Anmeldelse: Scream 6

Ghostface er mere brutal end nogensinde i sjette "Scream"-kapitel.

Hvordan opgraderer man en franchise? Skal der tages nye chancer eller skal man give sit publikum det, de forventer? Jason Voorhees, Michael Myers, Freddy Krueger. De har alle dér, hvor deres serie var kørt af sporet. Kan Ghostface give nyt blod til sin "Scream"-franchisen og samtidigt tilføre nyt blod til sit publikum? Svaret er ja.

Da vi forlod Sam og Tara sidst, havde de overlevet massakren i Woodsboro. De er nu sammen med deres venner Chad og Mindy i New York. Men rædslerne har desværre fulgt efter dem og Ghostface er igen løs. De møder nye venner og sammen må gruppen prøve at snøre den maskerede morder, inden blodet for alvor vil flyde.  

Tilbage i 1996 slog "Scream" alle rekorder inden for horror-genren. Efterfølgeren kom ét år efter og den tredje film endnu et år efter. Selvom opfølgerne var publikumssucceser, opstod alligevel metaltræthed. Der skulle gå elleve år før den fjerde film i rækken så dagens lys. Da instruktør Wes Craven gik bort i 2015, som stod bag alle filmene i serien, troede alle at franchisen var endeligt begravet. I 2022 genoplivede instruktørduoen Matt Bettinelli-Olpin og Tyler Gillett serien igen med "Scream". Makkersparret står også denne gang bag kameraet.

"Scream"-filmene er slashers. Men det er ligeså meget metafilm, der vil kommentere på begreberne inden for genren. Det gør "Scream 6" også og tager især franchise-elementet under kærlig behandling. For hvordan udvikler man sig i en filmserie? Instruktørerne og manusforfatterne har dertil udvidet deres legeplads og udnytter New York City til at udfolde potentialet. Ghostface har altid været adræt og stærk. Denne gang viser seriemorderen sig også fra en endnu mere brutal side. En shotgun bliver udnyttet i en intens og velorkestreret scene i en kiosk. En stige får sit helt eget liv og klimakset er et kapitel for sig. Samtidig er der også skruet op for blodbadet og volden. Hvis man løfte sin franchise, skal der altid komme mere på bordet, end hvad publikum forventer. Randy Meeks sagde det selv i "Scream 2", som den nye film henviser til flere gange.

Udover meta-kommentarerne, er "Scream"-filmene fuld af velskrevne karakterer. Jenna Ortega og Melissa Barrera som søstrene Tara og Sam er fulde af gåpåmod og ikke bare dumme blondiner, der stikker af, hver gang kniven svinges. Især Melissa Barreras Sam bliver brugt rigtig stærkt i flere scener og klimakset leveres med en slagkraftighed, der ikke er set i serien før. Mange spørger, om Neve Campbells Sidney er nødvendig for at serien kan overleve, da hun ikke medvirker i filmen. Overhovedet ikke. Melissa viser stærkere skuespil, end Neve nogensinde har vist. Resten af holdet er velfungerende og leverer både humor og alvor til den velskrevne historie.

"Scream 6" er voldsommere, blodigere og mere intens end dens forgængere. Matt Bettinelli-Olpin og Tyler Gillett viste med filmen fra sidste år, at der stadig er liv i Ghostfaces morderiske telefonopkald. Nogle vil nok sige, at klimakset tangerer til et tegneserieunivers og er for nem at regne ud.Er man med på vognen, er overraskelsesmomentet bestemt til stede, når masken løftes af. Skuespillerne leverer varen og blodet flyder, så det batter i de New Yorks gader. Hvad kan man ønske sig mere i en god slasher? "Scream 7" er allerede  annonceret. Ghostface er ikke sådan at slippe af med. Det er jeg og andre horror-nørder ganske tilfreds med.

Scream 6

Kommentarer

Scream 6

  • ★★0

    Hvor meget skærmtid har Dermot Mulroney i filmen?

    Må indrømme at uver Cox, og Hayden Panettiere er dem der kunne lokke allermest til at anskaffe den på udgivelsesdato 

    Ryder66630-03-23 00:14

  • ★★0

    ??

    Ryder66630-03-23 20:31

  • ★★★1

    ??

    Svaret kunne ses som værende en spoiler. Nok derfor at du ikke har fået et svar.

    Det skal siges at jeg ikke selv har set filmen endnu, så min respons er på ingen repræsentativt for filmen. Personligt vil jeg vide så lidt som overhovedet muligt med film som denne før jeg ser dem.

    Essal30-03-23 21:54

  • ★★0

    Svaret kunne ses som værende en spoiler. Nok derfor at du ikke har fået et svar.

    I know, men jeg stillede ligeledes samme spørgsmål om Tony Todd, vedr Candyman 2021, men fik alligevel svar.. så tog chancen og spurgte om Dermot Mulroney vedr scream 6..

    Ryder66630-03-23 21:54

  • 0

    Den er ikke helt så god som den forrige. Jeg synes de overkomplifiserede den ved at trække tråde tilbage til samtlige tidligere scream mordere. I tidligere film har det måske en eller to hændelser i tidligere film der været linket til morderen.

    Og i betrægtning at at stort set alle kender reglerne, så ignorerer de dem konstant hvilket som regel får fatale konsekvenser for nogen.

    Rule number one: NEWER SPLIT UP, hvilket de selvfølgelig gør, med det resultat at der er nogen der enten dør eller bliver hårdt såret.

    Der blev så både i forrige og nuværende film at nogle af legacy karaktererne må dø. Det skete så i forrige film. Det ville dog være for forudsigelig hvis de fortsatte den trend i denne film, som de gjorde i Star Wars sequel trilogien, hvor det heller ikke gav mening. Men at stort set alle legacy og new cast overlevede på trods af adskillige knivstik der absolut vil dræbe vedkommende, det er lidt af et problem. Det kan være de starter Scream 7 med et chokerende mord som Randy i Scream 2. Det er nærmest den ene måde at komme videre på, hvis vi skal tro på at ingen er sikre.

    Johnny42 1-04-23 12:19

  • ★★★0

    Havde lave forventninger og selv med lave forventninger leverede den sjette omgang af Scream filmene ikke noget, der var værd at skrive hjem om.

    Johnny42s anmeldelse opsummerer egentlig meget godt mit eget problem med filmen: handlingen bliver unødvendigt overkompliceret ved at prøve at trække tråde tilbage til samtlige af de fem forrige film. Derudover formår det nye persongalleri simpelthen ikke at gøre indtryk og det efterlader mig med en følelse af ligegyldighed over de drabelige eskapader.

    Og uden at gå i detaljer vil jeg blot sige at jeg fandt afsløringen af hvem der står bag mordene, og ikke mindst begrundelsen, dybt idiotisk og utroværdig. Selv for en slasherfilm er det altså langt ude og det siger ikke så lidt.

    Så det kan altså ikke blive til mere end 2 stjerner herfra.

    Essal 8-07-23 21:09

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen