Anmeldelse: The Hunger Games: Mockingjay - del 2

Hvor meget kan vi vride ud af det her? Det spørgsmål synes at være en tilbagevendende, grådig tendens hos de store filmstudier. Populær litteratur som "Twillight", "Harry Potter" og måske det mest frustrerende eksempel, "Hobbitten", får en filmisk behandling, der strækker det litterære udgangspunkt til en absolut smertegrænse. "The Hunger Games: Mockingjay – del 2" falder direkte ind i den tvivsomme kategori. Det store spørgsmål er så, om den store fanskare vælger at stritte imod eller glædeligt omfavner endnu en omgang optimal udnyttelse fra det kalkulerende Hollywood.

I fjerde og sidste kapitel handler det ikke længere kun om overlevelse for vores helte. Friheden og fremtiden er på spil for hele landets indbyggere. Det diktatorisk styrede Panem er kastet ud i regulær borgerkrig med byen Capitol i centrum. Den eneste, der virkelig kan gøre en forskel, Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence), drager i følgeskab med sine nærmeste støtter ud for at afsætte den onde Præsident Snow (Donald Sutherland). Folket skal naturligvis også befries, men dødsensfarlige fælder, fjender og moralske skrupler er denne gang mere udfordrende end nogensinde. Spillet kan begynde.

Spillet skal man dog spejde længe efter. De barske og famøse lege er klinisk erstattet af rendyrket krigsdrama. Et krigsdrama, der starter ualmindeligt sløvt. De forudgående kapitler havde en nogenlunde subtil balance af opbyggende, eftertænksomme passager og bragende action, der sammen formåede at føre plottet fornemt fremad. Det er i "The Hunger Games: Mockingjay – del 2" ikke lykkedes helt så effektivt.

Den sløve start udvikler sig pludseligt til et inferno af larm og rabalder – ingen glidende overgang. Som trøst må man erkende, at Hollywood (når det er bedst) kan skabe yderst underholdende rabalder. Til trods for plottets distancerende og ukontrollerede temposkift formår instruktør Francis Lawrence at præsentere action i dynamisk topklasse. Capitols sønderbombede ruiner fremstår med apokalyptisk autenticitet. Man føler vitterligt at være til stede mellem murbrokkerne, og vores heltes færden forbi dødsfælderne er neglebidende nærværende. Særligt én skrækindjagende scene i storbyens dunkle kloaksystem konkurrerer fint med andre klassiske horrorfilms evne til at skræmme livet af publikum. Ja, horrorfilm. Der er lidt fra alle genrehylder her.

Som blockbuster har del 2 en mere modig tilgang til døden og det mørke i mennesket end andre produktioner i samme prisklasse. Det er mere barsk og bittert end de tidligere film, og det er befriende – omend en smule ekskluderende for de helt små. Selvom kluntede replikker som "Det er krig. Nogle gange er det at slå folk ihjel ikke personligt" godt kan få én til at trække på smilebåndet, skal filmen stadig have kredit for at bevæge sig længere ud i de eksistentielle konsekvenser af krigens rædsler, end vi er vant til. Mere af det, Hollywood.

"The Hunger Games: Mockingjay – del 2" har selvfølgelig stadig sit helt stærke kort i spil. Jennifer Lawrence er igen tiltrækkende som feministisk frontkæmper, og hun har både en indre og ydre styrke, der helt fortjent har gjort hende mere end seværdig på det store lærred. Selvom seriens søgte kærlighedsforhold heller ikke denne gang føles vedkommende, er der et indædt og emotionelt ønske om at se Katniss Everdeen overvinde skurken. Beslutningen om at vride et godt stykke over fire timers filmmateriale fordelt på to film ud af den 390 siders lange bog er ikke endt uden gnidninger. Forjaget og ukontrolleret, men også bombastisk underholdende. Vinderen af fjerde leg af Hunger Games tilfalder i alle tilfælde Lionsgate Studierne. Tillykke.

 

The Hunger Games: Mockingjay - del 2

Kommentarer

The Hunger Games: Mockingjay - del 2

  • ★★★★★★0

    Den er en forholdvis simpel forklaring: de har sendt den for tidligt og så har BN vel formodet, at den allerede officielt var udgivet.

    Zero Cool20-11-15 17:25

  • ★★0

    Jeg har på nettet set flere forskellige udgivelses-datoer nævnt for den fysiske udgivelse: 16/11, 17/11, 23/11 og 24/11. Den digitale download-udgave har været tilgængelig siden 20/10.

    Om det er en fejl at jeg allerede har fået filmen i hænde ved jeg ikke, men jeg forventede faktisk at modtage den d. 17/11, fordi det er den dato der oftest er blevet nævnt det sidste halve års tid.

    BN21-11-15 20:25

  • ★★★★★★0

    Det' nu heller ikke så vigtigt. Jeg undrede mig bare, da min egen ikke var blevet sendt og du allerede havde modtaget og set filmen.

    Zero Cool21-11-15 20:28

  • ★★★★★★0

    Angående Hobitten 3, så undrer jeg mig at den stadig ikke er at finde på El Gigantens hjemmeside. Annoncerer de aldrig deres film FØR de er udkommet? Jeg mener den udkommer i morgen, så givet der vil være folk der ønsker at bestille den!?! Jeg ville blot vide hvad pris de smed på den fede udgave?

    T. Nielsen22-11-15 18:39

  • ★★★★★★0

    Jep, den udkommer i morgen. Normalt har Elgiganten de nye film på siden, før de udkommer, se fx Ant-Man, som udkommer om en uges tid. Det lader dog ikke til, at de Extended Edition overhovedet - den første er på deres hjemmeside, men ikke toeren eller treeren.

    Til gengæld er titlen stavet forkert på fire af de fem titler.

    Zero Cool22-11-15 19:02

  • ★★★★★★0

    Det kan være det er derfor (selv om jeg slet intet fandt fra 3'eren, heller ikke bioudgaven). Takker! Fona har annonceret den, men ved ikke helt om deres pris ikke kan matches andre steder.

    T. Nielsen22-11-15 19:21

  • ★★1

    Til Thomas. Når nu du ikke var helt glad for 3'eren, tror jeg næsten du alligevel vil opleve extended edition som en forbedring i større eller mindre grad.

    BN22-11-15 19:25

  • ★★★★★★1

    Jeg bestilte den fra CDON, 269 kr. - man kan få hele trilogien til 629 kr. der. Jeg plejer ellers ikke at forudbestille film, men den og Ant-Man er røg i kurven. :)

    Zero Cool22-11-15 19:26

  • ★★★★★★0

    Det ville glæde mig meget. Sandt at sige, har de forlængede udgaver af de to første film, ikke ændret meget eller gjort det store, modsat som jeg havde det med LOTR (som gik fra mesterværker til out of this World). Der var såmænd fine scener i 2'eren, som for mig er den bedste i den nye trilogi, men ikke noget der gjorde den endnu mere imponerende fandt jeg. 3'eren her skuffede ja. Så hvis den kan løftes lidt, ville det være fremragende.

    T. Nielsen22-11-15 19:28

  • ★★1

    Her bagefter kan selv jeg, der holdt meget af biografudgaven, se at slaget virker er mere sammenhængende og logisk opbygget end før - og så starter det faktisk tidligere i extended edition. Og for personer, som holder af blandingen af spænding og sort/makaber humor er der nogle efter min mening nogle forrygende ekstra scener med de andre dværge; scener der bl.a. involverer Bofur på ryggen af en blind orc, Bifur (ham med øksehovedet i panden) der nikker en skalle, en lang jagt i en stridsvogn og Gandalf der får hjælp fra en uventet kant.

    BN24-11-15 09:54

  • ★★★★★0

    "og Gandalf der får hjælp fra en uventet kant"

    Nogle gange spekulerer jeg på, om du arbejder for New Line Cinema. :p 

    Lars!24-11-15 11:44

  • ★★★0

    Heh. Jeg har i hvert fald ikke mødt nogen, der slår BN's entusiasme for Hobitten.

    gi-jones24-11-15 12:42

  • ★★★★0

    Nu har jeg løst mysteriet. BN er sgu Peter Jackson.

    Babo24-11-15 13:40

  • ★★★★0

    Nu har jeg løst mysteriet. BN er sgu Peter Jackson. 

    Babo24-11-15 13:40

  • ★★★★★★0

    Og Babo hans nemesis (som i bedste psykoskurkestil stammer bemærker jeg her;-)

    T. Nielsen24-11-15 19:09

  • ★★2

    Til gi-jones.

    Så har du ikke været meget omkring på nettet. ;-)

    BN25-11-15 12:23

  • ★★0

    Babo! ssch!

    BN25-11-15 12:25

  • ★★★★★0

    BN er ikke Peter Jackson. Peter Jackson har jo indrømmet han ikke vidste hvad han lavede. 

    Lars!26-11-15 14:12

  • ★★★★0

    Et konstant blindt forsvar af middelmådighed, så er jeg ret sikker på at BN heller ikke ved, hvad han laver :) 

    Dagens provokation, bare så vi har lidt kørende her på den døde side :)

    Babo26-11-15 15:55

  • ★★0

    Babo, nu skal du huske, at jeg er hærdet efter snart et par år på IMDB, hvor de eneste film jeg har gidet diskutere (fordi det var nemt og hurtigt for en, der egentlig slet ikke havde tid), har været de tre Hobbit-film. Og med tanke på tonen dér, behøver jeg vel næppe forklare nærmere. hehe

    Du skal skrue mere op for "charmen" og evt. forsøge at overgå påstande som at jeg må være et 5-årigt barn, totalt ukritisk og en blind Peter Jackson-fanboy, eller en teenager der elsker hjernedød action, fuldstændig uvidende om film og filmhåndværket generelt og betalt af Peter Jackson. ... Og sidst men ikke mindst skal du overbevise dig selv om, at det er noget jeg vil tage mig af overhovedet eller noget der rører mig den mindste smule.

    Som Liam Neeson ville have sagt: GOOD LUCK!

    Hvad mener du med "den døde side"? Mener du tråden her til The Hunger Games: Mockingjay - Part 2? ... For siden som helhed, altså MOOVY-forummet, er da ikke død? ... Nah, det kan vel ikke være det sidste? :-)

    BN26-11-15 18:22

  • ★★★★0

    BN, jeg tror såmænd at du er den mest hærdede filmfan i live :) 

    Hvad jeg mente var ikke decideret møntet på tråden her. Synes generelt der er stille her og ofte er det bare de samme, få brugere, der skriver. Personligt har jeg selv mistet lysten til at bruge "what we saw" tråden. Du er heller ikke alt for aktiv og der er generelt ikke rigtigt noget interessant ved siden. Jeg savner det gamle filmz. 

    Babo26-11-15 18:46

  • ★★★★★0

    Babo, skriv gerne i What We Saw. Jeg læser den nemlig.

    Lars!26-11-15 18:49

  • ★★0

    Babo, jeg ved godt, jeg ikke er så aktiv. Men det er af samme årsag som at jeg kun har skrevet om én film eller filmtrilogi på IMDB: Jeg har ikke tid, fordi jeg har gang i et stort privat projekt.

    Jeg håber på nogle flere MOOVY TV-programmer ligesom i gamle dage. Og hvad med quizzer og den slags? Det burde der også være mere af. Eller har jeg overset noget?

    BN26-11-15 18:56

  • ★★1

    Det irriterer mig i øvrigt, at der ikke er en citér-funktion ligesom på det gamle filmz. *suk*

    BN26-11-15 18:57

  • ★★★★★★0

    Hvorfor forsvarer du blindt Babo og hans provokation af dig......Hov vent, jeg ved hvorfor;-)

    Klart siden er dør ud Babo, hvis man følger din tankegang. Ting tager tid:-D

    T. Nielsen26-11-15 19:14

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen