Anmeldelse: Creed III

Hårdtslående boksedrama er fyldt med intensitet og racespændinger.

Mon Sylvester Stallone tilbage i 1976 havde forventet, at "Rocky" blev en ikonisk filmfranchise? Ikke nok med det; at der ville opstå en række spin off-film uden ham i hovedrollen. Michael B. Jordan samlede handskerne op i 2015 med "Creed", og senere "Creed II", der sidder mere end almindeligt godt strammet til på den 36-årige skuespillers næver. Tredje film i serien, og ment som afslutningen på en trilogi, instrueres denne gang af Jordan, samtidigt med at hovedrollen atter er indtaget. Dét slipper debutanten godt afsted med.

Adonis Creed (Michael B. Jordan) dominerede bokseverdenen i flere år som én af verdens bedste boksere i historien, men har nu trukket sig tilbage og trives både i karriere uden for ringen som promoter og med sit familieliv. Da en barndomsven, den tidligere bokse-wonderboy "Diamon" Damian (Jonathan Majors), dukker op efter at have afsonet atten år i fængsel, er den gamle ven ivrig efter at bevise, at han fortjener en chance i ringen – og ender med at udfordre Creed. Konfrontationen mellem de tidligere venner er mere end bare en leverstød, men et møde med en fortid, Adonis Creed har forsøgt at lægge bag sig.

Overgangen mellem rollen foran og bagved kameraet lykkedes ofte ikke særligt positivt i første omgang. Dog overrasker Michael B. Jordan med ikke alene med et solidt sportsdrama i sin instruktørdebut, men også at ved at kæde en på papiret konventionel, men underholdende, boksefilm sammen med dybere lag om social arv og sort skam. 

Med et tematisk snert af at rollen som Killmonger, én af Marvels bedste superskurke, i "Black Panther", er Adonis Creed en indestængt personificering af sorte undertrykte vrede. Ikke at det er et nyt banebrydende nyt tema, men i "Creed III" bliver der tævet løs på de helt rette tangenter. Overfor en fremragende spillende og karismatisk Jonathan Majors, det eneste positive i Marvel-fadæsen "Ant-Man and the Wasp: Quantumania", slår mødet mellem fortid og nutid gnister. For Damian er ikke kun en hård modstander i ringen. Han er en hårdtslående påmindelse om, at vejen ud af ghettoens slum ikke er opnåeligt for alle. Og at dem, der når ud på den anden side, ikke skal glemme hvor de kommer fra. Uden at blive en karikatur eller en konventionel "Rocky"-skurk. Less is more.

Temaerne om identitet og race leveres overbevisende, rørende og eftertænksomt, uden at den dybe tallerken på noget tidspunkt opfindes. I spotlyset står dog naturligvis boksningen. Og hér rammer "Creed III" også resolut på kæben. Michael B. Jordan og Jonathan Majors er begge to muskelmænd, der matcher hinanden med imponerende fysik og ikke mindst tilstedeværelse. Filmens store klimaks i finalekampen mellem Creed og Diamond Damian har der naturligvis været optræk til fra start, og også hér rammes rent ind. Kampscenerne i sig selv er underholdende, mens et surrealistisk "Raging Bull"-element præger boksningens stemningsleje for at synliggøre, at der er dét mere på spil.

"Creed III" er et underholdende og velspillet boksedrama med mere på spil end brækkede ribben. Michael B. Jordan imponerer som instruktørdebutant, mens Jonathan Majors understreger, at han er den næste nye superstjerne i Hollywoods ringhjørne. 

Creed III

Kommentarer

Creed III

  • 0

    Må indrømme, at jeg tror jeg har svært ved den uden Rocky's tilstedeværelse i filmen.

    Det var jo stadig Rocky som bar de to andre film fremad.

    Dalgaard 2-03-23 18:05

  • ★★★1

    God anmeldelse, jeg havde ikke tænkt mig at se den men nu skal jeg sgu :)

    Er lille pip: “fra Marvel fadæsen Quantomania”? Ok med en holdning og jeg har ikke set den Ant man endnu, men det virker lidt søgt og som personligt nag, at en anden film skal rakkes ned i en anmeldelse uden anden yderlig filmisk begrundelse….

    Gormanden 2-03-23 22:00

  • 0

    Engang når den rammer en streaming kanal og det regner en søndag.

    Geekalot 3-03-23 10:11

  • ★★★0

    Middelmådighed: The Movie

    Set og glemt. Den er hverken det ene eller det andet. Af alle film der er lavet er det her også en film...

    3/6

    Essal13-03-23 10:33

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen