Moovy Exclusive: Berlinale ’18 – Dag 8: Afslutningen nærmer sig

De fleste er for længst forduftet fra Europas filmhovedstad, men næstsidste dag bød alligevel på mexicansk museum, japansk femi-gys og bulgarsk billedskønt polarliv.  

Dag 8

Næstsidste dag startede med den mexicanske "Museo", hvor Gael García Bernal spiller ungkarlen Juan Nuñez, som svæver rastløs omkring i Satelite – Mexicos svar på Amerikas undergrund – og ikke rigtigt kan få taget sig sammen til hverken voksenlivet, til at flytte fra forældrene eller til at få afsluttet studiet. Derfor tager han sammen med vennen Benjamín Wilson en drastisk beslutning på en skæbnesvanger familiekomsammen i julen: de vil udnytte juledagene til at bryde ind på det ferielukkede antropologiske museum og stjæle en særligt kostbar skat. 

Det går over al forventning, men samtidig heller ikke ubemærket hen, og de to befinder sig nu i en helt uvant og svær situation. Historien fortælles med humor og charme, og tyveri-scenen på museet er næsten Olsen-bandensk, blot med stilhed i stedet for musik og enkelte høje lyde med samme komiske effekt. Der bydes på farvefyldte, detaljerige og ofte centrerede billeder, som man kan dvæle ved, mens dialogen udspiller sig andetsteds i billedet. Det ses f.eks. i klippet før ovenstående billede, hvor et akvarium med fisk er med i kanten af billedet, selvom karaktererne sidder og taler i modsatte side. Filmen byder også på en vanvittig komisk og klassisk barfight med totalt tilfældigt placerede og overdrevne lydeffekter og kunstige slag. Ret ude af kontekst, men nu alligevel meget underholdende, og det gør det samtidig klart, at det ikke er så alvorlig en film trods en mindre morale. En acceptabel, underholdende kunst-komedie, dog med tryk på det sidste.

Og hen på eftermiddagen var det så tid til en asiatisk oplevelse i form af den japanske "Our House" – en spøgelseshistorie inspireret af en Bach-symfoni, den kvindelige instruktør var begejstret for. Hun ville derfor lave en film efter samme princip, hvor to lineære fortællinger afvikles i én omgang, og det er en ret interessant idé til, hvordan man kan lave en anderledes multiplot-film. Den startede dog uheldigt med lydproblemer, så dialogen måtte undværes de første fem-seks minutter.

"Our House" er en film, der virkelig får tankerne på arbejde og giver fortolkningerne frit løb. Men også en film om at blive bragt sammen af et hus, og om kvinder, der bor sammen med kvinder. Først følges nemlig en skrøbelig og stille pige, der bor alene med sin mor i et hus, og derefter en kvinde, der bor alene – i hvad der øjensynligt virker til at være samme hus – som møder en kvinde med hukommelsestab og ikke ved, hvad hun skal stille op. Hun tilbyder hende derfor husly, og de ender med at bo sammen. Men med tiden føler de sig dog ikke alene i huset, der virker mere og mere mystisk og underligt "til stede".

Dog ville skæbnen nok engang her, at Odgaards øjne – trods en hård kamp – ufrivilligt lukkede brat i for først at åbne og lade mig se med igen, da filmen næsten var ved sin slutning. Så trods de relativt overskuelige 80 minutters spilletid var det altså ikke muligt at få hele oplevelsen med her, og undertegnede må have denne genset når muligt. Den egentlige vurdering udelades derfor, men jeres udsendte blev dog hængende til den underholdende Q&A med en lynhurtigt-talende tolk på.

Dagens afrundende film viste sig at være lidt af en overraskelse for flere af os kritikere. Det var en både billedskøn, betagende og smuk fortalt oplevelse. Det var nemlig den bulgarske outsider "Ága", som er at finde i hovedkonkurrencen, men dog ikke som deltager.

I "Ága" følges det hårdhudede, barske og aldrende par Nanook og Sedna, der lever under ekstreme natur- og klimaforhold på den bidende kolde is. Her forsøger de så at holde liv i deres forfædres traditioner og at opretholde den simple og ældgamle levestil med det stolte håndværk og dertil primitive, manuelle liv. En uddøende kulturarv, som de sammen kæmper for, mens de bearbejder sorgen over deres datter Ágas afsked efter en familiekonflikt. Datteren har for længst valgt stilen fra til fordel for et andet og simplere liv, og selvom de aldrig har tilgivet hende, går de begge med håb og tanker om gensyn. Og som forholdene bliver barskere, helbredet svigter, savnet bliver større og isen tyndere, tager Nanook sagen i egen hånd – men hvordan?

Der er enormt mange lag i den ellers simple fortælling. Imellem de mange smukke og sjældne billeder gemmer der sig nemlig en skarp og vigtig påmindelse om den barske, men døende og udfordrede natur omkring os, og om kulturarven, som kun få kender til. Denne film er derfor et minde til historiebogen. Kulturen æres ligeledes ved, at der tales det gamle og uddøende sprog sakha (yakutian) hele vejen igennem filmen af samtlige skuespillere. 

Oven i dette lægges så lige de barske udfordringer og forhold, cast og crew har været igennem på de lange og mange kolde optagelser på Sibirien, der får produktionen på "The Revenant" til at ligne det rene vand. Det er også en skarp kommentar til det lette liv, som mange i vores verden lever – uden at skulle jage og lave alting selv – og tager for givet i dag. Lige såvel er det fortællingen om stærke forhold og kærlighed på og under umenneskelige og urimelige, umulige forhold. 

Billederne kapsles inde i et særligt format med runde kanter, som kun gør hele oplevelsen endnu mere intim og fastlåst. Ja, vi var kort sagt en mindre gruppe kritikere, der sad tilbage i salen med en blanding af begejstring, spørgsmål og overraskelse. Dén havde ingen af os lige set komme på forhånd. Jeg var også så heldig at fange instruktøren Milko Lazarov efter filmen, og vi fik en god lille sludder, der blev til et eksklusivt interview, som bringes særskilt her på Moovy på et senere tidspunkt.

Forude venter nu kun den absolut sidste dag af den 68. Berlinale, men med tre film i vente som afrunding...

Kommentarer

Berlinale ’18 – Dag 8: Afslutningen nærmer sig

  • 0

    En dag der mindede om at Berlinalen er en festival der i den grad byder på både dårlige og gode overraskelser, i sit brede program!

    Spændede om de tre film kommer i biffen herhjemme..! 

    Martinio07 27-02-18 21:21

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen