Moovy Exclusive: Topliste: De fem bedste sci-fi-film fra dette årti

Hvilke er de bedste sci-fi-film fra dette årti? Moovy giver fem bud i anledning af Denis Villenueves kommende "Blade Runner 2049".

Det var med en solid portion skepsis, da filmfans verden over modtog nyheden om, at en efterfølger til "Blade Runner" (1982) var i støbeskeen. For hvordan tør nogen røre ved et så højt elsket, respekteret værk, der flere gange er udråbt som den bedste science fiction-film nogensinde? Torsdag har Denis Villenueves "Blade Runner 2049" endelig premiere, og fans kan få afgjort, hvorvidt det var en god eller dårlig idé at tolke videre på replikant-universet.

Imidlertid har de første meldinger fra USA allerede udnævnt filmen til et mesterværk samt prædikatet "Den bedste sci-fi-film fra det seneste årti". Om dette er sandt, kan man få afklaret til premieren torsdag. Til at fordrive ventetiden guider Moovy til et bud på de fem bedste sci-fi-film fra dette årti, som "Blade Runner 2049" muligvis kan gøre selskab.

5. "Under the Skin" (2013)

Ingen tvivl om, at Jonathan Glazers film "Under the Skin" er en titel, der skiller vandene. Den ene pol vil mene, at det er noget opblæst, prætentiøst skrammel, der snegler sig afsted med stil over substans. Den anden pol vil lade sig forføre af Scarlett Johanssons mystiske, udenjordiske kvindeskikkelse, der lokker mænd ned i en decideret sort afgrund. Ligegyldigt hvilken pol nogen skulle hælde til, så kan det i hvert fald argumenteres, at filmen er en vanvittigt atmosfærisk, flot og original oplevelse.

Hypotesedannelsen sættes også konstant på prøve; Hvad er det, kvinden vil med mændene? Hvem er manden på motorcyklen? Og hvad er det for en rød masse, der kommer ud på en trug? "Under the Skin" har den slags historie, der forvirrer, mere end den afslører, men filmen er uden tvivl mere end et kig værd.

4. "Inception" (2010)

Filmskaberen de fleste enten elsker eller elsker at hade, Christopher Nolan, har ofte været under anklage for at lave pseudo-intellektuelle film og være for meget tilhænger af triviel eksposition. "Inception" har da også sine skavanker, men det ændrer på ingen måde, hvor fandens underholdende Nolans syvende spillefilm er med sit drøm kontra virkelighed-narrativ og hårdtslående action.

I malstrømmen af superheltefilm, franchiseforsættelser og genfortællinger var "Inception" et kærkomment bud på en original science fiction-fortælling, der med sit formidable cast, anført af Leonardo DiCaprio, og udfordrende historie satte de almene biografgængeres hjerner på højtryk.

3. "Arrival" (2016)

Skulle man være usikker på den kommende "Blade Runner 2049", og hvorvidt instruktøren, Denis Villenueve, har kompetencerne til at skære et komplekst, underholdende og hamrende flot sci-fi-epos, behøver man blot se hans seneste film, "Arrival". Omhandlende noget så uvant som en lingvist, spillet af altid formidable Amy Adams, må mødet med en fremmede eksistens udefra tackles, når jordens sikkerhed står på spil.

Filmen er dog ikke kun interesseret i mødet med det udefra, men også hvordan mennesket indbyrdes kommunikerer og forstår hinanden. Assisteret af en næsten Malick'sk æstetik, et guddommeligt score fra islandske Jóhann Jóhannsson og et idérigt narrativ, der transcenderer tid og rum, sætter "Arrival" tankerne i gang, som kun den bedste sci-fi formår.

2. "Mad Max: Fury Road" (2015)

"Oh, what a day. What a lovely day!" skriger Nicholas Hoults karakter, Nux, midt i den golde ørkens kaos, og det er ikke svært at forstå, hvis publikum brøler i samhørighed. At George Millers reboot af "Mad Max"-universet skulle blive så fantastisk, som "Mad Max: Fury Road" i sandhed er, var nok noget, de færreste havde turde drømme om.

Placeret i en postapokalyptisk verden, hvor livsnødvendige ressourcer er mangelvarer, må Tom Hardys Max tage kampen op mod den modbydelige diktator, Immortan Joe. Ledsaget af hjælp fra Charlize Therons Imperator Furiosa, den mest hårdføre, no-bullshit kvinde, der længe er portrætteret på film, byder filmen på storslåede effekter og design, groteske scenarier og evigt geniale actionscener, der aldrig letter foden fra speederen.

1. "Her" (2013)

Mange vil nok desværre hurtigt afskrive Spike Jonez' film "Her" som noget værre hipster-gøgl. Når vi ser de lyserøde pastelfarver samt Joaquin Phoenix' betuttede ansigt inklusive skovsnegl er det måske semiprovokerende ligefrem at udnævne dén til årtiets bedste science fiction-film. Det ændrer dog ikke på, at "Her" er en fuldstændig unik filmoplevelse, der giver adgang til et farverigt, originalt univers i en ikke så fjern fremtid.

Artificielt liv og kunstig intelligens har gjort sit indtog, parat til at substituere menneskelige relationer, men denne teknolog er ikke kun skræmmende og faretruende – Jonez indvilger tværtimod til hjertevarme, omsorg og potentiel kærlighed – midt i ensomhed og isolation. Den bedste slags sci-fi er ofte dén, der repræsenterer en virkelighedstro fremtid, og der er ikke langt fra nutidens afskærmende sociale medier og ideen om virtual reality til filmens præmis om at forelske sig i et styresystem. "Her" har alt dét, en god sci-fi-film skal have, når den behandler moderne teknologi, indbyrdes relationer og eksistentialistiske temaer.

Kommentarer

Topliste: De fem bedste sci-fi-film fra dette årti

  • ★★★★★★0

    5. "Den ene pol vil mene, at det er noget opblæst, prætentiøst skrammel der snegler sig afsted med stil over substans." - det' mig og den film er dræbende kedelig.

    4. "Filmskaberen de fleste enten elsker eller elsker at hade" - jeg hader ham ikke direkte, men synes bestemt at han er stærkt overvurderet, men at han trods alt har lavet tre, måske fire gode film (Batman Begins ved jeg ikke helt hvordan jeg har det med nu).

    3. Flot, god lyd, men desværre fyldt med tåbelige klichéer, hvor de to store er: Ingen i den amerikanske hær kan tænke selv og blindt adlyder alle ordrer, uanset hvor tåbelige ordrerne er og at selvom en fjende er helt åndsvagt overlegen, så er menneskets reaktion altid, at vi hellere lige må starte en fiks, lille krig.

    2. Satme en fe' film.

    1. Oss' en fe' film.

    Zero Cool 1-10-17 18:46

  • ★★★★★★3

    Jeg havde nok byttet en titel ud med Ex Machina. 

    T. Nielsen 1-10-17 19:00

  • ★★★1

    Jeg bør få set "Under the Skin" og "Her", ovenpå den her liste. 
    Min ville nok være, in no particular order, ud fra hvad jeg lige kan huske:

    - "QEDA" (som det nyeste sci-fi, der har gjort indtryk på mig)
    - "Mad Max: Fury Road"
    - "Your Name"
    - "Interstellar"
    - "Looper"

    Dolphinfriendly 1-10-17 19:19

  • ★★★★0

    Jeg bør få set "Under the Skin" og "Her", ovenpå den her liste.

    Begge ret gode. Særligt Her. 

    Fury Road er mere action for mig. Så den vil ikke komme på listen :)

    Babo 1-10-17 19:22

  • ★★★0

    Begge ret gode. Særligt Her. 

    Er "Her" lige så syret som Jonzes bedste? 

    Dolphinfriendly 1-10-17 19:22

  • ★★★★★★0
    • Under the Skin, 8/10
      Inception, 5/10
      Arrival, 8/10
      Mad Max: Fury Road, 4/10
      Her, 8/10

    Det er ikke helt den samme liste, som jeg vil lave, men det er jo også et meget personligt valg.

    Jeg kan godt forstå listen dog, og jeg har kun set en sci-fi fra 2010 og frem, jeg giver 9: Interstellar

    Min personlige liste vil så sådan ud:
    Interstellar

    Og så kommer der lige 8 film, som jeg alle giver 8/10, og det er lidt svært lige at rangere dem for mig:

    • Robot & Frank
    • The Congress
    • Her
    • Midnight Special
    • Under the Skin
    • Never Let Me Go
    • Journey to Agartha
    • Ex Machina

    Guldager 1-10-17 19:22

  • ★★★★★★1

    Er "Her" lige så syret som Jonzes bedste? 

    Nej, den er ikke som sådan syret. Men den er helt klart anbefalingsværdig. Det er Under the Skin også, men den er ikke for alle, fordi den foregår i et langsommeligt tempo med lidt dialog og lidt forklaring. Begge er film, man kan funderer over.

    Guldager 1-10-17 19:26

  • ★★★★0

    Er "Her" lige så syret som Jonzes bedste? 

    Nej, omend ligeså original synes jeg. Dejlig film, der bliver bedre for hvert syn. 

    Babo 1-10-17 19:30

  • ★★★★★★0

    Nej, omend ligeså original synes jeg. Dejlig film, der bliver bedre for hvert syn. 

    Ja, den har en ret behagelig, underfundig og roligt tempo

    Guldager 1-10-17 19:31

  • ★★★★★★1

    Jeg tror at min liste ville se sådan ud:

    1. Dredd (2012)
    2. Mad Max: Fury Road (2015)
    3. About Time (2013)
    4. Robot & Frank (2012)
    5. Predestination (2014)

    Zero Cool 1-10-17 19:33

  • ★★★0

    Fedt - dejligt med så anderledes et take på genren. :)

    Dolphinfriendly 1-10-17 19:34

  • ★★★★0

    Jeg bør få set "Under the Skin" og "Her", ovenpå den her liste. 
    Min ville nok være, in no particular order, ud fra hvad jeg lige kan huske:

    - "QEDA" (som det nyeste sci-fi, der har gjort indtryk på mig)
    - "Mad Max: Fury Road"
    - "Your Name"
    - "Interstellar"
    - "Looper"

    Godt med lidt love til Looper. En af de bedste time-travel film. 

    Babo 1-10-17 19:35

  • ★★★0

    Jeg tror at min liste ville se sådan ud:

    1. Dredd (2012)
    2. Mad Max: Fury Road (2015)
    3. About Time (2013)
    4. Robot & Frank (2012)
    5. Predestination (2014)

    Ah ja, "Dredd" ville nok også være på min. Det er én af de film jeg har set flest gange, her i 10'erne!

    Dolphinfriendly 1-10-17 19:36

  • 0

    Spørgsmålet er så hvad der definerer en science fiction film. Det er vist lidt individuelt hvordan man definerer det, baseret på de film som bliver nævnt her.

    Whispering Horse 1-10-17 20:30

  • ★★★★★★0

    Jeg er bare gået ud fra IMDb's definition og frasorterede et par titler, hvor jeg ikke var enig.

    Zero Cool 1-10-17 20:35

  • ★★★★★0

    Mine favoritter er nok Her, Melancholia, Logan, Mad Max: Fury Road og Interstellar.

    David Lund 1-10-17 23:06

  • 4

    Jeg mener også helt sikkert at Ex Machina mangler på listen og den kunne passende afløse Inceptions 4. Plads. Jeg må hellere se at få checket Her ud!

    El vez 1-10-17 23:09

  • ★★★★1
    • Interstellar 
    • Ex Machina
    • Arrival
    • Her
    • Looper

    Babo 1-10-17 23:42

  • 1

    Insider må næsten have Battleship på 1. pladsen :P

    Min personlige liste ville nok se noget anderledes ud.

    Vilkårlig rækkefølge:

    Prometheus
    Looper
    Monsters
    Melancholia
    Predestination

    Nagash 2-10-17 03:24

  • ★★★★0

    Årti, som i 2010 til 2017? Årsyv?

    Moon(2009) i stedet for Looper(2012) i Babo's ellers næsten perfekte liste.

    Gasivodo 2-10-17 04:36

  • ★★★★★0

    Årti, som i 2010 til 2017? Årsyv?

    Moon(2009) i stedet for Looper(2012) i Babo's ellers næsten perfekte liste.

    Eh 2009?

    Lars! 2-10-17 07:21

  • ★★★★★0

    Hov! Der er jo også Dawn Of The Planet Of The Apes! Ved dog ikke hvilken den skal erstattte på min top 5. Måske Melancholia.

    David Lund 2-10-17 08:26

  • ★★★0

    SCi fi i dette årti har om bedst været middelmådigt.

    Kan så se at jeg har givet Interstellar 8/10, hvilket undre mig her bagefter, for den har seriøse problemer.

    Aranyhajú Nyárszépe 2-10-17 10:40

  • ★★★★1

    Ex Machina
    Her
    Prometheus
    The Martian
    Oblivion

    Bruce 2-10-17 12:19

  • ★★★★★0

    Min top 5:

    1. Predestination 
    2. Ex Machina 
    3. Edge Of Tomorrow 
    4. Her
    5. Source Code 

    NightHawk 2-10-17 12:45

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen