Forum - Forum-tråd: What we saw

What we saw

  • ★★★★★★0

    Tror nok nærmere at det skyldes den sene premiere (9. december 2015). På det tidspunkt havde den danske udtagelseskomite allerede indstillet Tobias Lindholms Krigen.

    Jeg er bare sikker på at jeg læste at det var begrundelsen, men om den så bevidst har haft så sen premiere, lyder også lidt søgt.

    Wayne26-11-19 17:51

  • ★★★★★★0

    SPOTLIGHT

    Når man, mod menneskets natur, forlanger totalt cølibat - så vil det uværgeligt gå galt.

    Det er et af den katolske kirkes helt store problemer - de skal gøre op med den del for at komme videre, så deres præster kan gifte sig og indgå forhold på normal vis. I virkeligheden har den katolske kirke jo været skjulested for pædofile i flere århundrede.

    Selve filmen er troværdigt produceret, så godt faktisk, at man ikke på noget tidspunkt stiller spørgsmål ved om det var sådan det foregik. Men det er også en film, blottet for overraskelser og den helt store dramatik. Har man bare fulgt lidt med i medierne, så vidste man det meste i forvejen.

    Der er flere vigtige pointer i filmen, den vigtigste er måske at det kræver en "udefra" for at kunne se at der er noget galt.

    Sådan er det utvivlsomt i mange andre sammenhænge.

    Hvis jeg skal kritisere noget, så må det være at den næsten er for "pæn" og strømlinet. Man burde måske have pointeret ofrenes situation tydeligere - også de præster som også har været ofre, og som i virkeligheden bar sygdommen videre, i et sygt system.

    Det var spændende af følge arbejdet i en nyhedsredaktion, og hvor vigtigt det er med timing - på trods af at man står med en rygende pistol.

    Filmen er vigtig, og har et utroligt vigtigt emne - men på mange måder er den for sent ude, og for pæn. Jeg så den ikke som den Oscarvinder - som den endte med at blive, men den er absolut interessant - og der kan ikke sparkes for ofte til den katolske kirke - så den systematiske og skjulte udnyttelse af børn kan fjernes, og så kirken ikke længere er en del af det.

    7/10 - 4/6

    Wayne27-11-19 09:17

  • ★★★★★★0

    DEN DANSKE PIGE

    Som drama fungerer filmen rigtigt godt. Desværre synes jeg at Eddie Redmaynes rolle reduceres til et objekt, som alle andre vil et eller andet med. Lili virker som en viljeløs person - der næsten kunne minde om Matadors Maude. Alica Vikanders Gerda, og hendes udfordringer, overtager istedet filmen, og det gør hun særdeles overbevisende.

    Det er en fantastisk historie som ligger bag - og man skal være klar over at den ikke bliver gengivet korrekt. Filmen er lavet på baggrund af bogen af samme navn, som blev skrevet af David Ebershoff og udgivet i år 2000.

    Personligt ville jeg hellere have set en film som lignede virkeligheden lidt mere - den ville have været endnu mere dramatisk. Og at opleve "Vejle" som et bjergrigt område til sidst, må siges at være ufrivilligt morsomt (man har filmet den norske ø Vigra) - det var tæt på at trække en ekstra stjerne fra, for mig. Dumt, når der faktisk er så flot omkring Vejle i virkeligheden.

    6/10 - 4/6

    Wayne27-11-19 09:23

  • ★★★★★★0

    Skrev et blogindlæg om Sandheden om Den Danske pige for Kino i sin tid. Kan læses her, hvis det har interesse;

    www.kino.dk/blogs/2016/02/sandheden-om-den-danske-pige

    Wayne27-11-19 09:27

  • ★★★★★★0

    MY LIFE WITHOUT ME (2003)

    Meget rørende og utraditionel tilgang til at blive ramt af en uhelbredelig sygdom.

    Dels har Ann en noget atypisk Bucket-list, som lige skal overståes før hun dør - som de fleste nok ikke ville have haft overskud til - og dels vil hun være en del af sine døtres liv, efter sin død. 

    Smuk og gribende fortælling - som absolut handler mest om kærlighed, trods det tonstunge emne. 

    8/10 - 5/6

    Wayne27-11-19 09:41

  • ★★★★★★0

    SOUTHPAW

    Filmen er flot lavet, teknikken ser ud til at være på plads.

    Dramaet kunne næppe være større - konen bliver dræbt, datteren bliver taget fra ham, han mister mesterskaberne.

    En deroute af dimensioner. Men måske er det netop der problemet ligger - der er simpelthen så mange forhindringer, at det virker utroværdigt.

    Jake Gyllenhaal ligner afgjort en bokser, men mangler en eller anden form for x-factor som skulle gøre at jeg for alvor kan se igennem de sædvanlige klicheer som hører til en boksefilm.

    Måske skyldes det, at der i forvejen findes mange andre, og at det bare er svært at komme efter dem.

    6/10 - 4/6

    Wayne27-11-19 09:45

  • ★★★★★★0

    THE BLACK STALLION (1979)

    Som dreng pløjede jeg mig igennem alle Walter Farley's historier om Alec Ramsay og hans oplevelser med den Sorte Hingst.

    Endelig en bog om heste, som ikke var for hestepiger - men mindst lige så meget var drama for drenge.

    Bøgerne handler ikke kun om Den Sorte Hingst - men også hestens efterkommere, og der er masser af dramatik som sagtens kunne læses af nutidens generationer.

    Filmen er en glimrende adoption af historien, og kan afgjort anbefales.

    8/10 - 5/6

    Wayne27-11-19 09:49

  • ★★★★★★0

    HACHIKO: A DOG'S STORY

    Gere har en af sine bedste roller i lang tid. Igen kan man undre sig over hvem der beslutter hvad der skal vises i de danske biografer - for her er en film som i høj grad burde appelere til et stort publikum af hundeelskere, eller bare fans af en rørende historie.

    Lasse Hallström har begået en film som beskriver hvor stor hengivenhed der kan opstå mellem hund og menneske, og det er umuligt ikke at blive rørt.

    Filmen ligger pt. nr. 213 på IMDb's top liste - og er en amerikansk adoption af en sand japansk historie. Men det er gjort så fint at man aldrig skænker det faktum en tanke.

    8/10 - 5/6

    Wayne27-11-19 10:01

  • ★★★★★★0

    THE KILLING OF A SACRED DEER

    Jeg fik først øjenene op for Yorgos Lanthimos, efter at have set hans fantastiske; The Favourite (2018).

    Men blev advaret mod, at ikke alle ville kunne kapere hans film.

    Og ja, det kræver faktisk en forklaring hvis det hele skal give nogen mening.

    Yorgos Lanthimos er græker, og han tager her udgangspunkt i græsk mytologi. Her handler det om Agamemnons rejse mod Troja - og et krævet offer. Det giver meget mere mening når man kender til baggrunden. Men man skal gøre op med sig selv om man vil vide det før, eller efter filmen.

    Hvis man ser filmen, uden baggrundsviden, vil den afgjort være langt mere uhyggelig og foruroligende - end når man ved at der er tale om metaforer, og en kunstnerisk oplevelse - og ikke en thriller/gyser i normal forstand. Det er en kommentar til vores moderne liv - og en advarsel om at passe på, for vi kan stadig blive straffet for vores hovmod. Guderne holder øje med os.

    Uanset, så vokser filmen betragteligt når man har en forståelse for hvad Lanthimos vil.

    8/10 - 5/6

    Wayne27-11-19 13:50

  • ★★★★★0

    Når man, mod menneskets natur, forlanger totalt cølibat - så vil det uværgeligt gå galt.

    Så hvis man prøver på det, så bliver man...uværgerligt...pædofil? Mon ikke mange cølibate - både af de frivillige og ufrivillige slags - ville sætte lidt spørgsmålstegn ved denne påstand? 

    Lars!27-11-19 15:29

  • ★★★★★★0

    Så hvis man prøver på det, så bliver man...uværgerligt...pædofil? Mon ikke mange cølibate - både af de frivillige og ufrivillige slags - ville sætte lidt spørgsmålstegn ved denne påstand? 

    Læs det som "for nogen" (hvilket det jo beviseligt har gjort) - det er bestemt ikke møntet på alle katolikker :-)

    Jeg er stor fan af den udvikling, der har været i den danske folkekirke. 

    Wayne27-11-19 15:39

  • ★★★★★0

    Det er jo selvfølgelig off-topic i en filmanmeldelsestråd, jeg synes bare at det var en interessant påstand at cølibat livsstil og kulturer som promoverer det på den måde skulle være farlige. Det skulle jeg gerne have set nogen seriøse studier på. Men nu skal jeg ikke afspore mere - tak for anmeldelserne. 

    Lars!27-11-19 15:45

  • ★★★★★★0

    Det er jo selvfølgelig off-topic i en filmanmeldelsestråd, jeg synes bare at det var en interessant påstand at cølibat livsstil og kulturer som promoverer det på den måde skulle være farlige. Det skulle jeg gerne have set nogen seriøse studier på. Men nu skal jeg ikke afspore mere - tak for anmeldelserne. 

    Helt ok - lyder som en interessant diskussion vi kan tage i religionstråden.

    Og velbekomme.

    Wayne27-11-19 15:46

  • ★★★★★★0

    Den Sorte Hingst... Var der ikke også en serie back in the day? Mindes en dreng i noget piratagtigt tøj, en der hed Ben-Godik og noget med en heks. Eller blander jeg noget sammen her? Det står noget utydeligt,, så jeg må ha været ret lille da den blev sendt. Mener de talte tysk med en dansk voice over.

    Edit: Nevermind - har fundet ud af at det var Silas :)

    davenport27-11-19 17:07

  • ★★★★★★0

    Ben-Godik

    Du tænker på Cecil Bødkers; Silas og den Sorte Hoppe.

    da.wikipedia.org/wiki/Silas_og_den_sorte_hoppe

    Dem har jeg også læst - men det er noget helt andet, som foregår i middelalderen. Men bestemt også fine historier.

    Edit

    Ok :-)

    Wayne27-11-19 18:07

  • ★★★★★★0

    DOPE

    En Beverly Hills agtig historie, på afro-amerikansk.

    Malcolm gør alle de rigtige ting, med de rigtige motiver - altså lige indtil han bliver trukket i forkerte retninger af piger, og dårligt selskab. Men hans sunde livsstil og gode venner, parret med klogskab får ham selvfølgelig på ret køl igen - inden det går galt.

    Ikke er ret stor historie, men alligevel en fin feel good ting - som løftes af Shameik Moore, som sagtens kan være en stjerne vi kommer til at høre mere om i fremtiden.

    4/10 - 3/6

    Wayne28-11-19 10:32

  • ★★★★★★0

    MENNESKER BLIVER SPIST

    Ligesom Hella Joof har Erik Clausen sin egen logik, som tydeligt fortæller at det er ham som har skrevet replikkerne.

    Samtidig glemmer han ikke sine gamle venner, som også har roller i filmen.

    Denne gang har han skabt en figur som, på grund af tiltagende demens, må overlade en del af rampelyset til Bodil Jørgensen, som så får lov til at sige hans sædvanlige sandheder.

    Finurlig film, som bringer Clausen ud på et forvirret eventyr som hovedpersonen ikke husker meget af bagefter.

    6/10 - 4/6

    Wayne28-11-19 10:35

  • ★★★★★★0

    BLACKHAT

    Man har automatisk store forventninger, når Michael Mann står bag roret.

    Men Chris Hemsworth som nørdet hackerekspert? Hvem fik lige den ide? En person som ser ud som om han bruger en væsentlig del af sit liv i et træningscenter, passer ikke rigtigt til rollen som nørd.

    Samtidig har han en masse andre talenter som også overrasker.

    Når man ikke rigtig tror på hovedkarakteren, så er det allerede op ad bakke. Der er i det hele taget meget langt til Heat og Collateral.

    Bedre held næste gang Michael M.

    4/10 - 3/6

    Wayne28-11-19 10:39

  • ★★★★★★0

    THE BIG SHORT

    Muligvis vil nogle bankfolk grine højlydt, når de ser filmen – men personligt har jeg svært ved at forstå at den er placeret som komedie-drama.

    Emnet er svært forståeligt, selvom man pædagogisk (grænsende til det sjove) får det forklaret ved flere uortodokse eksempler.

    Bagefter stillede jeg selv spørgsmålet; Var de mennesker som satsede på at systemet brød sammen – med til at få det til at ske? Svaret er vel ja, men det var nok sket alligevel – før eller siden. For systemet var båret af luft og grådighed – og alle bankfolk var ramt af sygdommen, mere eller mindre.

    I filmen fremtræder nogle mennesker som fremsynede, men i virkeligheden var der tusindvis af bank og finansfolk som havde råbt på ulven – mange år tidligere. De var bare blevet hæse af at råbe, og var vel begyndt at tvivle på om dommedag nogensinde kom.

    Men ulven kommer, når ingen tror på den længere – og så er det for sent. Det værste er at man kan være helt sikker på at det ikke er sidste gang, at den lille mand kommer til at betale for spekulanternes fest.

    Historien har fokus på dem som forudså krakket, og på dem som tjente penge på at krakket kom. Der er fine præstationer af Steve Carell og Christian Bale.

    Men trods emnet, så har jeg svært ved at se den som nogen stor film.

    7/10 - 4/6

    Wayne28-11-19 10:44

  • ★★★★★★0

    LINCOLN

    Det er svært at lave et periodedrama, så alle bliver tilfredse.

    Det er endnu sværere at lave en film om faktiske personer, så alle bliver tilfredse.

    Og at lave en tilfredsstillende film om USA's vigtigste præsident er en bedrift.

    Spielberg har haft til hensigt at vise det måske vigtigste kapitel i Amerikas historie, så troværdigt som muligt - både hvad angår personer og hvad der skete.

    Selvfølgelig løser Daniel Day Lewis opgaven som Lincoln perfekt - og en lige så imponerende præstation af Tommy Lee Jones, som den største forkæmper for racefrihed på det tidspunkt, Thaddeus Stevens

    8/10 - 5/6

    Wayne28-11-19 10:46

  • ★★★★★★0

    CREED

    Amerikanerne elsker deres boksere.

    Man kan blive til noget, med talent og hårdt arbejde. Det kræver dødsforagt at stille sig op i en firkant, uden flugtveje, mod en modstander som ønsker at slagte dig for at overleve.

    Det er måske også årsagen til at film om boksere bliver ved med at sælge. Historien om Rocky, er næsten Stallones egen. Han kom fra små kår, og måtte kæmpe sig op.

    Egentlig burde serien være død med femte del i 1990, som virkelig var ringe. Men Stallone bliver ved med at være tro mod Rocky og Rocky Balboa fra 2006 (som virkelig lød som en dårlig idé) viste at verden var klar til flere kampe i ringen.

    Nu har Stallone så klogt endeligt lagt handskerne og har fundet en frisk indgangsvinkel, med ham som træner.  Et smart træk som gør at serien kan fortsætte i mange år endnu.

    Det eneste der måske ikke er helt realistisk er at Stallone lyder mindre snøvlende, end nogensinde - og ikke som en bokser som har taget så mange tæsk som han har.

    I øvrigt hyggeligt gensyn med Clair Huxtable (Phylicia Rashad), fra The Cosby Show - som spiller Adonis's mor.

    Historien bæres frem i fuld respekt for serien, uden at blive for sentimental.

    7/10 - 4/6

    Wayne28-11-19 10:51

  • ★★★★★★0

    Jeg kan anbefale også at læse bogen "The Big Short". Når man har været igennem filmen og har forstået forklaret hvad de forskellige økonomiske begreber betyder, giver bogen et dybere indblik i hvor fucked up situationen var.. og stadig er.

    Da jeg blev ansat i en kreditforening og var til intro for nye medarbejdere, var det primært for bankansatte. Og der talte de bl.a. om at konkurrere på boliglån til folk, som ikke kunne stille sikkerhed, hvilket virkede helt fucked up, efter jeg havde set filmen og læst bogen.

    Zero Cool28-11-19 10:54

  • ★★★★★★0

    Jeg kan anbefale også at læse bogen "The Big Short". Når man har været igennem filmen og har forstået forklaret hvad de forskellige økonomiske begreber betyder, giver bogen et dybere indblik i hvor fucked up situationen var.. og stadig er.

    Da jeg blev ansat i en kreditforening og var til intro for nye medarbejdere, var det primært for bankansatte. Og der talte de bl.a. om at konkurrere på boliglån til folk, som ikke kunne stille sikkerhed, hvilket virkede helt fucked up, efter jeg havde set filmen og læst bogen.

    Jeg glemmer ikke den paniske situation bankfolkene pludselig var i, bagefter.

    Det ene år sad jeg til møde med en bankmand, som seriøst anbefalede mig at låne så meget som muligt.

    Året efter oplevede jeg at de flyttede et stort kontant beløb fra en af mine konti, og ind på mit billån. Uden at spørge mig overhovedet.

    Jeg var på det tidspunkt på ferie i London, og på vej videre til Alicante. Heldigvis havde jeg penge til ferien i kontanter og i en anden bank.

    Men begge dele var totalt grænseoverskridende. Man havde i mange år skidt på sund bankfornuft og dermed kunderne - og endte i total panik før lukketid.

    Wayne28-11-19 11:02

  • ★★★★★★0

    The Laundromat (2019)

     

    Instruktør Steven Soderbergh er en kvalitativt ret så svingende filmmager. Til gengæld er han sjældent direkte kedelig eller uinteressant.

    Hans seneste her, er en satire over de såkaldte Panama papirer, hvor mere eller mindre fiktive skuffeselskaber begår skatteunddragelse og bedrageri.

    Tonen er ironisk, som man så ofte ser i de senere års nyere film bygget op omkring en virkelig begivenhed, her bare næsten en tand mere barnlig og åbenlys. Måske bevidst for at tilpasse den til den uansvarlighed, man for ofte ser sker i grådighedens navn.

    Morsomt og underholdende er det såmænd også, men også lidt for gennemskueligt moralsk forklarende sine steder. De økonomiske spekulationer skæres så også så meget ud for publikum, at der aldrig efterlades tvivl om hvordan det (ifølge filmen) er foregået.

    Med folk som Gary Oldman og Meryl Streep i de bærende roller, serveres sarkasmen dog med karisma, trods alt.

     

    Bedømmelse: 6/10

    T. Nielsen28-11-19 15:06

  • ★★★★1

    Crawl

    Keep it simple stupid. indimellem tiltrængt og lækkert modspil til Hollywoods utallige franchises. Ikke siden The Descent har en horror været SÅ klaustrofobisk og selv effekt-arbejdet på både alligatorer og orkanen er særdeles godt. Langt bedre end de senere års mange forsøg på samme præmis, som f. eks Shallows m.fl. Aja’s bedste til dato! 

    Babo28-11-19 16:51

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen