Anmeldelse: Kriger (TV2)

I TV 2's nye satsning er der nok spændingsmomenter, men actiondramaets tempo løber løbsk.

Selvom DR har vundet et par Emmy-statuetter og dermed kan prale af håneretten i det danske serielandskab, så er TV 2 skam ikke til at kimse af. Kanalen har de senere år budt på "Greyzone" og seersuccesen "Badehotellet" og er nu klar med Christoffer Boes "Kriger". Som antydet allerede fra den "True Detective"-inspirerede titelsekvens så er ambitionsniveauet skruet i vejret.

I "Kriger" følger vi efterforskeren Louise (Danica Curcic) og den hjemvendte krigsveteran CC (Dar Salim). Begge døjer med sorg, efter Peter – Louises mand og CC's bedste ven – blev dræbt i Irak som konsekvens af en beslutning, CC tog. Hvor ex-soldaten har isoleret sig, er efterforskeren i stedet blevet opslugt af sit arbejde og har udset sig rockerkongen Tom (Lars Ranthe) som sit mål. Da åleglatte Tom altid snor sig ud af politiets forsøg på at få ham ned med nakken, får Louise den idé at sende en mand ind i løvens hule for at infiltrere og knuse banden én gang for alle. Og hvem bedre end en brødebetynget soldat, der blindt accepterer enhver opgave?

Salim gik i "Underverden" i kødet på Danmarks skyggeside, og den 41-åriges kontante karakter i "Kriger" ligger i fin forlængelse af den dobbelte Bodil-vinder. PTSD-ramte CC bevæger sig på kanten af loven, men er sendt i byen af politikvinden Louise, som slås med sine egne dæmoner. Curcic' figur er standhaftig og handlekraftig, og portrættet er intenst ramt. Som desperationen sætter ind, begynder facaderne at krakelere, og skellet mellem helte og skurke bliver tilsvarende mudret.

Det centrale persongalleri er drevne bekendtskaber. Dette til trods for, at det kræver tilvænning at høre Lars Ranthes bikerboss bidsk proklamere, at nu er endnu en del af København "hans område". Rollen som rockerchef er et utaknemmeligt job, der hurtigt kan ende karikeret og komisk, hvis udførelsen bliver for ekstrem, men den alsidige vesterbroer formår at give karakteren en skefuld sjæl og momentvis flere dimensioner, end de eskalerende situationer ellers lægger op til.

Netop eskalering er seriens livsblod. Spændingsmomenter er der nok af, og "Kriger" stråler på det tekniske plan med flot eksekverede sekvenser og en stærk lydside med pulserende soundtrack, der giver liv til Københavns mørklagte gader. Rejsen fra det krigshærgede Mellemøsten til den skarpladte bandekrig er en opfindsom vinkel. Aldrig leges der dog nok med idéen, og rækken af flashbacks fremstår mere obligatorisk end essentiel. I kølvandet følger et kærlighedsplot, der ikke tilføjer nævneværdigt til handlingen. Boes serie har uhyre travlt. Så travlt, at velkendte skuespilleransigter dukker op som interessante personager for at fortrække – uden at efterlade håndgribelig betydning eller dybere forståelse af deres karakterer. Så travlt, at den eksplosive bandekrig drukner i baggrunden.

Så travlt, at selv persongalleriet funderer over, hvor hurtigt handlingen forløber. Denne selviagttagelse ændrer dog ikke på, at serien har så godt knald på, at det kniber med troværdigheden, selv inden for universets egne regler. Selvom "Kriger" ikke når tæt på niveauet fra forbilleder som førnævnte "True Detective" fra HBO, betyder det ikke, at serien ikke er værd at bruge tid på. Ingen fingre kan sættes på præsentationen, og aktørerne foran kameraet glimter. Alligevel falder TV 2's satsning af og til i klichéernes grøft, mens der på andre tidspunkter kammes over i bombastiske bandekonfrontationer og desperate drejninger – det hele fortalt i kometagtigt tempo. Slutningen føles flad, men affæren styres med habile hænder af Boe, som med "Kriger" leverer en intens fortælling om, hvordan en stålsat kriger aldrig opgiver sin mission.

Anmeldelsen er baseret på alle seriens seks afsnit.

Kriger (TV2)

Kommentarer

Kriger (TV2)

  • ★★★★★1

    4 stjerner - så det var derfor I fik lov at bringe den ;-) 

    Lars! 8-10-18 12:20

  • ★★★0

    TV 2 gav os et tilbud, vi ikke kunne afslå. ;)

    Serien skulle jo tilsyneladende være ret habil, omstændighederne taget in mente - så det var ikke engang nødvendigt med deres uheldige, lille stunt.

    Dolphinfriendly 8-10-18 14:14

  • 0

    I har set hele serien? Og hvor mange afsnit er der?

    Edit: God anmeldelse i øvrigt :)

    kamikazedk 8-10-18 14:25

  • ★★★0

    Jeg vil bare gerne se flere billeder af Lars Ranthe i bar overkrop. Og jeg er en ellers heteroseksuel dude...

    HonoDelLoce 8-10-18 14:42

  • ★★★★0

    I har set hele serien? Og hvor mange afsnit er der?

    Edit: God anmeldelse i øvrigt :)

    Anmeldelsen er baseret på alle seriens seks afsnit.

    chandler75 8-10-18 15:29

  • 0

    Anmeldelsen er baseret på alle seriens seks afsnit.

    Ok, tak. Er det normalt, at man får stillet hele serien til rådighed til anmeldelse inden premieren? Det plejer vel typisk at være max 2-3 afsnit?:)

    kamikazedk11-10-18 12:40

  • ★★★0

    Ok, tak. Er det normalt, at man får stillet hele serien til rådighed til anmeldelse inden premieren? Det plejer vel typisk at være max 2-3 afsnit?:)

    Det er meget forskelligt, afhængigt af mediet. Med “Kriger” var vi heldige at få alle seks afsnit på forhånd - hvilket naturligvis er det optimale i forhold til at skrive en fyldestgørende anmeldelse. :)

    Dolphinfriendly11-10-18 14:38

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen