"Amour"-skuespillerinden Emmanuelle Riva er gået bort, 89 år

Den franske skuespillerinde Emmanuelle Riva sov fredag eftermiddag ind på en klinik i Paris efter længere tid med sygdom.

Der siges farvel til en skuespillerinde, der som få har været med til at definere fransk film i over et halvt århundrede. Den franske præsident Francois Hollande har i en officiel meddelelse hyldet Emmanuelle Riva for "at have sat et dybt spor i fransk film" og "skabt ægte følelser i alle de roller, hun spillede."

Mange vil i dag nok forbinde Emmanuelle Riva med hendes sene Oscar-nominerede præstation som Anne i Michael Hanekes rørende alderdomsfortælling "Amour" fra 2012, hvor hun efter to slagtilfælde langsomt syner ud af hænderne på sin omsorgsfulde mand Georges. Det var en sen renæssance, som Riva ovenikøbet oplevede efter allerede at være gået på pension.

Hiroshima Mon Amour

Omfavnelse er det billede, som måske lidt ældre filmkendere vil huske den unge Riva for. Det er billedet af hende som skuespillerinden Elle i lidenskabelig omklamring med den gifte japanske arkitekt Lui i Alan Resnais udødelige klassiker "Hiroshima Mon Amour" fra 1960, som har indprentet sig.

Emmanuelle Riva, der også havde en stor karriere på teatret, var aktiv til det sidste. På trods af sit svigtende helbred nåede hun at indspille den islandske drama "Alma" af Kristín Jóhannesdóttir.

Alma betyder sjæl, og sjælfuld er i sandhed det ord, som bedst beskriver Emmanuelle Rivas vigtigste dedikationer til filmhistorien.

Kommentarer

"Amour"-skuespillerinden Emmanuelle Riva er gået bort, 89 år

  • 1

    Au revoir, Nevers...

    Blev helt ked i sjælen af at læse denne nyhed.
    'Hiroshima mon amour' har gjort et enormt indtryk på mig, ikke mindst pga. Emmanuelle Rivas utrolige skuespilpræstation.

    Til gengæld havde jeg aldrig opdaget tvetydigheden i deres navne før nu.
    Har altid kun set dem som personlige stedord som 'ham' og 'hende' og ikke egennavnene 'Lui' og 'Elle'.

    Den film er virkelig så enormt skøn i sin poetiske flertydighed.
    Tror jeg sætter den på i aften...

    BusinessMonkey29-01-17 15:26

  • 0

    Det er på fortælleplan et smukt sammensat værk og hendes præstation er underligt moderne eller nok bare tidsløs. Hun har den feminine sensualitet fra skuespillere som Binoche og Rampling, men besidder samtidig en styrke a la Cate Blanchett.

    Laudable29-01-17 16:24

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen