Christopher Nolan: Kunstig intelligens kan nå Oppenheimer-højder

I anledning af premieren på kommende storfilm udtrykker stjerneinstruktør bekymring for de aktuelle teknologiske landvindinger.

Der er sorte skyer over Hollywood. Skuespillerstrejken har resulteret i at alle aktive Hollywood-filmproduktioner er sat på hold, mens også skuespiller-promoveringer af sommerens store blockbustertitler er ophævet.

Allerede i maj gik manuskriptforfatterne på strejke. Heriblandt da fagforening Writers Guild of America (WGA) krævede, at kunstig intelligens (AI) ikke benyttes til at skrive eller omskrive tekstmateriale. 

LÆS OGSÅ: USA’S MANUSKRIPTFORFATTERE GÅR I STREJKE – HOLLYWOOD GÅR I STÅ

Ikke kun skuespillere og manuskriptforfattere er bekymret over AI. Ved en særvisning af "Oppenheimer" udtrykte filmens instruktør, Christopher Nolan, bekymring om kunstig intelligens i det hele taget. Her trak instruktøren paralleller mellem den hurtigt udviklende teknologi og hans film om skabelsen af atombomben. Det skriver Variety.

"Stigningen af virksomheder i de sidste 15 år, der bander om ord som algoritme - uden at vide, hvad de betyder i en meningsfuld, matematisk forstand -  aner ikke, hvad en algoritme er. Folk i min branche, der taler om det, vil ikke tage ansvar for, hvad den algoritme gør," sagde Nolan.

"AI er det en skræmmende mulighed. Skræmmende," fortsatte Nolan. "Ikke mindst fordi AI-systemer i sidste ende vil blive anvendt i forsvarssystemer. De vil være ansvarlige for atomvåben. Adskilles maskinen fra personen, der bruger, programmerer og anvender AI'en, vil vi være dømt."

I Christopher Nolans kommende film er omdrejningspunktet hvordan J. Robert Oppenheimer (spillet af Cillian Murphy) udpeges af det amerikanske militær til at udvikle atombomben under 2. Verdenskrig. 

LÆS OGSÅ: SÅ ER DET EN KENDSGERNING: USA’S 160.000 SKUESPILLERE STREJKER, OG HOLLYWOOD ER FASTFROSSET – FOR NU

"Med de igangværende konflikter i Hollywood lige nu, handler meget af det - når vi taler om AI, når vi taler om disse problemer - i sidste ende om det samme. At når vi udvikler på og opnår teknologiske gennembrud, skal vi fastholde et ansvar," udtalte Nolan.

Da den britisk filmskaber blev spurgt ind, om Silicon Valley tænker, at den nuværende udvikling med kunstig intelligens kan nå Oppenheimer-højder, svarer han: 

"De siger, at det gør den. Jeg håber, at det kan sætte gang i samme debat. Jeg siger ikke, at "Oppenheimer" giver nemme svar på de spørgsmål. Men den kan i det mindste vise, hvor noget af ansvaret ligger."

I en artikel offentliggjort af New York Times i maj udtrykte AI-pioneren, Dr. Geoffrey Hinton, fortrydelse med hensyn til sit livs arbejde. Hinton arbejde på University of Toronto lagde grundlaget for tech-industriens investering i generativ kunstig intelligens, som driver chatbots som ChatGPT.

"Jeg trøster mig selv med den normale undskyldning: Hvis jeg ikke havde gjort det, ville nogen andre have gjort det," fortalte Dr. Hinton Times. "Det er svært at se, hvordan man kan forhindre de onde aktører i at bruge det til dårlige ting."

"Oppenheimer" har dansk premiere 20. juli. Heriblandt hos FORMAT Bio, hvor øredøvende Dolby ATMOS-lyd vil folde sig ud. Læs mere her.

Se også frem til vores kommende interview med komponist Ludwig Göransson, der efter "Tenet" igen arbejder sammen med Christopher Nolan.

Kommentarer

Christopher Nolan: Kunstig intelligens kan nå Oppenheimer-højder

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen