Anmeldelse: The Flash – Sæson 1 (Blu-ray)

For længe siden i en ikke så fjern galakse var superhelte kun noget, man læste om i tegneserier. I dag er superheltenes mediedominans så massiv, at vi er nogen, der er kørt trætte i alle de verdener, der skal reddes, og alle de computergenererede broer, der skal smadres. Så det var med stor skepsis, at jeg satte det første af de 23 afsnit i første sæson af DC Comics-serien "The Flash" i afspilleren - og med endnu større undren, at jeg så tre afsnit i træk.

Som dreng så Barry Allen (Grant Gustin) sin mor blive dræbt af en mystisk, gul skabning, og hans far blev uskyldigt dømt for mordet. Så Barry bor de næste ti år hos en plejefamilie, besat af tanken om at finde den rigtige gerningsmand. Da den gådefulde Dr. Wells' (Tom Cavanagh) forsøg med en partikelaccelerator går galt, får strålingen fra den eksploderende accelerator cellerne i Barrys krop til at mutere. Og efter ni måneder i koma vågner Barry og opdager, at han kan bevæge sig med lynets hast. The Flash er født.

Af en superhelte-skabelseshistorie at være er denne næsten kedeligt traditionel. Det véd skaberne af tv-serien heldigvis godt, og det mest nødvendige bliver derfor fortalt i flashbacks, så vi kan komme i gang med det sjove. For seriens største styrke er nemlig, at den er sjov. Sjov og fuld af charme. Den er ganske vist også fuld af klichéer, såsom den hemmelighedsfulde mentor i rullestol, den vittige hjælper og forelskelsen i den uopnåelige pige/plejesøster. Men det hele er leveret med et uhøjtideligt glimt i øjet, som gør, at man hurtigt kommer til at holde af karaktererne og sagtens kan lade sig underholde af dem i mindst tre kvarter ad gangen.

Serien bevæger sig aldrig for alvor uden for Central City, der er DC Comics' pendant til New York. Derfor er det heller aldrig hele klodens eksistens, der er på spil. Det er ofte byen, og altid Barrys egen, lille verden, der er i farezonen. Det gør ham og folkene omkring ham meget mere nærværende, end tilfældet er i mange aktuelle superheltefilm. De eneste undtagelser fra reglen er de afsnit, hvor hovedpersonen fra en anden af DC's tv-serier, nemlig "Arrow", kommer på besøg. Her bliver verden ikke bare større. Man føler som tilskuer også, at man går glip af nogle referencer ved ikke at følge begge serier.

Det er et gammelt trick, der går helt tilbage til tegneseriernes guldalder, at lade superheltene optræde i hinandens historier. På den ene side er det lidt distraherende, men på den anden side får man lyst til også at se "Arrow". Mission accomplished! Og afsnittene med Arrow (Stephen Arnell) er heldigvis blandt de bedste. Desværre lider sæsonens første par afsnit af børnesygdomme i form af flere decideret tåkrummende replikker. Men kan de overleves, og hvis man lader sig charmere af karaktererne og et farverigt univers med varmeresistente heldragter, maniske urmagere og freaks med frysepistoler, er der til gengæld mange timers god underholdning i vente.

Billede og lyd

Distributøren har presset over 16 timers tv-serie med engelsk DTS-HD Master Audio 5.1-lyd (og tre alternative Dolby 2.0-lydspor) ned på fire skiver sammen med en god del ekstramateriale. Heldigvis lider hverken lyd eller billedkvalitet under det. Der er klar adskillelse mellem dialog og øvrig lyd, også i de eksplosive actionscener, og kun i de allermørkeste nattescener kan man ane enkelte artefakter fra billedkompressionen. Til gengæld er der fuldt drøn på farverne i dagslys, hvor tegneserierødderne dyrkes med corny kærlighed, og seriens mange visuelle effekter ser overraskende godt ud – tv-budgettet taget i betragtning.

Ekstramateriale

Udover mere end en halv times slettede scener byder de fire skiver på tre dokumentarer – også á ca. en halv time – om henholdsvis seriens historie og tegneseriearv, seriens effekter og DC's Comic Con-panel fra 2014. Derudover kan man finde en gag reel, et underholdende kommentarspor til pilotafsnittet med tre af seriens producere og et kort kig på castingen af Grant Gustin, som faktisk var med i "Arrow"-serien, før han fik sin egen. Mandelgaven er dog featuretten om skurken The Trickster, der i afsnit 17 spilles af en vis biografaktuel Mark Hamill.

The Flash – Sæson 1 (Blu-ray)

Kommentarer

The Flash – Sæson 1 (Blu-ray)

  • ★★★★★★0

    Ja, The Flash er en af de bedste serier på tv for tiden og i modsætning til Arrow, er det lykkedes dem at balancere teenage-kærlighedspisset med superheltehistorien rigtig godt.

    Og jeg overraskes gang på gang over hvor dybt de har gravet i DC's arkiver, når det kommer til figurer. Der er næsten ikke en figur i serien, der ikke har en baggrund i tegneserierne, vi taler endda nogle der kun har optrådt i 1-2 blade for 30 år siden eller sådan noget.

    Zero Cool28-12-15 18:30

  • ★★★★★★0

    Arrow fandt jeg pænt ringe (har "kun" set halvdelen af første sæson, indrømmet), så har ikke rigtigt gidet give mig i kast med denne. Men hvis i påstår den er så meget bedre, så burde jeg måske?

    T. Nielsen28-12-15 19:02

  • ★★★★★★0

    Første sæson af Arrow er også svær at komme igennem. Det var kun fordi jeg læste og hørte, at de havde taget sig sammen i sæson 2, at jeg "kom tilbage" - men så stod jeg af igen. I sæson 2 af Flash har de et crossoverafsnit, hvor første afsnit foregår i Flash og andet afsnit foregår i Arrow, men der kan man evt. finde det afsnit det drejer sig om, hvis man vil have hele historien.

    Der er ingen tvivl om, at man misser lidt, når man ikke ser begge serier, men jeg vil nu alligevel mene, at man sagtens kan se Flash uden at se Arrow og så bør man i øvrigt se den. Jeg kan kun anbefale den.

    Zero Cool28-12-15 19:13

  • ★★★0

    Tror jeg er 8-9 afsnit inde i The Flash, på nuværende tidspunkt er jeg godt nok kørt død i den serie, det samme er jeg med Arrow (kun set sæson 1).

    MOVIE100028-12-15 19:21

  • ★★★★★0

    Jeg er enig med Bruno, jeg nyder virkelig den her serie, og synes den udnerholder i stor stil, mine farvorit afsnit er nok dem hvor Harrison Wells er i fokus Tom Cavanaugh er genial i den rolle. Og ja så var det fedt og opleve Mark Hamill tilbage i samme rolle som fra den gamle The Flash serie, med med betydeligt mindre farverig kostume den her gang en ting Cisco også kommenter på :) (det er tydeligt at folkene bag den nye serie er fans af den hel gamle serie. Også ganske snedigt og ha den gamle Flash fra 90'erne til og spille Barry's far i den nye serie her.

    Sæson 2 som holder pause lige nu her, er også god spas, hvor der især leges med multiverse konceptet i stor stil.

    Elwood28-12-15 22:14

  • ★★★0

    Jeg må indrømme at jeg slet ikke forstår hvad I ser i den her. Det eneste jeg så var, overdreven, ekspositionsfyldt dialog, fremført af pinlige teenage-skuespillere i spraglede kostumer. Og ingen af delene kunne, selv som kontrastmiddel, få historierne til at fremstå bare nogenlunde interessante eller det mindste overraskende. Men måske var det bare en helt anden serie jeg så...

    gi-jones29-12-15 22:29

  • 0

    Efter at have været en ret loyal seer af Supernatural indtil sæson 6 - og efter flere gange at give Supernatural og Arrow ekstra chancer, så har jeg ingen tiltro til the CW.

    Dramaet mellem personerne i både Supernatural og Arrow når højder, der er en sæbeopera værdig, de samme figurer dør og bliver vækket til live adskillige gange undervejs, og flere af birollerne skiftes jævnligt ud - tilsyneladende for at holde produktionsomkostningerne nede.

    Derfor gider jeg simpelthen ikke at give the Flash chancen.

    Slayer30-12-15 02:03

  • ★★★★★0

    Hvilket også er helt ok :)

    Elwood30-12-15 03:05

  • ★★★★★0

    Flash er også ret sæbeoperagtigt, det jeg har set. Passer dog fint til den. 

    Lars!30-12-15 08:25

  • ★★★0

    Jeg er bare lidt skuffet over karakteren Flash. Kender ham kun fra Justice League animated fra tv, og der synes jeg han virker mere kvik, rap i replikken og sjov, men måske er DC bare blevet for mørk og dystert. Og indtil videre er der kun en skurk jeg kender og håber at se mere til Clockking.

    MOVIE100030-12-15 12:10

  • ★★★★★★0

    M1K - det er faktisk to forskellige personer. :)

    I Justice League-serien er det Wally West bag masken, mens det er Barry Allen der er The Flash i tv-serien. Wally er mere kæk og useriøs end Barry var og på daværende tidspunkt i DC-universet, var Barry død.

    Zero Cool30-12-15 12:14

  • ★★★0

    øv :`( eller yes, så glæder jeg mig til at se West udgaven ude i fremtiden.

    Mhs til Batman v. Superman, har jeg hørt at Flash muligvis kunne dukke op, er der så tale om Barry? og er det så den Barry fra The Flash eller er det en helt anden Barry.

    MOVIE100030-12-15 14:16

  • ★★★★★★0

    Wally West er ved at blive introduceret i Flash-serien. Så vidt jeg ved, er det Barry der dukker op i filmene, men ikke samme skuespiller. Warner/DC arbejder ikke med et delt univers i deres film- og tv-produktioner. De har dog sagt, at multiverset eksisterer, hvilket man også ser i sæson 2 af Flash.

    I praksis betyder det, at de holder vinduet åbent for, at der findes flere udgaver af Jorden og en af disse versioner kan være filmuniverset, som kunne "besøge" et serieunivers eller omvendt. Jeg tror dog ikke at det overhovedet kommer til at ske.

    Zero Cool30-12-15 14:28

  • 0

    Jeg kunne godt lide den gamle serie smallville med superboy.

    af de nye DC tv-serier er jeg helt vild med er John Constantine, som også er med i den nye season af Green Arrow.

    Vil godt se en DC serie ligsom Marvels DareDevil. Jeg synes af Arrow er kedelig, for meget "Lost"

    Kay 1-01-16 16:55

  • ★★★★★0

    Jeg var så dum at se det første afsnit af Gotham i går aftes, og er du færdig... sikke da noget lort! Alt ved de første 10 minutter stank. De kunne ikke have smurt mere tykt på. Lige fra introduktionen af Jim Gordon, som springer frem på scenen med sit selvfede "Hold your fire - I've got this!!" til lille Bruce Wayne, som ser op mod himlen og skriger "nooooooo!", mens Mini Catwoman følger med. Og så kommer Gordon ind med sin idiotiske lille talk til Bruce: "I know how you feel, bla bla bla..." Shit, har de intet lært af Batman Begins? 

    Lars! 1-01-16 17:15

  • 0

    Riqon

    Ja, jeg var bestemt heller ikke tilfreds med de første par afsnit af Gotham. Men det blev bedre hen ad vejen, og det hjælper især, at man 'ser' serien som noget der er uafhængig af alle andre Batman film eller fortællinger. Mange af baggrundshistorierne er jo opdigtede. I starten følte jeg, at det ødelagde Batman mytologien/mystikken, men så begyndte jeg at se det som noget selvstændigt, og jeg kan love dig for, at jeg efterfølgende nød serien meget mere, selvom jeg til enhver tid vil foretrække Nolan og Burtons. Men det er nu mere en Gordon fortælling i Gotham. ;) 

    IK 1-01-16 17:53

  • ★★★★★0

    Men det er jo i selv trist, at origin-historier til de ikoniske og til tider karikerede skurke er hele Gothams appel. Det blev en trættende gimmick allerede i første afsnit. Fanservice er virkelig ikke nok til at bære en tv-serie. "My name is Ivy..." whatever.

    Lars! 1-01-16 19:46

  • 0

    Er skam helt enig. Men jeg var i stand til at ignorere det lidt, selvom det også irriterer mig. ;) Fanservice kammer over i de første par afsnit, men sidste halvdel af sæsonen bliver faktisk en fin underholdende crime saga. Husker at der var enkelte afsnit, der omhandlede en seriemorder ved navn The Ogre. Det var nogle ret gode afsnit, men det havde faktisk ikke så meget at gøre med Batman universet, og det er der serien er bedst. Når den holder sig væk fra Batman og originhistorierne. :) 

    IK 1-01-16 20:22

  • ★★★★★0

    Gotham Central tegneserien kan anbefales, hvis man vil læse omkring en verden der foregår uden rigtig og handle om Batman men mere politistyrken i Gotham. Da jeg hørte om Gotham første gang havde jeg lidt forventet det var den retning de gik, men det var det så ikke.

    Elwood 1-01-16 21:18

  • ★★★★★★0

    Jep, Gotham Central er en virkelig god omgang. Den kan findes i fire ret billige paperback-udgaver (vær opmærksom på at der er to versioner) og er afsluttet. Desværre fandt den først sit publikum, efter serien var overstået.

    Zero Cool 1-01-16 21:34

  • ★★★★★0

    Jeg kunne rigtig godt lide tegneserien "Year One", som følger både Batman og Gordon og deres første år som kriminalitetsbekæmpere i Gotham (har ikke set filmen). Kan egentlig godt lide hele ideen om Gordon som en underdog i en korrupt politiavdeling, men som på mystisk vis formår at rydde op i det nedefra. Der er stof nok, og der er intet behov for batfokus. Jeg har dog ingen tro på Gotham-serien efter et så ringe skrevet og eksekveret pilotafsnit. Så hellere et gensyn med Daredevil. 

    Lars! 1-01-16 21:35

  • 0

    Det skam heller ikke fair at sammeligne med Daredevil, der muligvis er den bedste superhero serie. Det vil svare til at sammenligne Batman Begins med Daredevil (2003). ;) 

    IK 2-01-16 00:26

  • ★★★1

    Jeg synes faktisk bedre om Jessica Jones end Daredevil.

    Ikke at DD ikke er godt, men JJ er bare lige et nøk over (måske på grund af David Tennant, selvom D'onofrio også er virkelig fed som King Pin)

    HonoDelLoce 2-01-16 00:54

  • ★★★★★0

    Ja, jeg kunne også bedre lide Jessica Jones end Daredevil. Især fra slutningen af afsnit 7 og frem, går serien i en rigtig fed retning, som hiver den samlede serie op hos mig.

    Kruse 2-01-16 09:16

  • ★★★0

    Jeg talte med en kollega om hvordan JJ på en måde, sol nogle måske ville finde forvirrende/usammenhængende/irriterende, men som vi begge fandt genialt, sked på konventioner og genrer og bare... Blandede det hele i et mix af film noir, heist, 70'er-spionfilm, drama og almindelig superhelte-action, alt sammen med fokus på det psykologiske aspekt af Killgraves metoder. 

    Det virkede fantastisk, hvis du spørger mig.

    Til sammenligning var Daredevil meget mere genre- og stilbevidst, og det er der absolut intet negativt i. Det er bare et spørgsmål om, hvad der rokker ens båd bedst (herlig fordanskning)

    HonoDelLoce 2-01-16 11:49

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen