Anmeldelse: Vaiana

Vi er ikke langt inde i Disneys seneste animationsepos, før vores hawaiianske heltinde, Vaiana, støder på sit livs hidtil største udfordring: et gigantisk bjerg, der skal bestiges, så hun kan nå frem til en egocentrisk kæmpekrabbe og tale den til fornuft (øh, det giver god mening, når I ser filmen...). Da Vaiana omsider når toppen og tager en dyb indånding, er det, som om hun samtidigt klargør lungerne til en klassisk, veltimet Disney-ballade om vovemod og viljestyrke. Men så afbrydes hun pludseligt af sin evigt sarkastiske følgesvend, halvguden Maui: "Hvis du begynder at synge, så kaster jeg op."

Det er et øjeblik, som er symptomatisk for en vittig og vidunderlig film, der elegant sammenkobler Disneys velkendte varemærker (de storslåede sange, de kulørte bifigurer, den fandenivoldske helt på eventyrjagt) med en skøn dosis uærbødig selvironi og drøncharmerende drilskhed. Det er gammel vin på nye flasker, jovist, men den gærede vindruesaft smager altså himmelsk, og flaskeetiketten er decideret bedårende.

Filmens originaltitel er "Moana", og der florerer flere mere eller mindre legitime forklaringer på, hvorfor filmen (såvel som dens sprælske heltinde) er blevet omdømt til "Vaiana" uden for USA. Én af dem lyder, at Disney gerne vil undgå associationer til den afdøde, italienske pornolegende Moana Pozzi, men modsat sin (semi)navnefælle har Vaiana intet mærkbart behov for kønslig omgang, og dét er enormt forfriskende – at vi har at gøre med en uafhængig, bomstærk heltinde, der hverken drives eller defineres af en flirt med en prins eller det, der ligner. Hendes mål er at finde sig selv, og når nu hun ikke tynges af en kærlighedshistorie, så får hun mere tid og plads i rampelyset, og vi lærer således også charmebomben rigtig godt at kende.

Vaiana bor på en afsides ø i Stillehavet sammen med sin polynesiske stamme – inklusive sin bestemte høvdingefar, der forlanger, at datteren forbliver på det trygge fastland. Men nøjagtigt ligesom havfruen Ariel, prinsesse Jasmin og mange andre viljefaste Disney-heltinder drømmer høvdingedatteren om at udforske verdenen hinsides sin bitte, sikre hjemstavn. Og da øens afgrøder pludseligt dør, og befolkningens overlevelse trues, er der kun én ting at gøre: Vaiana må drage ud på det åbne hav og finde den førnævnte Maui, som i tidernes morgen stjal, øh... var det "livets sten"? Og så skal de sammen give den tilbage til naturens gudinde. Vistnok. Men først skal de naturligvis lige hente en fortryllet fiskekrog...

Okay, historien er måske nok noget lettere fjollet rod, men det gør ikke spor, når tempoet er højt, figurerne er karismatiske, og både sangene og actionsekvenserne er af høj kaliber – her er eksempelvis et mægtigt, medrivende opgør mellem vores dynamiske duo og en gruppe diminutive kokosnødmonstre, der vækker varme minder om "Mad Max: Fury Road" med sekvensens rungende kæmpetrommer og ustyrlige vildskab. Og samtlige sange rammer plet. Vaianas nutidige ballade om at omfavne omverdenens mangfoldighed, "How Far I'll Go", løb måske nok med soundtrackets eneste Oscar-nominering, men min personlige favorit er Mauis "You're Welcome", hvor den selvtilfredse halvgud praler mægtigt og melodisk om sine store bedrifter i menneskehedens tjeneste.

"You're Welcome" beviser tilmed, at muskelbundtet Dwayne Johnson sørme også kan synge! Og superstjernens uimodståelige karisma er sågar sivet ind i 3D-animationen – selv Johnsons kække, karakteristiske løft med øjenbrynet gengives af Maui, hvis tøende venskab med Vaiana er det stærke, emotionelle holdepunkt, der suger os helt ind i filmens billedskønne odyssé. De garvede animationskonger John Musker og Ron Clements ("Aladdin", "Den lille havfrue") har begået endnu en perle og en aldeles aktuel, festlig og endda bevægende cadeau til personlig frigørelse og vores overdådige, men også skrøbelige natur.

Se også: Moovy TV møder instruktørerne bag "Vaiana", "Den lille havfrue" og "Aladdin"!

Vaiana

Kommentarer

Vaiana

  • ★★1

    Skøn anmeldelse, der ikke just gør lysten til at se filmen mindre. Lyder fedt med Mad Max-referencerne. D'herrer Musker og Clements kan vist endnu :) 

    Thomas Fenger 2-02-17 07:24

  • ★★★★★1

    Herligt vidste allerede jeg sku ind og se den Musker og Clements, og så Self. The Rock var allerede grund nok, You're Welcome, hørte jeg også en del gange da den blev vist i forbindelse med Disney's Juleshow, måtte dog lige finde den originale da det jo self. var den danske de spillede, som egentlig også fungerede fint, men The Rock's version synes jeg mere fange den her drilskhed og blær som sangen er, samtidig med den har et formål.

    Så jep jeg skal ind i varmen og flygte lidt fra det kolde Danmark en af dagene :)

    Elwood 2-02-17 09:35

  • ★★★★★★1

    Overvejer om den skal være den første spillefilm min store pige skal se i biografen. Hun har været i biffen to gange før og været vild med det. Det var dog korte forestillinger på små 40 min.

    Hvad siger Mister Insider? Kan den ses af piger på 3.5 år, som godt kan lide Tornerose, To På Flugt og Frost? Hvis du altså mener dig i stand til at vurdere dette (det mener jeg dig i stand til kan du jo se:-)

    T. Nielsen 2-02-17 10:50

  • ★★★★★0

    Hvad siger Mister Insider? Kan den ses af piger på 3.5 år, som godt kan lide Tornerose, To På Flugt og Frost? Hvis du altså mener dig i stand til at vurdere dette (det mener jeg dig i stand til kan du jo se:-)

    Det tror jeg HELT sikkert, Thomas! :) altså, der er et enkelt uhyggeligt lavamonster, som dukker op et par gange, men derudover er den enormt godmodig og "lys" i det. Desuden er heltinden en badass, ung pige, som hurtigt bliver etableret som en eventyrlysten heltinde, der ikke sådan lader sig skræmme, og jeg kan forestille mig, at det smitter af på de små tilskuere :)

    Den er dog også lidt længere end den typiske Disney-film... Men ja, jeg tror, det er en fin debut-Disneyfilm! Og jeg glæder mig meget til at høre om oplevelsen, hvis I snupper turen :)

    The Insider 2-02-17 16:27

  • ★★★★★★0

    Tak for svar og lyder rigtigt godt:-) Kan dog desværre se at den (indtil videre?) kun går i 3D hernede:-( Fraset min egen aversion mod 3D, så er både jeg og min kære frue enige om at det vil være et no-go for lillepigen. Sandsynligvis vil hun næppe i det hele taget have brillerne på. Men at hun i det hele taget skulle have dem på i så lang tid, er mere usandsynligt end at Trump sprang ud som demokrat!

    T. Nielsen 2-02-17 18:45

  • ★★★★★0

    Tak for svar og lyder rigtigt godt:-) Kan dog desværre se at den (indtil videre?) kun går i 3D hernede:-( Fraset min egen aversion mod 3D, så er både jeg og min kære frue enige om at det vil være et no-go for lillepigen. Sandsynligvis vil hun næppe i det hele taget have brillerne på. Men at hun i det hele taget skulle have dem på i så lang tid, er mere usandsynligt end at Trump sprang ud som demokrat!

    Ah, øv! Jeg kan godt forestille mig, at det vil være hårdt for både hendes hoved og øjne, når nu det er den allerførste biooplevelse! Håber den ryger ud i 2D! Og ellers flytter I jo bare til København! Woohooooo!

    The Insider 2-02-17 21:40

  • ★★★★★★1

    Ha ha ha det da det vi gør:-D

    T. Nielsen 2-02-17 22:49

  • ★★★0

    Jeg må sgu indrømme at jeg var lidt skuffet. Ikke meget - var fint underholdt, men den var ikke på niveau med Zootopia eller Frozen, etc.

    gi-jones 3-02-17 22:50

  • 1

    Virkelig god anmeldelse, der bestemt ikke har gjort min lyst til at se filmen mindre.

    Kan dog se den kun bliver vist på engelsk en eneste dag i Aalborg og der er alle de gode pladser væk... Dybt suk...

    Superknys 4-02-17 04:02

  • ★★★★★1

    Vaiana var dælme underholdende, og lige hvad jeg havde brug for i den her kolde tid, The Rock Stjæler hver scenen han er med i, okay han fylder så også det meste af lærredet når hans karakter Maui er på :)

    Gode sange, hvor ørehængeren for mig nok stadigvæk er You're Welcome, som jeg første gang stiftedet bekendtskab med til Disney's Julesjov. Men How Far I'll Go fungere også godt med dens opbygning og især reprisen senere hen blæser det hele op til og være noget større, og må sige jeg bedre kan li den end Let it go. Lin-Manuel Miranda har klaret opgaven ganske fint må jeg sige.

    Og hvor er det forfriskende med en Disney film af den her type der ikke handler om det og finde "prinsen" sidst vi så det var med Brave, Auli'i Cravalho og The Rock fungere strålende sammen må jeg sige.

    Havet formår de også og skabe en hel karakter med og sammen med Alan Tudyk, som Hanen heihei får vi en del ret munter scene.
    Scenen, hvor havet har givet op med og prøve og redde Heihei gang på gang er ret sjov lavet. Ku ikke lade være med og tænke på The Abyss mens jeg så de scener :)

    Visuelt får den også på hele linien hvor havet virker forfriskende, samt den flotte natur med alle farver, man får hurtigt lyst til og spring ind i lærredet til filmen :)

    Må også lige nævne mini Maui, som er håndtegnet, og animeret på gammeldagsvis, den lille karakter har så meget personlighed i sig, og det er sjovt og se ham kommunikere med Maui.

    Håret var jeg også ganske imponeret over især da der kommer sand i det, jeg ved Hår altid er det Animatorer tit har svært ved (de snakker tit om det, hvert fald) så og tilføje det her Sand gør det hele endnu mere imponerende for mig.

    John Musker og Ron Clements første rigtige forsøg med CGI med en hel film, er lykkedes ud over alt forventninger for mig :)

    Nåja og herlig lille hilsen til De herre's anden film The Little Mermaid, After Credits, hvis man blev til det :)

    Kortfilmen før Vaiana må jeg dog også lige fremhæve Inner Workings en lille film, med et vigtigt budskab,der fortælles meget enkelt, jeg sad blot med et stort smil mellem alle grinene.

    Vaiana gå ind og se den, jeg ku hvert fald sagtens se den igen.

    Ps. hvorfor skal man ødelægge credits ved og spille nogle obskøre cover versioner af sange fra filmen, ku man ikke blot bruge dem instrumental, eller ha en hel særlig sang til og slutte af med.

    Elwood 6-02-17 08:43

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen