Brugeranmeldelse: Straw Dogs (1971)

Filmen indeholder en af de mest ubehagelige voldtægtsscener, jeg mindes at have set på film.

Instruktør Sam Peckinpah er ikke kendt som en filmskaber, der holder sig tilbage, når det gælder udpenslet vold og odiøse historier. Hans film er dog sjældent meningsløse eller blot tomt forherligende, og det samme gælder denne ubehagelige og kontroversielle fortælling, der må karakteriseres som et studie i voldens væsen og i næsten alle de afskygninger, den forefindes.

Som pacifisten, der føler sig så presset, at han må slå fra sig for til sidst at ende som et vildt dyr, der styret af sine drifter mister kontrollen og går totalt amok, er Dustin Hoffman et perfekt valg. Hans fremtoning i sig selv – Hoffman ligner ikke en actionhelt – er med til at understrege en af Peckinpahs pointer om mennesket som en voldelig skabning, der kan gemme sine urinstinkter og holde dem nede, men når de vækkes af tvang eller nød, så er eller kan vi alle være lige afskyelige.

Se også: Bedste film af Sam Peckinpah?

Filmen indeholder også en af de mest ubehagelige voldtægtsscener, jeg mindes at have set på film, fordi Peckinpah ikke blot viser overgrebet som det, vi alle altid tror, det må være – brutalt og hårdt – men hvor vi i stedet ser et offer, der af angst prøver at spille med.

Den simple historie fortælles godt, og selv om filmen ikke kan kaldes hverken direkte underholdende eller indbydende at se på – særligt i de afskyvækkende voldsscener – så er den alligevel en særdeles fremstående og beundringsværdig produktion, fordi den både er tankeprovokerende og meningsfuld, og så virker den så ægte og ærlig i sit portræt af et menneske, der burde have sagt fra i tide for til sidst at eksplodere i et arrigt orgie af vold i et sygt samfund, hvor vi alle kan ende som skurke.

Filmen kom samme år som Stanley Kubricks "A Clockwork Orange" og har flere af de samme temaer.

Straw Dogs (1971)

Brugeranmeldelser udvælges blandt brugernes anmeldelser i forummet og redigeres ikke af Moovy.

Kommentarer

Straw Dogs (1971)

  • ★★★★0

    Jeg så et interview med skønne Susan George (som Benway havde fundet), hvor hun bliver interviewet om filmen, og de kommer ind på voldtægsscenen.

    Da Peckinpah skal fortælle unge uskyldige Susan George om scenen, siger han: "First you're gonna RAPED, then you're gonna get BUGGERED".

    Hvortil Susan George måtte spørge Peckinpah, hvad det sidste betød...

    chandler7523-07-19 10:30

  • ★★★★0

    Men ja, fremragende film. Min yndlings-Peckinpah.

    chandler7522-07-19 18:41

  • ★★★★★★0

    Men ja, fremragende film. Min yndlings-Peckinpah.

    Min er The Wild Bunch. Måske lidt oplagt, men den er kun blevet bedre og bedre med årene og den var allerede fremragende første gang jeg så den tilbage i 80’erne. 

    T. Nielsen23-07-19 11:21

  • ★★★★★1

    Super anmeldelse. :)

    Jeg er helt enig i det skrevne og synes du kommer rigtig godt omkring filmens temaer. Særligt din beskrivelse af Dustin Hoffmans karakter og udvikling er ramt spot on og Hoffmans præstation er virkelig fremragende.

    Han fremstår meget troværdigt som et helt almindeligt menneske, der er havnet langt ude, hvor han ikke kan bunde. Det er godt nok også en ubehagelig stemning, som Peckinpah får skabt undervejs og det understreger med alt tydelighed, hvor alsidig en instruktør han kunne være, når han var i topform.

    Selv om jeg finder "Straw Dogs" som værende en fremragende film, ligger den dog lidt længere nede på min liste over favoritter fra Peckinpah. Den film jeg bedst kan lide er hans film nr 2 "Ride The High Country", der handler om to gamle dusørjægere på deres sidste mission inden pensionen eller døden kalder. Det er en mesterlig godt instrueret og spillet western af den fineste slags.

    NightHawk23-07-19 12:31

  • ★★★★★★1

    Tak Nighthawk. Dejligt at høre:)

    Ride The High Country er bestemt også en fremragende western. Så ingen undren at den kan være en favorit. 

    T. Nielsen23-07-19 12:38

  • ★★★1

    Helt enig med jer alle i, at det er en fremragende film. :)

    Det er nok ikke min yndlings Peckinpah, men den er afgjort blandt min top fire af hans sammen med "The Wild Bunch", "Ride the High Country" og "Bring Me the Head of Alfredo Garcia". Desuden er "Pat Garrett and Billy the Kid" næsten i samme klasse som de førnævnte.

    Min favorit Peckinpah er skifter lidt efter humøret. Lige i dag er det nok "Bring Me the Head of Alfredo Garcia", men det er svært at vælge. "Ride the High Country" er også fuldstændig vidunderlig, og "The Wild Bunch" er fuldstændig sublim. "Wild Bunch" er nok den Peckinpah-film, jeg har set flest gange, og nu hvor jeg tænker på den, har jeg lyst til at se den igen. Det er altid et godt tegn. :)

    Benway23-07-19 17:02

  • ★★★0

    Mel Gibson er ved at lave en genindspildning af Wild Bunch med bla Michael fassbender. Bliver spændende at se resultatet.

    Gormanden23-07-19 17:39

  • ★★★★1

    Fantastisk film! Hoffman bedste! Altså udover Tootsie!?  

    Gasivodo23-07-19 20:17

  • ★★★★1

    Fantastisk film! Hoffman bedst! Altså udover Tootsie!?  

    Gasivodo23-07-19 20:18

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen