Anmeldelse: Fantastiske skabninger: Grindelwalds forbrydelser

Filmen er så overproppet, at intet får en chance for at efterlade et indtryk.

Da den verdensberømte forfatter J. K. Rowling i 2016 vendte tilbage til "Harry Potter"-universet med filmen "Fantastiske skabninger og hvor de findes", var det til stor begejstring for fans af det magiske univers. Dette resulterede i en fin oplevelse, der lagde et solidt fundament for en ny serie med i alt fem planlagte film. Nu er det tid til nummer to i rækken med "Fantastiske skabninger: Grindelwalds forbrydelser". Et knap så magisk eventyr.

Noget tid efter første film flygter forbryder-troldmanden Grindelwald (Johnny Depp) fra fængslet, hvor han i Paris søger at finde tilslutning til en krig mellem troldmænd og almindelige mennesker. For at stoppe ham indkalder Albus Dumbledore (Jude Law) sin tidligere elev Newt (Eddie Redmayne), der accepterer at hjælpe – uvidende om, hvilken fare der venter forude.

Med besætningen foran og bagved kameraet er her potentiale til 134 magiske minutter. Skuespillet er rigtig godt, der er flotte effekter og enkelte stærke scener. Men historien kollapser fuldstændig. Her jongleres med seks forskellige plottråde og adskillige karakterer, der alle slås for deres tid på lærredet. Der er ikke tid nok til det hele, hvilket har resulteret i et stort historiemæssigt rod. Der er mindst lige så mange tråde som skabninger i Newts magiske kuffert, men filmen er til sammenligning ikke bundløs.

"Fantastiske skabninger: Grindelwalds forbrydelser" går alt for ofte i stå for at forklare karakterernes fortid og relationer til hinanden. Til tider føles løjerne som en biografudgave af en "Harry Potter"-Wikipedia-side. Dette er måske guf for fans, der kender de mindste detaljer omkring universet, men det hjælper ikke os andre. Især ikke, når handlingen i forvejen er forvirrende og langtrukken. Trods dette har Rowling (som den eneste krediteret for manuskriptet) alligevel travlt med at etablere elementer, hvis mål blot er at holde franchisen kørende. Mange plottråde forløses ikke. Ikke engang hovedhandlingen, der lige så godt kunne slutte med et "to be continued"-skilt. En skam, da klimakset – til trods for en svag sidste CGI-kamp – faktisk er godt udført. Men man kan alligevel undre sig over, om der overhovedet er nok materiale til yderligere tre film.

Enkelte øjeblikke besidder dog den magiske charme, som vi kender den fra "Harry Potter"-universet. De drukner bare i forvirringen, hvis ikke kvalt af de mange historietråde. Ydermere bliver vi budt på undervældende actionscener, der fik mig til at tvivle på, om filmen overhovedet var færdigklippet. Sidst, men ikke mindst kan man kan undre sig over "Fantastiske skabninger"-titlen, da de titulære væsner ikke fylder så meget i handlingen.

"Fantastiske skabninger: Grindelwalds forbrydelser" er ikke forfærdelig. Den er bare skuffende. Ti film inde i "Harry Potter"-universet, og dette er den første, jeg ikke kan lide. Den er så overproppet, at intet får en chance for at efterlade et indtryk. De største fans vil nok være mere tilgivende, men jeg så kun glimt af den magi, som universet elskes for.

Fantastiske skabninger: Grindelwalds forbrydelser

Kommentarer

Fantastiske skabninger: Grindelwalds forbrydelser

  • ★★★★★1

    Jeg har bemærket, at de fleste nævner denne som den værste “Harry Potter” film til dato. Det lover sgu ikke godt =(

    David Lund15-11-18 08:28

  • ★★★★★2

    Det lyder som om problemet er lidt det samme med denne som med den sidste og kan spores tilbage til netop J. K. Rowlings manglende forståelse af filmdramaturgi. Man kan ikke skrive en film, som man skriver en bog. I den første "Fantastiske Bæster"-film var tempo og fokus også dybt problematiske. Jeg husker især en scene, hvor Newt viser sin muggle-ven rundt i kufferten, og det føles som en evighed, mens han introducerer det ene magiske væsen efter det andet. I grunden en typisk J.K. Rowling-scene, for der er også masser af den slags i bøgerne, hvor der kan gå flere sider med magiske jellybeans, men for at en film skal engagere, så må den være mere fokuseret på historien, det som står på spil og de enkelte karakterers kamp for at lykkes.

    Disse anmeldelser er en trist nyhed, for jeg havde virkelig håbet, at det skulle lykkes med det næste kapitel. Der skulle jo være nok potentiale for en god historie med Dumbledore vs. Grindelwald-relationen, og jeg syntes også det virkede spændende med Jude Law i rollen. Men øv, så venter jeg nok også med at se denne til den muligvis rammer Netflix...

    Lars!15-11-18 11:09

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen