Anmeldelse: Kingsman: The Golden Circle (Blu-ray)

Hvor den første "Kingsman" var et frisk pust, mister toeren til gengæld ofte pusten.

I en filmbranche, hvor uduelige og unødvendige fortsættelser, spin-offs og remakes lanceres konstant, har instruktøren Matthew Vaughn været påfaldende god til at stoppe, mens legen er god. Hans "Kick-Ass" var et herligt hæmningsløst indspark i den normalt så sømmelige superheltegenre, og Vaughn droppede klogelig at lave toeren, som blev en underlegen bagatel. Vaughns "X-Men: First Class" pustede nyt liv i den dengang skrantende "X-Men"-filmføljeton, og efter at have støbt fundamentet til den efterfølgende "X-Men: Days of Future Past" forlod han franchisen, før skuden blev kæntret af den hæslige "X-Men: Apocalypse". Ja, Vaughn har altså altid haft en god næse for at spotte, hvornår man skal komme videre. Indtil nu.

Med "Kingsman: The Golden Circle" indtager Vaughn for første gang instruktørstolen på en fortsættelse til en af sine egne film: "Kingsman: The Secret Service" fra 2014, som var en pragtfuld pastiche over James Bond-sagaen, der føjede skarp selvironi og humor til et lækkert potpourri af de gamle Bond-films muntre ramasjang og de nyere Bond-films rå attitude.

Men ak... nu ved vi altså, at ikke engang Vaughn selv evner at lave en god Vaughn-efterfølger. Det havde ikke blot klædt Vaughn at trække i håndbremsen, før produktionen af "Kingsman: The Golden Circle" fik grønt lys, men også adskillige gange under selve filmen. I et decideret nådesløst tempo bombarderer han os med flere figurer, steder og handlingstråde, end man støder på i alle Sean Connerys Bond-film tilsammen, og ikke engang en spilletid på hele 141 minutter giver karaktererne plads til at ånde eller historien tid til at folde sig ordentligt ud.

Vi følger nok engang den unge, engelske superagent Eggsy. Den første film var en skarpskåret coming of age-historie om Eggsys overgang fra knægt til mand. Fra forklejnet teenager til moden superspion. Dén historie var i fokus, og alt andet var blot lækkert pålæg. I starten af toeren bliver næsten alle Eggsys britiske agentkollegaer udslettet i et missilangreb, men Eggsy skal ikke blot døje med sorgen blandt murbrokkerne. Han skal også charmere sine kongelige svigerforældre, kurere millioner af virusramte verdensborgere, besejre en gammel rival, opspore Julianne Moores gemene superskurk, redde en kidnappet Elton John og, nå ja, alliere sig med et kuld af amerikanske agenter, som vi også introduceres for.

Blandt disse amerikanere hos organisationen Statesman finder vi den frygtløse leder, Champ. Her er også strategen Ginger, der drømmer om at drage i marken; cowboyen Whiskey, som har både lasso og lig i lasten; og den karismatiske Tequila, der både danser og slås møghamrende godt. Alle disse kulørte karakterer spilles vel at mærke af skønne skuespillere som Jeff Bridges, Halle Berry og Channing Tatum, der alle fortjener bedre plads i rampelysets skær. Skuespillernes smittende gejst, de glimtvis skønne vitser (mine lattermuskler blev smadret af sammenstødet mellem britisk puritanisme og amerikansk barnlighed på en sydstatsbar) og flere kreative actionsekvenser (såsom det eminente klimaks) kan ikke helt opveje det gumpetunge manus.

Vaughn har erkendt, at hans første version af filmen var hele 225 minutter lang(!). Hvorfor dælen fokuserede han ikke på Eggsys genforening med hans gamle, charmerende mentor, Harry Hart, og på parrets forsøg på at komme til hægterne igen ovenpå snigangrebet? Så kunne man med fordel have gjort de amerikanske agenter til omdrejningspunktet i den tredje "Kingsman"-film, som allerede er i støbeskeen. Vaughn nåede ikke at stoppe, mens legen var god, så lad os håbe, at han i det mindste gør skaden god igen.

BILLEDE & LYD

"Kingsman: The Golden Circle" ser godt ud i HD – de mættede farver gengives fornemt, stort set samtlige skud undervejs fremstår knivskarpe, og jeg bemærkede ingen støj eller edge-enhancement. undervejs. Takket være sin hyppige brug af (tydeligt) computerskabte omgivelser føles billedsiden dog glimtvis lige lovlig poleret og kunstig, men det kan man jo ikke klandre udgivelsens transfer for. Derudover er det engelske DTS-HD Master Audio 7.1-lydspor fremragende. Filmen er spækket med actionsekvenser, der slynger slag, skud og eksplosioner frem og tilbage mellem højttalerne, og subwooferen får gang på gang gulvet til at vibrere. Men ikke én replik eller musikalsk strofe overdøves uforsætligt af lydeffekterne.

EKSTRAMATERIALE

"Kingsman: Inside the Golden Circle" er en knap to timer lang dokumentar om filmens skabelse, der er blevet delt op i ni dele. Filmens skabere og skuespillere diskuterer alt fra manuskriptets fødsel og dets (alt for) store persongalleri til filmens computereffekter, stunts, lyddesign og imponerende scenografi, og interviewene suppleres af en masse fascinerede 'bag om kameraet'-optagelser. Ganske vist er "Kingsman: The Golden Circle" en temmelig ujævn film, men den har tydeligvis været et passionsprojekt for Matthew Vaughn og Co. Derudover er her en 13 minutter lang minidokumentar om indspilningen af biljagten, der kickstarter filmen, samt seks billedgallerier og to trailers.

Kingsman: The Golden Circle (Blu-ray)

Kommentarer

Kingsman: The Golden Circle (Blu-ray)

  • ★★★★★1

    Awesome indledning men bliver kedelig derefter. Helt enig i karakteren. Elton John er virkelig karikeret og plat, men af en eller anden årsag, fandt jeg ham alligevel underholdende. Ellers er Julianne Moore nok højdepunktet i filmen.

    David Lund21-03-18 15:11

  • 0

    Synes nu Elton John var morsom pffff

    Batsy21-03-18 15:46

  • ★★★★★0

    Julianne Moore synes jeg tilgengøld var en kedelig skurk, der ikke tilføjede nyt, her er Samuel Jacksons rolle fra 1'eren meget bedre efter min mening. Jeg havde også gerne set mere kemi mellem skurken og vores helte. For mig og se agerede hun ud fra et vakum hel afskåret fra helten indtil de nåede end level boss, som non surprise ikke var end level vi sku plaster en Saw it from the start twist på historien med en begrundelse der gav Nada mening.

    Og så sku de ha stået ved Colin Firth's karakters død og ikke blot canceled den hel.

    Elwood21-03-18 16:07

  • 0

    Jeg er desværre helt enig i anmeldelsen og kvitterer med en stjerne mindre, selvom jeg er meget glad for den første film.

    Slayer21-03-18 16:33

  • 1

    I er sgu hårde ved den. Jeg fandt den topunderholdende. 

    Tommy Kenters kage21-03-18 18:56

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen