Moovy Exclusive: Topliste: De fem bedste film fra CPH PIX som du kan se i biografen

Havde du ikke mulighed for at deltage på årets CPH PIX? Moovy guider til fem gode film fra festivalen, som du alligevel snart kan se i biografen!

Den niende udgave af Danmarks største spillefilmfestival, CPH PIX, er netop afsluttet. De seneste to uger har festivalen slået dørene op for begejstrede filmfans, der i flugt fra efterårets bidende kulde har fundet sig tilrette i biografernes varme sæder for at opleve, hvad filmverden kan tilbyde i år. Med mere end 150 film på programmet, store som små, har der været noget for enhver smag – fra dansk science fiction til græsk tragikomik eller seneste film fra "Twilight"-stjernen Robert Pattinson.

Med det stort anlagte program bestående af film fra hele verden er det nok de færreste, som kan navigere rundt i dem alle, mens andre slet ikke har fornøjelsen af at deltage i festivalen. Med dette guider Moovy til et bud på fem af de stærkeste film fra CPH PIX, som du stadigvæk har chancen for at se.

5. "Wind River"

Efter tyve år med småjobs i diverse tv-produktioner tydede intet på, at Taylor Sheridan skulle blive én af Hollywoods hotteste manuskriptforfattere. Først kom debuten med den hårdtslående war-on-drugs-film "Sicario" (2015), og året efter fulgte en Oscar-nominering for manuskriptet til røverdramaet "Hell or High Water" (2016). Med vind i sejlene er Taylor Sheridan nu klar med sit tredje manuskript i form af western-krimien "Wind River", som han også instruerer, og alt tyder på endnu en succes.

Anført af Jeremy Renner ("The Avengers") og Elizabeth Olsen ("Silent House") må en jæger og FBI-agent arbejde sammen for at opklare mordet på en ung kvinde nær et indianerreservat. Forbered dig på en suspense-fyldt omgang morderjagt med Wyomings iskolde, snebelagte landskab som bagtæppe, og mon ikke Sheridan vanligt har én sociokulturel kommentar med eller to?

Biografpremiere 4. januar 2018.

4. "QEDA"

"QEDA" er noget så sjældent som et bud på en dansk science fiction-film, og allerede med dét er der god grund til at være spændt. Instruktøren Max Kestner har indtil nu kun gjort sig med dokumentarfilm, hvor han blandt andet har bearbejdet rumrejse, identitetskrise samt menneskets oprindelse. Med den bagage er han nu rykket mod fiktionsfilm hvor tidsrejse, fremtidskatastrofer og molekylebehandling er i spil.

I et København anno 2095, hvor havene er steget, og ferskvand forurenet, omhandler historien den tidsrejsende QEDA-agent Fang Rung (Carsten Bjørnlund). I et forsøg på at finde en forsker, hvis fortabte forskning kan redde verden, deler han sine molekyler og skaber sin anden halvdel, Gordon Thomas, som sendes tilbage i tiden for at finde løsningen – men kontakten går tabt, og pludselig må Fang Rung selv afsted for ikke bare at redde verden, men også sig selv. "QEDA" er et forfriskende bud på, hvad dansk film også kan være.

Biografpremiere 16. november 2017.

3. "Loving Vincent"

Den enigmatiske kunstmaler Vincent van Gogh er blevet skildret flere gange på film. Nok mest berømt spillede Kirk Douglas ham i "Lust for Life" (1956), mens Tim Roth gav sin udgave i Robert Altmans "Vincent & Theo" (1990). Men ingen har nogensinde bragt hans person til live i den grad, som "Loving Vincent" formår.

Filmen er nemlig intet ringere end verdens første fully painted animationsfilm. Hvert enkelte af filmens 65.000 frames er hver især et virkeligt oliemaleri, som er sat sammen og på den måde illustrerer Vincent van Goghs kaotiske liv frem til hans død. Baseret på hans maleteknik har mere end 125 kunstnere arbejdet på at bringe de tusinder af malerier til live, hvilket har resulteret i en film, som næppe er set lignende.

Biografpremiere 15. marts 2018.

2. "Good Time"

For mange vil "Twilight"-stjernen Robert Pattinson nok altid være synonym med bleg, glimtende emo-vampyr, men her er tale om falsk varebetegnelse. Pattinson er nemlig gået fra roller som blød førsteelsker til tæt samarbejde med auteurs, såsom Werner Herzog og David Cronenberg.

Nu når karrieren uanede højder i Safdie-brødrenes ("Heaven Knows What") hæsblæsende "Good Time", hvor Robert Pattinson spiller forbryderen Connie Nikas. Efter et mislykket bankrøveri må han i en kamp mod tiden bevæge sig igennem New Yorks fjendtlige natteliv for at redde sin mentalt udfordret bror, Nick. "Good Time" var nomineret til Guldpalmen på dette års Cannes-festival, hvor den fik stående ovationer, og der er blevet draget paralleller til 1970'ernes urbane mesterværker "Taxi Driver" (1976) og "Dog Day Afternoon" (1975).

Biografpremiere 12. oktober 2017.

1. "The Killing of a Sacred Deer"

Græske Yorgos Lanthimos og faste samarbejdspartner Efthymis Filippou har for længst bevist, at de mestrer det ekstremt mærkelige. Grundlaget blev lagt med den absurde, Oscar-nominerede "Dogtooth" (2009), mens mainstream-gennembruddet kom med den kafkaske "The Lobster" (2015), hvor Colin Farrell må finde kærligheden eller blive forvandlet til en hummer (ja, du læste rigtigt).

Nu er makkerparret klar med deres anden amerikanske film, der igen behandler det absurde, mens der i dén grad også er skruet op for dysterheden. Colin Farrell indtager igen hovedrollen, her som lægen Steven, der indgår et venskab med en afstumpet teenager – et venskab, der får fatale konsekvenser for Stevens familie. "The Killing of a Sacred Deer" vil være en af årets mest polariserende titler, og det er bedst at vide så lidt som muligt, men med Kubrick-lignende æstetik, morbid humor og et udfordrende narrativ ligner den også én af årets mest fascinerende værker.

Biografpremiere 9. november 2017.

 

Kommentarer

Topliste: De fem bedste film fra CPH PIX som du kan se i biografen

  • 0

    Meget mere præcist kan det ikke siges nej! "Wind River" var virkelig en postiv og stærk overraskelse..

    Martinio07 14-10-17 01:18

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen