Anmeldelse: De utrolige 2

Pixars længe ventede "De utrolige 2" er en helt igennem fremragende opfølger til én af de bedste superhelte- og animationsfilm til dato.

Fortsættelser til højt elskede film er en disciplin, der sjældent mestres. Selvom det fra tid til anden lykkes med hæderlige opfølgere, kan det at lave toere med rette siges at være forbundet med forbandelse. Undtagelser bekræfter til tider reglen, såsom med "De utrolige 2". Og hvem skulle have troet, at opfølgeren til sidste årtis måske bedste animationsfilm er præcis lige så utrolig som etteren?

Som tidligere er superhelte gjort ulovlige. Dette ændrer sig, da rigmands-søskendeparret Winston og Evelyn henvender sig til de nu normaliserede De Utrolige. At være superhelt skal markedsføres som noget positivt og elegant, der ikke efterlader storbyer i ruiner; henvendelse sker derfor direkte til Elastipigen. Dybt forsmået skal Hr. Utrolig nu passe ungerne, mens konen er ude i byen for at fange forbrydere. Hvilket langt fra er ligetil, nu de tre børn har mere eller mindre kontrollerbare superkræfter. Skjulte agendaer i kulissen samler endnu engang hele den dysfunktionelle familie, der trækker i designer-trikots uden kapper.

Frygten for, at Disney ved købet af Pixar i 2006 ville kvæle den løsslupne kreativitet, som animator John Lasseter var med til at forme med banebrydende "Toy Story" fra 1995, er ad flere omgange gjort til skamme. På 14 år er der sket meget indenfor computeranimation. Hvor "De utrolige" dengang satte nye standarder ikke alene teknologisk, formåede instruktør Brad Bird intelligent at sammensmelte fjollet komik for de små samt skarp satire og samtidsreferencer for de voksne. Med Bird bag roret igen fortsætter "De utrolige 2" ned ad samme forrygende boldgade.

Humor og gags er vejen til perspektiv, og netop Pixar er super til at komme rundt om alle lag i den gode historie. Herlig kreativitet og veltimet dynamik i sammenfletningen af action og komik ses i adskillige nedslag og sideplots, der altid hækles elegant til hovedplot og tema. Ikke at historien er nytænkende, men spilopperne mellem klichéer og opfindsomhed opvejer det i et bemærkelsesværdigt sprudlende friløb. Højdepunkterne – såsom eksplosiv lussinge-kamp mellem familiens baby og en arrig home invasion vaskebjørn foranlediget af en tv-krimi – bryder dog aldrig med fantastisk velskrevet dialog og særdeles fjollede optrin. "De utrolige 2" er bedst på originalsproget med pointer, der altid vil være svære at erstatte – særligt med stemme-tilføjelser af Bob Odenkirk og Catherine Keener. Her erstatter Pilou Asbæk og Danica Curcic glimrende, mens dialogerne på dansk bestemt stadig er sjove.

Hvor "De utrolige" under overfladen fiskede efter fatal fankultur, bevæger Brad Bird sig denne gang ind i det kønspolitiske minefelt. Det er jo aktuelt. Og her forskånes ingen. Når komikken spidsfindigt vender kønsroller og familienormer på hovedet, forenes Hr. Utrolig og Elastipigen som nødvendige modsætninger i kernefamilies navn. Serveret uden dogmatik og trættende pubertær kønskamp, sat på et velanrettet bord med masser af kulørte og smagfulde indslag. Dette subtilt underbygget af en diskret latterliggørelse af det formynderiske massemedie-samfund, hvor bagvedliggende kræfter i medierne er styrende for, hvad der er rigtigt og forkert, frem for at søge balance i nuancerne. For sammenhold er vel omdrejningspunkt for alle familier og samfund, uanset hvor højtflyvende forskellighederne end er.

Pixars længe ventede "De utrolige 2" er en helt igennem fremragende opfølger til én af de bedste superheltefilm og animationsfilm til dato. Veloplagt satire og charmerende komik, der taler til alle aldre, mens balancen mellem flere fortællerlag fastholdes uden at blive forceret. Perfektion. Disney, stik så Brad Bird den livstidskontrakt.

De utrolige 2

Kommentarer

De utrolige 2

  • ★★0

    Utrolig anmeldelse! Som all-time glødende Pixar-fan, er dette sød musik i mine ører, og jeg glæder mig nu om muligt endnu mere til fortsættelsen af den fabelagtige original. Lader til, at studiet er inde i en super-god stime igen efter “Coco”, som jeg var helt vild med. Bliver gang på gang forbløffet over hvordan Pixar elegant formår at levere den ene sjove, actionfyldte, overdådige og rørende perle efter den anden med talrige uforglemmelige scener. Can’t wait!

    Thomas Fenger30-08-18 07:26

  • ★★★★0

    Jeg regner selvfølgelig også med at snuppe den inden længe. Helst i originalsproget. Pixar har sgu lavet mange glimrende film. 

    Babo30-08-18 08:48

  • ★★★★0

    Så lige go’ morgen dk. Ann og Casper var knap så begejstrede. Dog 4/6 blev udgivet, men der var intet nyt under solen - sagde de. 

    Babo30-08-18 09:24

  • ★★★0

    Sandt. Plottet i sig selv er ikke nytænkende, hvilket jeg også beskrev. Og så alligevel flere veloplagte twists. Nu har jeg ikke set Go’ Morgen Danmark, og ved af gode grunde ikke hvor meget i dybden Ann Lind og Casper C. gik, men jeg synes absolut (som forklaret ovenfor) at filmen har noget mere at byde på.  

    “De utrolige 2” er i min optik Pixar når de er bedst ud i timing, flere fortællerlag, skarp humor, farverig action, fremragende persongalleri osv osv. Vi kender jo efterhånden formlen, og nogle gange går tingene op i en højere enhed end andre. Som med hér. :)

    Jeg så den to gange i træk. Først med dansk tale og efter med originalsproget - og var fantastisk underholdt begge gange - og overvejer at smutte ind og se den igen senere i dag.

    Dolphinfriendly30-08-18 16:24

  • ★★★1

    Utrolig anmeldelse! Som all-time glødende Pixar-fan, er dette sød musik i mine ører, og jeg glæder mig nu om muligt endnu mere til fortsættelsen af den fabelagtige original. Lader til, at studiet er inde i en super-god stime igen efter “Coco”, som jeg var helt vild med. Bliver gang på gang forbløffet over hvordan Pixar elegant formår at levere den ene sjove, actionfyldte, overdådige og rørende perle efter den anden med talrige uforglemmelige scener. Can’t wait!

    Som Pixar-fan har du virkeligt noget at glæde dig til, Thomas. :)

    Dolphinfriendly30-08-18 10:42

  • ★★★★0

    Ikke at jeg tillægger deres meninger stor vægt, men de var fornøjet af filmen på underholdningsværdien. Det var så det. Du kalder det en af bedste superhelte, de kaldte den lidt standard. Så er jeg spændt på, hvad jeg vil kalde den :)

    Babo30-08-18 10:48

  • ★★★1

    Så er jeg spændt på, hvad jeg vil kalde den :)

    De utrolige 2?

    Essal30-08-18 11:13

  • 0

    Så har jeg fået set filmen og er enig med anmeldelsen og karakteren. Hold da op hvor er det en helt igennem fantastisk film! Klart en af de bedste jeg har set i år og så var det dejligt med Pixar tilbage på sporet, den klart bedste de har lavet siden Inside Out.

    Superknys 2-09-18 10:13

  • ★★0

    Så fik jeg endelig set filmen, og jeg er enig i, at opfindsomheden, humoren og actionsekvenserne er helt i top. I skrivende stund er jeg faktisk mere begejstret for den her end originalen, men om det skyldes øjeblikkets eufori kombineret med et par glas hvidvin ved jeg ikke helt endnu :)

    Det eneste, der for mit vedkommende mangler for, at den kommer på niveau med mesterværker som “Coco”, “Toy Story 3”, “Op” og “Inderst inde” er, at jeg ikke bliver rørt på samme måde som ved netop disse perler. For første gang siden “Find Dory” fik jeg ikke som minimum en klump i halsen, men bevares, mindre kan også gøre det, og det tekniske og underholdningsmæssige niveau er sublimt hele vejen igennem. Fem stjerner.

    Thomas Fenger 7-09-18 19:00

  • ★★★0

    I skrivende stund er jeg faktisk mere begejstret for den her end originalen

    Give me your badge and your gun. You are done reviewing movies. You're clearly not fit for duty. ;)

    Ej, den var bestemt rigtig god og det er omtrent nok så god en efterfølger som man kunne håbe, selvom den ikke slår originalen, men det behøves den heller ikke når den er så underholdende. Kan nok også snige mig op på 5 stjerner. 

    Essal 7-09-18 22:27

  • ★★★★0

    6/6........kommer ihvertfald ikke på tale. En godkendt efterfølger, men så heller ikke mere. Mangler helt sikkert etterens friskhed. Godt flow, men synes Pixer har taget både livrem og seler på til lejligheden. Humoren er ikke i top hele tiden, men Jack-Jack var vel højdepunktet. Fin og underholdende, men synes ikke det var noget særligt. 4/6

    Babo 8-09-18 21:08

  • ★★0

    Så den i går, med ungerne (3 & 7) Jeg var virkelig underholdt, og det samme var hende på 3. Hun var helt færdig af grin, over Jack-Jacks kamp med vaskebjørnen. Den holder en god fart hele filmen igennem, fedt de kommer tilbage til tidligere locations, så der også er lidt nostalgi i den. Jeg mener dog ikke den når helt op på siden af 1´erens orginalitet, men syntes den har samme underholdningsværdi.

    5/6

    MadMartigan10-09-18 10:02

  • ★★★0

    Så den i går, med ungerne (3 & 7) Jeg var virkelig underholdt, og det samme var hende på 3. Hun var helt færdig af grin, over Jack-Jacks kamp med vaskebjørnen. 

    Det er virkeligt også en sjov scene og samtidig kerneeksemplet på hvad Pixar er mestre i - elegant at underholde på flere niveauer. Både fordi den er uhyre komisk i sig selv, men også fordi den problematisere mediers indvirkning. 

    Dolphinfriendly10-09-18 11:11

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen