Anmeldelse: Rogue One: A Star Wars Story

Da "Star Wars"-franchisen sidste år blev kickstartet med "Star Wars: The Force Awakens", kunne de fleste af seriens fanboys endelig ånde lettet op med et smil på læben. Omsider kom vi tilbage på sporet. Sådan da. Den direkte opfølger til George Lucas' oprindelige trilogi fra 70'er/80'erne var en vellykket relancering – men også det forsigtige valg, der spillede de sikre nostalgi-kort. Disney etablerede dog, at de rent faktisk forstod det højt elskede sci-fi-univers, efter at de havde lagt 4 milliarder dollars for opkøbet af Lucasfilm i 2012. Helt uventet har Disney nu smidt et overraskende uventet kort. Nemlig dét, der får kabalen til at gå op. Dét, der viser, at det rent faktisk kan lade sig gøre at overgå i hvert fald to af de go'e, gamle klassikere.

"Rogue One: A Star Wars Story" er et spin-off af Skywalker-sagaen og leder handlingsmæssigt direkte op til hændelserne i "Star Wars: Episode IV – A New Hope" fra 1977. Den kriminelle Jyn Erso (Felicity Jones) befries af rebellerne, som giver hende mulighed for at gå helt fri – så snart hun har udført en mission for modstandsbevægelsen. Opgaven går ud på at opsøge og stjæle tegningerne til et hemmeligt supervåben, som Imperiet er ved at bygge. Sammen med en umage gruppe bestående af rebeller og diverse udskud begiver Erso sig ud på et særdeles farligt eventyr, som vender op og ned på hendes liv.

Hvor "Star Wars"-filmene oprindeligt var tiltænkt som børnefilm, taler "Rogue One" direkte til de voksne tilskuere. Ganske vist er nyeste skud på stammen et vaskeægte rumeventyr med alt, hvad lyssværd-hjertet kan begære, og med et plot, der bestemt ikke er ubekendt for fans. Men tag ikke fejl – magien er blevet vækket til live igen. Alverdens stormtroopers kan ånde lettet op – this is the Star Wars film that you've been looking for.

"Rogue One" adskiller sig markant fra de tidligere "Star Wars"-film ved at skære helt konventionelle virkemidler fra. Her mødes ingen Jedis, kraften nævnes blot i forbifarten, vores heltinde står ikke direkte over for en ikonisk skurk à la Darth Vader – selvom han optræder i filmen i flere mindeværdige sekvenser – og her er ingen romancer, ingen ewoks, ingen Jar Jar Binks. Her er i stedet tale om et særdeles beskidt, råt og kynisk univers med guerillakrig, ødelæggelse, død og traumer. Nuancerne mellem "de gode" og "de onde" er udvasket, hvor hver mand (og kvinde) er sig selv og sin egen agenda nærmest. Selvom manuskriptforfatterne bag, Chris Weitz og Tony Gilroy, nok så elegant samler handlingstrådene fra det enorme opland, har deres versionering nærmest mere til fælles med klassiske, hårdhudede krigsfilm som "Navarones kanoner" end den lige lovlig polerede "The Force Awakens".

Til trods for at det er forfriskende tiltrængt, at Disney udforsker nye territorier i et landskab, hvor der skal trædes forsigtigt, så forbliver eventyret og den altafgørende barnlige glæde og fascination intakt. Ånden rammes til perfektion, når der lightspeedes rundt i galaksens afkroge, når Dødsstjernen pulveriserer storbyer, og episke slag udkæmpes med håndvåben på landjorden – og naturligvis når X-Wings bekæmper TIE Fighters i dogfights. Felicity Jones gør desuden en overraskende god figur som tragisk antiheltinde og fremstår som en mere kompleks hovedperson end Daisy Ridleys Rey fra "The Force Awakens".

Kompleksiteten i "Rogue One" er i det hele taget udslagsgivende for, at den er en så fantastisk god film. Balancegangen mellem det smittende eventyrlige univers og et nuanceret kaos trækker endelig "Star Wars" ind i et nyt kosmos. "Rogue One" er fundamentet for en ny, håbefuld epoke, hvor det er umuligt andet end at glæde sig til at tage på endnu flere eventyr.

Rogue One: A Star Wars Story

Kommentarer

Rogue One: A Star Wars Story

  • ★★2

    Jimbo seems to be in Limbo.

    BN16-12-16 23:03

  • 0

    Sikke da en diskussion, der er kommet op og køre her. Man bliver næsten helt forpustet af, at læse alle de indlæg igennem.

    Nå folk har nok en masse, de skal have ud af systemet, efter at have set det nyest skud på Star Wars stammen. Selv så jeg den her i eftermiddags. Den var da ok underholdende. Bedre end The Force Awakens, der i mine øjne mindede for meget om A New Hope.

    Så var Rogue One da lidt mere selvstændig, og viste andre aspekter af Star Wars universet, såsom de moralske gråzoner, oprørerne opererede i. Og så kunne jeg godt lide K-2SO og Chirrut Îmwe.

    Darth Vader var heldigvis blevet rettet op på, efter den miserable behandling han fik i prequel trilogien. Får han monstro en solo-film?

    Kviesgaard17-12-16 02:59

  • ★★★★★★1

    Er lige kommet hjem fra RO. Jeg ved faktisk ikke helt hvad jeg synes. Den virkede lidt kedelig i starten, men jeg nød 3. akt.

    Men hvor var Tarkin og Leia dog dårligt lavet. Især Tarkin, som jeg slet ikke kunne abstrahere fra. Det kunne de have eksekveret meget bedre på andre måder.

    Blev ret overrasket over at handlingen slutter lige før ANH. Altså som i LIGE før. Og der var da et par fede cameos undervejs, og en masse små hints.

    K2 kunne jeg godt lide. Jeg havde frygtet en ny Jar Jar, men han var et godt element.

    Og hvor er Jyn da bare for lækker en snitte!!! Hun måtte rense min astromech til enhver tid!

    davenport19-12-16 19:46

  • ★★★★★0

    Jeg havde faktisk forventet de bare filmede Leia's scene uden og vise hendes ansigt, da jeg så det var det vi sku til og se i filmen, men de mente åbenbart det var nødvendigt suk, og ja Peter Cushing CGI modellen var distracting de øjne især brød bare illousionen helt. Sku ha brugt et recast i hans rolle som Bruno også har nævnt, når han nu var så vigtig for historien

    Elwood19-12-16 20:13

  • ★★★0

    Så fik jeg endelig set giraffen. Synes faktisk at den overordnet set er virkelig god med enkelte småting der trækker lidt ned. 

    CGI Peter Cushing så desværre fake ud. Jeg undrer mig faktisk lidt over hvorfor det var så vigtigt for Disney at bruge formodentligt umådelige mængder penge på sådan en effekt. De skulle i stedet have fundet en skuespiller der ligner og have brugt sminke/make-up til at få det rette udseende. Det ville ikke have været en perfekt løsning men det ville have fungeret ti gange bedre. Men i sidste ende undre jeg mig egentlig over om det var absolut nødvendigt at Cushing karakter skulle være med i filmen? 

    De få øjeblikke med fan-service som der er i filmen stak ud på en uheldig måde. De var tydeligvis med så fans kunne genkende noget fra deres barndom og sige "hey det kan jeg huske fra de gamle film" og det er alt hvad de bidrager med. De bidrager intet til handlingen. De kunne ligeså godt have klippet fan-service øjeblikkene ud. 

    Fandt filmens første to tredjedele en smule kedelig til tider. Men den sidste tredjedel var virkelig fantastisk og respekt at for at hovedpersonerne døde. 

    Ender nok selv på en 4-5 stjerner ud af 6. 

    Essal14-02-17 16:37

  • ★★★★★★0

    Hvor fik du den set? Den ventes nemlig med længsel blandt de yngre herhjemme :)

    davenport14-02-17 17:13

  • ★★★0

    Hvor fik du den set? Den ventes nemlig med længsel blandt de yngre herhjemme :)

    Den går stadig i biografen her, selv om det er ret begrænset med muligheder for at se den. 

    Men mon ikke snart den rammer hjemmemarkedet på skive og diverse streamingtjenester? :)

    Essal14-02-17 17:17

  • ★★★★★★0

    Jo, der er jo penge i skidet ;)

    davenport14-02-17 17:24

  • ★★★★★★0

    Jeg glæder mig også til et gensyn. Langt fra en perfekt film, men det jo SW for fanden:-D

    T. Nielsen14-02-17 17:36

  • ★★★★0

    Som det er nævnt tidligere...

    Tarkin og Leia er CGI-helvede... Det ser så fake ud nu, at om 5 år vil det sikkert være at sammenligne med, som vi i dag ser "King Kong" fra 1933. Jeg fatter ikke, at de gør det, når det ikke kan gøres bedre.

    Men ellers en OK film :)

    chandler7520-04-17 00:27

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen