Forum - Forum-tråd: 1864 - Filmen (Et skoleprojekt)

1864 - Filmen (Et skoleprojekt)

  • ★★★0

    Lige siden 1864 blev vist på tv, har jeg ikke kunne lade være med at lege med tanken om, at klippe serien om til en spillefilm. De 2 første afsnit gav mig virkelig et hade indtryk til serien, så efterfølgende hadet jeg hver afsnit, allerede inden jeg satte mig ned og så de efterfølgende 6 afsnit. Og jeg synes det var en skam, for jeg kunne godt se at der imellem afsnittene også var noget rigtig godt, som jeg første tænkte over senere. Lige nu er jeg så godt som lidt over halvvejs, det jeg har gjort i min version af 1864, er at vi kun følger brødrene, en smule Didrick, og fronterne. Så væk med nutiden og København.

    Det er som sagt bare seriens 8 timer spilletid, jeg vil cutte ned til 2 timer og 30-45 minutter. Jeg vil også give mere information, med en åbningstekst så vi er helt med på hvorfor Treårskrigen udbrød og hvorfor der blev krig igen i 1864, og en sluttekst, og undervejs i filmen, tekst i bunden så vi er med på hvilket år og hvor vi er henne.

    Hvad synes i om 1864 tv-serien, ramte Bournedal plet eller blev vi ko-kneppet?

    MOVIE100011-09-15 20:42

  • 0

    Tror 3/4 af danskerne hadede den serie. Fik hvert fald ikke meget ros.

    Geekalot11-09-15 21:15

  • ★★★0

    Uhh. Har faktisk mange meninger om den serie jeg aldrig fik luftet fordi Siden-vi-ikke-nævner døde. Men det bliver ikke i aften og ikke fra en mobil :-)

    gi-jones12-09-15 00:04

  • ★★★★4

    Jeg tillader mig lige i den forbindelse at poste Søren Ildveds (Benway) geniale "kommentarspor" til serien:

    Og så er det i dag, at storserien ”1864” har premiere til oplysning af det danske folk. Da folkene bag serien har vurderet, at historisk nøjagtighed er ”skide lige meget”, kan jeg fra det lækkede manuskript afsløre, at den slutter med dansk sejr, da koporal Hansen affyrer de proton-torpedoer, der smadrer den tyske dødsstjerne.

    Af 1864-serien har jeg foreløbigt lært:

    Man bliver en bedre taler af at folk går på ens mave. Selvom man har udformet grundloven, kan man sagtens være bindegal. Det er der i øvrigt ingen, der bemærker, uanset hvor åbenlyst det er. Det var ganske almindeligt at knalde køer i 1800-tallet (Dan Jørgensen har næppe godkendt manuskriptet). Der er ingen grund til at prøve på at skjule, at man lige har fået en tur i høet med stalddrengen. En sløv kærlighedsscene bliver god, hvis bare kameraet roterer rigtig meget.

    Hvad jeg lærte af tredje afsnit af ”1864”:

    ”Det sagde hun også i går”-vitsen blev allerede brugt i 1800-tallet. Når man sætter Lisbeth Salander til at pleje pensionisterne, er der ikke noget til at sige til, at de skider i bukserne. ”De er alle sammen tossede” siger oplæseren. Ole Bornedal er i tvivl om, hvorvidt han har været for subtil. Bismarck var en fredelig pacifist (alle krigene var bare sort uheld). De danske teatre i 1800-tallet brugte disko-røg på scenen. Pilou er nu gået over til at voldtage sigøjnere. Bornedal er bekymret for, om vi nu er helt med på, at han er rigtig ond og skør. God dramatik opstår, når skuespillerne råber en hel masse. Selvom man har arbejdet på en gård hele sit liv, bliver man stadig chokeret over at slå en gris ihjel.

    Hvad jeg lærte af det fjerde afsnit af 1864:

    "Danskerne er vanvittige" bliver der sagt. Sidste gang hed det "De er allesammen tossede". Bornedal er stadig ikke sikker på, om vi nu også er helt med. Spænding opstår, når skuespillerne kigger direkte ind i kameraet. Rigtig længe. H.C. Andersen var ekstremt langsomt opfattende. Der er ganske vist krig, men ved fronten er der heldigvis stadig rigeligt hårvoks til de unge soldater. Det har ingen konsekvenser, når en soldat nægter at svare en officer. Jo højere oppe i hierarkiet man er, jo mere senil er man også. Man bløder helt vildt meget af at få en lussing. Værtshusene er propfulde af klamme, men velklædte mænd, der bruger udtryk som "Det ligner, at du er ude i nogle sociale problemer”, når de vil i lag med en.

    Hvad jeg lærte af det femte afsnit af ”1864”:

    TV2 sender ubekymret ”Badehotellet” på samme tidspunkt. Af ubegribelige årsager synes de ikke, at konkurrencen er så hård. ”Derhjemme ser de krigen som et spil”. Hr. subtilitet slår til igen. ”Didrik kunne ikke være andet end ond.” Nå for pokker. Jeg fik godt nok også selv lidt en mistanke, da han begyndte at voldtage køer og kvinder. I krig sprøjter det med billigtudseende computerblod. Heiberg kalder krigen for en dilettant-forestillingen. I betragtning af skuespillet har hun har mere ret, end hun tror. Det går så langsomt, at selv sneen falder i slowmotion. En af soldaterne kan trylle tyskerne i søvn. Det virker efter sigende også på seerne. Tyskerne er så svagtseende, at deres kort er 10 meter lange.

    Hvad jeg lærte af det sjette afsnit af ”1864”:

    ”I Danmark er jeg født” bliver indledningsvist sunget skrigende. Jeg begynder at tro, at Ole Bornedal muligvis prøver at sige noget negativt om nationalfølelsen. ”Krigen var et helvede.” Uh, klichéernes kliché. Psykisk kirurgi var mere udbredt i 1800-tallet i Danmark, end man lige skulle tro. Takket være denne serie ved vi i det mindste nu, hvordan ”Riget” havde set ud, hvis den var blevet instrueret af Michael Bay. Til trods for alle de sårede er feltlazaret næsten tomt. I 1864 var hæren så nonchalant, at man bare kunne sige sine officerer imod uden at blive straffet. Når man prøver at snige sig ind på fjenden, kan man sagtens sludre løs. Ingen hører alligevel noget. En enkelt kugle kan snildt blæse to hænder af. De danske øverstbefalendes strategi var at vente på, at Dannebrog faldt ned fra himlen. Krigen er pænt kedelig. Trods alt kanonskyderiet er jeg mere interesseret i, om de nogensinde fik fyldt den der sædkrukke.

    Hvad jeg lærte af det syvende afsnit af ”1864”:

    Bornedal har i pressen sagt, at det syvende afsnit er ”fuldstændig forfærdeligt”. Jeg kan nu bekræfte, at det holder seriens niveau. ”Smerten er livets reneste flamme, og den kan strækkes helt ud i det uendelige.” Lidt kritisk sans havde gjort underværker. ”Den preussiske hær har aldrig før haft så mange kanoner”. Klip til billede med to kanoner. Måske plejer de kun at have en? ”Denne vanvittige krig”. Jo, tak. Efter syv afsnits gentagelser er den ved at være feset ind. Det kræver virkelig meget at få Søren Malling til at ligne en dårlig skuespiller. Men Bornedal er mand for opgaven. En af kanonkuglerne sprang både bukserne og frakken af en dansk soldat, men lod ham ellers være stort set uskadt. Den må have været lidt smålummer af natur. Kaptajn Dinesen er så sej, at hans pistoler aldrig løber tør for patroner. At en soldat bliver dræbt i slowmotion er ikke en større filmkliche, end at vi sagtens kan genbruge den. Gerne to gange i samme afsnit. Når din pistol løber tør for kugler, så kast den mod fjenden. Det dør han af. Og lad være med at samle den op og lade den bagefter.

    Hvad jeg lærte af det ottende og sidste afsnit af ”1864”:

    ”1864” kan nu fås på dvd og Blu-ray. Den bliver givetvis årets hadegave. Serien starter med et nærbillede af et Dannebrog, der er fuldt af huller. Hvis nu vi var i tvivl om, at det går skidt. Skuespillerne græder og skriger ustandseligt. Og måske igen når de ser serien. ”For enden af livets vej ligger døden.” Nå for pokker. Det er sgu da lidt træls. ”Landet var forvandlet til et teater, der var i brand, og publikums latter var blevet til skrig”. Jeg mener, det var Hemingway, der sagde at alle dårlige forfattere er forelsket i det episke. Kongen har pludselig fået en mistanke om, at Monrad er sindssyg. Han har åbenbart først nu bemærket, at det er skidt tegn, at Monrad har savlet, stirret og spyttet manisk uafbrudt gennem hele serien. Peter har fået bundesligahår i preussisk fangeskab. Skammen vil bare ingen ende tage. Der er ret ubegribeligt, at et så lille afsnit kan rumme så meget overspil. I morgen starter en julekalender, hvor de åbenbart rejser mellem nutiden og fortiden. Det bliver faktisk lidt som ”1864” aldrig stoppede. Blot nu forhåbentlig med færre sædkrukker og erotiske kvæg-scener.

    chandler7512-09-15 13:16

  • 0

    Haha Væk med Insider :) Benway ftw :D

    Geekalot12-09-15 13:44

  • ★★★★★2

    Which brings me to this, håber han får lov og anmelde flere Rom-Coms og ligende, de anmeldelser var altid munter og læse.

    Elwood12-09-15 13:51

  • ★★★0

    Jeg har mine tvivl om hvorvidt skuespilspræstationer kan holde, selv i et kortere format. Men jeg vil sige, at jeg var ret godt underholdt 2-3 afsnit i midten. Hvis man klippede den rigtigt, kunne der sikkert godt blive noget ud af det. 

    Et kæmpe arbejde bliver det dog Michael, men jeg er spændt på at høre hvad du får ud af det. Lydsiden bliver nok også lidt tricky, da du jo ikke har et lydspor uden musik...

    gi-jones13-09-15 20:26

  • ★★★0

    Det er rigtig, det blev lidt tricky, er pt. nået dertil hvor de lige er ankommet til Dybbøl. Løsningen mhs til musik, er simpelhen 3 muligheder, 1. finde det originale stykke musik, 2. Dæmpe musikken lidt og finde noget lignende, som kører indover, så det ikke er tydeligt, eller 3. Mute og indsætte noget helt andet musik. Dog har jeg kun brugt 3. mulighed hvis der var klip jeg ville bruge, hvori Inge snakker, men indtil videre synes jeg selv det er blevet ret godt, og blevet sådan som jeg havde tænkt mig inden jeg gik i gang, så regner med at jeg er færdig om 3-4 uger.

    Kan også mærke under redigeringen at mange scener bliver mere intense og rammer en mere, end den måde tv-serien var redigeret på, jeg tror det blandt andet skyldes at vi skulle følge så mange vinkler/emner, at vi blev hivet lidt ud af det, og i stedet for at føle spænding og interesse, var vi nærmere ligeglade eller interesseret i med hvad der så skete, men også som der smukt bliver nævnt i Benways anmeldelser, skulle vi hele tiden mindes om Didrick, Prøjserne, Monrad var de onde, og at alle ikke helt var klar over hvad krig er eller hvad krigen handlede om.

    Det som jeg især er skuffet over, efter at have læst lidt mere om krigen, er at vi aldrig fik krigen ordentlig fortalt, der var flere slag eller forsøg, der virker ret interessante og spændende. Men også at vi ikke rigtig fik nogen vinkel på folkene fra de daværende 3 hertugdømmer, men i stedet følger vi de prøjsiske soldater og folk fra syd-fyn.

    MOVIE100013-09-15 21:52

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen