Anmeldelse: Vacation (Blu-ray)

Hvis "Star Trek" kunne gøre det, kan "Fars fede ferie" også. Reboots, der samtidig fungerer som genindspilninger, er bestemt ikke en dårlig idé på papiret. Økonomisk set er det vel den bedste metode til at hive flest mulige individer i biografen. Fans af den gamle franchise vil næppe gå glip af det næste kapitel, og føles det frisk nok, skal det nok også skabe plads til de uindviede. Det lykkedes J.J. Abrams at puste liv i "Star Trek", så hvorfor skulle andre ikke kunne følge trop? "Fars sygt fede bilferie" blev filmen oversat til i biograferne, men den titel er ikke at spore på udgivelsen her. Selskabet har måttet overgive sig til originaltitlen "Vacation".

Rusty Griswold (Ed Helms) oplever, at familien er ved at være i problemer. Konen Debbie (Christina Applegate) ser mere og mere træt ud, og den yngste søn, Kevin (Steele Stebbins)m banker løs på den ældre James (Skyler Gisondo). Rusty er dog ligesom farmand og giver næppe så let op, så han mindes sin barndoms første rejse, der virkelig bandt familien sammen. Snart er de på vej igennem hele landet - destinationen er Walley World!

"Vacation" er spækket med referencer til den første "Fars fede ferie"-film. Lige fra et glædeligt gensyn med den originale bil til den lækre kvinde, der viser en abnorm interesse for familiefaren. Som man kunne forvente, er alle referencer dog tilsat et nyt krydderi, der næppe passer til alle retter. Dog er det mest overraskende, at det rent faktisk smager rigtig godt i nogle af retterne. Filmen er spækket med vittigheder fra start til slut, kører i et langt højere tempo end de originale film og er langt sjovere end frygtet. Især med filmens dårlige ry taget i betragtning, er det en positiv overraskelse, at den rent faktisk plotmæssigt hænger sammen, og at så mange ting fungerer i filmen.

Naturligvis er det ikke lutter lagkage det hele, og de mest ulækre vittigheder falder pladask til jorden. Mere ærgerligt er det, at mange af disse vittigheder fortsætter hele filmen igennem i nye variationer, hvor især James' misforståelse af, hvad et rim job er, vil få de fleste til at krumme tæer. Stemningen er heller ikke tilnærmelsesvis den samme. Man har fokuseret på at spække så mange punchlines sammen på så kort tid, at der simpelthen ikke er plads til meget andet.

Ed Helms er ingen Chevy Chase. Det komiske geni har naturligvis en lille cameo, hvor han i meget kort tid foretager en magtdemonstration af komik ved blot at forsøge at få en guitar ud af et skab. Chase kunne have været brugt meget bedre, men det er alligevel et højdepunkt. Helms er dog ikke uden komisk timing, selvom det er instruktørerne John Francis Daleys og Jonathan M. Goldsteins (de skrev også "Horrible Bosses"-filmene sammen) skyld, at korthuset ikke styrter sammen. Kulminationen i filmen er en slåskamp i slow motion til de fantastiske toner af Sleigh Bells' "Crown om the Ground". Scenen er så godt skruet sammen, at hvis man ikke overgiver sig her, må man være godt kold og mavesur.

Billede & Lyd

Billedet er knivskarpt og spækket med detaljer, og farverne er nogenlunde realistiske med en lille hældning til det blålige. Hvis man skal klandre billedet for noget, er det en smule anonymt og uden charme, hvilket vel også er selve filmens primære problem. Detaljerne i lyden har en tendens til at favorisere lydeffekter, som går en smule udover dialogen til tider. Det er dog et minimalt problem set i lyset af, hvor mange detaljer der netop er blevet gjort plads til. Bassen runger godt - især under filmens sange (og ja, "Holiday Road" er naturligvis iblandt igen).

Ekstramateriale

To featurettes på sammenlagt en halv times tid går bag om kameraet og fokuserer hovedsageligt på problemer med at fortsætte en elsket franchise. Man mærker en vis respekt fra instruktørernes side og får et fint indblik i, hvordan filmen er blevet skabt - dog uden at efterlade et varigt indtryk. De slettede scener er for en gang skyld ganske morsomme, og man kunne sagtens have lavet en "uncut"-version af filmen med disse i, nu når det alligevel er en forholdsvis populær ting at gøre med komedier for tiden. Til sidst er der et gag reel, der giver indtryk af, at alle har haft det rigtig sjovt under produktionen.

Vacation (Blu-ray)

Kommentarer

Vacation (Blu-ray)

  • ★★★★★0

    Må ses ved lejlighed, hvis den kommer på tv eller netflix. 

    Lars!29-12-15 20:44

  • 0

    Jeg var positivt overrasket over den. Ikke at det er en speciel god film, men hold da op min kammerat og jeg grinede meget!

    Superknys30-12-15 00:28

  • 0

    Det løber mig koldt ned af ryggen, når jeg hører anmelderen kalde Chevy Chase for et komisk geni.

    Jeg har i alle andre sammenhænge end i Community-serien haft problemer med at overskue hans blotte tilstedeværelse på min skærm. Jeg krummer simpelthen tæer over hans måde at forsøge at være komisk på, og derfor springer jeg også denne film helt over.

    Slayer30-12-15 01:57

  • ★★★★★2

    Chevy Chase er et komisk geni. 

    Lars!30-12-15 08:22

  • ★★★★1

    Jeg er med både anmelder og Riqon her.

    Rent stjernemæssigt er jeg også enig med David.

    Åkepool31-12-15 22:35

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen