Anmeldelse: The X-Files: My Struggle

Ethvert stykke kunst er et produkt af sin tid. For evigt præget af sin samtids begivenheder og æstetiske udtryk. Og desværre er det de færreste værker og kunstnere, der som den tidløse David Bowie formår at forny sig og være aktuel i flere tidsperioder i streg. "The X-Files" er forståeligt nok stærkt associeret med netop 1990'erne, fordi den dengang var et artistisk fyrtårn i et hav af trivielle tv-serier med Hollywoods levninger. Nu er "The X-Files" så tilbage på flimmerkassen efter 14 års hi. Men i dag, hvor det vrimler med kvalitetsserier, er tiden da løbet fra "The X-Files"?

Jeg vil snarere påstå, at seriens comeback lå lige til højrebenet, for "The X-Files" føles næsten mere relevant end nogensinde netop nu, hvor seriens varemærker – sammensværgelser, overvågning og magtmisbrug – fylder utroligt meget i virkelighedens medieverden. Men mens man ser seriens første nye afsnit, "My Struggle", bliver det desværre hurtigt klart, at tiden til gengæld er løbet fra seriens skaber, Chris Carter – den 58-årige producer, som startede ud som redaktør på et surferblad, før han i 1993 kickstartede "The X-Files" og surfede på en bølge af succes, der skyllede ind over talløse tv'er på verdensplan. For Carter har tydeligvis ingen idé om, hvordan han skal skubbe serien ind i det 21. århundrede med manér.

"The X-Files" var oprindeligt delt op i enkeltstående "ugens monster/mysterium"-episoder samt de sammenhængende, såkaldte "mytologiafsnit". Sidstnævnte skildrede FBI-agenterne Fox Mulder og Dana Scullys mangeårige kamp for at afsløre en skummel sammensværgelse mellem USA's elite og invasionslystne rumvæsner. Netop dén fortælling blev mere og mere søgt og snørklet, indtil den til slut havde afskrækket så mange seere, at serien døde i 2002. Nu vækkes dén historie så til live igen – ikke for at give den en ordentlig afrunding, men så seerne atter kan slæbes igennem gådefuldt nonsens uden substans og kontekst, der fylder så meget, at karaktererne knap nok kan bunde. "Jeg er nødt til at kende sandheden," siger Mulder til seriens 117. whistleblower. "Bliv ved. Du er tæt på," hører vi og Mulder for 117. gang. Her er ingen nytækning. Karaktererne har ikke rykket sig en døjt. Alt er ved det gamle.

"My Struggle" fremstår altså ikke som et fornøjeligt gensyn, men snarere som en koncert, hvor to legendariske musikere nægter at forlade scenen, alt imens de slavisk og tankeløst repeterer deres håbløst forældede greatest hits. Suk. Men hvordan klarer skuespillerne sig? Kort fortalt: David Duchovny (Mulder) er ganske veloplagt, men Gillian Anderson (Scully) virker ærlig talt udkørt og uengageret. Jeg kom flere gange til at tænke på et nyligt talkshow-interview, hvor Anderson nærmest ikke kunne vente med at fastslå, at det bestemt ikke var hendes idé at genoplive "The X-Files". "Vi er kommet videre med vores liv", konstaterer Scully undervejs i "My Struggle", og ganske sigende er det den replik, som Anderson leverer med størst overbevisning.

Nuvel, her er faktisk et par x-ceptionelle momenter... Mitch Pileggi gentager sin rolle som FBI-chefen Walter Skinner, og hans muntre mundhuggeri med Mulder er kræs for øregangene – ligesom Mulders spydige bemærkning til en opportunistisk, Donald Trump-agtig mediemogul: "Sammensværgelser sælger... de betaler for skudsikre limousiner som din." Jovist, Carter er en habil ordsmed, men hans fåtallige pletskud sætter kun hans talrige fejltrin i relief.

Man kan selvfølgelig håbe på, at "My Struggle" viser sig at være et bitte "vejbump" – et langt resumé, der bare lige skulle fyres af, før Carter og Co. kunne komme ordentligt op i gear og levere varen i de efterfølgende afsnit. Men det er alligevel svært at bevare tiltroen til Carter – både efter dette afsnit såvel som spillefilmen "The X-Files: I Want to Believe" fra 2008, der var nøjagtigt lige så intetsigende, men trods alt mere velproduceret. Sandheden er derude, lyder seriens ikoniske mantra. Sandheden er desværre nok, at "The X-Files" burde være forblevet i tv-arkiverne.

The X-Files: My Struggle

Kommentarer

The X-Files: My Struggle

  • ★★★★★0

    Jeg ser det helt sikkert på et tidspunkt, men efter denne anmeldelse (og alle de andre jeg har læst), har jeg bestemt ikke travlt.

    David Lund20-01-16 14:15

  • ★★★★★★0

    Hmm, så ved jeg ikke helt om jeg gider bruge tid der. Får vi anmeldelser af de næste afsnit?

    T. Nielsen20-01-16 14:50

  • ★★★0

    Indtil videre har vi kun fået (digital) adgang til det første afsnit - vi vender tilbage, hvis vi får mulighed for at se flere. :)

    Dolphinfriendly20-01-16 14:57

  • ★★★★★0

    2 stjerner?! Er den virkelig Gotham-dårlig?

    Men ja, hvordan bringer man egentlig "The X-Files" tilbage efter to dårlige film og nogle sæsoner, hvor forfatterne mere eller mindre havde skrevet sig op i et hjørne af nonsens? ... 

    Lars!20-01-16 15:41

  • ★★★★0

    AVS! Det gør lidt ondt:-(

    Skal dog se serien - er en principsag.

    Gasivodo20-01-16 16:35

  • ★★★★★★0

    Den får en del pænere ord med på vejen i enkelte dagblade! Politiken og EB giver den i øvrigt hver 4/6 stjerner.

    T. Nielsen28-01-16 18:20

  • ★★★★★0

    Jeg er ved at se den lige nu på norsk TV3. Damn reklamer... de første 20 minutter er ikke ligefrem overvældende, men hyggeligt nok at få Sculder og Mully tilbage ;) 

    Lars!28-01-16 21:57

  • ★★★★★0

    Okay, første afsnit... jeg følte ikke, det var X-files. Meget action, en del larm og en masse konspirationssnak, men ikke meget meget mystik og stemning fra de gamle. Men underholdende nok alligevel. 

    Lars!28-01-16 22:32

  • ★★★★★0

    Enig i alt det Johan skriver, især hele den her del med Whistlebloweren gik mig en del på, det gav ingen mening. Og revealet til sidst, kræver en forklaring, hvis ikke det da blot ignores. Skinners scene med Mulder virker også lidt underlig sat op for mig.

    Afsnit 2 var lidt bedre, stadig ikke op og ringe, men det føltes mere som noget X-files. 

    Elwood28-01-16 22:37

  • ★★★★★0

    Der var mange forhastede elementer og søgte udviklinger i det plot. Jeg tror ikke, vi skal forvente ret meget forklaring på det, som skete de sidste 5-10 minutter.

    Lars!28-01-16 23:13

  • ★★★★★0

    Haha, nice touch i afsnit 2: navnet Kyle Gilligan,  en homage til Vince Gilligan. ;) 

    Lars!28-01-16 23:17

  • ★★★★★0

    "Jeg tror ikke, vi skal forvente ret meget forklaring på det, som skete de sidste 5-10 minutter"

    Hehe jeg snakkede nu om præcis den allersidste frame stortset, det andte enig, men sidste frame/scene den var lidt for vi skal ha en "afsløring" som så desværre ikke hel holder stik, når man ser tilbage på den gamle serie.

    Spoilers

    Elwood29-01-16 08:43

  • 0

    Elwood du er også så bogstavelig hehe :)

    Geekalot29-01-16 08:49

  • ★★★★★1

    Hehe perhaps, men selv om det er The X-files vil jeg nu mene der skal være lidt hold i den virkelige verden.

    Afsnit 2 var som sagt bedre, så jeg er spændt på, hvor de tager det hen nu her. Btw. andre end mig der synes det var lidt "weird" og se den gamle klassiske intro, selv med billederne af Mulder og Scully, ved godt der self. ikke er stor grund til og ændre i den, det ikke ligesom da Robert Patrick kom med, og han vidst også blev vist med bagde i intro'en, at man ændrede det.

    Men i dag, det er den hel klassiske intro, synes blot det var lidt sjovt og se, intet var ændret :)

    Elwood29-01-16 08:57

  • 0

    Syntes de har ramt 100% spot on :) Ser dog ikke der store biggi i det du nævner i spoiler, da det er set til hudløshed i andre film allerede, men det gør det selvfølgelig ikke rigtig at gøre :)

    Geekalot29-01-16 09:59

  • ★★★★★1

    Introen var det mest X-Files-agtige ved de nye afsnit, så passer mig fint, at de ikke pillede ved den. Jeg havde dog hellere set, at de havde lavet noget nyt, der havde magien fra det gamle. At de havde skruet ned for hastigheden og holdt sig lidt mere til det simple og mystiske. Jeg kan huske som barn, hvordan jeg sad og ønskede at se alting, men bare fik små glimt af "sandheden". Det var teasing, ja, men det var effektivt, for jo mindre man så, desto mere kunne fantasien bare løbe løbsk. Men i disse nye afsnit viser og forklarer de jo alt. Sandheden er ikke længere derude. Den er "in your face", og den er lavet af dårlig CGI. 

    Lars!29-01-16 10:55

  • 0

    Rigon tror det er på grund af de skal have afsluttet serien "ordentlig" på kun 6 afsnit :/

    Geekalot29-01-16 10:56

  • ★★★★★1

    "Mulder, The internet is not good for you"

    For dælen Episode 3 af det nye X-files var underholdende, der vendes tilbage til de her monster of the week afsnit som den gamle serie også havde, og det her var fantastisk underholdende, jeg grinede højlydt af flere scener. afsnittet behandler også om en ganske særlig del af den menneskelige natur, og jeg lå næsten flad af grin. Det her er klart det bedste afsnit af den nye omgang, når vi snakker humor.

    David Duchovney og Gillian Anderson så også ud til og være mere på den her gang, de har begge to sjove scener, og dialoger, og så er der Rhys Darby, som var hel igennem fantastisk i sin rolle.

    Elwood 2-02-16 23:01

  • ★★★0

    Nogen der følger med i den nye sæson som vil skrive lidt om den? Jeg overvejer at starte på den snart hvis den får gode ord herinde, ellers vente r jeg lidt endnu. Jeg kunne egentlig godt lide det meste af sidste sæson.

    MOVIE100010-03-18 22:12

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen