Anmeldelse: Guillermo del Toros Pinocchio (Netflix)

Guillermo del Toros "Pinocchio" er en fortælling for folk i alle aldre, der er sjov, flot og rørende – og som for alvor giver Disneys 1940-version kamp til stregen.

Når snakken lander på Pinocchio, tænker de fleste nok først på Disneys animationsklassiker af samme navn fra 1940 baseret på Carlo Collodis bog, "Le avventure di Pinocchio", fra 1883 – en udødelig historie om drengen lavet af træ, der vil være en rigtig dreng. Tilbage i september udgav Disney et hult remake af 1940-klassikeren, men nu er Netflix parat med deres udgave. Selveste Guillermo del Toro har instrueret stop-motion-filmen sammen med Mark Gustafson, og resultatet er en af årets bedste film.

I 1930'ernes fascistiske Italien mister træskulptøren Geppetto (David Bradley) sin søn til et bombeangreb. I mange år sørger han over sit dræbte barn, indtil han en dag beslutter sig for at skabe en skulptur, der ligner sønnen. Men da denne bliver bragt til live som Pinocchio (Gregory Mann), bliver Geppetto udfordret i sin sorg og rollen som far, mens Pinocchio skal lære om livet og verdenen omkring sig.

Allerede fra start er filmen gribende. Stop-motion-animationen er vidunderlig at se på. Især med tanke på, hvordan karaktererne selv ligner træfigurer. Alexandre Desplats musik er fremragende, og historien får hurtigt skabt en emotionel tilknytning til karaktererne. Hermed bydes der op til 122 minutters underholdning, der tilbyder massere af hjerte, humor og et hidtil uset mørke i fortællingen, når Pinocchio går til filmen.

Guillermo del Toros "Pinocchio" har en barnlig sjæl. Den bryster sig af søde sange, er nysgerrig af sind og har lyst til eventyr, alt imens fortællingen omhandler fascisme, sorg og dødens natur. Del Toro og medforfatter Patrick McHale formår dog at blande disse elementer elegant, hvor der altid er plads til både det sjove og det mørke. Balancen mellem det barnlige og det dystre er perfekt, hvor alle aldre kan more sig og blive udfordret. Især da dette er mødet mellem uskyldighed og den grusomme virkelighed. Selvom filmens tredje akt skøjter lidt for let over sine konklusioner, efterlader budskabet stadig stof til eftertanke – nemlig at bearbejde døden, og at de døde hædres ved at leve videre. Et vigtigt budskab, som alle aldre kan lære af.

Oplevelsen hjælpes også af stemmeskuespillet. Fra Bradleys sorg, som Geppetto, til Manns nysgerrighed, som Pinocchio, og alt omkring sig. Hjulpet godt på vej af Ewan McGregor som Sebastian Cricket og Christoph Waltz som Count Volpe. Begge har en fest med deres roller. Selvom intet skal tages fra resten af castet, der også inkluderer John Turturro, Tilda Swinton og Ron Perlman. Sammen med animationen, fortællingen og sangene bidrager alle elementer til en flot oplevelse.

Anden omgang med Pinocchio i 2022 er ikke perfekt, men alligevel en fantastisk oplevelse. Humoren er sjov, uskyldig og alligevel mørk. Hvor træet også er skåret med flotte budskaber om døden og dens væsen. Dette er en fortælling for folk i alle aldre, der er sjov, flot og rørende. Og som, for alvor, giver Disneys 1940-version kamp til stregen.

Guillermo del Toros Pinocchio (Netflix)

Kommentarer

Guillermo del Toros Pinocchio (Netflix)

  • ★★★★★★1

    Fuldt hus - mere end man turde håbe på. Fedt.

    Wayne13-12-22 13:06

  • ★★★★★1

    Fuldt hus - mere end man turde håbe på. Fedt.

    Tja, jeg havde nu regnet med 7 stjerner, så jeg er faktisk lidt skuffet. ;)

    NightHawk13-12-22 13:17

  • ★★★★★★2

    Tja, jeg havde nu regnet med 7 stjerner, så jeg er faktisk lidt skuffet. ;)

    ★★★★★★★

    Sådan - det er jo snart jul ;-)

    Wayne13-12-22 13:44

  • ★★★★★1

    ★★★★★★★

    Sådan - det er jo snart jul ;-)

    Jeg takker for den tidlige Julegave. :) 

    NightHawk13-12-22 15:17

  • ★★★★★★2

    Jeg takker for den tidlige Julegave. :) 

    Det manglede da bare ;-)

    Wayne13-12-22 15:27

  • 2

    Jeg skal i hvert fald ikke se Disneys liveaction remake.

    Johnny4213-12-22 17:07

  • 0

    Flot flot film, og sikke et arbejde det må have været. Men den føles noget lang med sine 122 min.

    Ronni Pedersen18-01-23 21:45

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen