Moovy Exclusive: Blodig Weekend 2019: Frygt, chok og klamhed

Velkommen til fire intense gyserdage i helvedet.

Hvad er horrorfilm? Ordbogen definerer termen som følgende: En intens følelse af frygt, chok og klamhed. Naturligvis afhængigt af hvilken form for gys. Frygt kunne dækkes af film som "Psycho" eller "Nattens dæmoner". Chok i "The Haunting" eller "The Others", klamhed kunne være "Saw" eller "The Human Centipede". Årets Blodig Weekend-genrefilmfestival kommer rundt om netop disse følelser i filmform. Men hvad er baggrunden for gys og gru på det store lærred, og hvorfor trækker publikum gang på gang i biograferne for at blive skræmt?

Horrorgenren er kompleks og har udviklet i adskillige retninger gennem filmhistorien. Som eksempelvis i 50'ernes USA, hvor samfundet var rædselsslagne for det ukendte udefra – typisk overført til (mere eller mindre) rædselsvækkende rumvæsner. Samlebånd-titler er ikke kun forbeholdt superheltefilm. "Scream" blev et fænomen i midt-90'erne og (gen)skabte en bølge af teen slashers frem til start-00'erne. Efter "Saw" i 2004 gik genren i en retning af det mere ulækre og klamme. Og hvordan ser det så ud i 2019?

Siden 2012 har den københavnske genrefilmfestival Blodig Weekend budt på horrorfilm for fans af den slags, vi ikke får lov til ellers at se i de danske biografer. Film, der ikke anses som kommercielle, men som alligevel fortjener at blive vist i biograferne. Én af grundlæggerne af festivalen, Elias Eliot, har udtalt, at ambitionen var en filmfestival til danskerne, der gav et indblik i, hvad horrorgenren også kan. Ikke alene fra USA, men også fra Europa og Asien. Undertegnede skal deltage i årets bloddryppende weekend alle fire dage. Jeg glæder mig til netop de anderledes og (forhåbentlig) skræmmende indslag. Og der er mange at se frem til.

Blandt de højprofilerede titler er tyske "Luz", der bliver beskrevet som en lavbudget skrækfilm, der skal opleves, ikke beskrives. Giallo, der typisk er en italiensk undergenre, er også repræsenteret i løbet af weekenden med "Abrakadabra", der virker som et ægte syretrip. Bare se traileren. Festivalen afsluttes med en unik visning af tyske "Den gyldne handske", instrueret af den prisvindende instruktør Fatih Akin. Efter visningen på årets Berlinale var flere kritikere enige om, at de netop havde set en af de mest ækle seriemorderfilm nogensinde. Det bliver spændende at se, hvad Akin byder på – måske kan den gå de mest klamme seriemorderfilm i bedene.

Weekenden har hvert år budt på tilbagevendende begivenheder, som også vender tilbage i år. Det hele starter i aften, torsdag 11. april, med Blodig Quiz, hvor horror-viden inden for alle grenene prøves af. Det populære Collectors Market afholdes lørdag eftermiddag. Som altid vil her være muligt at finde unikke sager fra private samlere, såsom sjældne DVD'er, dukker, plakater og meget mere.

Under Blodig Weekend gøres en dyd ud af besøg af spændende gæster til at introducere deres film og besvare spørgsmål. I år får Blodig Weekend besøg af Lee Cronin. Den irske instruktør introducerer "The Hole in the Ground", der blev vist på årets Sundance Film Festival, fik fremragende anmeldelser og blev sammenlignet med sidste års hit "Hereditary". En film, man ikke bør gå glip af.

Tidligere år har instruktører som Lloyd Kaufman, Ruggero Deodato og Brian Yuzna deltaget som æresgæster. I år er instruktør og effektmager Mick Garris på besøg. Med film som "Sleepwalkers", "Critters 2" og flere tv-serier baseret på Stephen King-bøger er Garris én af de største kultinstruktører inden for genren. Tre af hans film vises på festivalen, og der afholdes masterclass med Garris søndag formiddag.

Med andre ord bydes på masser af spændende arrangementer og film. Begivenhederne afholdes i Empire Bio på Nørrebro fra 11. til 14. april – læs mere om årets Blodig Weekend her.

Kommentarer

Blodig Weekend 2019: Frygt, chok og klamhed

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen