Anmeldelse: A Star Is Born

Selvom Ally er stjernen, der fødes, bør titlen i ligeså høj grad bruges om Bradley Cooper.

Fra den originale Technicolor-version i 1937 til musicaldansende Judy Garland i 1954 og hed romance mellem 1970'ernes Kris Kristoffersen og Barbra Streisand har musikfilmen "A Star Is Born" haft hele fire remakes (hvis Bollywood-udgaven fra 2013 tælles med). Hver generation har således deres egen udgave, og nu kommer femte version til et nyt publikum med hang til storladen musik og sørgmodig kærlighedshistorie – denne gang med gigapopstjernen Lady Gaga overfor Bradley Cooper, der spiller lidet countrysanger og debuterer i instruktørstolen.

Ligesom sine forgængere handler "A Star Is Born" om det romantiske møde mellem en uprøvet sangerinde og en berømt stjerne, der er på vej i afgrunden. I 2018-udgaven spiller Lady Gaga den søde Ally, der trods en gudesmuk sangstemme må se sig tjent med lusede småjobs og optrædener på den lokale drag queen-bar. En aften entreer den berømte countrystjerne Jackson Maine (Bradley Cooper) baren og overværer Allys gudsbenådede talent, som han vil hjælpe med at nå stjernerne, samtidig med at en heftig romance udvikler sig mellem de to. På vej mod sit gennembrud og stjernestatus må Ally forblive tro mod sig selv, når branchefolk vil udnytte hendes evner, mens Jackson dykker længere ned i et hul af alkohol- og stofmisbrug.

Med Lady Gaga som titlens angivne stjerne er det umuligt ikke at læse superstjernens personlige karriere ind i filmen. Ligesom sit alterego Ally har sangerinden kæmpet for at slå igennem i musikbranchen, og det mærkes tydeligt i skuespilspræstationen, hvordan Lady Gaga er bekendt med verdenen, hvor fortællingen udspiller sig. At multitalentet kan synge er åbenlyst (forvent Oscar-nominering til superhittet "Shallow"), men hun kan så sandelig også spille skuespil. Der opstår dog en ironisk kontrast i at se Ally som den grimme ælling, der afvises af branchen ("Din næse er for grim"), når virkelighedens sangerinde spiller udsolgte shows verden rundt, mens Allys modstand mod gimmicks og finurlige kostumer også er, hvad der kendetegner stjernens virkelige image.

Selvom Ally er stjernen, der fødes, bør titlen i ligeså høj grad bruges om Bradley Cooper. Med sin instruktørdebut leder den erfarne skuespiller kompetent sine medskuespillere – udover Lady Gaga får han også modspil af en suveræn Sam Elliott – og viser sans for både visuel historiefortælling og fremdrift. Med en rust i stemmen, som ville gøre Kris Kristoffersen eller Jeff Bridges lignende præstation i "Crazy Heart" grønne af misundelse, indfanger Cooper overraskende brillant den traumatiserede Jackson Maine, når han vælter rundt i en rus af kokain og sprit. Selvom Cooper ikke når Lady Gagas svulstige sangstemme, kan han til gengæld udspille hende i at fremmane store følelser – et virkemiddel, instruktøren udnytter til fulde, hvor især slutsekvensen og et badekars-skænderi nok skal få Kleenex på overarbejde.

"A Star Is Born" anno 2018 genopfinder ikke den dybe tallerken eller rammer nye toner, som ikke er set i tidligere versioner eller andre romantiske film, hvor musikken er i centrum. Der er klichéer i fortællingen og hang til sentimental melodrama, som udtrykkes i filmens pompøse sange og kærlige montager, men det er svært ikke at lade sig forføre af dramaet.

Med overbevisende kræfter på begge sider af kameraet føles både musik og romance autentisk med sikker indsigt fra Bradley Cooper og Lady Gaga, der hver især demonstrerer deres fag. "A Star Is Born" er den type film, der havde raget Oscar-statuetter til sig for et årti siden (det gør sig muligvis stadigvæk gældende) – ikke overrumplende på alle tangenter, men fandens medrivende, sikkert fortalt og gennemført orkestreret.

A Star Is Born

Kommentarer

A Star Is Born

  • ★★1

    Efter at have set den vil det passe mig fint hvis den ragede Oscars til sig.

    Den er fantastisk!

    Tiany 8-12-18 19:31

  • ★★0

    Efter at have set den vil det passe mig fint hvis den ragede Oscars til sig.

    Den er fantastisk!

    Har lige set den og var med hele vejen igennem. Den er fantastisk :) 

    Wangsgaard 9-12-18 15:59

  • ★★★★★0

    Billede 1

    Buuuuuurrrrp!!!

    Billede 2

    J: Itchy bitchy Spider...

    A: Wait what!?

    Billede 3

    What a great Beard you have, damm I beard you so much, I just want to...

    Shut up and beard me!

    Billede 4

    The Burp song blev en af de største landeplager nogensinde.

    Elwood11-12-18 11:15

  • ★★★★0

    Jeg er en sucker for musicals. Har set de tre foregående A Star Is Born film, med Judy Garland 54'er versionen som favoritten.

    Havde godt set de fremragende anmeldelser af filmen, men havde ærlig talt ikke sat barren "deroppe".

    I was suckered in.

    Ægte mænd har empati og ..... mere detaljeret behøver jeg ikke være.

    For første gang nogensinde tror jeg i øvrigt, at jeg ved, hvordan Lady Gaga ser ud ... i virkeligheden. Hun er charmerende og forstår ærlig talt ikke, hvorfor hun har været skjult i bl.a. kødkreationer 

    Absolut en værdig Oscarnominering værd - First Man en tak bedre - også selvom nummeret Shallow er mere end inspireret andetsteds fra.

    8/10

    Bruce 4-02-19 22:56

  • ★★★★0

    Jeg var på et tidspunkt interesseret, men flere meldte det var en omgang sødsuppe, så jeg tabte interessen. Men fanger den nok på Blu Ray. 

    Babo 5-02-19 08:40

  • ★★★★★0

    Jeg synes, den havde en stabil start, god musik og Cooper har aldrig spillet bedre. Som helhed fandt jeg den dog kvalm og unuanceret.

    David Lund 5-02-19 09:07

  • ★★★★★0

    Jeg synes at første halvdel er virkelig stærk. Opbygningen af Lady Gagas karakter, hendes vej mod gennembruddet og hendes forhold med Bradley Coopers karakter fungerer ret sublimt. Jeg sad med gåsehud, da Lady Gagas karakter endelig træder ud på scenen og første gang synger “Shallows”. Desværre mister filmen pusten, og i anden halvdel virker det som om, at Cooper ikke helt vidste hvilken retning filmen skulle hen imod. Det er stadigt underholdende og ganske fint, men det matcher ikke filmens første halvdel.

    Kruse 5-02-19 11:47

  • ★★★★0

    Jeg synes at første halvdel er virkelig stærk. Opbygningen af Lady Gagas karakter, hendes vej mod gennembruddet og hendes forhold med Bradley Coopers karakter fungerer ret sublimt. Jeg sad med gåsehud, da Lady Gagas karakter endelig træder ud på scenen og første gang synger “Shallows”. Desværre mister filmen pusten, og i anden halvdel virker det som om, at Cooper ikke helt vidste hvilken retning filmen skulle hen imod. Det er stadigt underholdende og ganske fint, men det matcher ikke filmens første halvdel.

    Jeg er ret enig. Den første time er virkelig fremragende. 

    Bruce 5-02-19 13:12

  • ★★★0

    Filmens første time er helt klart stærkere end filmens anden halvdel. Det betyder ikke at det var en dårlig oplevelse, det betyder bare at filmen mister sit fokus en smule undervejs, den kommer heldigvis på rette vej til sidst. 

    Lady Gaga er utvivlsomt filmens stjerne, og Cooper gør det også fint, men hvis det ikke var for hende vil filmen, specielt den første time, ikke fungere så godt som den gør. Hun fremstår både naturlig, sårbar (som i ærlig) og ikke mindst smuk på grund af denne naturlige sårbarhed. Det er ikke svært at forstå hvorfor Jack (Bradley Cooper) falder for Ally (Lady Gaga).

    Jeg vakler lidt mellem 4-5 stjerner ud af 6, men ender i sidste ende nok på 4 da filmen ligeledes vakler i en større del af filmens midterdel. Kemien mellem Cooper og Lady Gaga, den første time og Gagas præstation gør at den alligevel rammer målskiven, også selvom det ikke er et pletskud. 

    Essal25-02-19 00:34

  • ★★★★1

    Jeg er på Davids hold her. De kunne nu have nøjedes med at indspille en cd. 

    Babo 9-03-19 12:31

  • ★★★★★★0

    De kunne nu have nøjedes med at indspille en cd. 

    :D

    T. Nielsen 9-03-19 13:34

  • ★★★★0

    De er ihvertfald bedre til at synge end spille og udtale replikker. Shit en cheesy omgang. Var der nogen der forstod Elliott og Coopers samtaler?

    Babo 9-03-19 13:58

  • ★★★★★★0

    Ja?

    T. Nielsen26-12-19 12:51

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen