Forum - Forum-tråd: Hjælp til køb af ny bærbar computer!

Hjælp til køb af ny bærbar computer!

  • ★★★★★0

    Jeg står til at skulle købe en ny bærbar computer, efter at min gamle er stået helt af efter (alt for) mange års tro service. Problemet er at jeg ikke har ret meget forstand på det og synes at markedet kan virke lidt uoverskueligt.

    Jeg har heldigvis ikke de store krav til min nye bærbare computer. Den vil primært blive brugt Word, casual internetbrug og Netflix(og lignende) streaming. Større krav er der nok ikke p.t.

    På trods af de sparsomme krav ønsker jeg selvfølgelig heller ikke, at det skal være en alt for skrabet maskine, som er langsom, har kort batteritid og begrænset hukommelsesplads. Der må gerne være en hvis kvalitet over maskinen, så den kan være brugbar i en god slat år.

    Jeg tænker at mit max ligger på omkring 6000 kr.

    Hvad skal jeg kigge efter?

    Kruse 1-10-19 16:55

  • ★★★★★★0

    /følger

    min datter skal ha en til skolen, og skal heller ikke kunne det store. Vi er dog i 2500,- klassen, som hun selv har sparet op. Vi var i EG, men de havde ikke noget der kunne dét i den prisklasse.

    davenport 1-10-19 21:03

  • ★★★★★0

    Køb ikke en chromebook eller hvad de hedder. Bare noget pjat / snyd. 

    Lars! 1-10-19 22:19

  • ★★★★★★1

    @Kruse - har du nogle krav til skærmstørrelse?

    @Davenport - til den pris kan det reelt bedst betale sig at kigge på brugt. Jeg købte en brugt laptop fra www.datamarked.dk/ for 3 år siden, som stadig spiller i dag. Kig efter en med 8 GB RAM og SSD, og snak evt. med dem, hvis du har brug for et nyt batteri til computeren. Et hurtigt kig viste at man sagtens kan finde noget fornuftigt for 1600-2000 kr.

    @Riqon - der er nu ikke noget snyd over dem, man skal bare være opmærksom på, at de har et ret specifikt formål.

    Zero Cool 2-10-19 10:14

  • ★★★★★0

    @Bruno: Nej, jeg er åben for flere forskellige størrelser. Men jeg tænker, at det hverken skal være en vild stor skærm eller en vild lille skærm. Det er nok et sted midt i, men om det svinger lidt en den lille side eller store side har jeg ikke den store holdning til.

    Kruse 2-10-19 12:37

  • ★★★★★★2

    @Bruno: Nej, jeg er åben for flere forskellige størrelser. Men jeg tænker, at det hverken skal være en vild stor skærm eller en vild lille skærm. Det er nok et sted midt i, men om det svinger lidt en den lille side eller store side har jeg ikke den store holdning til.

    Hvis du beslutter dig for enten at game lidt, eller lave noget videoredigering eller sådan noget, så kunne denne være interessant. Den har også den nyeste generation CPU fra Intel, som burde holde en del år og et helt fint batteri, men vejer mere end resten:

    www.elgiganten.dk/product/pc-tablets/barbar-computer/32170/lenovo-ideapad-l340-15-6-gaming-computer-sort

    Denne har den seneste generation fra AMD, dobbelt så meget lagerplads som ovenstående, men er nok i højere grad en "kontormaskine", selvom det indbyggede grafikkort kan trække ældre titler spil, hvis man er til den slags. Batteriet er knapt så imponerenede som den ovenstående, 8 timers brug, men den vejer mindre:

    www.elgiganten.dk/product/pc-tablets/barbar-computer/32317/lenovo-ideapad-s340-14-barbar-computer-platinum-grey

    Denne har forrige generation fra Intel, ikke at det gør så stor en forskel på hastighedsfronten eller levetiden. Den kan holde længere end de to ovenstående på batteriet, vejer mindre og har en mindre skærm. Det er maxstørrelse for mig, da jeg ikke gider at slæbe på alt for meget, hvis jeg skal have en computer med i tasken:

    www.elgiganten.dk/product/pc-tablets/barbar-computer/16239/lenovo-ideapad-530s-14-barbar-computer-mineral-grey

    Alle tre kan købes i Elgiganten, husk at tjekke om der er noget outlet på dem, fordi Elgiganten sælger ofte demomodeller en del billigere end helt nye.

    Der er også en del andre muligheder hos Elgiganten fra HP og Dell bl.a., men selv foretrækker jeg tastaturet som Lenovo leverer.

    Hvis du vil suse forbi en butik og prøve dem i praksis eller lede efter noget andet, så gå efter en Core i5,  i7 eller Ryzen 3000-serie CPU, minimum 8 GB RAM, SSD (ikke hybrid harddisk) og IPS-panel til skærmen. Hvis du tjekker de punkter af, får du hardware som sagtens kan bruges de næste 4-5 år, måske længere.

    Zero Cool 2-10-19 14:33

  • ★★0

    Sønnik blev 9 i går, og har nu samlet en “formue” på 6500,-

    Han har sparet sammen til en gamer computer i 1 1/2 år nu, og nu hvor pengene er ved at være der, er faderen så bagud med at finde den rette PC.

    Hvad tænker I om denne? Er den god nok, eller skal man op og smide 8.888,- for den næste.? Han spiller hovedsageligt Fornite og CS:Go

    www.elgiganten.dk/product/pc-tablets/stationar-pc/39592/acer-nitro-n50-stationar-gaming-computer

    www.elgiganten.dk/product/pc-tablets/stationar-pc/53157/predator-orion-3000-600-stationar-gamingcomputer

    Jeg er ikke bange for at en billig computer ikke kan trække spillene her og nu, men er den billige for sløv efter 1 til 1 1/2 år?

    MadMartigan27-01-20 20:39

  • 1

    Kruse

    Du siger maks. 6000, men jeg bliver altså nødt til at nævne Macbook Air, som kan fås fra 7500 kroner. Jeg fik min i 2014-15 og bruger den stadig den dag i dag til præcis de ting du nævner. Netflix, streaming, browsing, word osv. Min kone har en Macbook Pro fra 2012, som hun også bruger dagligt. 

    Jeg er selv en android-forbruger med en Sony Xperia 5 og er ikke den største fan af Apple og deres Iphones. Man kan sige meget om Apple og deres griskhed, men deres Macbooks holder sgu bare i laaang tid. Ingen bekymringer med antivirus, vedligeholdelse eller streaming. Der er Lenovo osv. til halvpris, der på papiret performer bedre og kan klare gaming. Men jeg kan love dig for, at de skal vedligeholdes, formateres og renses hele tiden og er døde efter 2 år. Til dit forbrug kommer du ikke galt i byen med en Macbook. :) 

    IK27-01-20 21:38

  • ★★★★★0

    @IK - Det her er en gammel tråd. Jeg har for længst købt min computer, men tak for råd alligevel :)

    MadMartigan har brug for rådgivning.

    Kruse27-01-20 21:58

  • 0

    Jeg er vist stadig i 2019. Dobbelttjekkede endda datoen. ;) Hvad fik du købt?

    IK27-01-20 22:08

  • ★★★★★0

    Jeg er vidst stadig i 2019. Dobbelttjekkede endda datoen. ;) Hvad fik du købt?

    Jeg købte den Lenovo, som Bruno linker til i sit første link.

    Kruse27-01-20 22:08

  • 0

    Håber så ikke den dør efter 1 år. :) 

    IK27-01-20 22:09

  • ★★★★★★0

    Håber så ikke den dør efter 1 år. :) 

    Min Lenovo var brugt da jeg købte den og da jeg sendte den på pension, fordi hardwaren ikke længere kunne trække noget så simpelt som Spotify eller en YouTube-video, var den 10 år gammel.

    Den havde fået en SSD og et nyt batteri i den tid, og var ikke blevet geninstalleret siden jeg lagde Windows 10 på den.

    Jeg gav så også hele 950 kr. for den.

    Zero Cool27-01-20 22:43

  • ★★★★★★0

    Nå ja, så er det nok ret urealistisk at tro, at computere fremover kommer til at kunne følge med i mange, mange år frem. CPU-udviklingen har stået stille i over 10 år, fordi Intel stort set ingen konkurrence har haft. Hvis man købe en high-end PC i 2009 med en Core i7 og har givet den lidt mere RAM med tiden, samt skiftet til en SSD (selvom SATA-portene på bundkortet faktisk ikke helt kan performe godt nok til at udnytte hastigheden fuldt ud), vil den faktisk være brugbar i dag, selv til gaming af esports-titler.

    Da AMD smed deres nye CPU'er på markedet, rykkede det lidt ved konkurrencen og med introduktionen af 3000-serien, som blev lanceret sidste år, er Intel effektivt blevet sat af. Det betyder at der er konkurrence igen, samt at multicore CPU'er er blevet super-mainstream, så nu vil softwaren stille og roligt blive kodet til at udnytte disse, hvilket betyder at ældre dual- og quad-core CPU'er, især dem der sidder i bærbare computere, vil blive koblet af i løbet af en kortere årrække end tidligere.

    Når det er sagt, så har Macs ofte en lidt længere levetid end gennemsnittet, men det passer nu ikke, at de ikke skal vedligeholdes eller er udenfor fare, når det kommer til vira, mallware og den slags. De senere generationer af Macs har store problemer med thermal throttling, som det hedder. Det vil sige at CPU'en bliver varmere end den bør og clocker ned i hastighed, så man aldrig når dens fulde potentiale. Samtidig er de mindst ligeså overfølsomme for støv og pels fra dyr, som alle andre computere. Samtidig er der en lang række andre minusser, som SSD'er der er hardcoded til en specfik computer, så man ikke bare kan købe en ny, hvis ens nuværende går i stykker, tastaturer der har været superfølsomme overfor støv, RAM der ikke kan skiftes eller opgraderes, fordi det er loddet fast på bundkortet, samt en aktiv kamp fra Apple mod reparatører, som ikke er officielle Apple-værksteder.

    Zero Cool27-01-20 23:02

  • 0

    Jeg gav så også hele 950 kr. for den.

    Jeg overdriver selvfølgelig. Man kan selvfølgelig få mere ud af det, hvis man gider besværet. Jeg har bare haft negative erfaringer med en række Windows-computere som Acer, E-machines Lenovo og lignende. Det var value for money, men helt færdige efter et par år, selvom jeg årligt formaterede dem. Det er bare så meget nemmere med Macbook, som er idiotsikker og ikke kræver vedligeholdelse i samme grad.

    IK27-01-20 23:06

  • 0

    Jeg vil nødigt havne i en teknisk/faglig diskussion, da det ikke er min spidskompetence. Jeg tænker mere på det daglige forbrug for den almene forbruger, som ikke er så teknisk begavet og bare vil have en computer, der virker og fungerer. Der vil jeg personligt anbefale Macs, som bare er nemmere, praktiske og rigtig pålidelige. 

    IK27-01-20 23:13

  • ★★★★★★0

    Jeg overdriver selvfølgelig. Man kan selvfølgelig få mere ud af det, hvis man gider besværet. Jeg har bare haft negative erfaringer med en række Windows-computere som Acer, E-machines Lenovo og lignende. Det var value for money, men helt færdige efter et par år, selvom jeg årligt formaterede dem. Det er bare så meget nemmere med Macbook, som er idiotsikker og ikke kræver vedligeholdelse i samme grad.

    Jeg vil nødigt havne i en teknisk/faglig diskussion, da det ikke er min spidskompetence. Jeg tænker mere på det daglige forbrug for den almene forbruger, som ikke er så teknisk begavet og bare vil have en computer, der virker og fungerer. Der vil jeg personligt anbefale Macs, som bare er nemmere, praktiske og rigtig pålidelige. 

    Men så taler vi jo også om computere i forskellige prisklasser, hvilket jo ikke er en fair sammenligning. Hvis du løber en laptop til 10.000 kr., får du kram, uanset hvilket mærke du vælger, men der er jo ofte masser af grunde til at en computer til 5.000 kr. er dårligere end en til 10.000 kr. - byggekvalitet, valg af komponenter, design af køling osv. osv. osv.

    Jeg vil dog vove at påstå, at det ikke har været almindelig brug, hvis en computer kan helt i stykker efter to år. Jeg har været igennem en del laptops, som retfærdigvis skal nævnes, aldrig har været min primære computer, men jeg har aldrig oplevet en som har været helt ubrugelig efter to år.

    Jeg har til gengæld oplevet at folk har købt en bærbar computer for 3000 kr., som dårligt kunne performe da den forlod butikken, fordi hardwaren i den var superforældet.

    Jeg vil også påstå, at der ikke er noget besvær, hvis man er almindelig bruger af en PC. Der er en del besvær, hvis man ukritisk klikker på alle pop-ups der kommer på ens skærm, klikker på alle mails fra "Nets", konstant installerer og afinstallerer programmer. Dertil kommer, at en del PC'ere faktisk kommer med en del bloatware, men det er ikke anderledes end Samsung-telefoner.

    Men har man en frisk Windows-installation fra begyndelsen, smider de par programmer på, som man skal bruge i dagligdagen og ellers bruger lidt omtanke, så kører Windows også fint efter 2-3-5 år. Selv min far, som fylder 70 i år, kan finde ud af det, så kan andre også. :) Jeg har ikke rørt ved hans seneste mange computere, eller min mors, da hun levede, med mindre der var tale om hardwareopgraderinger og selv den del er Windows ikke længere specielt overfølsom overfor, som det var tilfældet med tidligere versioner. Når gamle folk, som ikke er specielt gode til computere, kan finde ud af lidt omtanke, så vil jeg påstå at andre også kan. :)

    Windows 10 indexerer ens filer, hvis man kører med en harddisk, klarer den selv defragmenteringen af harddisken (på en SSD er dette ikke nødvendigt), Windows opdaterer sig selv og det gør de fleste andre programmer også i dag, så det sker fra tid til anden, at man bliver bedt om at genstarte computeren. Det gør MacOS på en anden måde, som også er helt velfungerende. Hvis man så løber ind i at ødelægge sin Windows-installation, er der i Windows 10 "refresh/restore-funktion", som kan alt fra at lave hvad der svarer til en geninstallation, til at gå tilbage til et punkt, hvor ens installation fungerede. Denne funktion opgraderes vist snart, så man ligesom med en Mac, kan installere direkte fra internettet, hvis man vil.

    Windows 10 har til gengæld ikke mulighed for diverse former for backup-funktioner der ligner hvad der er til rådighed på Mac, men det skyldes så at der er en fundamental forskel på de to OS'er, bl.a. at Microsoft ikke har 100% kontrol over den hardware der sidder i computeren og derfor ikke kan "låse" ens computer til en konto, hvor data kan flyde frit mellem forskellige enheder. Der er en backup-funktion, men den er forholdsvis basal.

    Det er såmænd helt fint at anbefale Macs, men hvis jeg var dig, ville jeg tage et kig på Apples måde at køre deres forretning på. Selv folk som er glade for deres produkter, har de senere år stillet store spørgsmåltegn ved metoderne og kvaliteten af produkterne. Som nævnt før thermal throttling, dårlige tastaturer, et aktivt forsøg på lade andre end deres værksteder rode med produkterne, at kode produkterne sammen, så man ikke kan skifte selv de mest basale enheder osv. osv.

    Et godt sted at starte er Louis Rossmann, en fyr som netop fikser Apple-produkter til daglig.

    Zero Cool27-01-20 23:51

  • ★★★★★★0

    Sønnik blev 9 i går, og har nu samlet en “formue” på 6500,-

    Han har sparet sammen til en gamer computer i 1 1/2 år nu, og nu hvor pengene er ved at være der, er faderen så bagud med at finde den rette PC.

    Hvad tænker I om denne? Er den god nok, eller skal man op og smide 8.888,- for den næste.? Han spiller hovedsageligt Fornite og CS:Go

    www.elgiganten.dk/product/pc-tablets/stationar-pc/39592/acer-nitro-n50-stationar-gaming-computer

    www.elgiganten.dk/product/pc-tablets/stationar-pc/53157/predator-orion-3000-600-stationar-gamingcomputer

    Jeg er ikke bange for at en billig computer ikke kan trække spillene her og nu, men er den billige for sløv efter 1 til 1 1/2 år?

    Som jeg har skrevet ovenfor, så er fremtiden lidt svær, når det drejer sig om computerhardware.

    Jeg vil dog sige, at du i stedet bør kigge hos MM-vision. Her kan du få en rigtig habil sag med en Ryzen 5 3600 CPU, 16 GB RAM, 512 GB SSD, et Radeon 5500 XT grafikkort. Den vil kunne spille stort set hvad som helst ved 1080p.

    Uden Windows koster den 5.895 kr. og du kan let finde en legal licens af Windows 10 på eBay, hvis du er ok med selv at installere det.

    Resten af pengene kan gå ind på en opsparing, som kan bruges til at opgradere grafikkortet om nogle år, når det ikke helt kan følge med længere, samt måske en ny CPU.

    Men hvis du skal vælge en af de to fra Elgiganten, er der mest fremtid i den dyre.

    Zero Cool28-01-20 00:09

  • ★★★★★★0

    Mht Windows, så har alle børn i vores kommune adgang til officepakken til op til 5 enheder. Ved ikke om den er landsdækkende, men så sparer man da 700,- lige der.

    davenport28-01-20 12:35

  • ★★★★★★0

    Mht Windows, så har alle børn i vores kommune adgang til officepakken til op til 5 enheder. Ved ikke om den er landsdækkende, men så sparer man da 700,- lige der.

    Og hvis man ikke har brug for specifikt MS Office, er der gratis alternativer: OpenOffice og LibreOffice. Jeg har kun brugt Google Docs de seneste, mange år, selvom jeg reelt har en MS Office-licens, som jeg købte mens jeg var arbejdsløs, for at genopfriske min viden om skidtet.

    Zero Cool28-01-20 12:38

  • ★★★★0

    Følger lige med.

    Nej, jeg ved stadig ikke hvordan man følger en tråd, uden at skrive i den :(

    Åkepool28-01-20 12:53

  • ★★★★★★0

    Det ved jeg, men det er ikke kompatibelt med det de bruger på skolen. (Så her har Windows kløerne i dem.)

    davenport28-01-20 12:54

  • ★★★★★★0

    Følger lige med.

    Nej, jeg ved stadig ikke hvordan man følger en tråd, uden at skrive i den :(

    Hvilken forskel giver det, at du skriver i den?

    Wayne28-01-20 12:54

  • ★★0

    Som jeg har skrevet ovenfor, så er fremtiden lidt svær, når det drejer sig om computerhardware.

    Jeg vil dog sige, at du i stedet bør kigge hos MM-vision. Her kan du få en rigtig habil sag med en Ryzen 5 3600 CPU, 16 GB RAM, 512 GB SSD, et Radeon 5500 XT grafikkort. Den vil kunne spille stort set hvad som helst ved 1080p.

    Uden Windows koster den 5.895 kr. og du kan let finde en legal licens af Windows 10 på eBay, hvis du er ok med selv at installere det.

    Resten af pengene kan gå ind på en opsparing, som kan bruges til at opgradere grafikkortet om nogle år, når det ikke helt kan følge med længere, samt måske en ny CPU.

    Men hvis du skal vælge en af de to fra Elgiganten, er der mest fremtid i den dyre.

    Tak Bruno. Du vil vælge AMD over Intel..?

    MadMartigan28-01-20 13:22

  • ★★★★1

    Hvilken forskel giver det, at du skriver i den?

    At jeg så følger den, som jeg skrev.

    Altså at den ligger i mine overvågede tråde. Det kan jeg ikke finde ud af at få den til, uden at skrive i den?

    Åkepool28-01-20 14:11

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen