Anmeldelse: Mad Max: Fury Road (Blu-ray)

Postapokalypser er blevet noget særdeles populært i flere popkulturelle sammenhænge. Det ses både i computerspilserier som "Fallout", tv-serier som "The Walking Dead" og film som "The Road". De mest skelsættende værker inden for genren er dog uden sammenligning instruktør George Millers hidtil tre film om Mad Max. Dengang fra 1979 til 1985 spillede Mel Gibson den ikoniske rolle, mens det 30 år senere er britiske Tom Hardy, som har overtaget den støvede læderjakke. Stadig med George Miller og fotograf John Seale bag kameraet, hvilket har vist sig at være et særdeles godt genvalg.

Plaget af sin fortid er "Mad" Max Rockatansky (Tom Hardy) overbevist om, at den bedste måde at slippe levende gennem en verden mærket af atomkrigens efterveer er ved altid kun at kæmpe for sig selv. Da han ved et tilfælde indlemmes i en gruppe kvinder, anført af Imperator Furiosa (Charlize Theron), der er på vild flugt tværs over en øde ørken fra diktator-krigeren Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne), beslutter Max sig alligevel for at indgå en midlertidig alliance.  

Universet i "Mad Max: Fury Road" er en møgbeskidt nedgang i vanviddets dybder. Fornuft, menneskelighed og logik er opløst til fordel for muteret fanatisme. Grotesk, morbidt og dragende - det fjerde eventyr om Mad Max er praktisk talt én lang biljagt ad Fury Road. Dommedagsfilm er aldrig før set så spektakulært, så ekstremt medrivende og så kreativt udført.      

Australske George Miller er blevet kaldt et visuelt geni. Med hvad der bedst kan beskrives som en gennemtærsket muskelbil designet af Terry Gilliam og Jeunet & Caro-makkerparret tilsat "Fast & Furious"-action, har "Mad Max"-filmene selvsagt en helt speciel æstetik. Den anerkendte kameramand John Seale, der blev lokket ud af sin pension for at filme "Max Mad: Fury Road", underbygger med et fuldstændigt overlegent stykke håndværk Millers vision og bør være selvskrevet til en Oscar på den konto.

Selvom "Mad Max: Fury Road" er en hjertestarter til en legendarisk film-franchise og naturligvis stinker langt væk af samme komplet vanvittige atmosfære som de foregående film, hviler Miller bestemt ikke i fortidens skygge. "Mad Max: Fury Road" viser ganske enkelt, hvordan action bør eksekveres – samtidig med at der etableres en dybt fascinerende postapokalyptisk verden i forbifarten. Selvom filmens plot er lige ud ad landevejen til helvedet, vokser persongalleriet også undervejs. Tom Hardy er en noget mere sammenbidt og tavs hovedperson end Mel Gibson var det, hvilket egentlig klæder Mad Max anno 2015. Historiens fremdrift ledes dog primært af Charlize Theron som stærk kvinde og Nicholas Hoults udvikling fra hjernevasket kamikaze-soldat til en af filmens centrale karakterer.

BILLEDE & LYD

Heldigvis for "Mad Max: Fury Road" som helhed er Blu-ray-udgivelsen også lidt af en fest. Udover muligheden for Dolby Atmos, hvilket (desværre) ikke er allemandseje, har filmen også et fantastisk Dolby TrueHD 7.1-surround mix - det bedste jeg personligt selv har hørt på en Blu-ray-udgivelse siden lydoptimeringen på de "gamle" Star Wars-film i den eminente "Star Wars: The Complete Saga"-boks. Detaljegraden på alt fra omfattende eksplosioner, slidte motorlyde i horisonten og krystalklar dialog trods infernoet af lyde er mildest talt imponerende. Dolby Digital 5.1-mixet er bestemt også fantastisk, selvom det ganske vist er tredjebedst på udgivelsen - hvilket siger lidt om det tekniske ambitionsniveau.

På samme høje niveau er billedsiden. Det knivskarpe 1080p 2.4:1-transfer er intet mindre end lige så legendarisk som John Seales eminente kameraarbejde. Størstedelen af filmen er optaget i dommedagsomgivelser på Fury Road under en bagende sol, en guld-glødende ørken og et sjusket persongalleri. Det til trods føles billedet hverken overbelyst eller grynet. Rynkerne i Tom Hardys sammenbidte ansigt står lige så skarpt som de mange destruktive sammenstød, uanset om det er ved biljagt i orkanstyrke eller i én til én-nævekamp. De få rolige mellemsekvenser er med velbalancerede kontrastforhold uforglemmeligt flotte, hvilket underbygger Blu-ray-udgivelsen af "Mad Max: Fury Road" som et hi-fi-referenceværk. Dette faktum løfter filmoplevelsen i sig selv et nøk opad, og udgivelsen må derfor som helhed betragtes som uomgåelig.

EKSTRAMATERIALE

Det tekniske niveau er svært at overgå, og det gør ekstramaterialet nu heller ikke. Cirka halvanden times ekstramateriale er imidlertid langt over standarden. Bedst er "Maximum Fury: Filming Fury Road" - en 29 minutters gennemgang af filmens tilblivelse, og den 23 minutter lange "Fury on Four Wheels", som er en kort indførelse i arbejdet med de smadrede postapokalyptiske køretøjer. Med i alt syv kategorier af ekstramateriale, som dog sagtens kunne være gjort mere dybdegående, bør selv den mest indædte Mad Max-fan kunne stilles tilfreds. 

Gif-animationerne her i anmeldelsen er ikke repræsentative for billedkvaliteten, men er sat ind for dynamikkens skyld, nu hvor Mad Max: Fury Road er så dynamisk en film - og for at eksperimentere med anmeldelsen som form.

Mad Max: Fury Road (Blu-ray)

Kommentarer

Mad Max: Fury Road (Blu-ray)

  • 0

    Skal snart have set den.

    benjamin51 5-11-15 15:49

  • ★★★★★2

    Gif-animationerne her i anmeldelsen er ikke repræsentative for billedkvaliteten, men er sat ind for dynamikkens skyld, nu hvor Mad Max: Fury Road er så dynamisk en film - og for at eksperimentere med anmeldelsen som form.

    Tror jeg foretrækker stilbilleder når det er deciderede anmeldelser, men kan sagtens se det sjove i det her, så jeg kæmper ikke i mod :)

    Hele snakken omkring en Sort hvid udgave som George Miller snakkede om på et tidspunkt, med kun musikken blev desværre skrinlagt, ku ellers ha været sjovt eksperiment.

    Elwood 5-11-15 16:29

  • ★★★★★0

    Denne side har som udgangspunkt brug for flere GIFs, så jeg kan bare sige JA TAK! ;) Og hvis der er et sted, hvor det giver mening, så er det helt klart i en "Mad Max"-anmeldelse. 

    Lars! 5-11-15 16:18

  • ★★★★★0

    Har da også selv moret mig med det, som Her (et request fra en filmz'er har glemt hvem)

    Elwood 5-11-15 16:31

  • ★★★★★★1

    Gif-delen er slet ikke mig. Det er forstyrrende og ser mildest talt forfærdeligt ud.

    Ellers er det en god anmeldelse, og jeg fik lidt mere lyst til at se den. Ikke mindst pga. lyd/billede.

    davenport 5-11-15 16:32

  • ★★★★★★1

    Jeg har det helt fint med GIF-delen (så længe det ikke udtales jiff), men kvaliteten er godt nok noget bras. :)

    Zero Cool 5-11-15 17:12

  • ★★★0

    GIF er desværre synonymt med elendig billedkvalitet, så det er lidt enten eller :)

    gi-jones 5-11-15 17:42

  • ★★★★★★1

    Arh, det passer ikke helt. Det kan sagtens lade sig gøre at lave gif i høj opløsning, kvalitet og framerate, de fylder bare en del. :)

    Zero Cool 5-11-15 17:48

  • ★★★★★★1

    Moovy: http://www.moovy.dk/img/gif/Grab1.gif

    Fra et-eller-andet-sted-internettet: http://overmental.com/wp-content/uploads/2015/01/madmax-furyroad-gifs-5-26573.gif

    Det er stadig ikke supervild kvalitet, men der er alligevel markant forskel. :)

    Zero Cool 5-11-15 17:59

  • ★★★0

    Det er klart. Men jeg skal også helst sørge for at I kan få billederne hentet ned på denne side af midnat jo :) Det er da muligt at vi kunne have komprimeret dem en anelse mindre, men det vil altid være et kompromis. Selv i den bedste kvalitet ser de ikke vildt godt ud.

    gi-jones 5-11-15 18:05

  • ★★★★0

    10/10 herfra. Vanvittigt actionbrag, ekstremt underholdende og overrumplende oplevelse. 

    Babo 5-11-15 18:38

  • ★★★★0

    Kan ikke give; stjerne, hjerter, mm. 

    TAK George! Din skøre halv/hel-gamle læge..* SÅDAN!:-D

    *samt hele din bande. Var ved at miste troen på simpel(og dog) underholdning på det store lærred.

    Gasivodo 6-11-15 00:26

  • 1

    Jeg har desværre konkluderet for noget tid siden, at jeg ikke dur til GIF-animationer i artikler - det stresser simpelthen at se på det samme gentaget igen og igen ud af øjenkrogen mens jeg forsøger at læse teksten - gah!

    Jeg glæder mig dog stadig til at se filmen...

    moulder666 6-11-15 11:29

  • 0

    GIF-animationerne forstyrrer min læsning af anmeldelsen i en sådan grad, at jeg gentagne gange var i tvivl om, hvor i teksten jeg var kommet til.

    Jeg var rigtigt glad for filmen - som af en eller anden grund blev mit første møde med Mad Max-universet.

    Holder de gamle Mad Max-film i dag, hvis man slet ikke har set dem før?

    Slayer 6-11-15 20:24

  • ★★★★★★1

    Beyond Thunderdome er ikke en specielt god film, men de to første er stadig good stuff. Selvfølgelig mærket af alderen, men festlige.

    Zero Cool 6-11-15 20:26

  • ★★★2

    "Mad Max 2: Road Warrior" er i min optik (stadigvæk) den bedste af Mad Max-filmene. Etteren har fine momenter, men er ikke en synderlig god film, mens jeg også synes ret godt om "Mad Max Beyond Thunderdome" - selvom Tina Turner er et fjollet valg som skurk.

    Med andre ord - de gamle film holder stadig. :)

    Dolphinfriendly 6-11-15 20:38

  • 0

    Tak for svarene - jeg overvejer rigtigt meget at give dem en chance :)

    Slayer 6-11-15 21:11

  • ★★★★★★2

    Hvis du køber film på detdér blu-ray, som mange åbenbart er stoppet med, kan du få en forholdsvis billig blu-ray-boks med de tre første film. Jeg har set den helt nede omkring 70 kr. i Fona.

    Zero Cool 6-11-15 21:16

  • ★★★0

    Tror da lige jeg vil smutte forbi Fona i dag

    gi-jones 7-11-15 12:51

  • 0

    Tak Bruno, jeg ender nok også med at smutte en tur forbi :)

    Slayer 7-11-15 13:13

  • ★★★★★★0

    Jeg skal ikke kunne sige, om den stadig koster det, men den burde være til at finde for omkring 100 kr.

    http://cdon.dk/film/mad_max_collection_(blu-ray)_(3_disc)-23632222

    Zero Cool 7-11-15 13:16

  • 0

    Fin anmeldelse, men kunne godt bruge lidt korrekturlæsning - jeg kan umiddelbart se 8 stave/sprog-bøffer...
    Gifs - nej tak :-)

    Dslacker13-11-15 04:50

  • ★★★★0

    Dslacker, jeg kan godt se, at der var et par ting, der manglede at blive rettet. Det var lidt distraherende at læse korrektur på den pga. gifferne :)

    Jeg kunne dog ikke umiddelbart finde otte fejl, så du må meget gerne kommentere, hvis du finder nogen.

    chandler7513-11-15 10:27

  • 0

    Du har vist fundet dem, der irriterede mig mest - men det er også sent nu ;-)

    Dslacker18-11-15 03:41

  • ★★★★0

    Jeg finder denne film meget FYSISK. Derfor: GIF'ne måske?

    ..langt imellem den slags på det seneste..

    Gasivodo 9-12-15 01:32

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen