Biograferne vil ikke vise Ole Bornedals udskældte "1864"

Selvom der er lavet en filmversion af Ole Bornedals tv-serie "1864", er de danske biografer ikke interesserede i at vise den. Det skriver Politiken.

"1864", der kunne ses på tv sidste år, er med et budget på 173 mio. kroner den dyreste danske tv-serie nogensinde. På trods af det store budget var det dog langt fra alle, der syntes, at serien var en succes. I en kommentar skrev tidligere anmelder Søren Ildved (Benway) bl.a.: "Skuespillerne græder og skriger ustandseligt. Og måske igen når de ser serien."

Til Politiken udtaler filmchef Sune Lind Thomsen fra distributøren SF Film, at "der ikke er noget nyt materiale i forhold til tv-serien... Og vi tror altså ikke på, at potentialet er stort nok." Før serien rullede over skærmen, havde distributøren ellers estimeret, at en biografversion ville kunne tiltrække et publikum på 200.000.

Peter Bose fra Miso Film betegner filmversionen som mere tæt og intens, og ifølge Ole Bornedal er den blevet solgt til flere lande, hvor den altså angiveligt vil dukke op i biograferne.

I en populær kommentartråd på Facebook kommenterede førnævnte anmelder Søren Ildved de enkelte afsnit med vanlig skarp iagttagelse og syrlig sarkasme. Læs hele det underholdende kommentarspor herunder:

"1864"

Og så er det i dag, at storserien "1864" har premiere til oplysning af det danske folk. Da folkene bag serien har vurderet, at historisk nøjagtighed er ”skide lige meget”, kan jeg fra det lækkede manuskript afsløre, at den slutter med dansk sejr, da koporal Hansen affyrer de proton-torpedoer, der smadrer den tyske dødsstjerne.

Af 1864-serien har jeg foreløbigt lært:

Man bliver en bedre taler af at folk går på ens mave. Selvom man har udformet grundloven, kan man sagtens være bindegal. Det er der i øvrigt ingen, der bemærker, uanset hvor åbenlyst det er. Det var ganske almindeligt at knalde køer i 1800-tallet (Dan Jørgensen har næppe godkendt manuskriptet). Der er ingen grund til at prøve på at skjule, at man lige har fået en tur i høet med stalddrengen. En sløv kærlighedsscene bliver god, hvis bare kameraet roterer rigtig meget.

Hvad jeg lærte af tredje afsnit af "1864":

"Det sagde hun også i går"-vitsen blev allerede brugt i 1800-tallet. Når man sætter Lisbeth Salander til at pleje pensionisterne, er der ikke noget til at sige til, at de skider i bukserne. ”De er alle sammen tossede” siger oplæseren. Ole Bornedal er i tvivl om, hvorvidt han har været for subtil. Bismarck var en fredelig pacifist (alle krigene var bare sort uheld). De danske teatre i 1800-tallet brugte disko-røg på scenen. Pilou er nu gået over til at voldtage sigøjnere. Bornedal er bekymret for, om vi nu er helt med på, at han er rigtig ond og skør. God dramatik opstår, når skuespillerne råber en hel masse. Selvom man har arbejdet på en gård hele sit liv, bliver man stadig chokeret over at slå en gris ihjel.

Hvad jeg lærte af det fjerde afsnit af "1864":

"Danskerne er vanvittige" bliver der sagt. Sidste gang hed det "De er allesammen tossede". Bornedal er stadig ikke sikker på, om vi nu også er helt med. Spænding opstår, når skuespillerne kigger direkte ind i kameraet. Rigtig længe. H.C. Andersen var ekstremt langsomt opfattende. Der er ganske vist krig, men ved fronten er der heldigvis stadig rigeligt hårvoks til de unge soldater. Det har ingen konsekvenser, når en soldat nægter at svare en officer. Jo højere oppe i hierarkiet man er, jo mere senil er man også. Man bløder helt vildt meget af at få en lussing. Værtshusene er propfulde af klamme, men velklædte mænd, der bruger udtryk som "Det ligner, at du er ude i nogle sociale problemer”, når de vil i lag med en.

Hvad jeg lærte af det femte afsnit af "1864":

TV2 sender ubekymret "Badehotellet" på samme tidspunkt. Af ubegribelige årsager synes de ikke, at konkurrencen er så hård. "Derhjemme ser de krigen som et spil". Hr. subtilitet slår til igen. "Didrik kunne ikke være andet end ond". Nå for pokker. Jeg fik godt nok også selv lidt en mistanke, da han begyndte at voldtage køer og kvinder. I krig sprøjter det med billigtudseende computerblod. Heiberg kalder krigen for en dilettant-forestillingen. I betragtning af skuespillet har hun har mere ret, end hun tror. Det går så langsomt, at selv sneen falder i slowmotion. En af soldaterne kan trylle tyskerne i søvn. Det virker efter sigende også på seerne. Tyskerne er så svagtseende, at deres kort er 10 meter lange.

Hvad jeg lærte af det sjette afsnit af "1864":

"I Danmark er jeg født" bliver indledningsvist sunget skrigende. Jeg begynder at tro, at Ole Bornedal muligvis prøver at sige noget negativt om nationalfølelsen. "Krigen var et helvede". Uh, klichéernes kliché. Psykisk kirurgi var mere udbredt i 1800-tallet i Danmark, end man lige skulle tro. Takket være denne serie ved vi i det mindste nu, hvordan "Riget" havde set ud, hvis den var blevet instrueret af Michael Bay. Til trods for alle de sårede er feltlazaret næsten tomt. I 1864 var hæren så nonchalant, at man bare kunne sige sine officerer imod uden at blive straffet. Når man prøver at snige sig ind på fjenden, kan man sagtens sludre løs. Ingen hører alligevel noget. En enkelt kugle kan snildt blæse to hænder af. De danske øverstbefalendes strategi var at vente på, at Dannebrog faldt ned fra himlen. Krigen er pænt kedelig. Trods alt kanonskyderiet er jeg mere interesseret i, om de nogensinde fik fyldt den der sædkrukke.

Hvad jeg lærte af det syvende afsnit af "1864":

Bornedal har i pressen sagt, at det syvende afsnit er "fuldstændig forfærdeligt". Jeg kan nu bekræfte, at det holder seriens niveau. "Smerten er livets reneste flamme, og den kan strækkes helt ud i det uendelige". Lidt kritisk sans havde gjort underværker. "Den preussiske hær har aldrig før haft så mange kanoner". Klip til billede med to kanoner. Måske plejer de kun at have en? "Denne vanvittige krig". Jo, tak. Efter syv afsnits gentagelser er den ved at være feset ind. Det kræver virkelig meget at få Søren Malling til at ligne en dårlig skuespiller. Men Bornedal er mand for opgaven. En af kanonkuglerne sprang både bukserne og frakken af en dansk soldat, men lod ham ellers være stort set uskadt. Den må have været lidt smålummer af natur. Kaptajn Dinesen er så sej, at hans pistoler aldrig løber tør for patroner. At en soldat bliver dræbt i slowmotion er ikke en større filmkliche, end at vi sagtens kan genbruge den. Gerne to gange i samme afsnit. Når din pistol løber tør for kugler, så kast den mod fjenden. Det dør han af. Og lad være med at samle den op og lade den bagefter.

Hvad jeg lærte af det ottende og sidste afsnit af "1864":

"1864" kan nu fås på dvd og Blu-ray. Den bliver givetvis årets hadegave. Serien starter med et nærbillede af et Dannebrog, der er fuldt af huller. Hvis nu vi var i tvivl om, at det går skidt. Skuespillerne græder og skriger ustandseligt. Og måske igen når de ser serien. "For enden af livets vej ligger døden". Nå for pokker. Det er sgu da lidt træls. "Landet var forvandlet til et teater, der var i brand, og publikums latter var blevet til skrig". Jeg mener, det var Hemingway, der sagde at alle dårlige forfattere er forelsket i det episke. Kongen har pludselig fået en mistanke om, at Monrad er sindssyg. Han har åbenbart først nu bemærket, at det er skidt tegn, at Monrad har savlet, stirret og spyttet manisk uafbrudt gennem hele serien. Peter har fået bundesligahår i preussisk fangeskab. Skammen vil bare ingen ende tage. Der er ret ubegribeligt, at et så lille afsnit kan rumme så meget overspil. I morgen starter en julekalender, hvor de åbenbart rejser mellem nutiden og fortiden. Det bliver faktisk lidt som ”1864” aldrig stoppede. Blot nu forhåbentlig med færre sædkrukker og erotiske kvæg-scener.

Kommentarer

Biograferne vil ikke vise Ole Bornedals udskældte "1864"

  • ★★★★★2

    Man savner helt Søren Ildveds skriverier, når man genlæser de små perler gengivet her :)

    Kruse17-12-15 17:37

  • ★★★★3

    Ildved ftw :-)

    Bruce17-12-15 18:14

  • ★★3

    Hold da op! Det er så sarkastisk, at det er helt poetisk. :-D

    BN17-12-15 18:46

  • ★★★1

    Jeg gad faktisk godt se en film-version af den på et tidspunkt. 

    gi-jones17-12-15 23:13

  • ★★★★★0

    Du må bare vente på Movie 1000's cut, var det ikke ham der ville lave en film udgave af den :)

    Elwood18-12-15 00:14

  • ★★★★★★0

    Ildved har gjort serien det hele værd (og jeg så endda kun første afsnit). Sjældent har jeg følt mine licens penge givet så godt ud, som da jeg fulgte Ildveds Facebook tråd om 1864!

    T. Nielsen18-12-15 01:28

  • ★★★0

    "Du må bare vente på Movie 1000's cut, var det ikke ham der ville lave en film udgave af den :)"

    Den er skam færdig, var færdig med den i slutningen af oktober :) Dog er min version lidt længere 165 minutter.

    Så jeg ville egentlig også godt se Bornedals version, for at sammeligne.

    MOVIE100018-12-15 09:15

  • ★★★0

    Movie1000: Hvordan gik projektet så? Er den blevet bedre?

    gi-jones18-12-15 11:32

  • ★★★0

    Jeg er tilfreds, lærte i den grad hvor stor betydning det havde med hvordan man klippede det sammen og hvilken rækkefølge, som jeg selv føler, at jeg har gjort bedre end Bornedals tv-version. Men igen det er bare scener jeg har klippet sammen, udfra tv-versionen. selve scenernes indstillinger har jeg ikke klippet så meget i. Soundtracket har jeg beholdt og tilføjet i nogle scener. Har halvanden flashback scener. Det jeg har valgt at fokusere på er brødrene og fronten, så nutiden er helt væk, samt københavn med monrad og Heiberg, sigøjnerne mm. Jeg har også tilføjet mere historie i filmen, mhs til fakta hvor er vi? og en start og slut tekst.

    Titlen valgte jeg at ændre, følte ikke rigtig at 1864 passede ind, så nu hedder den "Dengang de drog afsted". Fik også lavet dvd cover. Det sværeste/det største problem jeg kæmpede med i 2-3 uger var rulleteksterne.

    Har vist den på skolen for dem som havde lyst, de virkede ret tilfredse, især dem som droppede serien undervejs.

    Hvis folk er interessede kan jeg, prøve at sende filmen over en fil (hvis jeg kan finde ud af det), tvivler på youtube vil acceptere den, selvom jeg gør det til en privat video, eller måske ikke, forstår ikke altid youtubes rettigheder.

    MOVIE100018-12-15 12:12

  • ★★★★★★0

    YouTube benytter to primære systemer til deres rettighedsstyring, som jeg har forstået det - et automatiseret system, hvor dele eller hele film (tv-serier, musik mv.) er lagt ind i. Når en video så matcher det videomateriale, bliver det automatisk fjernet/blokeret. Jeg ved at Johan har oplevet en del vrøvl med det, fordi Filmz TV og nu Moovy TV ofte bruger klip fra filmene, der omtales i et afsnit og det reagerer systemet på. Af en eller anden fjollet grund, er der ikke et system, så man kan sikre sig imod disse automatiske copyright-problemer.

    Er en given film, tv-serie mv. ikke i systemet, så er det en manuel proces, hvor man anmelder en given video til YouTube. Den del er vist også delvist automatiseret og giver lejlighedsvis problemer, fordi man ofte bare blokerer videoen, indtil rettighedsspørgsmålet er løst. Det kan dog være en noget klodset proces.

    Jeg tvivler på, at mange danske film er i YouTubes system, men uanset hvad, er det ikke en god idé at uploade den dertil. Hvis du vil dele det, kan du gøre det via eksempelvis Dropbox, hvor du kan give folk et privat link. Fidusen er bare, at du bør sikre dig at skidtet ikke bliver spredt alt for vidt, jeg tvivler på at Bornedals advokater vil forstå argumentet "fan edit". :)

    Zero Cool18-12-15 12:20

  • ★★★0

    Det har jeg også fuld forståelse for, derfor er det også privat jeg vil sende det og helst vil undgå youtube problemer, samt problemer med Bornedal og DR. Der står også i filmens start 

    Advarsel!

    - Uventede farveskift kan forkomme. 

    - Rettighederne til tv-serien 1864 tilhører DR, ligeså alle de klip, der er brugt i denne film.

    - Rettighederne til soundtracket, der er brugt i denne film, tilhører Marco Beltrami.

    - Filmen er et skoleprojekt lavet af Michael J. Bondegaard og må ikke vises offentligt. 

    - Filmens scener er klippet udfra tv-serien 1864.

    - Kun sceneskift og nogle scener er der blevet redigeret i. Størstedelen af scenerne er ligesom i tv-serien 1864, der er redigeret af Anders Villadsen.

    God fornøjelse!

    ------------------------------

    Det er en meget hjemmelavet advarsel, det skulle bare være godkendt af lærerne.

    Folk er velkomne til at kontakte mig på min mail kvaglund90@hotmail.com.

    MOVIE100018-12-15 12:31

  • ★★★0

    Kunne være sjovt, men jeg ved jo også at jeg aldrig får den set igennem (jeg så HELE serien).

    gi-jones18-12-15 13:22

  • ★★★★★0

    Jeg tænkte, jeg skulle se tv-serien, indtil den blev sendt på dansk TV, og jeg hørte omtalen (bl.a. Sørens kommentarer). Så da den kom på NRK, så zappede jeg roligt videre. Så har man da sparet den tid af sit korte liv. 

    Lars!18-12-15 14:34

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen