Forum - Forum-tråd: What we saw

What we saw

  • ★★★★0

    BN 

    Nu har jeg ikke set den film du anmelder. Min pointe er bare, at romantik på film ikke kun behøver være strikket efter den mest kedelige skabelon. Har du ikke set David Leans Brief Encounter? Og så kan du afslutte Before-serien. 

    Kubrick var i sin tid blevet beskyldt for at være både brat og meningsløs med 2001. Så vær ikke så skråsikker på at en given instruktør ikke har haft ideer omkring, hvor han ville hen med en brat, uforløst og kompleks slutning eller i det hele taget, film. 

    Åh, BN. Jeg snakker ikke om debatprogram eller virkelighed. Jeg snakker om film, som lægger op til eftertænksomhed og diskussion. Det værste må da være ligegyldighed man føler to skridt efter exit udgangen ved biografen. Mht Hitchcocks ord om underholdning, så tror jeg ikke han har mente det så firkantet. Ikke alle film er lavet til at underholde i ordets mest normale betydning. 

    Babo23-12-15 13:32

  • ★★1

    Babo:

    Du skrev: "Min pointe er bare, at romantik på film ikke kun behøver være strikket efter den mest kedelige skabelon. Har du ikke set David Leans Brief Encounter?"

    Nej, men det er 'The Romantics' desværre. Den prøver bare at få os til glemme det.

    Og jo, jeg har set 'Brief Encounter'. Og jeg synes faktisk, det er en kedelig film. De gamle sorthvide, alvorlige kærlighedshistorier fra 1940'ernes England og USA kunne godt underholde mig, da jeg var helt ung. Men idag finder jeg ærligt talt de fleste af dem temmelig tørre og gumpetunge - de er alt for melodramatiske for min smag modsat de romantiske komedier fra samme årti. Men selve filmhåndværket er (specielt i hænderne på David Lean) som regel i top. Og Lean sætter sig jo netop heller ikke mellem to stole, men leverer et stilsikkert, gennemført romantisk drama ... som altså bare rent plotmæssigt ikke lige tiltaler mig særlig meget.

    Du skrev: "Kubrick var i sin tid blevet beskyldt for at være både brat og meningsløs med 2001. Så vær ikke så skråsikker på at en given instruktør ikke har haft ideer omkring, hvor han ville hen med en brat, uforløst og kompleks slutning eller i det hele taget, film." 

    Når som helst jeg ser en slutning, der forekommer mig brat og meningsløs, læser jeg på lektien og søger oplysninger/bedømmelser fra filmkritikere eller filmfans generelt for at se hvad DE har fået ud af filmen, ja, for at se om jeg bare har overset noget, der kan give slutningen mening. Og jeg må sige, at jeg til dags dato har oplevet, at der i 99,99 procents tilfælde ikke nogetsteds foreligger nogen forklaring på eller mening med de pågældende slutninger - hvilket står i diametral modsætning til slutningen på '2001'! ... Når man taler om begrebet plothuller, kan det næppe understreges kraftigt nok, at en brat eller meningsløs slutning i sig selv kan udgøre det største plothul af alle!

    Hitchcock mente hvad han sagde. Han lavede den slags film han mente folk gerne ville se.

    Du skrev: "Det værste må da være ligegyldighed man føler to skridt efter exit udgangen ved biografen."

    Virkelig? Føler du, når du forlader biografsalen efter at have set Star Wars: The Force Awakens eller Spider-Man eller Captain America eller Mission: Impossible - Rogue Nation, at du lige har set en film der gav anledning til eftertænksomhed og debat??? Var det ikke nok for dig at blive underholdt?

    Det paradoksale er jo, at for at kunne blive skuffet over, at en film IKKE har givet én anledning til eftertænksomhed og debat, må man jo nødvendigvis FORUD FOR den pågældende film have en forventning om, at der er en morale eller et budskab at hente i filmen! Men så er vi jo netop ovre i MORALISERING (eller politisering).

    Om du kalder det "debat" eller "eftertænksomhed og diskussion", så er dette stadigvæk ikke et krav fra min side til en film. En film skal i mine øjne ikke "få debatten igang", som du udtrykker det. Sådan definerer jeg ikke en "seriøs film". For mig er det "dybt" og seriøst nok, at en film rammer plet på et rent menneskeligt plan med sin skildring af nogle karakterer, jeg kan relatere til, eller at den skildrer nogle konflikter eller problematikker, som i større eller mindre grad afspejler den virkelige verden - og om filmen gør det i en hverdagsagtig fortælling eller et fantasy- eller sci-fi-univers, spiller ikke den store rolle for mig. Jeg ser det f.eks. ikke som en "nem løsning" at Harrison Fords karakter klarer (næsten) alle skurkene i 'Blade Runner' og render af med pigen, for kernen i den historie er ikke, om han og pigen overlever eller ej. Nej, historien kredser via plot og tema omkring det at være til, og hvad det vil sige at være menneske, og det er DEN del man kan gå og tænke over bagefter. ... Ergo kan man ikke sige helt firkantet, at det at hovedpersonerne klarer skærene, er lig med en "nem løsning" eller en "happy end".

    BN23-12-15 15:43

  • ★★★★0

    BN

    Jeg har som sagt ikke set The Romantics. Og så vil jeg bestemt ikke mene, at Brief Encounter er melodramatisk. Det er faktisk grunden til, at jeg netop elsker den. 

    Hvad vil du da betegne som en brat/meningsløs slutning? Nævn da nogle film. Men du kan ikke benægte, at det var præcis dét, Kubrick var kritiseret for. Uforløst, meningsløs og andre ting. Kan du ikke lide Lynch, Charlie Kaufman etc, der ikke nødvendigvis ender deres film på den mest konventionelle måde. Har du set "Enemy" eller "Under The Skin", hvis slutninger virkelig lægger op til debat. Eller Birdman. Har du set den?

    Nu taler jeg ikke om "debat og diskussion" der skal gøre sig gældende for hver film, jeg vælger at se. Tidligere skrev jeg, at jeg har andre kriterier for "good-fun" film af ren underholdning. De kan give noget som de mere tænkende film ikke kan og vice versa. Men selv underholdning kan fremprovokere heftig debat.

    Jeg ved ikke helt hvad du mener med afsnittet "det paradoksale er jo......."   

    "For mig er det "dybt" og seriøst nok, at en film rammer plet på et rent menneskeligt plan med sin skildring af nogle karakterer, jeg kan relatere til, eller at den skildrer nogle konflikter eller problematikker, som i større eller mindre grad afspejler den virkelige verden - og om filmen gør det i en hverdagsagtig fortælling eller et fantasy- eller sci-fi-univers, spiller ikke den store rolle for mig"

    Jeg troede ikke du gad virkelighed på film? :)

    Blade Runner har heller ikke en nem løsning. Faktisk lægger den straks op til debat om hvorvidt Decard er replikant eller ej og spørgsmålet "hvad nu". 

    Jeg har heller intet imod en lykkelig slutning, så længes det gøres godt. En morale og/eller budskab må der såmænd også gerne være, så længe det udføres godt. Men jeg hælder ofte til film, hvor jeg føler instruktøren giver plads til tilskueren selv kan gøre sig nogle tanker om et bestemt emne, konflikt osv. 

    Babo23-12-15 16:53

  • ★★0

    De fleste film jeg har set med en brat/meningsløs slutning er forlængst gået i glemmebogen, men jeg kan sikkert godt opdrive et par stykker, hvis jeg kigger min (ufuldstændige) historik på IMDB igennem.

    Hvis du har læst mine foregående indlæg, må du da være klar over, at jeg også har nogle favoritfilm, der ikke nødvendigvis ender på den mest konventionell måde.

    ... skriver mere senere.

    BN23-12-15 17:46

  • ★★★★0

    BN

    En meningsløs slutning er vel meningsløs. Du behøver ikke nævne titler på alle meningsløse slutninger :) Jeg eftersøger en brat, uforløst eller tvetydig slutning på en film, som du havde det svært ved. Her kunne det være interesant at høre om hvilke titler det drejer sig om. 

    Babo23-12-15 20:04

  • 0

    Første afsnit af Broadchurch. Sikke en start, kan slet ikke vente med at komme videre med serien. Stilmæssigt minder den mig lidt om den fabelagtige The Fall med Gillian Anderson.

    Bony26-12-15 15:29

  • 0

    Dobbelt

    Bony26-12-15 15:43

  • 0

    Kunne ikke stoppe igen, så færdiggjorde sæson 1 af Broadchurch. Det var en forrygende oplevelse. Et lille lokalsamfund bliver vendt på hovedet, da en 11 årig dreng bliver fundet myrdet. Klassisk whodunnit, fyldt med twists og forrygende skuespil over hele linien. David Tennant der i øjeblikket er "aktuel" i Marvel's Jessica Jones, spiller detektiven Alec Hardy, der som ny chef for den lokale politistation skal kæmpe imod lokalsamfundets sladder og intriger, samt pludselig at komme massivt i mediernes søgelys. Denne omvæltning gør det ikke ligefrem nemmere, at finde ud af hvem der står bag mordet og lige så stille flyder alle alibier sammen og alle er pludselig under mistanke. 

    Serien kan i den grad anbefales. Første sæson kan ses på den danske Netflix. Anden sæson kan ses på US Netflix, så den vil jeg påbegynde nu. :)

    Bony26-12-15 21:54

  • ★★★★★1

    Anden sæson kan desværre ikke helt matche første sæson, men stadig fornuftig underholdning.

    Kruse26-12-15 23:11

  • ★★★★0

    Gensyn med Prometheus og Conjuring. Ved at skide i bukserne hver gang jeg ser sidstnævnte. Hvorfor gør jeg det?

    Bruce27-12-15 02:29

  • ★★★★0

    Den er også creepy, Flemming. Er virkelig spændt på den kommende horror The Witch. 

    Babo27-12-15 08:59

  • ★★★0

    Umiddelbart vil jeg mistænke en form for slap endetarm - eller måske bare et overforbrug af chili og vindruer i tidsrummet umiddelbart forinden, du ser filmen?

    HonoDelLoce27-12-15 09:21

  • ★★★★1

    Djupid (Dybet) - 8/10

    Fremragende islandsk overlevelses film og denne er endda baseret på en virkelig historie. Den utrolige historie om en almindelig mand, der overvandt naturen, mod alle odds og al logik. Lavmælt drama, selvom filmens præmis er højspændt. Ólafur Darri Ólafsson leverer en subtil og empatisk præstation. Ros til en fremragende billedside, der egentlig taler sit eget sprog hvor dialogen er yderst sparsom. 

    Happiness - 9/10

    Dejligt med en amerikansk film, der tør vise kontroversielt indhold og filmen lægger ikke fingre imellem i beskrivelsen af, hvor skrøbelige mennesker kan være. Vi følger en række mennesker, der alle lever med deres hemmeligheder og problemer, som både chokerer og fascinerer tilskueren. Instruktør Todd Solondz rammer en helt særlig tone, som balancerer fint mellem dyb alvor og sort humor, som giver filmen en lethed som modvægt til de tunge temaer. Som hos de bedste film, så gives der ingen moralprædike på emnerne. Særdeles godt spillet og dejligt at se Hoffman i unge dage.

    Mr. Turner - 7/10

    Stort opsat biopic af instruktør Mike Leigh om maleren "Turner". Beundringsværdig i sin opbygning, som undgår de sædvanlige klicheer. Mr. Turner som person fandt jeg knap så interessant selvom han spilles sublimt af Spall. Langsommelig, men også for lang (dog ikke uden sine gode momenter) når historien ofte blot er stillestående og for det meste, udramatisk. Det er ingen kynisk film, men svær for alvor at føle noget for, men billederne af Dick Pope er mesterlige, som vækker minder om Barry Lyndon. Hele analog vs digital debat burde ophøre nu og lad dig overbevise, at digital har en fornuftig fremtid.

    Naked - 9/10

    Lige for tiden er det Mike Leighs film der ryger i afspilleren og "Naked" var en, som længe var på min "must see" liste. Det er en sublim film om Englands underverden, fyldt med skæve personligheder, sorthumoristiske indslag og ikke mindst filosofiske beretninger om dommedagsprofetier, som både er vittige og har dybere, underligende pointer om menneskets værdi m.m. En god fortælling uden moralisering og det er noget jeg altid værdsætter ved Leigh. 
    Thewlis er helt forrygende. Helt uforlignelig film, som sikkert ville være for vovet at lave idag. 

    The Night of The Hunter - 9/10

    Enestående thriller/gyser med simpel præmis, men med psykologisk kant og neglebidende spænding. Man kan sagtens se hvorfor den har været med til at danne skole for mange film sidenhen og med rette. Robert Mitchum er ganske enkelt bare fortræffelig i rollen som psykopat, som forbavsende nok, ikke tynges af teatralsk skuespil. Fornemt afstemt film og tæt på topkarakter. 

    Back to Future - 7/10

    Et gensyn, som desværre ikke helt formåede at holde, men stadig ganske charmerende underholdning. Men nok også kun dét, da jeg ikke synes den er voldsomt morsom og tidsrejser er ellers et emne, jeg elsker. 

    All the President's Men - 9/10 

    Muligvis den bedste politiske thriller lavet. Blændende iscenesat og detaljeret indblik i Watergate-skandalen med verdensklasse skuespil og god spænding, som aldrig tyer til billige virkemidler. Redford og Hoffman er fænomenale. 

    Ant-Man - 6/10

    Jeg er efterhånden godt mæt af Marvels univers. Meget få film står på egen ben føler jeg og vi introduceres konstant for helte og skurke, som ganske enkelt ikke altid har min interesse. Instruktør Edgar Wright sprang fra projektet og det var ærgerligt. Han kunne have tilføjet noget originalitet. Filmen her er som forventet - lavet efter en skudsikker og typisk skabelon med dertilhørende klicheer. Historien er la la, men godt valg til hovedrollen og mildt underholdende affære er det da, men desværre også ganske forglemmelig. Far/datter forholdet er ganske enkelt en irriterende kliche, men kampen mellem Ant-Man og en Avenger, var nok højdepunktet.

    Fruitvale Station - 7/10

    Sobert drama som bygger på en virkelig hændelse om politiets drab på en ung sort mand. Fint fortalt, holdt i en meget jordnær stil. Filmen har et fint dramatisk niveau, men smækker lige rigeligt pointerne i hovedet på tilskueren, for vi skal nødig være i tvivl om Oscar nu var en god mand. Nuvel, det fungerer fint selvom filmen intet nyt fortæller.

    Frozen River - 7/10

    Ganske fint lille indie drama om menneskesmugling. Vinder en hel del på den knugende atmosfære og Mellisa Leo's fremragende præstation. 

    Cop Car - 7/10

    Virkelig solidt opbygget spændingsfilm med god mystik og suspens. Kan godt vække minder om "No Country For Old Men". Kevin Becon er virkelig god og filmens slutning var rigtig god. Så altså, søger man en skåret-ind-til-benet thriller hvor der ikke gives forklaring på ret meget, så er denne effektiv. 

    The Stanford Prison Experiment - 8/10

    Historien er fortalt før, men denne er yderst vellykket. Der spilles fremragende og en (utrolig) historie, som er godt afstemt. Bruger ikke alverdens tid på personernes baggrund, men det er overhovedet ikke det primære her.  

    Babo27-12-15 10:18

  • ★★3

    Captain America: The Winter Soldier (2014)

    Jeg havde læst meget positivt om denne film, før jeg igår så den på Netflix. Og nu forstår jeg, hvorfor mange er begejstret for den.

    Jeg kan rigtig godt lide Chris Evans' afdæmpede superhelt. Evans har den sjældne evne til - uden at gøre ret meget andet end bare at være til stede på skærmen - at skabe øjeblikkelig sympati for sin karakter. Jeg så den først Captain America-film for efterhånden ret længe siden og følte mig godt underholdt af hvad jeg vil kalde god, gammeldags underholdning, der både stilmæssigt og på grund af tiden den foregår i, ligger i naturlig forlængelse af de ramasjang-fyldte eventyrfilm, Hollywood var storleverandør af i 1940'erne og -50'erne; en genre som Indiana Jones-filmene senere pustede nyt liv i.

    Den her film virker anderledes. Den foregår i nutiden, og derfor virker det også naturligt og passende, at tonen og stilen er anderledes, ja, anderledes moderne. Scenerne med bilsammenstød og skyderier i gaderne er helt i topklasse - jeg forstår godt, at Babo tidligere (på Facebook, var det vist) har draget paralleller til Michael Manns 'Heat', for det her virkelig noget af det bedste af slagsen jeg har set siden netop dén film. Det at der gennem to karakterer skabes en forbindelse til Steve Rogers' fortid, giver desuden filmen lidt følelsesmæssig punch, som gør at man er interesseret i det der foregår.

    9/10

    BN27-12-15 16:01

  • ★★★★★★0

    Jeg er væsentligt mere begejstret for Frozen River end dig, Babo. Den er på min top250-liste. Har du set Winter's Bone? 

    Guldager27-12-15 16:05

  • ★★★★0

    Helt enig BN. Super action. 

    Babo27-12-15 16:06

  • ★★★★0

    Hej Skelo. 

    Jep, og første gang var jeg faktisk skuffet over Winters Bone, men den har langsomt sneget sig opad. De har en del tilfælles, så jeg forstår godt du bringer den i spil. Winters Bone er dog en bedre film synes jeg. 

    Babo27-12-15 16:09

  • 0

    Ant-Man

    En film jeg faktisk havde afskrevet pga. dens kontroversielle produktion, og jeg var egentlig også overrasket over dens positive modtagelse og endte også med at give den en chance. Fin MCU-film, der ikke helt når Avengers 1-2, Iron-Man og Winter Soldier, men fandt den faktisk bedre end, ja... alle de andre MCU-film, ud over ovennævnte. Jo, der spares bestemt ikke på klicheerne, men fandt den sgu alligevel underholdende og charmerende nok. Meget veloplagt cast med god kemi mellem dem, men desværre er historie og action ikke noget særligt.

    6-7/10     

    IK27-12-15 23:57

  • ★★★★1

    Unbroken - 5/10

    Det er tankevækkende, at man kan have så uendelig lidt på hjertet, som instruktør Jolie har her. Det er en overlang, repetitiv og patosfyldt film, som ganske enkelt blot står for meget af det jeg ikke bryder mig om på film. Enkelte fine momenter var faktisk til stede, og Roger Deakins er i sandhed filmens største stjerne, selvom oscarnomineringen var en smule letkøbt. Der var afgjort bedre fotograf sidste år, men Deakins har højt bundniveau. 

    The Sweet Hereafter - 9/10

    Sublimt drama af Atom Egoyan med udgangspunkt i en tragedie, som en lille gruppe mennesker samles om. Knugende atmosfære, godt skuespil og virkelig spændende historie, det er en suveræn film.

     

    El Orfanato - 7/10

    Ganske solidt drejet sammen med gode gys undervejs. God lydside, men også en film jeg føler hurtigt røg i glemmebogen. Men værd at tjekke ud. 

    The Straight Story - 9/10

    Meget simpel film fra David Lynch, men også forbandet smuk, rørende og yderst velspillet. Slut scenen var virkelig, virkelig god og trak op. 

    O Brother, Where Art Thou - 8/10

    Man må beundre Coen's for at lave film af høj kvalitet og denne er virkelig en fremragende komedie, som rammer den form for humor, jeg godt kan lide. 

    Submarino - 8/10

    Stærkt dansk drama, som på historiesiden måske lyder alt for velkendt, men udføres ret godt af Vinterbergs sikre hånd. Jeg ved med hele vejen, også selvom jeg ikke følte den bød på noget nyt.

    Foxcatcher - 10/10

    Sådan skal et drama i min bog skrues sammen. Et gensyn med denne og jeg er virkelig forbløffet over, hvor stærkt indtryk denne film efterlader. Instruktørens bedste, selvom Capote også var sublim.

    The Nightmare Before Christmas - 9/10

    Atmosfærisk, gal, opfindsom og voldsomt underholdende, men også spektakulær rent visuelt. Jeg hyggede mig kosteligt med denne.

     

    Babo28-12-15 00:13

  • ★★★★★★0

    Goddamn, du får set en masse fede film i ferien :)

    • The Sweet Hereafter - 9/10
    • El Orfanato - 8/10
    • The Straight Story - 9/10
    • O Brother, Where Art Thou - 9/10
    • Submarino - 9/10
    • The Nightmare Before Christmas - 5/10
    • Happiness - 9/10
    • Naked - 8/10
    • The Night of The Hunter - 9/10
    • Back to Future - 7/10
    • All the President's Men - 8/10 
    • Fruitvale Station - 8/10
    • Frozen River - 9/10

    Med undtagelse Frozen River og A Nightmare, så er jeg enten enig eller en karakter fra. Er Happiness din første Todd Solondz-film?

    Guldager28-12-15 09:06

  • ★★★★0

    :) Jeg bed mærke i at du ligger lidt for lavt med både Naked og Præsidentens Mænd som for mig er tættere på topkarakterer :)

    Yes, det var min første Solondz film. Har længe været på udkig efter Happiness, primært grundet Hoffman, men nu vil jeg se flere film af instruktøren. 

    Babo28-12-15 09:12

  • ★★0

    Babo:

    Glæder mig, at du kunne lide 'The Straight Story'.

    BN28-12-15 11:37

  • ★★★★★★0

    Babo: jeg kan lide alle Solondz' film - nogen mere end andre, selvfølgelig. Du er (desværre) startet med den bedste, men de andre er også fine. Dark Horse er hans svageste.

    Det er dog vigtigt, at du ser Welcome to the Dollhouse før du ser Palindromes. Palindromes er ikke en decideret fortsættelse, men nogen af karakterne går igen.

    Palindromes, Happiness og Welcome to the Dollhouse, 9/10

    Life During Wartime, 8/10

    Storytelling og Dark Horse, 7/10

    Guldager28-12-15 12:06

  • ★★★★0

    BN 

    Den er da også kun til at holde af selvom det ikke er Lynchs bedste. 

    Skelo

    Jep, dem har jeg tilføjet min watchlist.

    Babo28-12-15 13:27

  • ★★★★★★0

    I går aftes og i dag fik jeg genset Bourne-trilogien. Det er svært at sige mere, end der allerede er blevet sagt igennem årene. Det er stadig en pissefed serie af film og jeg glæder mig til at Greengrass og Damon vender tilbage og giver os mer'!

    Zero Cool28-12-15 14:50

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen