Flere danske film er stadig med i Oscar-kapløbet

De såkaldte Oscar-shortlists er netop blevet offentliggjort, og Danmark er stadig repræsenteret i adskillige kategorier.

Det amerikanske filmakademi har netop afsløret de Oscar-shortlists, som nævner de film, der stadig kan nappe en nominering, når Oscar-feltet anno 2024 præsenteres den 23. januar, før priserne uddeles i Hollywood den 10. marts. Samtlige shortlists kan nærstuderes hos bl.a. Variety.

Og Danmark – som har haft stor Oscar-succes de seneste år med bl.a. en sejr til Thomas Vinterbergs "Druk" og hele tre nomineringer til Jonas Poher Rasmussens "Flugt" – har stadig adskillige titler med i næste års Oscar-ræs.

I dokumentar-kategorien finder vi "Apolonia, Apolonia" blandt gruppens 15 titler. Her på Moovy gav vi Lea Globs kunstnerportræt topkarakter, og dokumentaren har i skrivende stund allerede vundet 11 priser på verdensplan – inklusive den prestigefyldte hovedpris på doku-filmfestivalen IDFA i Amsterdam.

"Apolonia, Apolonia" blev frasorteret af den danske Oscar-komité tidligere i år, da der skulle udpeges en kandidat til kategorien Bedste internationale spillefilm. Den ære tilfaldt i stedet Nikolaj Arcels "Bastarden" med Mads Mikkelsen, og netop "Bastarden" er stadig med i sin kategori sammen med 14 andre film – herunder den dansk-islandske "Vanskabte land" og den dansk-mexicanske "Tótem", som selvfølgelig repræsenterer henholdsvis Island og Mexico i feltet.

Læs også: Jimmy Kimmel skal være Oscar-vært igen i 2024

Derudover er kortfilmen "Ridder Lykke" – på engelsk: "Knights of Fortune" – med på kortfilm-shortlisten. Filmen er vel at mærke produceret af Kim Magnusson, som er blevet Oscar-nomineret hele syv gange gennem karrieren, og som to gange har sejret under showet.

Derudover er det bemærkelsesværdigt, at animationsfilmen "Spider-Man: Across the Spider-Verse" potentielt kan blive nomineret til Bedste visuelle effekter, mens 2023's største filmhit, "Barbie", har hele tre sange med i sang-kategorien, inklusive Ryan Goslings "I'm Just Ken" og Billie Eilishs "What Was I Made For?"

Nu skal medlemmerne af det amerikanske filmakademi i fællesskab udpege, hvilke af filmene på de forskellige shortlists, som faktisk bliver nomineret den 23. januar. Som sagt bliver priserne så uddelt den 10. marts næste år – eller meget tidligt den 11. marts dansk tid.

Kommentarer

Flere danske film er stadig med i Oscar-kapløbet

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen