Anmeldelse: Fædre & mødre

Paprika Steens mest vellykkede film til dato er også hendes sjoveste.

Det er ikke nemt at være de nye i klassen. Man skal finde nye venner og rette sig ind efter det nye regelsæt. Mange kender det fra deres egen skolegang. Sjov og ballade er der plads til, men mobning og utryghed er også en del af systemet. Instruktør Paprika Steen og manuskriptforfatter Jacob Weis har med "Fædre & mødre" skabt en både kærlig og satirisk allegori over, hvordan det er at være de nye.

Piv (Katrine Greis-Rosenthal) og Ulrik (Jakob Hauberg Lohmann) er forældre til Hannah. Den lille pige skal skifte skole for fjerde gang, og mor og far vil gøre alt for at skabe det bedste fundament for deres datters. Skoleleder Adrian (Lars Brygmann) garanterer, at alle, både forældre og børn, har det rigtig godt, og at der er fede fester i sigte. Det er tilmed tid til årets hyttetur, hvor alle som én er sammen en hel weekend. Piv, Ulrik og Hannah tager afsted, for hvad kan dog gå galt?

Paprika Steen debuterede bag kameraet med det mørke drama "Lad de små børn", som var alt andet end sjov. Efter den sorte komedie "Til døden os skiller" kom "Den tid på året", begge skrevet af Jacob Weis, som også har skrevet "Fædre & mødre". Duoen har nu arbejdet sammen på tre film. Man kan mærke, at makkerparret er tæt på at finde den perfekte formel.

I forhold til "Den tid på året", hvor humoren trådte i baggrunden i anden halvdel til fordel for dramaet, smelter begge genrer sammen i "Fædre og mødre". Persongalleriet er bredt og varieret. Der er forældre-stereotyper, som vil vække genkendelse hos publikum, som den overvægtige klovnetype, drukkenbolten, mobberen og scorertrolden. Alle de fungerer rigtig godt sammen – og for sig.  Manuskriptet er så skarpt skåret, at det kunne sagtens blive opsat som teaterstykke. Replikkerne er rappe og stikker til højre og venstre, samtidigt med at dramaet ulmer under overfladen. Ligesom i "Klovn"-universet er vi helt tæt på de pinlige episoder. Det er naturligvis ikke tilfældigt, at plakaten er opstillet som et skoleklassebillede. For hvem er mon egentlig børn og de voksne?

Jacob Lohmann bliver ved med at vokse som karakterskuespiller. Den 48-årige fynbo er et  fascinerende bekendtskab og er i flere scener virkelig fremragende. Især et skænderi med hustruen er stærkt, barnligt og morsomt på samme tid. Alle skuespillere, for der er mange i det store ensemble, kan ikke nævnes her. Steen og hendes caster har dog ramt plet med et veloplagt hold. Både mødrene og fædrene er alle stærkt spillende, uanset om det er morsomt, alvorligt eller sørgeligt. Heriblandt  Line Kruse, der har fået sin mest saftige rolle til dato. Dog er det synd, at Mikael Birkkjær og Lisa Loven Kongsli ikke får mere at lave. Selv i en mindre rolle leverer Lars Brygmann fantastisk underspillet komiske optrin. Blot for at nævne et par af de gode præstationer.

Paprika Steen og Jacob Weis har med både den morsomme og dramatiske hyttetur lavede deres mest vellykket film til dato. Historien er genkendelig og karaktererne er stereotyper. Men det vækker med garanti genkendelse for publikum som velskrevet satire over forældre og deres børn. Alle skuespillerne er velcastede og velspillende. 2022 har været et rigtigt stærkt år for dansk film. "Fædre & mødre" er ingen undtagelse, med underholdning af høj klasse.

Fædre & mødre

Kommentarer

Fædre & mødre

  • ★★★★★★0

    "Den tid på året" var virkelig vellykket. Tror jeg booker et par billetter ASAP

    Wayne 3-11-22 09:09

  • 0

    Jeg så filmen igår på baggrund af denne anmeldelse og jeg blev virkelig skuffet. Den havde muligheden for at være en tragisk-komisk film a la retfærdighedens ryttere men var nok mest tragisk. Der var 2 måske 3 tidspunkter hvor filmen var sjov. Derudover var der mange forskellige plotlines som slet ikke blev fulgt til dørs. Jeg havde håbet på en morale til sidst men den slutter brat og uden forløsning. Øv.

    det mest positive var Rasmus Bjerg som virkelig var god. 

    DBN 4-11-22 12:56

  • ★★★★0

    FAR-Shelter ture FTW! (så meget "simplere" med økse & og JA, det må du godt :-O)

    Gasivodo 7-11-22 22:55

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen