Anmeldelse: The Big Short

Oplever du saftig stimulans over lystige, økonomiske begreber som pantebreve, obligationer og det helt frække – realkreditlån? I så fald har du været én af de få med et nogenlunde overblik over den finansielle verdenskrise, der i 2008 drev millioner af mennesker fra hus og hjem. For os, der ikke til fulde mestrer rentesnakken, er her en kærkommen mulighed for indvielse i Adam McKays kulørte lån og spar-drama "The Big Short". Den Oscar-nominerede beretning skærer det ud i pap for os – hvordan ukontrolleret og uhæmmet kapitalisme flammeristede uvidende ofre, og hvordan bankindustrien jonglerede med både benzinen og de tændte tændstikker. Onde, onde penge.

Vi er i de glade 00'ere. Ejendomsmarkedet er en fest, og på Wall Street flyder champagnen. Det er dog ikke alle, der bader sig i de buldrende finansfornøjelser og luksuriøse boblebade. Den socialt akavede finansrådgiver Michael Burry (Christian Bale) ser i stedet en truende boligboble og satser enorme summer på, at hele markedet vil kollapse. En håndfuld investorer og aktiespillere følger trop, og sammen afslører de, hvor sammenspist og bundrådden de forskellige institutioner i finansverden egentlig er. Halløj i pengepungen!

"Jamen, jeg er jo manden med 'Anchorman' og 'Step Brothers'?!" Instruktør Adam McKay havde bange anelser med at kaste sig ud i et projekt, der ligger milevidt fra hans bagkatalog af fjollede og anarkistiske filmuniverser. Umiddelbart ville en teknisk og knastør forklaring af pensionsopsparinger og kreditlån også ligne en sikker vej til unødig forvirring og kedsomhed, men det er heldigvis ikke tilfældet i "The Big Short". McKay og medforfatter Charles Randolph ("The Life of David Gale") behandler det seriøse tema med sprudlende fortælleglæde og opfinder her nærmest en helt ny genre – en lektionskomedie.

Og ja, lektioner får vi. Termer og begreber bombarderes mod den forsvarsløse tilskuer – som brikker i et spil Tetris, der er snublende tæt på at ramle. Det er let at fortabe sig i den fyldige bankslang, men det er "The Big Short" klar over. Det har aldrig været hensigten at klæde os på til at starte egen bankrådgiver-karriere, men på underholdende og vedkommende vis at give et indblik i, hvor kaotisk, destruktiv og pilrådden denne krise har været – med stærke scener af den almindelige ramte borger som hjerteskærende eksempler.

Den store styrke ligger i det formidable cast. Ryan Gosling, Brad Pitt, Christian Bale og i særdelshed en intens Steve Carell som finansjonglører tilfører bid og komisk timing, der får en teknisk, tung fortælling til at glide ubesværet ned som toppen af en drømmekage. Vi som tilskuere forstår ikke altid, hvad de fabler om, men hvor lyder det bare fantastisk, når de gør det. Der er fart på, det er hamrende kulørt, og så er det bare sært tiltrækkende at overvære en metal-lyttende Christian Bale med glasøje, der spiller trommer til Panteras gamle 90'er tonser "By Demons Be Driven".

"The Big Short" er 130 minutters vellykket og underholdende finansforvirring. Man føler sig ikke nødvendigvis klogere på baggrunden for den økonomiske krise, men dennes alvor og konsekvenser står som mejslet i granit. Adam McKay vil gerne gøre os opmærksomme og vrede, men er samtidig smart nok til at servere den dommedagsprægede fortælling med tiltrængt komisk flair, der gør, at interessen bevares. Empati og menneskelige værdier i den finansielle sektor? Så er du gået forkert!

The Big Short

Kommentarer

The Big Short

  • ★★★★0

    Har ikke set den endnu, men må sgu erkende den ser lidt flad ud og hvis dette er oscar favoritten nu, så ved jeg snart ikke hvad. 

    Babo28-01-16 00:25

  • 1

    Hmm - jeg tror sgu næsten, at jeg bliver nødt til at se den i biffen alligevel. Christian Bale der spiller Pantera kan jeg simpelthen ikke gå glip af! :D

    moulder66628-01-16 11:01

  • ★★★★0

    Babo, mon ikke, det er "The Revenant", der er Oscar-favoritten?

    chandler7528-01-16 11:03

  • ★★★★0

    Rasmus 

    Ikke efter PGA prisen gik til The Big Short. 19 ud af 26 gange har en film også vundet Oscar, efter den nappede PGA. 

    Babo28-01-16 11:16

  • 0

    Det vil bestemt være en lidt flad Oscarvinder. Jeg ser den ikke som en seriøs udfordrer til "The Revenant", men man er før blevet rystet i sin grundvold. Tematisk står den dog ret stærkt.

    Daniel Sarup28-01-16 12:18

  • ★★★0

    Jeg landede selv på en 3/6.

    Historien om, hvordan nogle enkelte folk tjente penge på, at verdensøkonomien faldt fra hinanden, kunne have været meget mere spændende, hvis den havde koncentreret sig mere om de mennesker og lidt mindre om hvordan.

    Christian Bale, Steve Carell og Brad Pitts karakterer er alle ganske interessante - men bliver på intet tidspunkt udfoldet eller udforsket bare en lille smule. Et par korte kommentarer om et selvmord og uringødede salatblade er hvad det stort set bliver til. I stedet bruges der tid på seriøst uinteressante forsøg på at være sjov ("se, nu får vi lige Selena Gomez og en eller anden kok til at sidde ved et blackjackbord og fortælle, hvad det her udtryk betyder") og fortælle, om det, vi ser på film, skete sådan i virkeligheden eller ej - det forstår jeg intet af... Hvorfor så ikke bare vise, hvordan det gik til i virkeligheden, i stedet for dette pseudo-meta-crap?

    Problemet er, at ved at lade ALLE karaktererne være 100% det - altså, blot karakterer - er eneste "spænding", om det nu går så galt, som de alle forudser (eller - som én forudser og resten kører plagiat på). Men det ved vi jo allerede, at det gør. Vi var der selv. Det er kun 9 år siden...

    HonoDelLoce28-01-16 12:30

  • 0

    Det er nu sjældent, at jeg forlader en biografsal i en lettere deprimeret tilstand. Men det lykkedes da til fulde for The Big Short, at fremkalde netop den følelse, da rulleteksterne var fobi.

    Kviesgaard13-03-16 09:09

  • 1

    Jeg er vist en anelse mere begejstret for The Big Short end jer andre. :-) Jeg synes det er en rigtig cool film, med en skarp og intens klipning. Forrygende skuespilspræstationer hele vejen rundt. Jeg lander på en 5,5/6

    Bony14-10-16 16:14

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen