Anmeldelse: Gods of Egypt

Mytologi er fascinerende. Udødelige fortællinger om kampen mellem godt og ondt, guder og afguder er siden tidernes morgen blevet overleveret i alskens narrativer. Genkendelige motiver og temaer, såsom hero's journey, er blevet genfortalt på tværs af kontinenter og epoker igen og igen. Vi føler os hjemme og bekræftet i kendte rammer. Vi spejler os i det. Vi lapper det i os, når det serveres eksplosivt og svulstigt på samlebånd af Hollywood. For ja, "God of Egypt" ér en metervare - lige til at mæske sig tyk, doven og dum i.

Faraoen Osiris (Bryan Brown) vælger at overlevere magten over Egypten til gudesønnen Horus (Nikolaj Coster-Waldau). Onkel Set (Gerard Butler) føler sig dog forbigået, så han gør det, som enhver anden ondsindet gud ville gøre: Han dræber Osiris og stjæler Horus' guddommelige øjne. Så skulle den ged ellers være barberet, og Set er ny, magtsyg farao. Heldigvis er mennesker altid et uforudsigeligt plotelement - i hvert fald for oldtidens guder. Og hvem anden end en kæk tyv ved navn Bek (Brenton Thwaites) stjæler et af øjnene tilbage, sådan at Horus kan tage kampen op med onde Set.

"Gods of Egypt" er komplet respektløs overfor de oprindelige myter. Der bydes på alt fra gigantiske ride-kongekobraer og actionsekvenser taget ud af et beat 'em up-arkadespil fra 80'ernes grillbarer. Med andre ord: uforpligtende guilty pleasure 24 billeder i sekundet, der er lige så hurtigt slugt og glemt, som de dér fesne fritter, man elsker at hade - eller hader at elske.

Enhver anmeldelse, der skriver stolpe op og ned om, hvor meget klichéerne står i kø i en film som "Gods of Egypt", bekræfter kun det åbenlyse. Filmen er himmelråbende åndssvag, karaktererne har marginalt lidt at gøre med de oprindelige myter, og plottet er i øvrigt helt efter bogen. Nej, den er heller ikke så forrygende som Ray Harryhausens stop motion-klassikere som "Clash of the Titans" eller "The Golden Voyage of Sinbad". Til gengæld er den altafgørende spektakulære eventyrånd intakt. Det er sjov og ballade, i perioder forrygende letbenet CGI-underholdning, fortalt med afvæbende swashbuckler-smil.

Når det er sagt, stivner smilet så absolut også - og særligt, når blikket falder på et persongalleri, som er rendyrket opvisning i betænkelig whitewashing. Nicolaj Coster-Waldau spiller på Jaime Lannister-rutinen som olieindsmurt, arrogant action-gud, og Gerard Butler gentager rollen som læspende muskel-tissemand fra "300". Helt forfærdelig er Brenton Thwaites som frisk-fyr antihelt, der leverer den ene Razzie-værdige dialog efter den anden.

Indrømmet - "Gods of Egypt" rammer en nerve, der vækker en snert af barndommelig glæde. Måske er det genkendelsens glæde eller blot min svaghed for smådumme eventyrfilm med mytologiske elementer, der får mig til at acceptere præmissen. For gud, hvor er det enormt letkøbt - og helt igennem underholdende.   

Gods of Egypt

Kommentarer

Gods of Egypt

  • ★★★★★0

    Den lyder fantastisk! Skal ses. 

    Lars!25-02-16 10:19

  • ★★★0

    Bedre end Deadpool :)

    gi-jones25-02-16 10:37

  • ★★★★★★0

    Hmm, burde jeg smide en af mine fribilletter på den så??? Hvad siger anmelderen. Er det en der er det værd, hvis man som jeg elsker fantasy, eventyr osv?

    T. Nielsen25-02-16 10:48

  • ★★★0

    T.Nielsen:

    Både og - hvis du accepterer præmissen, som er at det ér over the top CGI eventyr-action uden synderligt meget historisk og mytologisk korrekthed. Jeg har selv en svaghed for genren, hvilket bestemt trækker i hvert fald én karakter op.

    Som jeg skrev, skal du ikke forvente Harryhausen, men nok noget a la "Hobitten 3" på speed. "Gods of Egypt" er mere et 80-90'er computerspil end en film med narrativ, men et eller andet eventyrligt og farverigt element smitter. Så meget, at jeg selv godt kunne finde på at se den igen en grå søndag. :)

    Dolphinfriendly25-02-16 10:59

  • ★★★★★★0

    Synes den i traileren har set ret syntetisk ud i dens stil og effekter, hvis man kan sige det sådan. Det historiske og mytologiske kunne jeg leve med var ude af sync, men da Hobitten 3 også skuffede mig i et eller andet omfang, så tror jeg at jeg springer denne over. Tak for svar:)

    Din Harryhausen kommentar var spot on.....Kunne næsten tro du havde smidt den i din anmeldelse med mig i tankerne:-D

    T. Nielsen25-02-16 11:00

  • ★★★1

    Du får det absolut ikke mere syntetisk end her, that's for sure! :)

    Og jeps, lige Harryhausen har jeg (også) et meget svagt punkt for. :)

    Dolphinfriendly25-02-16 11:05

  • ★★★★★★1

    Den ses en søndag eftermiddag på streaming eller hvis jeg falder over den til billige penge på BD en dag.

    T. Nielsen25-02-16 11:03

  • 0

    Den ses en søndag eftermiddag på streaming eller hvis jeg falder over den til billige penge på BD en dag.

    Det bliver vist også konklusionen herfra. Traileren havde en vis "Mumien 2" feeling over sig...

    moulder66626-02-16 10:02

  • ★★★★0

    Jeg tror hellere jeg vil banke hovedet i væggen. 

    Babo26-02-16 10:21

  • ★★★★★★2

    Det gør du bare Babo. Ingen større skade der;-)

    T. Nielsen26-02-16 11:31

  • ★★★3

    Jeg tror hellere jeg vil banke hovedet i væggen. 

    Glæder mig til at læse anmeldelsen. 

    "Hovedpine kan bedst beskrive hvordan jeg havde det efter det første bank ind i væggen, jeg kunne ikke tro det ville være så rædselsfuldt, men jeg blev hængende lidt endnu. Efter det første bank, mærkede jeg på min pande, nu var der en bule, i go tro bankede jeg hovedet ind i væggen, nu for anden gang, i håb om at bulen ville forsvinde. Nu var der to buler, og der fik jeg nok, i vrede med to ømme buler forlod jeg væggen, jeg var den sidste, de fleste af de andre tilstedeværende kom ikke engang til første bank, før de forlod væggen, oplevelsen kan bedst beskrives som en potential fortsættelse til Gods of Egypten 1 stjerne."

    MOVIE100026-02-16 12:29

  • ★★★★★★0

    Det go' humor Movie1000:D

    T. Nielsen26-02-16 12:37

  • ★★★★0

    Hvorfor skulle jeg lave en anmeldelse når du er ekspert i buler, Movie :) 

    Babo26-02-16 12:47

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen