åbenbart været næsten lige så underholdet med filmen som Johan.

    Klart en ad de bedre film Netflix har spyttet ud, og er faktisk ret pjattet med de 2 hoved roller :)

    Geekalot24-07-22 07:59

  • ★★★★★★1

    Solid underholdning - helt enig! Lidt formularisk mod slutningen - men jeg er klar på en 2’er.

    Wayne24-07-22 08:34

  • ★★★0

    Jeg efterlader lige den her:

    www.youtube.com/watch

    Essal15-08-22 22:17

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen