Anmeldelse: Free Solo

Tematikken om at nå sine mål i livet går rent igennem i "Free Solo".

Et individs liv kan udforme sig på mange forskellige måder og faconer, og hvis man ikke har drømme i livet, har man intet at stræbe efter. Vi har alle samme drømme, og vi ønsker alle at kunne realisere dem. Nogle er små og nemme at opnå, mens andre er mere komplicerede og tager tid at ende ved målstregen hos. Men hos nogle er drømmene så store, at det bliver en besættelse – nærmest et livsprojekt. For bjergklatreren Alex Honnold var målet at nå toppen på El Capitans tusind meter klippe, og det er der kommet en utrolig flot, men snæver dokumentar ud af.

Klatreren Alex Honnold har en stor livsdrøm: at nå toppen på klippen El Capitan i den amerikanske naturpark Yosemite. Klippen har allerede kostet flere vovehalse livet, men for Alex er det et livsprojekt, og samtidig vil han gøre det helt uden sikkerhedsudstyr. Venner og familie støtter ham fuldt ud i hans drøm, men samtidig ved de alle godt, at det kan koste ham livet. Dog har vovehalsen gåpåmod som ingen andre og vil gøre alt for at udføre sit livs største mission.

Dokumentarfilmgenren kan give et indblik i en persons stræben efter livsmål, der er ud over det sædvanlige. Modsat underholdende fiktionsfilm kan dokumentarfilm dog have den begrænsning, at den henvender sig til en specifik gruppe af mennesker, som interesserer sig for det pågældende emne. "Free Solo" lider under netop at handle om et smalt område som ekstremsport.

Tematikken om at nå sine mål i livet går rent igennem i "Free Solo", og vores hovedperson er én, man har lyst til at følge. Igennem interviews med Alex Honnold, venner og familie får vi et indblik i, hvor meget han har stræbt efter sejren på dette projekt. Mens selve drømmenes retorik bestemt er at finde, henvender filmen sig mest til én bestemt gruppe mennesker. Dem, som interesserer sig for ekstremsport.

Andre vil formodentlig ikke få ligeså meget ud af de hundrede minutters spilletid. Udover det sanseindbydende og intense kameraarbejde, der virkelig er noget af det flotteste filmarbejde lavet i 2018.

"Free Solo" er en utrolig smukt fotograferet film. Men selve handlingen ender kedsommeligt, hvis ikke man interesserer sig for ekstremsport og især klatring. Detaljerigdommen om at klatre er klart til stede, og de interviewede fortæller interessante og rørende historier om Alex Honnold. Hvis der udelukkende vurderes ud fra det tekniske arbejde, er filmens Oscar-nominering bestemt fortjent – også hvis Akademiet holder tematikken om skelsættende livsmål oppe. Desværre er der ikke meget andet at kravle efter i "Free Solo".

Free Solo

Kommentarer

Free Solo

  • ★★★0

    Jeg troede lige kort, at det drejede sig om en ny Disney/Star Wars-film, der var en prequel til "Return of the Jedi". Ah at være filmnørd.

    Benway30-01-19 12:09

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen