Anmeldelse: Joker

Det er endelig tid til at "put on a happy face".

Én af de største skurke i superhelte-universet vender tilbage. Jokeren. Denne gang i sin egen film og ikke som Batmans ærkefjende. Instruktør Todd Phillips har begivet sig ud i det svære projekt at puste nyt liv i den psykotiske klovn, og dette er lykkedes takket være Joaquin Phoenix' fantastiske præstation. "Joker" er en rejse ind i de mørkeste afkroge af menneskets sind. Velkommen til vanviddet!

Vi befinder os i 80'ernes Gotham. Uligheden mellem arbejderklassen og eliten er høj, hvilket får en trussel om oprør til at ulme i baggrunden. Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) bor i et fattigt kvarter sammen med sin syge mor og kæmper for at finde sin plads i samfundet. Arbejdet som klovn bidrager kun til den miserable tilværelse, mens de psykotiske træk bliver tydeligere og tydeligere. Trods udstødelsen fra samfundet vil Arthur opnå sin drøm som komiker, men oplever kun modstand. Medicin hjælper Arthur til at smile og skjule smerten indeni, men det konstante svigt fra alle fronter driver ham til galskab. Drevet af hævn og vrede synker psyken ned i et ensrettet mørkt hul, og Arthur udvikler sig til sin indre persona: Jokeren.

Præstationer i verdensklasse leverer Joaquin Phoenix på stribe, og "Joker" er ingen undtagelse. Ved at overtage en rolle som én af de mest ikoniske superskurke er presset stort, især med tanke på den tidligere skildring fra Heath Ledgers side. Phoenix' fremstilling af Jokeren er enestående og original, og indlevelsen i de psykotiske stadier er overbevisende. I bestræbelserne på at blive til Jokeren har den 44-årige skuespiller tabt 23 kilo og udviklet en ukontrollerbar patologisk latter, hvilket giver en klump i halsen, mens smerten og sorgen ses i øjnene. Transformationen fra den slidte Arthur til den selvtillidsfulde Joker er imponerende.

Med et CV bestående af "Tømmermænd"-filmene og en producer-rolle på "A Star Is Born" tog Todd Phillips beslutningen om at lave en selvstændig Joker-film – og om at se bort fra den klassiske historie om skurkens oprindelse, men i stedet skabe en ny fortælling. Denne gang bliver Jokeren ikke skabt af et fald ned i grønt kemikalieaffald, men af et splittet samfund, hvor de fattige lider og får opbygget et had til overklassen – parallelt med Arthur Flecks forfaldshistorie. Phillips' bud på Jokerens oprindelse er interessant, fordi den tager relevante problemstillinger op om ulighed og konsekvenserne af det.

Ved at vælge et Gotham i 80'erne har Phillips haft større mulighed for at vise kaos i et samfund uden nutidens teknologiske fremskridt – og lade en Arthur blive til Jokeren i bedste "Taxi Driver"-stil, uden at nogen bremser udviklingen. Med henblik på håndteringen af vold har "Joker" allerede skabt kontroverser inden premieren. Omtalen har lydt på beskyldninger om accept af vold og mord samt frygt for, at psykisk syge vil gå samme vej som Phoenix' Joker. Disse udsagn flytter fokus fra Phillips' pointer, men ændrer ikke på den komplette film.

Det er svært ikke at føle med den uskyldige Arthur, som skabes af miljøet omkring ham. Manglen på sympati fra samfundet skaber en kaotisk psykopat, og denne vinkel giver Jokeren et ekstra lag. Joaquin Phoenix gør hele oplevelsen troværdig og kreerer en uforglemmelig udvikling af Arthur. "Joker" er et stort comeback for DC-universet. Todd Phillips' film beviser, at selskabet stadig kan skabe høj kvalitet, hvilket kommer belejligt efter en periode med flere desperate forsøg på at overtage markedstronen fra Marvel. Phillips og Phoenix' samarbejde har skabt et chokerende, dunkelt og tankevækkende værk, som stryger ind blandt årets bedste film.

Joker

Kommentarer

Joker

  • ★★★★0

    Så er det gået min næse forbi, at den skulle have premiere i år. Året er definitivt reddet nu :)

    Babo15-10-19 06:32

  • 0

    True

    Lou_Bess17-10-19 19:45

  • ★★★★0

    Rigtig god film og vanvittigt godt skuespil af Joaquin. Skal man fluekneppe, synes jeg stadig The Master er hans top præstation.

    Ligger personligt et sted mellem 8-9/10

    Bruce18-10-19 11:52

  • ★★★★0

    Også genial  i You Were Never Really Herre. 

    Babo19-10-19 12:14

  • ★★★★★0

    Og så er han fuldstændig genial i denne scene og film. :)

    youtu.be/IGmzwp3j2Yc

    Men han er generelt genial i alt hvad han laver.

    NightHawk19-10-19 12:55

  • ★★★★0

    Nighthawk, laver du sjov? :)

    Babo19-10-19 13:03

  • ★★★★★0

    Nighthawk, laver du sjov? :)

    Nej, jeg var skam helt seriøs. Rollen i "U-Turn" er jo mest spillet ud fra en humoristisk vinkel men understreger meget klart synes jeg, at han også mestrer det komiske og dermed viser hvor alsidig og ekstremt dygtig en skuespiller han er. Jeg synes han er forrygende god og meget morsom som Toby N. Tucker. 

    NightHawk19-10-19 13:25

  • ★★★★0

    Nej, jeg var skam helt seriøs. Rollen i "U-Turn" er jo mest spillet ud fra en humoristisk vinkel men understreger meget klart synes jeg, at han også mestrer det komiske og dermed viser hvor alsidig og ekstremt dygtig en skuespiller han er. Jeg synes han er forrygende god og meget morsom som Toby N. Tucker. 

    Der er jeg ikke helt overbevist af den humoristiske sans, som jeg fx var da jeg så Tom Cruise i Tropic Thunder. :)

    Babo19-10-19 14:33

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen