Forum - Forum-tråd: Alle Steven Spielbergs film

Alle Steven Spielbergs film

  • ★★★★★★4

    En tråd til korte anmeldelser af alle Spielbergs film.

    Steven Spielbergs betydning for filmindustrien kan næppe undervurderes. Både som producer og instruktør har han skabt nogle af de mest elskede og populære film på tværs af generationer.

    Den første Spielberg jeg så, var enten E.T. eller Raiders of the Lost Ark. Den film jeg har set oftest - på et nedslidt VHS-bånd optaget fra TV - er Indiana Jones and the Temple of Doom.

    Jeg har valgt at tage filmene kronologisk. Hvis du ikke orker at læse alle anmeldelserne, så scroll ned i bunden - der er karakterne samlet. Min oprindelig plan var at lave lidt længere anmeldelser, men kom frem til, at det blev for meget. Derfor er det blot et par velvalgte linjer om hver film.

    ---

    Duel
    Debut-fuldlængde-filmen er en pudsig størrelse, der aldrig rigtig fangede mig. Ideen om en usynlig og uforklaret stalker er ellers god, men den er alt for udpræget 70'er. Filmen kan selvfølgelig ikke gøre for, at den er lavet i 1971, men det gør dog, at den ikke virker på mig i dag

    5/10

    ---

    The Sugarland Express
    Det samme kan man sige om The Sugarland Express - en udpræget 70'er-film. Tilmed en fjollet en af slagsen. Der er nok gode elementer i til, at den bliver set færdig.

    5/10

    ---

    Jaws
    Berømt for at starte blockbuster-begrebet. Man kan også indvende, at Jaws har en udpræget 70'er-feel, men filmen er i sig selv rigtig spændende. Effekterne er måske lidt out-datet, men det kan man godt se igennem fingrene med. Jaws er med god grund blevet til filmhistorie.

    8/10

    ---

    Close Encounters of the Third Kind
    Især to film har gjort Steven Spielberg til en mand, der også er blevet set af børn: denne og E.T. Close Encounters er en rigtig familiefilm, der ikke gør nogen fortræd. Det er sci-fi, feel good, eventyr og lidt for simpelt - men den gør, hvad den skal: få os til at føle os i godt selskab og godt tilpas.

    7/10

    ---

    1941
    Fans af 80'er-komedier vil koomme i bukserne over denne rolleliste. Dan Akroyd, John Belushi og John Candy. Men det bliver hurtig til en slap en, for den er en dårligere version end de andre film af samme type. Den er aldrig sjov...

    3/10

    ---

    Raiders Of The Lost Ark
    Med Indiana Jones bliver Spielberg også til en favorit hos de lidt ældre børn og de voksne med hang til eventyr. Et vaskeægte action-eventyr med glimt i øjet, spænding og humor. Med god grund en klassiker og en af hans bedste film.

    9/10

    ---

    E.T. the Extra-Terrestrial
    Der er så meget at holde af i E.T. Endnu en gang viser Spielberg sans for at fortælle en god historie, der kan ses af alle. Den er lidt langsom til tider, men udover det, så er det bare en god film.

    8/10

    ---

    Indiana Jones And The Temple Of Doom
    Jeg har givet denne 8, 4 og nu er jeg nok på en 6'er. Den er virkelig ikke særlig godt lavet - derfor har jeg givet den 4. Det er en stor, stor barndomsfavorit - derfor 8. Men underholdningsværdien er rigtig høj, og på trods af dens fejl og mangler i det tekniske, så er det fin tidsfordriv.

    6/10

    ---

    The Color Purple
    Duel og Jaws er ikke familiefilm, det er spændingsfilm. Men de er ikke alvorlige på samme måde som The Color Purple. Med The Color Purple begiver Spielberg sig ind på et nyt territorium - alvorlige, historiske dramaer med noget på hjertet. Det er en grusom historie om sorte kvinder uden rettigheder. Spielberg viser her også hans hang til sentimentale slutninger - noget, jeg ikke er ubetinget stor fan. Nuvel, The Color Purple er god og grusom.

    8/10

    ---

    Empire of the Sun
    En blanding af Spielbergs sans for historiske fortællinger, gode dramaer og film, der kan ses af ældre børn. Empire of the Sun er et suverænt med en suveræn Christian Bale. Der er ikke så meget at sige om den, andet end det er en must-see.

    9/10 - og top250

    ---

    Indiana Jones And The Last Crusade
    Den sidste film i Indiana Jones-trilogien. Jeg kan ikke tilføje så meget til den i forhold til de tidligere film. Den er genkendelig, hyggelig og igen med et glimt i øjet.

    8/10

    ---

    Always
    Den er ikke perfekt, men det er en fin romantisk eventyr-film.

    6/10

    ---

    Hook
    Jeg kan knapt huske Hook, og burde se den igen for at bedømme den rigtigt. Derfor er karakteren mest et gætværk. Da jeg så den i starten af 90'erne kunne jeg meget godt lide den. Jeg har set den siden, men det er mange år siden også. Der kunne jeg knapt så godt lide den...

    4/10

    ---

    Schindler’s Liste
    Selvfølgelig Spielberg veletableret som filmskaber i 1993. Men Schindler's Liste slog fast, at han var blandt sværvægterne. Det er da også hans bedste film, og det er en absolut must-see i enhver person filmopdragelse. Han kan dog ikke undsige sig, at han kammer lidt over til sidst, men det ser jeg igennem fingre med her, fordi den er så forbandet god.

    9/10 - top250

    ---

    Jurassic Park
    Jeg synes, jeg er heldig, fordi jeg har alderen til at have oplevet den digitale revolution da det skete. Terminator 2 så jeg ikke i biffen, men lige da den kom ud på VHS. Jurassic Park er også en del af denne revolution, og jeg var helt betaget af den efter at have set den i Ringkøbing Biograf i 1993. Det er jeg ikke længere. Der er så mange irriterende karakterer og momenter i den, og hvis det ikke var fordi, den er så skidegodt lavet, så havde den fået en lavere karakter. Desuden er det også en fantastisk film indtil der går træls og dårlig action i den.

    6/10

    ---

    The Lost World: Jurassic Park
    Der er meget lidt positivt at sige om The Lost World. Det er blot en dårligere og mere ligegyldig udgave af Jurassic Park

    3/10

    ---

    Amistad
    Her er den endnu en film, jeg ikke husker så godt. Baseret på min hukommelse af mit indtryk kan jeg give en karakter. Jeg husker den som god, men også lidt for følelsesmæssig overdrevet.

    7/10

    ---

    Saving Private Ryan
    Efter to knap så store succeser, kommer Spielberg med endnu en film, der blev og stadig bliver talt om. Jeg siger det med det samme: jeg synes, den er overvurdert. Ingen tvivl om, at invasionen er noget af det bedste, men resten af filmen er en omgang ligegyldig, patriotisk, patosfyldt pladder.

    5/10

    ---

    A.I. - Artificial Intelligence
    Det her kunne have været en meget bedre film, hvis den var lidt kortere, og hvis den ikke sluttede så dumt. Det meste af filmen er rigtig godt, men fordi Spielberg skal proppe sentimentalitet ned i halsen på os, så ender det med at blive total forceret.

    6/10

    ---

    Minority Report
    Jeg har faktisk ikke så meget at sige her. En god sci-fi der ikke er helt skarp.

    7/10

    ---

    Catch Me If You Can
    En meget atypisk Spielberg-film, som jeg rigtig godt kunne lide. Det er spændende og hyggeligt på samme tid.

    8/10

    ---

    The Terminal
    The Terminal er tilgengæld hverkenn spændende eller hyggelig. Der i mod er det en tør, alt for lang og meningsløs film, der igen har en ringe slutning.

    4/10

    ---

    Munich
    Selvom dette ikke er en ældre film, så kræver den et gensyn fra mig af. Jeg husker dog, at jeg ikke var helt vild med den.

    5/10

    ---

    War of the Worlds
    Det er en ganske habil film indtil Tim Robbins kommer med. Det er ikke hans skyld, men efter det punkt, bliver den bare dårligere og dårligere. Det er ærgerligt, for den starter fint.

    4/10

    ---

    Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
    Først for nyligt fik jeg set den nyeste Indiana Jones, og måske fordi jeg har hørt så meget kritik af den, så fandt jeg den egentlig ganske underholdende. Jeg er uenig med dem, der siger, at plottet er for langt ude. Det passer helt fint til en Indiana Jones, der ikke er lavet under den kolde krig. Men den har mange mindre gode momenter også, og den burde måske ikke være lavet.

    5/10

    ---

    The Adventures of Tintin
    Jeg kender ikke Tintin specielt godt. Men jeg kunne slet ikke engagere mig i hverken historien, stemningen eller karakterne.

    4/10

    ---

    War Horse
    Overdrevet sentimental i en flot indpakning.

    5/10

    ---

    Lincoln
    Rigtig godt skuespil i en film, der aldrig træder ved siden af. Det er meget sterilt og sikkert og det går lidt udover filmen som helhed, hvilket er ærgerligt, fordi den kunne have været meget bedre. Der er intet at udsætte på produktionen eller skuespillet.

    7/10

    ---

    Bridge of Spies
    Hvis man skal sammenligne Spielbergs nyeste film med hans bagkatalog, må det være Lincoln, der kommer tættest på. Det er også en utrolig pæn film i forhold til emnet. Det er supergodt håndværk på alle leder og kanter, men det er lidt for pænt.

    7/10

    ---

    Konklusion:
    Jeg er ikke den helt store fan af Spielberg. Han har lavet masser af gode film, og han taler til de fleste mennesker. Han får os til at føle godt, være underholdt, men uden rigtig at være rørt (selvfølgelig med undtagelser). Filmene hænger ikke så lang tid i kroppen og hjernen bagefter. Det skal alle film selvfølgelig heller ikke, og han er absolut en mester til de sikre og solide fortællinger. Hans håndværk, hans skuespillere og hans sans for den gode historie kan ikke bestrides. Det er tilgengæld også sort/hvidt og banalt. Sterilt er det bedste ord, jeg kan finde

    ----

    TL;DR


    3/10
    1941
    The Lost World: Jurassic Park

    4/10
    Hook
    The Terminal
    War of the Worlds
    The Adventures of Tintin

    5/10
    Duel
    The Sugarland Express
    Saving Private Ryan
    Munich
    Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
    War Horse

    6/10
    Indiana Jones And The Temple Of Doom
    Always
    Jurassic Park
    Amistad
    A.I. - Artificial Intelligence

    7/10
    Close Encounters of the Third Kind
    Minority Report
    Lincoln

    8/10
    Jaws
    E.T. the Extra-Terrestrial
    The Color Purple
    Indiana Jones And The Last Crusade
    Catch Me If You Can
    Bridge of Spies

    9/10
    Raiders Of The Lost Ark
    Empire of the Sun
    Schindler’s Liste

    Guldager28-04-16 21:55

  • ★★★★3

    10/10

    Close Encounters of the Third Kind

    E.T. the Extra-Terrestrial

    Raiders Of The Lost Ark

    Schindler’s Liste

    9/10

    Jaws 

    Saving Private Ryan 

    8/10

    A.I.

    Minority Report

    Jurassic Park

    Munich 

    Duel 

    Last Crusade

    7/10

    Lincoln 

    War of the Worlds

    Tintin 

    Empire of the Sun 

    5/10

    War Horse

    The Lost World 

    De dårlige

    Temple of Doom 

    Terminal 

    Hook 

    Resten kan jeg ikke huske godt nok til at dømme fair. Når jeg idag ser på de blockbusters (med ganske få undtagelser) og de film Spielberg lavede i gyldne dage, så kommer jeg næsten til at værdsætte ham endnu mere. Han stod for intelligente, familiefilm, men uden at lefle for publikum. Han lavede dybt personlige værker. Han kunne dreje en fantastisk historie sammen. Sort/hvid? Næh, det synes jeg ikke Spielberg var. Og så synes jeg, at flere går lidt galt i byen med Saving Private Ryan. Patosfyldt pladder er godt nok ikke det, jeg får ud af den, men ofte vil den type film afhænge meget af ens eget politiske syn. Ligeså snart en krigsfilm giver et grimt billede af amerikanerne, så klapper vi i hænderne :) Den bygger, indrømmet, på nogle grundlæggende amerikanske værdier (hej, den er nu engang set igennem deres øjne) men hele spørgsmålet om et liv er noget værd, hvis man skal ofre flere for at redde det, er en interessant diskussion, om ikke andet. Spielberg er lidt den håbløse romantiker. Har man pessimistiske briller på, finder man sikkert Spielbergs menneskesyn naivt, men jeg har med årene fået en større forståelse for, hvad Spielberg ville med SPR og pladder er den så langt fra i min bog. Og så er dens kampsekveser intet mindre end spektakulære. Noget af det bedste fotografering i historien. 

    Babo29-04-16 03:06

  • ★★★★★★0

    Ja, det er en interessant diskussion, men i SPR er det bare trukket i langdrag Enig med fotografering af kampsekvensen dog.

    Guldager29-04-16 06:54

  • 0

    Kan meget bedre følge din liste Babo, dog er jeg ikke enige med jer i Hook, syntes stadig det er en fantastisk familie/ungdoms film.

    Geekalot29-04-16 07:12

  • ★★★★★★0

    Det pudsige med kritikken af SPR netop omkring historien er, at dør en gruppe soldater på en mission for at slå et menneske ihjel, så accepterer vi fortællingen langt nemmere end en fortælling hvor de er sendt ud for at redde et liv. Ja de dør i forsøget. Det var de sandsynligvis gjort alligevel. Spielbergs humanistiske syn er uden tvivl naivt, men samtidig også oprigtigt og det vægter jeg højt. 

    T. Nielsen29-04-16 07:20

  • ★★★★0

    Hook husker jeg som dårlig, men burde egentlig undlade at stemme. Og så glemte jeg at nævne den sidste Indy film. Den er desværre ikke god. Ser frem til Bridge of Spies. 

    Babo29-04-16 08:25

  • ★★★★★★0

    Hook er heller ikke særlig god. 

    T. Nielsen29-04-16 08:28

  • ★★★★1

    TN - god pointe. For Spielberg handler det mere om liv end død, selv i krig. Som i Schindlers Liste. Det er ikke hvor mange der dør, men hvor mange man kan redde. Det er jo heller ikke fordi gruppen ikke er internt splittet om deres mission. De har bare intet valg og det er trods alt deres billet hjem. 

    Babo29-04-16 08:34

  • ★★★★★★0

    Præcis Babo, helt enig! Som go'e gamle Ole sagde i Bogart i sin tid om Spielbergs bløde tematikker. "Har man reddet et menneske, har man reddet et stykke af verden". Altså ifølge Spielberg set med Oles øjne:-) 

    T. Nielsen29-04-16 08:56

  • ★★★★★★0

    Og redder man cheerleaderen, så redder man verden.

    Zero Cool29-04-16 08:48

  • ★★★★★★0

    Og redder man cheerleaderen, så redder man verden.

    Nu fisker du fordi du ved vi er et taknemmeligt publikum;-)

    T. Nielsen29-04-16 08:53

  • ★★★★★1

    Det her statistikhalløj gør os totalt paranoide. Eller også er det bare T. Nielsen ;) 

    Lars!29-04-16 08:55

  • ★★★★★★0

    Der er vel også enkelte præmietorsk herinde? :D

    Zero Cool29-04-16 08:55

  • ★★0

    Ah, en Spielberg-liste! Jeg vil også være med ... senere idag.

    BN29-04-16 08:57

  • ★★★★1

    Klog mand :) Det er en smuk tanke. Det er også det mest anstændige at gøre i en krig, hvor intet andet giver mening. 

    Babo29-04-16 08:58

  • ★★★★★★0

    Klog mand :) Det er en smuk tanke. Det er også det mest anstændige at gøre i en krig, hvor intet andet giver mening. 

    Det er lidt som John Lennons "Imagine". Fantastisk tanke, smuk og lettere naivt (men fedt nummer og budskab:)

    T. Nielsen29-04-16 09:02

  • ★★★★1

    Det er lidt som John Lennons "Imagine". Fantastisk tanke, smuk og lettere naivt (men fedt nummer og budskab:)

    Jep smukt nummer. Er det godt leveret, så køber jeg det, uanset naivitet.  

    Babo29-04-16 09:10

  • ★★★★★★0

    For mig er "levering" også alt...Eller så har det stor betydning i hvert fald. Vel også derfor jeg kan finde glæde i flere bibelske filmatiseringer, selv om jeg nok ikke er særlig troende (i mange år var jeg slet ikke medlem af folkekirken, men meldte mig dog ind igen, men det var noget med kærlighed:)

    Nå, glæder mig til BNs Spielberg liste:-)

    T. Nielsen29-04-16 09:16

  • ★★★★1

    En film kan være fantastisk, selvom den strider imod ens egen verdensopfattelse og syn på tingene.

    Og nu fik du mig til at lytte til Lennon :) 

    Babo29-04-16 09:41

  • 0

    Fed gennemgang, begge to. Jeg er nok mest på Babos "hold" 
    Jeg iøvrigt ret glad for Spielberg, selvom hans gode film efterhånden ligger langt tilbage. 

    Selvom jeg ikke har set alle film, så vil jeg også være med.
    Min SS-liste ser nogenlunde sådan her ud:

    1) Jurassic Park 6/6

    Jeg elsker simpelthen filmens opbygning. Måden hvorpå vi bliver præsenteret for "universet" er sgu sublimt.
    Og den der wow-følelse, første gang man ser dinoerne. Jeg elsker den.

    2) Schindler’s List 6/6

    Lidt pudsigt, at hans to bedste film, begge er fra '93. 

    3) Raiders Of The Lost Ark 6/6

    4) Munich 5/6

    Der er sgu et eller andet over "revenge movies". Det er som regel dejligt ukompliceret at føgle med i. "Munich", er dog en smule mere nuanceret, end det generen normalt byder på.

    Jeg tror iøvrigt den snart skal have et gensyn.

    5) Saving Private Ryan 5/6

    Jeg er ikke heeeelt så begejstret, som da den i sin tid kom ud. Der bliver spillet lige lovligt meget på de store violiner, men alt i alt stadig et fin film.


    6) Catch Me If You Can 5/6

    En dejlig charmerende film, som der er lidt "Scorsese" over? 

    7) Indiana Jones And The Last Crusade 5/6

    Ikke helt så god, som den første, men tæt på

    8) E.T. 5/6

    9) Jaws 4/6

    En af "de" film, hvor betydning overgår kvalitet

    10) Temple of Doom 4/6

    Den er måske nok lidt fjollet og 80'er-agtig, men jeg kan nu ret godt lide den.

    11) Bridge of Spies 4/6

    Jeg var helt vild med Mark Rylance. En skam han ikke var mere med. Derudover så var det dejligt at se Spielberg lave en god film igen, selvom der stadig er langt op til hans gamle  niveau 

    12) Minority Report 4/6

    13) Close Encounters of the Third Kind 3/6

    14) The Terminal 3/6

    Konceptet med en mand der "strander" i en lufthavn er ganske sjovt, desværre kun den første halve time..

    15) Lincoln 2/6

    GAB!


    16) War of the Worlds 2/6

    17) The Lost World: Jurassic Park 2/6

    Typisk 2'er. Men tager elementer fra originalen og skruer op for volumen. Det kommer der desværre sjældent gode film ud af.

    18) Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull 1/6

    Suk...

    Fubar29-04-16 09:41

  • ★★★★★★0

    De rigtig gode:
    Close Encounters of the Third Kind
    Raiders of the Lost Ark
    E.T.
    The Color Purple
    Indiana Jones and the Last Crusade
    Jurassic Park
    Schindler's List
    Saving Private Ryan
    Munich

    De gode:
    Duel
    Jaws
    Indiana Jones and the Temple of Doom
    Amistad
    Minority Report

    De knapt så gode:
    1941
    Always
    The Lost World: Jurassic Park
    Catch Me If You Can
    The Terminal
    The Adventures of Tintin

    De dårlige:
    Hook
    AI
    War of the Worlds
    Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

    Herr Spielberg rocker alligevel et ret godt gennemsnit.

    Zero Cool29-04-16 10:18

  • ★★★★0

    Ok, så bliver jeg nok også nød til lige at lave en, som forummets største Spielberg-fan:

    • Duel 3/6
    • Sugarland Express 3/6 (husker den kun lidt svagt)
    • Jaws 6/6
    • Close Encounters 5/6
    • 1941 2/6 (men bedre end man husker den faktisk)
    • Raiders of the lost ark 6/6
    • E.T. 6/6
    • Temple of Doom 5/6
    • Color Purple 4/6
    • Empire of the sun 6/6
    • Indiana Jones and the Last Crusade 6/6
    • Always 4/6
    • Hook 4/6
    • Jurassic Park 6/6
    • Schindlers List 6/6
    • Lost World 4/6
    • Amistad 5/6
    • Saving Private Ryan 6/6
    • A.I. 5/6
    • Minority Report 5/6
    • Catch Me If you can 5/6
    • The Terminal 4/6
    • War of the Worlds 3/6
    • Munich 6/6
    • Indiana Jones and the Crystal Skull 3/6
    • Tintin 6/6
    • War Horse 3/6
    • Lincoln 6/6
    • Bridge of Spies 5/6 (bliver måske til en 6'er når jeg ser den igen)

    gi-jones29-04-16 10:36

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen