Anmeldelse: John Wick: Chapter 3 – Parabellum

Plottets tåbeligheder når nye højder i tredje kapitel om John Wick.

Moderne actionfilm er inde i en lidt svær periode. Superheltefilm optager det meste af Hollywood-producenternes energi og penge, og der er derfor ikke så meget plads til den klassiske one-man-army-actionfilm, der var populær i 80'erne og 90'erne. "John Wick"-serien har skabt en slags renæssance for denne type film. De kender til egne mangler og styrker og vælger ikke at spilde meget tid på handling og karakterer, men går i stedet all in på at skabe kreative og spektakulære actionsekvenser. For de to første kapitler i "John Wick"-serien er dette i hvert fald tilfældet. "John Wick 3" er derimod et skuffende actionspektakel, hvis visuelle stil er det eneste, der løfter filmen fra at være en gængs actionfilm.

Filmen fortsætter, hvor toeren slap. John Wick (Keanu Reeves) er på flugt og har hele New Yorks kriminelle underverden på nakken. Han er erklæret persona non grata af sine tidligere, kriminelle kollegaer og skal nu forsøge at overleve tonsvis af lejemordere, der vil likvidere ham. Det tvinger ham til at hive fat i gamle kontakter i en desperat søgen efter hjælp og tilflugt fra det vidtspændende kriminelle net. Filmen byder på alskens lokationer – fra smukke teaterbygninger til afrikanske ørkener – der fungerer som eksotiske og gribende kulisser for John Wicks flugt.

De første 20 minutter er en sand fornøjelse. Actionscenerne er kreativt skruet sammen og benytter miljøet på bedste Jackie Chan-vis – specifikt i en scene i et gammelt krigsmuseum, der involverer antikke knive. Rækken af de efterfølgende dialogscener får dog filmen til at knække fuldstændig. Dialog og grundfortællingen har nu aldrig været prioriteret højt i de forrige film, men plottets tåbeligheder når nye højder i tredje kapitel om John Wick. B-film-fortællingen overforklares, og plot points, der ellers ville kunne anses som charmerende kitschede, ender som irriterende og åndssvage bekvemmeligheder.

Tåbelighederne siver sig desværre også ind i filmseriens styrke, nemlig actionscenerne. Efter at være blevet stopfodret med konsekvensløse scenarier, hvor håndlangerne, der forsøger at dræbe vores hovedperson, er reduceret til omvandrende skydeskiver, bliver man som seer uengageret og rastløs efter oprigtig spænding. Interessen ophører, efter Wick kyles igennem firsindstyvende glasruder, uden at der sker ham noget.

Udover de første 20 minutter er fotograferingen filmens absolutte højdepunkt. Vi kan som danskere være stolte af Dan Laustsens flotte stykke arbejde. Keanu Reeves og co. bliver stilfuldt og farverigt iscenesat, hvilket løfter de repetitive actionscener og gør dem visuelt stimulerende. Skuespillet skal desuden også roses fra de store skuespillere Keanu Reeves, Laurence Fishburne og Ian McShane. Det samme kan desværre ikke siges om resten af castet, herunder en knap så imponerende Halle Berry.

En hæsblæsende start evner ikke at fastholde spændingen den resterende tid – med i alt 130 minutters spilletid. John Wick træder ind i en parodisk fase med det tredje kapitel i serien. Hvor de første to film formåede at fastholde charme og stil i deres actionsekvenser, eksekverer den tredje film et godt actionkoncept på en billig og uinteressant måde – trods den æstetisk tilfredsstillende fotografering.

Moovy TV har interviewet den danske "John Wick"-fotograf Dan Laustsen om hans arbejde på filmen:

John Wick: Chapter 3 – Parabellum

Kommentarer

John Wick: Chapter 3 – Parabellum

  • ★★★★★0

    Synes du virkelig det? Ja, dødsfaldene var fint udtænkt. Koreografien virkede i mine øjne ofte lidt åbenlyst iscenesat. 

    Jeg mener det! Gid resten af filmen var på samme niveau.

    David Lund17-05-19 09:57

  • ★★★★0

    Jeg mener det! Gid resten af filmen var på samme niveau.

    Ja okay. Den var for mig aldrig over middelmådigheden. Selvfølgelig bedst i starten, men synes ikke nogen actionscener står sådan ud for alvor. Derudover har jeg nok ikke den investeringsvilje, der er påkrævet, når handlingen lider et alvorligt knæk. Jeg synes man bør forlange mere. Den første var intet mesterværk, men besad alligevel en vis charme og var holdt på et niveau, hvor man nogenlunde kunne acceptere usandsynligheder. 

    Fint med flere old-school film, men ‘old school’ forpligter også man ikke er fløjtende ligeglad med alt hvad der hedder handling og motivationer. 

    Babo17-05-19 10:39

  • ★★★★★0

    Jeg har ikke brug for handling, når det kommer til actionfilm. Det er helt fint med kreativ action og interessant world building - sidstnævnte havde de to første etableret glimrende, men 3’eren her ødelagde det en del. Der kom for meget fokus på et plot, der var ret hullet. Nu nævner du selv Bourne Identity, som er en rigtig fin spændingsfilm med god world building, men som actionfilm har den et helt andet fokus end John Wick filmene, og jeg finder sammenligningen lidt spøjs. Her ville Die Hard måske være et bedre eksempel? Den formår i hvert fald at holde et højt niveau selv plotmæssigt igennem både spænding og action fra start til slut, og er denne film langt overlegen.

    Det ville være fint, hvis hele John Wick 3 udelukkende omhandlede hans flugt fra New York, var fyldt med action fra start til slut og varede 90 min. Hvis den havde holdt samme kreative niveau som i starten, havde jeg i så fald nok kaldt den et lille mesterværk. Måske ikke en direkte one-location, men med Raid-gutterne i denne film, ville det snildt have mindet meget om netop The Raid (som fortsat i mine øjne er den bedste actionfilm i nyere tid).

    David Lund17-05-19 11:43

  • ★★★★0

    Det var ikke for at lave en direkte sammenligning til Bourne Identity. Det var bare for at påpege, hvor åbenlyst det er, når den ene er drevet af en handling og den anden af ligegyldighed. Jeg ved, hvad jeg foretrækker og hvad der er mest gensynsværdig i.

    The Raid var udmærket, men meget langt fra min definition af mesterværk. Jeg kan nyde den for, hvad det er, men vil aldrig kunne placeres i den øverste kategori. Med årene er det kun blevet færre film jeg udråber til mesterværker.

    Så en god handling ville først og fremmest være påkrævet og jeg har også tendens til at nyde film med action i, der blander genrer. Som fx Looper. Edge of Tommorow o.lign. 

    Babo17-05-19 13:05

  • ★★★★0

    Det var i øvrigt en fin tilføjelse af Berry. Ligefør hun kunne tilgives for Catwoman. Til gengæld var Dacascos frygtelig ringe. 

    Babo17-05-19 15:22

  • ★★★★★0

    Det var i øvrigt en fin tilføjelse af Berry. Ligefør hun kunne tilgives for Catwoman. Til gengæld var Dacascos frygtelig ringe. 

    Haha også her er vi uenige! Jeg fandt Halle Berry hamrende elendig. Eye of the beholder =)

    David Lund17-05-19 16:29

  • ★★★★0

    Haha også her er vi uenige! Jeg fandt Halle Berry hamrende elendig. Eye of the beholder =)

    Det var da alligevel imponerende :)

    Hun virkede da fin, mens Dacascos var fuldkommen ude af sync med alting ligeså snart han åbnede kæften. 

    Babo17-05-19 16:44

  • ★★★★★1

    Det var da alligevel imponerende :)

    Hun virkede da fin, mens Dacascos var fuldkommen ude af sync med alting ligeså snart han åbnede kæften. 

    Berry = much, much worse =)

    David Lund17-05-19 17:00

  • 0

    Du skruer bare op, så er der høj Body Count!

    youtu.be/sokdL-0iV9s

    For at det ikke skal være løgn, så startede den med en trailer til John Wick 3. Lol

    Kyllingebenet17-05-19 20:05

  • ★★★★★0

    For at det ikke skal være løgn, så startede den med en trailer til John Wick 3. Lol

    Hahaha fedt!

    David Lund17-05-19 20:09

  • ★★★★0

    Jeg var godt underholdt og så tilmed i den lækreste luksusbio, jeg har oplevet her i Edinburgh.

    7.5/10

    Bruce18-05-19 01:07

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen