Forum - Forum-tråd: De bedste julefilm : En top 25 julekalender!

De bedste julefilm : En top 25 julekalender!

  • ★★★★★0

    Så er det blevet tid til at åbne næste låge i kalenderen og denne gang skal vi se nærmere på en sort/hvid semi-klassiker af den gode gammeldags slags. :)

    Låge nr 2.

    The Bishop's Wife (1947)

    youtu.be/MFP6hdRWPbU

    Mens den idylliske sne blidt og fortryllende forvandler New York til et magisk vinterlandskab der nænsomt sætter dens lettere stressede og distræte borgere i julestemning, stiger den charmerende engel Dudley (Cary Grant) ned fra himlen på en særlig udvalgt mission for at redde en gammel kirke og dens sogn fra fallittens rand, og kirkens desperate biskop fra at miste sin tro på alt og alle.

    Efter muntert at have observeret byens pulserende liv og udført et par mirakler for manden og kvinden på gaden, falder Dudley i snak med biskoppens bedårende men ensomme og lettere fortabte hustru Julia (Loretta Young) - hvem han øjeblikkelig mærker en stærk forbindelse til - samt hendes gamle ven i skikkelse af den finurlige ateistiske professor Wutheridge (Monty Wholley), som begge bliver fascineret af den mystiske gentleman.

    Trods det at han befinder sig hjemme i vante og varme rammer på domicilet, er det eneste som biskop Henry Brougham (David Niven) mærker under sit møde med den rige enkefrue Agnes Hamilton (Gladys Cooper), der potentielt kan redde kirken, en kold skulder som definitivt vil holde både ham og sognets fattigste borgere ude i kulden, hvis ikke han lover at bruge en stor del af pengene til at ombygge de hellige haller til et pompøst monument for enkens afdøde mand.

    Frustreret og tæt på opgivende over ikke at kunne leve op til sine næstekærlige forpligtelser uden samtidig at ende i kapitalismen og materialismens egocentriske jerngreb, beder Henry derfor til de højere magter. Inden længe bliver hans ønske opfyldt, da Dudley kækt og energisk melder sig på banen som hans nye medhjælper og spirituelle problemknuser.

    Skønt Dudley umiddelbart synes som værende sendt fra himlen, er Henry trods sit embede skeptisk over den guddommelige indgriben, der har manifesteret sig for øjnene af ham. Og frustrationerne bliver ikke ligefrem mindre angstprovokerende, da Dudleys godmodige assistance pludselig udvikler sig til en spirende romance med Julia, der træt af sin mands distancerende og kølige sindelag overfor hende og deres lille datter lade sig forføre a den ihærdige elskværdige mirakelmager, som til gengæld har en usædvanlig smittende effekt på alle han møder, især af det modsatte køn.

    Som tiden går og trods det at målet helliger midlet, kan den jaloux Henry ikke se sig fri for at blive overmandet af smålige følelser en mand i hans position ikke burde have, alt imens Dudley modsat lader sig friste af et liv på jorden blandt almindelige mennesker og i særdeleshed en fremtid sammen med Julia.

    ----

    Da "The Bishop's Wife" udkom året efter "It's a Wonderful Life" (en sammenlignelig fabel om en engel på jorden der leder menneskeheden på rette spor) blev filmen en øjeblikkelig succes men opnåede modsat sidstnævnte film aldrig på sigt at indskrive sig i historiebøgerne som den helt store juleklassiker.

    Dette kan godt undre mig en del, da der faktisk er tale om en fremragende film på alle parametre skønt det, at de dragende fodspor i den magiske sne undervejs, samt den velmenende dialog med de humanistiske og næstekærlige over og undertoner periodevis godt kan føles en anelse forceret og direkte i sit fortællemæssige sprog

    Dette er dog i det store billede til at leve med, da instruktør Henry Koster og Co elegant og hjertevarmt sørger for at indhylle deres moderne fabel i en både munter, sød og poetisk tankevækkende atmosfære der gør, at filmen vil gå lige i hjertet på selv den mest bitre kyniker.

    Som overnaturlig bannerfører for den religiøst baserede julefabel er det en sand fornøjelse at betragte Cary Grant, som nyder sin rolle i fulde drag med en helt igennem livsbekræftende og løssluppen præstation, der til tider er så uimodståelig charmerende, at hans gøren og laden i filmen nærmest tangerer det blasfemiske, når han står overfor det modsatte køn,  hvor alle inklusiv biskoppens tjenestepige Mathilda (vidunderligt humoristisk spillet af Elsa Lanchester) bliver helt bløde i knæene over synet af denne lækkerbisken af en engel.

    Måske kunne man endda gå så vidt som at se de erotiske undertoner og affæren med Julia som en smule provokerende filmens tema in mente. Men denne frækhed og mod til at gå lige til grænsen, er så også det der gør at filmen aldrig bliver for selvhøjtidelig eller højtravende i sin retorik samtidig med,  at det skaber nuancer hos persongalleriet og understreger at tingene på ingen måde er sort hvide trods de religiøse retningslinjer, der er lagt ud af deres himmelske chef hos både biskoppen og englen.

    Selv om Dudley har fået pålagt sig en mission - og vi som publikum forventer at han har en uselvisk løsning på problemerne - holdes tvivlen konstant i live via den spirende romance med Julia (spillet bedårende skrøbeligt af Loretta Young) der samtidig er så smukt og rørende eksekveret - med særligt en skøjte scene som romantisk højdepunkt - at de fleste højst sandsynligt håber på, at hun forlader sin mand selvom man egentlig ikke burde gøre det.

    Som modpol til filmens mere muntre og romantiske himmelstrøg, og i perfekt kontrast til Cary Grants udadvendte karakter, er David Nivens andægtige og underspillede præstation som den vindtørre biskop ligeledes herligt nuancerede at overvære.

    Specielt i de situationer hvor den ellers så regelrette mand af guds hus mister fokus og rammes af så banale følelser som jalousi og misundelse, hvilket til gengæld også er meningen i Dudleys mudrede plan, hvor katedralen i princippet er filmens andenviolin og affæren modsat er omdrejningspunktet, der udstiller og understreger kernen i filmens religiøse budskaber om næstekærlighed og tro på det bedste i sine medmennesker trods udefrakommende og materialistiske manipulerende forsøg på at forvirre sjælen, følelserne og sindelaget i en negativ og fortabt retning.

    En af de mange ting jeg godt kan lide ved "The Bishop's Wife" er, at filmens trods sine tydelige kristne budskaber og miljø aldrig på noget tidspunkt føles hverken påtrængende eller belærende i sin måde at fortælle historien eller beskrive sine karakterer på, men derimod gør en dyd ud af at være nuanceret i sit billede på det at tro og med respekt for at inkludere de af os som ikke er troende.

    Dette bliver bl.a. klukkende morsomt og rørende skildret i portrættet af den ateistiske professor Wutheridge, der i filmens indledning møder Julia hos en juletræssælger, hvor hun lettere undrende spørger hvorfor han dog køber er træ nu han ikke er troede, hvorpå professoren kækt svarer ; "Nej, men det minder mig om min barndom og derfor elsker jeg julen", hvilket hun jo egentlig godt kan se fornuften i og kvitterer med et imødekommende smil.

    NightHawk 2-12-20 15:52

  • ★★★★★1

    Tak for anbefalingen. Det er ikke så tit der kommer en ny julefilm der aspirerer til klassikerstatus. Kan se den kan ses på Netflix.

    Det var så lidt. :)  

    Ja, der går ofte lang tid imellem de rigtig gode film i denne genre, men "The Christmas Chronicles" er bestemt en af de film, som man bør se. 

    Og glæd dig til musical-nummeret med Kurt Russell. Han giver den virkelige gas i den scene. :) 

    NightHawk 2-12-20 17:52

  • ★★★★★0

    Jeg har set den første og det meste af den anden. Rædselsfuld cgi i dem begge. Men kan man leve med det, er især den første en okay børne/familiefilm. Jeg var ikke selv synderligt imponeret, men begge mine piger holder af dem og så gør jeg også:-)

    Jeg synes nu ikke, at det er rædselsfuldt i den første.

    Men i Part 2 er jeg til gengæld helt enig i at det ser meget skidt ud det meste af tiden. :)

    NightHawk 2-12-20 18:03

  • ★★★★★0

    Jeg har favoritter som It’s A Wonderful Life og The Nightmare Before Christmas. Da Nighthawk er et dejligt menneske med ofte ekstremt god smag, er det naturligvis en af disse to der er favorit:)

    Jeg takker for de pæne ord. :)

    Ja, nu må vi se hvad der dukker op hen af vejen. Jeg afslører ikke noget endnu. :) 

    NightHawk 2-12-20 18:03

  • ★★★★★★1

    Det var så lidt. :)  

    Ja, der går ofte lang tid imellem de rigtig gode film i denne genre, men "The Christmas Chronicles" er bestemt en af de film, som man bør se. 

    Og glæd dig til musical-nummeret med Kurt Russell. Han giver den virkelige gas i den scene. :) 

    Jeg kan næsten ikke vente ;-D

    Wayne 2-12-20 23:02

  • ★★★★1

    Jeg har set den første og det meste af den anden. Rædselsfuld cgi i dem begge.

    Jeg har kun set den første og jeg har svært ved at genkende det med dårlig CGI?

    Jeg synes effekterne var fine og hele castet også rigtig godt. Hende der spiller datteren er rigtig naturligt charmerende og Kurt giver den bare gas.

    Alt i alt var jeg positivt overrasket :) 

    Åkepool 3-12-20 08:47

  • ★★★★★★0

    Jeg har kun set den første og jeg har svært ved at genkende det med dårlig CGI?

    Jeg synes effekterne var fine og hele castet også rigtig godt. Hende der spiller datteren er rigtig naturligt charmerende og Kurt giver den bare gas.

    Alt i alt var jeg positivt overrasket :) 

    Jeg synes blandt andet at nisserne ser rædselsfulde ud. Castet er såmænd fint nok, enig.

    T. Nielsen 3-12-20 09:24

  • ★★★★★1

    Og nu mine damer og herrer, og alt midt imellem, har jeg nok engang stukket hånden ned i den store sæk med gaver og fundet endnu en klassiker frem. :)

    Låge nr 3.

    Die Hard (1988)

    youtu.be/jaJuwKCmJbY

    Så er det blevet tid til at besøge de herlige 80'ere og instruktøren John Mctiernan, som denne gang tager os mod nye snedrypprende himmelstrøg i blodig, møgbeskidt t-shirts befængt og julemands-analogiske skikkelse med sin hæsblæsende, humoristiske og patronhylsterflyvende knytnæve-sandwich af en action/jule-basker. Filmen blev desuden også det helt store gennembrud på det hvide lærred for en ung håbefuld komiker, der inden da primært havde slået sine folder på tv.

    Med en skarpt skåret handling (kun ændret minimalt ift det oprindelige forlæg "Nothing Last Forever" af Roderick Thorpe) lykkedes det med stor succes for John Mctiernan - fornemt suppleret af bl.a  fotografen Jan De Bont og komponisten Michael Kamen - at skabe hvad langt de fleste filmelskere stadig den dag i dag betragter som værende en af de bedste og mest underholdende actionfilm til dato, der samtidig omfavner nostalgien qua sit omkringliggende og slet skjult magiske jule-tema.

    Læg så oven i nissehuen et herligt og mildt sagt kulørt persongalleri, samt en lind strøm af flabede og fandenivoldske oneliners som fast følgesvend til en perfekt pacet opbygning af historien, og voila har du her opskriften på en udødelig klassiker.

    Netop opbygningen af plot og karakterer er en af de ting ved "Die Hard", som John Mctiernan skal have ekstra ros for, da han tager sig god tid til på en stille og rolig måde at introducere tilskueren for den altoverskyggende hovedrolle og substitut for Julemanden i skikkelse af den ukuelige fighter John McClane, der spilles med en vidunderlig drevet kækhed af Bruce Willis.

    Så da Mctiernan sideløbende beskriver McClanes problemer ift sin sepererede kone -  som kommer i yderligere problemer da hun under sit firmas julefrokost i et højhus holdes som gidsel af en flok terrorister anført af den gustne Krampus lookalike Hans Gruber (eminent spillet af Allan Rickman) - føler man sig med det samme dybt engageret i McClanes kamp for ene mand at skabe et vaskeægte jule-mirakel og forsøge at forene sin familie igen ved at besejre de mørke kræfter, der ønsker at forpurre julefreden.

    Med de simple men yderst effektive rammer sat op lægger Mctiernan undervejs samtidig så meget kul i kakkelovnen, at action-scenerne bimler og bamler derudaf, så man sjældent har set mage særligt, da McClane bl.a. kravler rundt i en elevatorskakt med det yderste af neglene og terroristerne lige i hælene, eller da McClane må ud i et ufrivilligt og vanvittigt nervepirrende  bungyjump med eksplosive flammer og dødbringende patroner flyvende om ørene.

    Hele vejen til den forrygende afslutning skabes der samtidig en mesterlig balance mellem det actionprægede og det humoristiske - bl.a. også via John McClanes joviale sidekick og hyggelige bamsefar af en betjent, Al Powell - der gør at "Die Hard" ud over at være helt igennem  pokkers underholdende også er en herlig munter og super hyggelig film om forbrødring, sammenhold og næstekærlighed helt i julens ånd, der kan nydes af det meste af familien sammen med en god omgang æbleskiver og et stort glas gløgg.

    Og er der stadig nogen som skulle være i tvivl om, at "Die Hard" er en julefilm, ja så se blot denne fine analyse, som bekræfter at der bestemt er noget om snakken. :)

    youtu.be/lcNKBnSa8UQ

    NightHawk 3-12-20 15:14

  • ★★★★★★1

    Forfærdelig god film:) Jeg ved mange regner den som en julefilm og kan godt se argumenterne. Den er bare aldrig endt i min kanon af sæsonfilm, der hører julen til. Måske fordi jeg “bare” altid har set den når jeg har lyst og ikke tænkt, den skulle vente til jul (som jeg gør med andre). Måske skyldes det også noget så subtilt, begravet dybt i min psyke, at jeg så den i feb eller senere i den gamle biograf i Næstved, da jeg var soldat i byen?

    T. Nielsen 3-12-20 15:03

  • ★★★★★0

    Forfærdelig god film:) Jeg ved mange regner den som en julefilm og kan godt se argumenterne. Den er bare aldrig endt i min kanon af sæsonfilm, der hører julen til. Måske fordi jeg “bare” altid har set den når jeg har lyst og ikke tænkt, den skulle vente til jul (som jeg gør med andre). Måske skyldes det også noget så subtilt, begravet dybt i min psyke, at jeg så den i feb eller senere i den gamle biograf i Næstved, da jeg var soldat i byen?

    Det er også sagtens en film, som man kan se hele året. :)

    Men tjekker man den nærmeste efter i sømmene, så indeholder den alt det der udgør en julefilm og bør efter min vurdering også ses som en film, der hører til i denne genre. 

    Det var blot med tanke på at putte filmen i en kategori. Man bestemmer selvfølgelig helt selv hvor mange gange om året,  at man har lyst til at se filmen. :) 

    NightHawk 3-12-20 15:27

  • ★★★★2

    Forfærdelig god film:) Jeg ved mange regner den som en julefilm og kan godt se argumenterne. Den er bare aldrig endt i min kanon af sæsonfilm, der hører julen til.

    Samme her.

    Åkepool 3-12-20 15:29

  • ★★★★★★1

    Og nu mine damer og herrer, og alt midt imellem, har jeg nok engang stukket hånden ned i den store sæk med gaver og fundet endnu en klassiker frem. :)

    Låge nr 3.

    Die Hard (1988)

    youtu.be/jaJuwKCmJbY

    Så er det blevet tid til at besøge de herlige 80'ere og instruktøren John Mctiernan, som denne gang tager os mod nye snedrypprende himmelstrøg i blodig, møgbeskidt t-shirts befængt og julemands-analogiske skikkelse med sin hæsblæsende, humoristiske og patronhylsterflyvende knytnæve-sandwich af en action/jule-basker. Filmen blev desuden også det helt store gennembrud på det hvide lærred for en ung håbefuld komiker, der inden da primært havde slået sine folder på tv.

    Med en skarpt skåret handling (kun ændret minimalt ift det oprindelige forlæg "Nothing Last Forever" af Roderick Thorpe) lykkedes det med stor succes for John Mctiernan - fornemt suppleret af bl.a  fotografen Jan De Bont og komponisten Michael Kamen - at skabe hvad langt de fleste filmelskere stadig den dag i dag betragter som værende en af de bedste og mest underholdende actionfilm til dato, der samtidig omfavner nostalgien qua sit omkringliggende og slet skjult magiske jule-tema.

    Læg så oven i nissehuen et herligt og mildt sagt kulørt persongalleri, samt en lind strøm af flabede og fandenivoldske oneliners som fast følgesvend til en perfekt pacet opbygning af historien, og voila har du her opskriften på en udødelig klassiker.

    Netop opbygningen af plot og karakterer er en af de ting ved "Die Hard", som John Mctiernan skal have ekstra ros for, da han tager sig god tid til på en stille og rolig måde at introducere tilskueren for den altoverskyggende hovedrolle og substitut for Julemanden i skikkelse af den ukuelige fighter John McClane, der spilles med en vidunderlig drevet kækhed af Bruce Willis.

    Så da Mctiernan sideløbende beskriver McClanes problemer ift sin sepererede kone -  som kommer i yderligere problemer da hun under sit firmas julefrokost i et højhus holdes som gidsel af en flok terrorister anført af den gustne Krampus lookalike Hans Gruber (eminent spillet af Allan Rickman) - føler man sig med det samme dybt engageret i McClanes kamp for ene mand at skabe et vaskeægte jule-mirakel og forsøge at forene sin familie igen ved at besejre de mørke kræfter, der ønsker at forpurre julefreden.

    Med de simple men yderst effektive rammer sat op lægger Mctiernan undervejs samtidig så meget kul i kakkelovnen, at action-scenerne bimler og bamler derudaf, så man sjældent har set mage særligt, da McClane bl.a. kravler rundt i en elevatorskakt med det yderste af neglene og terroristerne lige i hælene, eller da McClane må ud i et ufrivilligt og vanvittigt nervepirrende  bungyjump med eksplosive flammer og dødbringende patroner flyvende om ørene.

    Hele vejen til den forrygende afslutning skabes der samtidig en mesterlig balance mellem det actionprægede og det humoristiske - bl.a. også via John McClanes joviale sidekick og hyggelige bamsefar af en betjent, Al Powell - der gør at "Die Hard" ud over at være helt igennem  pokkers underholdende også er en herlig munter og super hyggelig film om forbrødring, sammenhold og næstekærlighed helt i julens ånd, der kan nydes af det meste af familien sammen med en god omgang æbleskiver og et stort glas gløgg.

    Og er der stadig nogen som skulle være i tvivl om, at "Die Hard" er en julefilm, ja så se blot denne fine analyse, som bekræfter at der bestemt er noget om snakken. :)

    youtu.be/lcNKBnSa8UQ

    Herligt. Og helt enig i at det er en julefilm - jeg ser den absolut oftest ved juletid. Ud over musikken, så er der jo også et næstekærligt tema - og en firmajulefest.

    Wayne 3-12-20 15:42

  • ★★★★★1

    Det er ikke jul hos mig før

    Hans Gruber er blevet smidt ud fra Nakatomi Plaza!

    Og sidste år fik jeg det timet ved en ren tilfældighed så det skete lige da det blev den 24. :)

    Er også vild med de små detaljer, såsom at der er en hel reel grund til John McClane ender op barfodet som blir sat i værk allerede ombord på flyet i starten.

    "Make fist with you toes"

    Ahh ja en herlig skarp skået Action film, fra dengang hvor Bruce Willis faktisk godt gad.

    Nyd her en af de mest skarpskåret remix trailer, Die Hard og Baby Driver

    Also jeg har faktisk været til Die Hard biograf visning klædt ud som vores uheldige ven i Elevatoren :)

    Elwood 3-12-20 15:57

  • ★★★★★0

    Herligt. Og helt enig i at det er en julefilm - jeg ser den absolut oftest ved juletid. Ud over musikken, så er der jo også et næstekærligt tema - og en firmajulefest.

    Ja, lige præcis. :)

    Og så er der også bjælder på Michael Kamens score, så jeg synes klart alt lagt sammen, at jule-motivet er meget gennemtænkt og at det derfor spiller en klar rolle ift filmens underliggende tema, som ikke kan ignoreres.

    NightHawk 3-12-20 16:17

  • ★★★★★0

    Det er ikke jul hos mig før

    Hans Gruber er blevet smidt ud fra Nakatomi Plaza!

    Og sidste år fik jeg det timet ved en ren tilfældighed så det skete lige da det blev den 24. :)

    Er også vild med de små detaljer, såsom at der er en hel reel grund til John McClane ender op barfodet som blir sat i værk allerede ombord på flyet i starten.

    "Make fist with you toes"

    Ahh ja en herlig skarp skået Action film, fra dengang hvor Bruce Willis faktisk godt gad.

    Nyd her en af de mest skarpskåret remix trailer, Die Hard og Baby Driver

    Also jeg har faktisk været til Die Hard biograf visning klædt ud som vores uheldige ven i Elevatoren :)

    Helt enig!  :)

    Haha, sikke en herlig video. Timingen af Tequila-sangen og måden traileren er klippet på til den er helt genial. 

    Fedt mht. dit kostume Det er sgu herligt, når der bliver gjort noget ekstra ud af det. :) 

    NightHawk 3-12-20 16:22

  • ★★★★★1

    Haha, sikke en herlig video. Timingen af Tequila-sangen og måden traileren er klippet på til den er helt genial. 

    The Unusual Suspect kan varmt anbefales, han er dælme dygtig :)

    Elwood 3-12-20 16:34

  • ★★★★0

    Det er også sagtens en film, som man kan se hele året. :)

    Men tjekker man den nærmeste efter i sømmene, så indeholder den alt det der udgør en julefilm og bør efter min vurdering også ses som en film, der hører til i denne genre. 

    Det var blot med tanke på at putte filmen i en kategori. Man bestemmer selvfølgelig helt selv hvor mange gange om året,  at man har lyst til at se filmen. :) 

    Findes der film, som man IKKE kan se hele året? For mig er det ikke årstiden, der er afgørende for hvad jeg ser. Det er mere, hvad jeg er i humør til. Eksempelvis så jeg i august under hedebølgen Bad Mom's Christmas - og hyggede mig super meget med det. Den er ret grineren.

    S. Rico 3-12-20 19:22

  • ★★★★★★1

    Der findes i hvert film, som jeg vælger at se til jul, men af selvsamme grund vælger fra resten af året. 

    T. Nielsen 3-12-20 19:47

  • ★★★★★1

    Findes der film, som man IKKE kan se hele året? For mig er det ikke årstiden, der er afgørende for hvad jeg ser. Det er mere, hvad jeg er i humør til. Eksempelvis så jeg i august under hedebølgen Bad Mom's Christmas - og hyggede mig super meget med det. Den er ret grineren.

    I princippet gør der vel ikke, men jeg det på samme måde, som Thomas har det nemlig, at særligt julefilm bare passer bedre at se i den måned som julen varer. De har en helt speciel stemning over sig, synes jeg, som bare harmonere bedst ved at blive set i julen.

    På den måde er gensynsglæden jo også det større når der går et helt år imellem, at de bliver genset. 

    Mht. "Bad Moms Christmas" har jeg ikke nogen kommentarer lige nu. Måske er den med på listen eller måske ikke. :) 

    NightHawk 3-12-20 22:45

  • ★★★★★0

    Låge nr 4.

    Arthur Christmas (2011)

    youtu.be/7tk-WZSqIGQ

    Nu skal vi kigge nærmere på en herlig animeret film, der trods et hightech baseret set-up bare oser af vaskeægte magi og god gammeldags  julehygge. Filmen der byder på stemmearbejde af flere store Hollywood navne, var samtidig også det allerførste samarbejde mellem Aardman Studios - folkene bag bl.a. "Walter og Trofast" -  og Sony Animated Pictures, hvilket resulterede i en utrolig charmerende dukkeagtig animeret stil, som er svær ikke at holde af.

    ---

    På Nordpolen juleaften går livet sin vante gang hos familien Claus, hvor den ældste broder Steven (Hugh Laurie) og hans ansatte alfer styrer uddelingen af julegaver med militær præcision fra deres imponerende store og højteknologiske kommandocentral, alt imens Julemanden (Jim Broadbent) efterhånden kører den på rutinen og drømmer om en tidlig pension efter mange slidsomme år som den glade giver.

    Alligevel går noget grueligt galt undervejs og da Julemanden distræt og træt glemmer at uddele en enkelt gave til den bette Gwen, tager den yngste søn Arthur (James McAvoy) - der elsker julen mere end alle andre i familien Claus - det på sine dedikerede skuldre at bringe den sidste gave ud for at sikre at julefreden og jule-magien forbliver intakt.

    Det er dog ikke noget, som Steve mener betyder det store, så for at kunne fuldføre sin mission slår Arthur i stedet pjalterne sammen med sin rebelske bedstefader (Bill Nighty), der i forvejen keder sig temmelig meget, og den OCD-ramte alf Bryony (Ashley Jensen), der elsker at pakke gaver ind, samt et hold af afdankede rensdyr til i fællesskab at kunne bringe julemandens gamle kane tilbage i topform og på oldschool manér få givet den sidste gave inden tiden render ud.

    Og således kan et mageløst og farefuldt eventyr over stok og sten tage sin kaotisk muntre begyndelse.

    ---

    "Arthur Christmas" er fra start til slut et helt fantastisk og ofte hæsblæsende ridt, hvor de to instruktører Sarah Smith og Barry Cook slår gækken løs og slipper fantasien fri, så det bimler og bamler med så mange herlige kreative indslag, at man skal se filmen mindst et par gange for at kunne fange alle detaljer og referencer.

    Men midt i al festfyrværkeriet og den mageløse animation gemmer der sig heldigvis også en rigtig god historie, hvor moderne tider og gamle dyder bliver sat op imod hinanden, og som er filmens omdrejningspunkt undervejs Arthur og co's magiske mission.

    Dette skildrer Smith og Cook på intelligent vis i kontrasten mellem det højteknologiske udstyr - som den regelrette Steve og hans undersåtter benytter sig af - og så Arthur og hans bedstefaders oldschool tilgang med rigtige rensdyr og en langt mere personlig og nærværende menneskelig relation til den opgave, som de har påbegyndt.

    Sideløbende fremhæver Smith og Cook så også nogle interessante pointer i familierelationerne blandt de forskellige generationer og den afstand der kan være særligt i en moderne tidsalder, hvor alle nærmest bogstaveligt talt er placeret i hver deres boks, og hvor det er så som så med kommunikationen og forståelsen folk imellem.

    Men filmen peger klogt nok aldrig fingre af den ene eller anden side, eller rynker på næsen over den nye teknologi eller de gammeldags dyder men søger i stedet et hjertevarm kompromis med hele molevitten, hvilket er en af  "Arthur Christmas" allerstørste styrker og en blandt mange grunde til, at det er en film man bestemt bør give en chance her i juledagene.

    NightHawk 4-12-20 14:45

  • ★★★★1

    Arthur Christmas (2011)

    Så absolut en godkendt Julefilm.

    Åkepool 4-12-20 14:47

  • ★★★★★0

    Så absolut en godkendt Julefilm.

    Ja, bestemt. Det er et skønt eventyr og animationen er jeg helt vild med. :)

    NightHawk 4-12-20 14:57

  • ★★★★★0

    The Unusual Suspect kan varmt anbefales, han er dælme dygtig :)

    Hov, jeg glemte da helt at svare på dit indlæg. Tak for anbefalingen, den video vil jeg meget gerne se. :) 

    NightHawk 4-12-20 14:59

  • ★★★★★★0

    Arthur Christmas (2011)

    Uden at jeg kan sige noget om hvorfor (jeg husker den nemlig dårligt nok), så kan jeg se at jeg har rated den 5/10, så har fundet den middelmådig.

    T. Nielsen 4-12-20 15:02

  • ★★★★★0

    Uden at jeg kan sige noget om hvorfor (jeg husker den nemlig dårligt nok), så kan jeg se at jeg har rated den 5/10, så har fundet den middelmådig.

    Prøv at se den igen. Det kan jo være, at du synes bedre om den ved et gensyn. :) 

    NightHawk 4-12-20 15:11

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen