Anmeldelse: Deadpool

Hånden på hjertet - jeg er super træt af superheltefilm. Alligevel var "Captain America: The Winter Soldier" i min optik en af årets bedste film i 2014. "Ant-Man" overraskede mig med sin charme, opfindsomhed og skarpe dialog. Ja, selv "Fantastic Four" er efter min ydmyge mening en solid omgang sci-fi. Visse superheltefilm gør mig dog så træt, at jeg bander forsiderne af Marvel- og DC-tegneserierne langt væk. "Avengers: Age of Ultron" gjorde mig træt. "Deadpool" gør mig forbandet træt.

Wade Wilson (Ryan Reynolds) er en tidligere elitesoldat, der nu er sit eget lille rapkæftede tæskehold. Dette skal naturligvis ikke forhindre ham i at forelske sig i luderen med hjertet af guld (Morena Baccarin), som er tilsvarende rapkæftet. Intet godt varer dog evigt. Wilson får uhelbredelig kræft, hvilket jo i tegneserielogik betyder noget med at overcome - the american way, udvikle superheltekræfter og bekæmpe uretfærdighed blodindsmurt i selvretfærdighed. Og ganske rigtigt. Filmens obligatoriske superskurk, Ajax (den evigt talentløse Ed Skrein), lover at redde Wade fra den invasive kræft - hvilket han som genial alt-mulig-skurk gør - men forvandler samtidig Wade til en slags udødelig, forbrændt ninja-sveske i stramtsiddende rødt læder. Dermed har vi hævnmotivet - Ajax skal dø og tadaaa: "Deadpool" er født.

"Bad ass. Smart ass. Great ass." Og røvsyg. Yes. Årets første superheltefilm ud af otte planlagte af slagsen, og vi er kørende - helt efter samme formel, som vi plejer. Dog lidt frækkere end sædvanligt, men ikke på den fede måde. Der bliver ganske vist bandet så upassende som en flok børnehaveklasseknægte på amfetamin. Der bydes på skudhuller i røven, bare bryster i spandevis og sexscener med strap on. Altså en film i stil med "Høj pistolføring" og slet ikke så sjov som "Kick-Ass". Påfaldende pubertært, nu "Deadpool" slår sig stolt på kyllingebrystet over at være en R-rated superheltefilm - ergo ensbetydende med, at nærmest alt bør være tilladt. Alt dette med helt samme type superhelte-oprindelseshistorie og plot, som vi stort set altid ser.

Selvironisk distance og velplaceret humoristisk timing kan redde meget, som bl.a. den funky "Guardians of the Galaxy" beviste. Til trods for enkelte guldkorn som de få, der bliver vist i den officielle trailer, er "Deadpool" gennemgående usjov - fra fortekster til rulletekster. Til trods for at Ryan Reynolds & Co sigter efter at være en så ukonventionel superheltefilm som overhovedet muligt, er den alt andet. Og skulle vi ikke lige være bevidste om genrekonventioner i superheltefilm - altså dem, der dag og nat foie gras-tvinges ned i halsen på os som populærkulturforbrugere, løses dette gudhjælpemig med en overforklarende Deadpool-fortællerstemme.  

Der er meget, der ikke rigtigt hænger sammen. "Deadpool" vil gerne være på tværs, være parodi-morsom og være en kæk superheltefilm-metakommentar, men er ingen af delene. Forsøget på kreativt at klippe en lineær fortælling til at være spændende virker ikke - tværtimod er den enormt uinteressante handling halvt rodet fortalt, sideløbende med at plot og persongalleriet er himmelråbende ligegyldigt. Som en anden sur teenager nægter Deadpool at være en del af X-Men - alligevel ender det (naturligvis) med, at der åbnes op for, at det kan ske. Uanset hvor træt jeg end er af superheltefilm, håber jeg virkeligt ikke, at det sker.

"Deadpool" er fornærmende dårlig. Den taler ned til sit publikum, den er uinteressant, og så er den hverken underholdende eller sjov. Ingen tvivl om, at Ryan Reynolds er som skabt til rollen, og han gør, hvad han kan for at holde skruen i vandet. Udover et par elementer er Reynolds årsagen til, at filmen ikke ryger ned på en absolut bundkarakter.   

Deadpool

Kommentarer

Deadpool

  • ★★★1

    Det var nu som sådan heller ikke en pegefinger rettet mod dig, Nagash. :)

    Ingen af os benægter at en del af redaktionen, i mindre eller højere grad, har haft noget at gøre med (bl.a.) Filmz - nogle som anmeldere, andre som i sin tid var med til at bygge siden op fra bunden. Jeg ser bare gerne at der ikke er mudderkast mellem Filmz og Moovy, eller at der bliver optræk til det. Særligt nu der holdes en god og sober tone herinde. :) 

    Dolphinfriendly11-02-16 23:37

  • ★★★★★1

    So that's why they call him dolphinfriendly

    Lars!11-02-16 23:40

  • 0

    Jeg ser bare gerne at der ikke er mudderkast mellem Filmz og Moovy, eller at der bliver optræk til det. Særligt nu der holdes en god og sober tone herinde. :) 

    Det kan jeg kun erklære mig enig i. Og det skal der aldrig komme fra min side. Jeg elsker begge sider og bruger dem begge dagligt. Og det bliver jeg også ved med, så længe der er liv i dem begge :)

    Nagash12-02-16 19:07

  • 0

    Tja jeg var nu meget begejstret for filmen, da jeg var inde og se den til snigpremiere i onsdag. Kan selvfølgelig også bare være mig, der har ufattelig dårlig smag, men jeg synes Deadpool var præcis, som jeg ville forvente en film om ham skulle være.

    Kviesgaard12-02-16 22:11

  • ★★★★★0

    Så fik jeg set Deadpool (lørdags) den var alt hvad jeg havde håbet på, 4th Wall breaking, grov, og en ekstrem veloplagt Ryan Reynolds, men hvad sker der lige for de ekstrem fordanskede oversættelser, ja Uffe Holm er en værre gang hø, men det virkede bare underligt og vælge det i oversættelsen, men det er igen det her med når en film referer til en amerikansk person, kan man så ikke bare nævne den person i stedet for og prøve og finde et dansk alternativ til det, det samme med Anja Andersen ? det ikke første gang jeg har set sådan noget, men lige den her gang lagde jeg meget mærke til den kære Hr. Henrik Thøgersen's oversættelser.

    Skal man altid oversætte eller er det noget man selv vælger, jeg synes det forvirrede mig mere da jeg hørte hvad de sagde i filmen mens jeg så underteksterne, var svært bare og prøve og ignorer dem på skærmen.

    Men bortset fra det, så var det en yderst fantastisk underholdende film, alene starten med de anderledes credits sætter tonen godt.

    Ps. har Ryan Reynolds et bestemt forhold til den her klassiske 80'er film der laves homage til i after credits, eller ? jeg morede mig herligt over det, men tænkte om der var en eller anden særlig grund til det lige var den film der sku bruges :)

    Elwood14-02-16 20:52

  • ★★★0

    Jeg gryntede også af grin hele vejen igennem. Bevares, jeg kan sagtens se pointen i at det ville have været fedt hvis plottet, ligesom stilen, havde været lidt mindre konventionelt. Det forhindrede dog ikke min primitive drengerøvs-side i at more sig :)

    gi-jones14-02-16 22:56

  • ★★★★★0

    Forresten sjovt og høre Cinemaxx folkene stå og snakke om det her med om folk var gamle nok til filmen, der var en pige der var gået ind tidligere ku jeg forstå som de stod og snakkede om, det dælme lang tid siden man har hørt den her snak i biografen, en lille knægt og hans far stod også og diskuterede tingene i kø'en.

    Elwood15-02-16 10:20

  • ★★★★★★0

    Så kom jeg endelig med ombord og fik set filmen, til Macho Mandag i IMAX, så der var øl.

    Jeg var rigtigt godt underholdt igennem hele filmen og det eneste jeg måske har at udsætte på filmen er et effektskud vist i den sidste kamp i filmen, der så lidt iffy ud og at de danske undertekster var elendige og faktisk forstyrrede mere, end de gjorde godt. Nå ja, så var der et par referencer der røg henover hovedet på mig, nogle der var ret specifikt for amerikanere, men det er til at leve med.

    Og sædvanlig på sædvanlig vis var salen næsten tom, da de to afsluttende scener dukkede op efter efterteksterne.

    Jeg glæder mig allerede til at gense den, uden danske undertekster og håber at den sætter standarden for resten af superheltefilmene i år.

    Stephen Lang er i øvrigt i fuld gang med en kampagne for at spille Cable, ikke et helt tosset valg.

    Zero Cool16-02-16 00:56

  • ★★★★★0

    Er hel enig med underteksterne, som jeg også skrev om tidligere, de var virkelig forstyrrende, med deres mærkelige fordanskninger.

    Med hensyn til og blive i salen, så var hele salen stortset fyldt hel til sidst da jeg var inde, jeg måtte sågar be en om og sætte sig ned for at jeg ku se lærredet :)

    Elwood16-02-16 09:18

  • ★★★★★1

    Så fik jeg også set den, og jeg sad da og klukkede stort set hele vejen igennem. Jeg tror umiddelbart ikke, at det er en film, der holder særlig godt ved gensyn (plottet er ligegyldigt, karaktererne endimensionelle og der er ikke særlig meget action i), men vittighederne fungerede fint for mig første gang i hvert fald. Jeg svinger mellem 6-7/10.

    David Lund26-02-16 00:37

  • ★★★★0

    Jeg tror heller ikke det er en der nødvendigvis holder ved så godt ved gensyn. Men ja, plottet er lala, men humoren var sgu veldrejet og selvom der ikke var voldsomt meget action, var der alligevel gang i den. 

    Babo26-02-16 00:49

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen