Anmeldelse: Loving Vincent

"Loving Vincent" er en animationsfilm ulig nogen anden, der fornemt fejrer malerkunsten og Vincent van Gogh.

Den ikoniske maler Vincent van Gogh har været skildret på film op til flere gange. Fra Kirk Douglas i "Lust for Life" til Robert Altmans "Vincent & Theo" er den notorisk lidende kunstner blevet portrætteret i flere omgange. "Loving Vincent" kaster også lys på kunstnerens tilværelse, men den adskiller sig markant fra de tidligere værker. Filmen er nemlig verdens første fully painted animationsfilm – hver enkelt frame i filmen er simpelthen et virkeligt maleri.

"Loving Vincent" udspiller sig et år efter, at den hårdtprøvede kunstner tragisk har begået selvmord i 1890. Her må den unge Armand Roulin, der personligt kendte van Gogh, aflevere et brev på vegne af sin far til malerens efterladte bror, Theo. På rejsen gennem Paris opsøger Armand de steder, som Vincent opholdt sig i sine sidste dage, og hvor han også møder mennesker, der på hver sin måde kendte Vincent. Armand bliver draget af historierne om kunstneren, fortalt gennem mange flashbacks. Jo mere, den unge mand opdager på sin færd, jo mere bliver han i tvivl – hvorfor begik Vincent van Gogh overhovedet selvmord?

Historien i "Loving Vincent" er interessant pakket ind som noget, der ligner et mordmysterie, men det er først og fremmest filmens animation, der er værkets drivkraft. Animationen er kommet til live ved, at ca. 125 malere har kreeret malerier – inspireret af van Goghs egen maleteknik – der tilsammen udgør filmens 65.000 frames malet i hånden. Animationsteknikken er ikke kun nyskabende og bemærkelsesværdig. Den viser sig også at være den perfekte måde at bringe Vincent van Gogh og hans malerier til live på lærredet, fordi det illustrativt underbygger malerens univers.

Mange film kan siges at have et unikt billedsprog, men i "Loving Vincent" føles hver frame rent faktisk unikt. Hvert billede er en fryd, og det fornemmes, hvordan der er kælet for hver en detalje og mindste penselstrøg. Visuelle herligheder vækker Vincent van Goghs berømte malerier til live. Om det så er, når der bestilles øl i "Natcafeen", Armands møde med "Dr. Gachet", eller når himlen gengiver "Stjernenatten". Alt det visuelle føles gennemtænkt og tilrettelagt. Selv når filmens flashbacks klichéagtigt vises med sort/hvide farver, gør det ikke spor i dette tilfælde, da billederne fremstår usandsynligt flotte med gennemført chiaroscuro-effekt og blide penselstrøg.

Nogle vil måske mene, at animationsteknikken hurtigt vil kunne fremstå som en gimmick fremfor at bidrage til en helstøbt fortælling – men dette er ikke tilfældet. "Loving Vincent" er en klokkeklar kandidat til årets flotteste film, der nok aldrig er set lignende. Van Goghs malerier ånder og lever, mens de danner ramme for et fabulerende mordmysterie, der konspiratorisk undersøger, hvilke motiver der gemte sig bag malerens død.

Filmen er alene værd at opleve grundet dens unikke animationsteknik, men ligeledes gemmer der sig en interessant fortælling om en af vor tids største kunstnere. Det afskårne øre, depressionen og lidelserne er alle med, men midt i den tragiske historie hylder filmen kunstneren ved at bringe hans malerier til live. "Loving Vincent" er ikke kun en hyldest til maleren van Gogh – "Loving Vincent" er en kærlighedserklæring til mennesket Vincent.

Loving Vincent

Kommentarer

Loving Vincent

  • ★★★0

    Vanvittig film. Min personligt bedste (og mest rørende og poetiske) oplevelse på sidste års CPH:PIX. Udover at "Loving Vincent" også er imponerende flot lavet, hvilket giver en medrivende æstetisk dimension. 

    Dolphinfriendly15-03-18 12:33

  • 0

    Jeg var helt fanget af filmens billeder. Den var meget flot.

    Selve historien fandt jeg dog ret kedelig og forceret. Ikke en film jeg ville sætte mig ned og se igen.

    Herrguth15-03-18 13:26

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen