Anmeldelse: Once Upon a Time... in Hollywood

Tarantino tager nostalgien til uanede højder i sin nye film – og introducerer os samtidig for en filmkarakter, vi aldrig glemmer.

Han har været i felten under 2. verdenskrig, han har redet afsted i det vilde vesten, og han har taget os med rundt i slæden i Los Angeles' gader i 1990'erne. Nu prøver Quentin Tarantino så at træde i sine egne fodspor, og han har med sin nyeste film lavet et værk, der foregår på barndomskvarterets boulevarder i Englenes By. Hvor drømmefabrikkerne hver dag tog livtag med virkeligheden.

1969. Efter kronede dage som heltemodig tv-cowboy i de glade 50'ere sidder skuespilleren Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) tilbage med en aktiv, men falmende karriere og et galoperende alkoholproblem. Tilsyneladende takket være sin stuntmand og moralske støtte, Cliff Booth (Brad Pitt), knokler Rick frustreret videre i håbet om, at comeback-rollen ligger lige om hjørnet. Imens flytter den europæiske filminstruktør Roman Polanski og hans hustru, skuespillerinden Sharon Tate (Margot Robbie), ind i huset lige ved siden af.

Igen og igen har Tarantino på presseturen erklæret sin nye film for et kærlighedsbrev til tiden, han voksede op i. For filmen er en nostalgisk tidsmaskine – men det er hans nostalgi, lagret i andres eddike, men altid med en ny unik smag, når låget skrues af. Spørgsmålet er så, om autodidaktikeren fra Tennessee kan møde de tårnhøje forventninger, der i sagens natur må være til det "egoistiske" setup – og mulige benspænd – der denne gang er lavet. Men slottene i sandkassen er sjældent set flottere og mere omhyggeligt bygget op. Quentin leverer. Vi får den tidslomme, vi blev lovet, og den er svimlende god. Brad Pitt har været ude og fortælle, at bossen ikke bare genskabte gadens gamle butikker, men at han wrestlede nostalgien i gulvet med benhvide knoer – helt ned til brochuren i butiksvinduet. Det her er ren forkælelse, og filmens nostalgiske vinger, marineret i en konstant vibrerende start-70'er-stemning, rækker denne gang ud af lærredet. Eventyr og fabel blandes med krystalklare genskabelser af dybe minder. Halvt drømmende, halvt huskende går vi sammen med Quentin lige der, hvor han satte sine hvalpeskridt, inden han pudsede hundene på Hollywood med "Reservoir Dogs".

Cirkler sluttes, og brande slukkes i "Once Upon a Time... in Hollywood", der excellerer ved både at være en ekstremt personlig film, men også en mere generel fortælling om illusioner og om en industris inderside. Men med en prikkende naivitet over sig, der får det hele til at glide ned som en gammeldags isvaffel. Hårde kritikere vil nok revse det vandede plot, men det hele flyder som en bæk. Filmen er så mange ting. Det er både Tarantinos mest personlige film, det er hans mest konsekvente film, det er hans mest modne film, og det er helt afgjort hans flotteste. Strukturen er vignette-præget, og overgangene glidende og autentiske. En sang i radioen er både et sceneskift, og musikken fungerer lidt som en datidens smartphone, der forbinder karaktererne, men samtidig også som en strålende fortælleteknisk medspiller i filmens brug af realtid. Og så tjener det som råstof til, hvad der må være årets soundtrack.

Som stjernen med alt på spil er der stjernespil fra DiCaprio. Leo er forrygende her, men vi ved også, at han altid lægger sig i selen. Næh, lad os lige snakke lidt om ham der Brad Pitt. Han er fantastisk. Jeg har sjældent set en skuespiller befinde sig så meget som blommen i et æg, som Pitt gør i denne rolle. Han er Cliff Booth med sin lidt lade, reserverede coolness, og det bliver et anker i hele filmen. En nødvendig ventil til at tage toppen af den Manson-aura og Summer of Love-mystik, som simrer i træerne. Her er filmen Hollywood. Vaskeægte gammeldags filmstjerne-karisma gavmildt drysset ud med en sjælden stoisk ro fra Pitt.

Der var engang i Hollywood en filminstruktør, der lavede film som ingen andre. Som forstod, at en filmskabers vigtigste opgave er at være personlig. At lave så personlige film, som man kan. Han var den bedste til det.

Once Upon a Time... in Hollywood

Kommentarer

Once Upon a Time... in Hollywood

  • ★★★★★★0

    Jeg tror at jeg er glad for filmen, fordi den er ret ulig mange af QT's andre film.

    Dels leger den ret meget med ens forventninger, så alle de gange hvor en situation spidser til og en typisk QT-film ville gå i retning af et voldsorgie, bliver situationen bare løst på næsten helt udramatisk vis. Det gør voldsorgiet i slutningen så meget mere effektivt.

    Ulig alle andre QT-film, endte jeg faktisk med at blive ramt lidt på følelserne, fordi Tate og hendes venner i dette alternative univers, ender med at overleve. 

    Zero Cool18-08-19 01:27

  • 0

    Det er ikke en perfekt film, men hold nu k..., hvor er den fed. Jeg skal helt klart ind og se den igen. 5/6 herfra

    Wiseguy19-08-19 14:54

  • ★★0

    Det er langt tid siden en film sådan helt bogstaveligt talt har været så godt selskab. Nøj en gennmført verden anno 1969 og en række røvcharmerende mennesker Tarantino har fået sat sammen. Pitt og DiCaprio er en dynamisk duo uden lige, og især førstnævnte har ikke været bedre de sidste ti år. Et par steder fuser gassen af ballonen med lidt for meget ingenting, og kunne godt have brugt mere dybde hos Tate, selvom det symbolske møde mellem Old og New Hollywood ikke er til at tage fejl af. Ikke helt oppe at ringe, men bedste Tarantino film siden Inglorious. Og klimakset er vel det meste jeg nogensinde har grint under hans film. 

    Mikkel Abel19-08-19 16:48

  • ★★★★★★0

    Min anmeldelse;

    Selvfed Tarantino - ikke en film for alle

    Quentin Tarantino er nået til et punkt i sin karriere, hvor han laver film til sig selv - og til de feinschmeckere som kan gennemskue hans referencer. Det er også en kærlighedserklæring til hans fortid.

    Desværre for det brede publikum, betyder det også at mange vil misse hans pointe med filmen - som simpelthen bare er at dyrke detaljerne, og ikke at fortælle en god historie.

    Jeg talte med flere, efter filmen som intet havde fået ud af de små 3 timer i biografsædet. Faktisk havde de kedet sig bravt. Derfor denne advarsel; Denne film er ikke for det brede publikum.

    Som filmbuff - og som menneske som voksede op i den tid filmen beskriver var der for mig masser at hente, på trods af den manglende store fortælling.

    Jeg skal absolut se filmen igen - og helt sikkert flere gange. Men det er for at udforske og gense de mange detaljer, Tarantino forkæler os med.

    Ja, jeg synes det er fedt når Brad Pitt og Leonardo Dicaprio bliver udsat for et mix af Tarantino indfald og egne improvisationer - og ja, jeg synes det var megafedt at gense Bruce Lee, Steve McQueen - med flere andre, som genopstod fra de døde.

    Desuden må man beundre Tarantinos sans for detaljerne - man er i den grad tilbage i 1969 både når det drejer sig om skuespillet, sproget - og især i kulisserne. Det må have været en fest at skabe den stemning, helt suverænt.
    Tarantino tør også, som en Sergio Leone at tilføre en scene en personlig spænding som trækkes i langdrag - uden at det nødvendigvis bliver udløst til noget som helst.

    På det personlige plan var jeg måske underholdt til 5 stjerner - men jeg vælger at give den 4, for det er bestemt ikke en film for masserne. Vi har et klassisk Tarantino hævn plot, men der mangler i den grad en historie og en pointe som den helt almindelige biografgænger kan tage med sig hjem.

    Går du ind for at se den alligevel, trods min advarsel - så nyd detaljerne og glem logikken.

    Wayne22-08-19 11:01

  • ★★★★★★1

    Fremragende fabel. En film for filmelskere og filmkendere. Aldrig har næsten tre timer gået så stærkt. 

    T. Nielsen27-08-19 08:21

  • ★★★★★0

    Det er sjovt hvor mange som siger det ikke er en film for alle, og at den vil dele vandene, og så videre - og så er det samtidig åbenlyst at næsten alle har en fest med den :)

    Det havde jeg også. 

    Lars!27-08-19 09:01

  • ★★★★★★0

    Det er sjovt hvor mange som siger det ikke er en film for alle, og at den vil dele vandene, og så videre - og så er det samtidig åbenlyst at næsten alle har en fest med den :)

    Det havde jeg også. 

    Min kommentar var ikke ment ekskluderende, selv om jeg godt kan se at den måske kan lyde sådan. Som filmelsker/kender følte jeg blot den talte til mig på en speciel måde. At den også kan nydes af “andre” anfægter jeg skam ikke:) 

    Jeg synes blot det også skinner igennem at det er en film lavet af en filmelsker, til filmelskere og om selvsamme i et eller andet metafilmisk univers. At den skulle dele vande er ikke i opfattelse. 

    T. Nielsen27-08-19 09:18

  • ★★★2

    Det er en film for eliten. Toppen af poppen. Créme de la créme. 

    Vi kan jo ikke forvente at de laverestående eksistenser kan værdsætte dette åndsprodukt i alt dens pragt. De har ganske enkelt ikke den påkrævede intelligens som os højere begavede individer besidder. 

    Nu må I have mig undskyldt. Jeg skal have læst min daglige dosis af fransk poesi mens jeg tørrer agterpartiet med pengesedler.  

    Essal27-08-19 09:27

  • ★★★★★★0

    Det er sjovt hvor mange som siger det ikke er en film for alle, og at den vil dele vandene, og så videre - og så er det samtidig åbenlyst at næsten alle har en fest med den :)

    Det havde jeg også. 

    Nu jeg tænker nærmere over det, så ved jeg faktisk ikke om det er en film “for alle”. Og jeg mener det som i, jeg ved det IKKE. Aner ærligt ikke om næsten alle har en fest med den, også det “almindelige” publikum sådan generelt. Har jeg ikke sat mig ind i. Har kun talt med filmelskere og de har overvejende været positive. 

    T. Nielsen27-08-19 09:21

  • ★★★★★★0

    Det er en film for eliten. Toppen af poppen. Créme de la créme. 

    Jamen så må du jo elske den;)

    T. Nielsen27-08-19 09:21

  • ★★★0

    Jamen så må du jo elske den;)

    Det er da selvindlysende. 

    Vi ses i intelligentsia logen! 

    Essal27-08-19 09:56

  • ★★★★0

    Det er sjovt hvor mange som siger det ikke er en film for alle, og at den vil dele vandene, og så videre - og så er det samtidig åbenlyst at næsten alle har en fest med den :)

    Det havde jeg også. 

    Det er en film for de fleste. 

    Babo27-08-19 10:02

  • ★★★★★★0

    Det er da selvindlysende. 

    Vi ses i intelligentsia logen! 

    Der er jeg alt for proletaragtig til at begå mig:-)

    T. Nielsen27-08-19 10:11

  • ★★★★★0

    Det er en film for de fleste. 

    Jeg tror de fleste rigtig godt kan lide den.

    Lars!27-08-19 10:32

  • ★★★★★★0

    Jeg tror de fleste rigtig godt kan lide den.

    Det er der også god grund til. Det er en sjældent vellykket film, der ifm fortælles med sublim energi, maskulin såvel som feminin. 

    T. Nielsen27-08-19 10:36

  • ★★★★★0

    Udover det synes jeg bare det er skønt med en film, hvor

    heltene får lov at være sympatiske uden tonsvis af skyggesider, og hvor det hele har en lykkelig afslutning. 

    Det kan jeg mærke at jeg har savnet.

    Lars!27-08-19 12:19

  • ★★0

    Det er en film for eliten. Toppen af poppen. Créme de la créme. 

    Vi kan jo ikke forvente at de laverestående eksistenser kan værdsætte dette åndsprodukt i alt dens pragt. De har ganske enkelt ikke den påkrævede intelligens som os højere begavede individer besidder. 

    Nu må I have mig undskyldt. Jeg skal have læst min daglige dosis af fransk poesi mens jeg tørrer agterpartiet med pengesedler.  

    Hehehe 

    MadMartigan27-08-19 21:02

  • 0

    Interessant interview med Brad Pitt

    www.youtube.com/watch

    Bobby Long 3-09-19 21:20

  • ★★★★0

    Hmm, det var en..... Tja, kedelig er nok det forkerte ord.

    En lidt ligegyldig film med en utrolig tam historie og jeg vil give Babo ret i hans betragtninger omkring Sharon Tate.

    Ingen tvivl om, at QT rammer meget rigtigt med sin "tidslomme", men det gør jo ikke en film god, at det visuelle spiller til UG med kryds og slange.

    Alt for meget overflødigt der ikke fører frem til noget som helst, heller ikke engang de mange køreture.

    Og så var jeg heller ikke blæst bagover af DiCaprio, hvorimod Brad Pitt var virkelig god.

    En film for filmelskere og filmkendere.

    Her skinner det igennem, at jeg endnu ikke har set 50 film, så jeg er hverken eller... ;) 

    Åkepool15-01-20 11:38

  • ★★★★★★0

    Hmm, det var en..... Tja, kedelig er nok det forkerte ord.

    En lidt ligegyldig film med en utrolig tam historie og jeg vil give Babo ret i hans betragtninger omkring Sharon Tate.

    Ingen tvivl om, at QT rammer meget rigtigt med sin "tidslomme", men det gør jo ikke en film god, at det visuelle spiller til UG med kryds og slange.

    Alt for meget overflødigt der ikke fører frem til noget som helst, heller ikke engang de mange køreture.

    Og så var jeg heller ikke blæst bagover af DiCaprio, hvorimod Brad Pitt var virkelig god.

    Her skinner det igennem, at jeg endnu ikke har set 50 film, så jeg er hverken eller... ;) 

    Når du får set lidt flere og bliver mere filmisk moden, så sker der ting og sager i forhold til denne film her:)

    Ej pjat. Jeg synes ikke der var et gram fedt på denne filmiske flæskesteg, jeg ville skære fra.

    T. Nielsen15-01-20 12:20

  • ★★★★1

    Når du får set lidt flere og bliver mere filmisk moden, så sker der ting og sager i forhold til denne film her:)

    Det gode er jo, at den suser direkte ind på min Top 50 ;)

    Forresten fik jeg aldrig givet den en karakter, men det ender vel på 6/10

    Ej pjat. Jeg synes ikke der var et gram fedt på denne filmiske flæskesteg, jeg ville skære fra.

    Jeg plejer også at spise alt fedtet.... Eller sådan ser jeg bare ud ;) 

    Åkepool15-01-20 12:55

  • ★★★★★★1

    Det gode er jo, at den suser direkte ind på min Top 50 ;)

    Haha:-D

    Jeg plejer også at spise alt fedtet.... Eller sådan ser jeg bare ud ;)

    Du er vel sat som os andre ældre boomers her på siden;-P

    T. Nielsen15-01-20 13:01

  • ★★★★★★1

    Du er vel sat som os andre ældre boomers her på siden;-P

    Whaat ?

    Måske skal vi have en boomer-tråd, hvor vi kan gnække for os selv?

    Wayne15-01-20 13:20

  • ★★★★★★2

    Whaat ?

    Måske skal vi have en boomer-tråd, hvor vi kan gnække for os selv?

    Ja, vores mening tæller alligevel ikke længere nogen steder:-D

    T. Nielsen15-01-20 13:30

  • ★★★★1

    Ja, vores mening tæller alligevel ikke længere nogen steder:-D

    Outcasts.

    Åkepool15-01-20 13:45

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen