Forum - Forum-tråd: Motionstråden

Motionstråden

  • ★★★★★★0

    Jeg har løbet super meget tidligere i mit liv (fra jeg var ca. 15 til 45). I min prime kunne jeg løbe 10 km. på. 39 minutter, og jeg løb et lille halvmarathon hver weekend.

    Jeg er alt for tung til at komme op på den fart :)

    Mit største problem lige nu er dog tid med en 6-årig derhjemme og en kone, der ofte kommer hjem kl. 17 fra arbejde - og ofte tømmermænd i weekenden - så er det er svært at få løbet helt regelmæssigt. Mit minimumsmål er en lang tur om ugen, som gerne skulle op på 18 km fast. Til næste skoleår har jeg også et ønske i mit skema om at have forberedelse mellem 8-10 fredag, så jeg kan få løbet langt der.

    Lauge vil også gerne ud at løbe, så i morgen finder vi nogle sko og sportsbukser til ham, og så skal vi ud at løbe-lege: løbe på sjove måder, hvem kommer først til..., kan du løbe derhen på 10 sek. osv. Han får jo lov til en del gaming, og jeg har det sådan, at jo sundere han er ift. at få rørt sig og få noget ordentligt mad, jo mere må han game. Lige nu styrer vi det jo ret meget, fordi han kun er 6 år, men hvis han går til sport eller får rørt sig regelmæssigt, når han bliver ældre (og får lavet lektier), så må han for min skyld gerne game resten af tiden. Det handler om at fokuserer på gode vaner fremfor de dårlige vaner.

    Guldager 3-03-24 10:42

  • ★★★0

    Jeg har skåret meget ned på cardio. Det er generelt anbefalet at begrænse det, hvis man vil opbygge muskler, fordi kroppen så ellers bruger energien på restituere efter det. Men kan ikke helt undvære det, så forsøger at begrænse det til 20 minutter af gangen. Dog tænker jeg det er okay at give den gas, når jeg på et tidspunkt skal cutte.

    Dyrkede 37 minutter HIIT onsdag og blev rimelig heftigt ramt af DOMS i ben og mavemusker. Er først ved at komme mig over det nu. Men det er den mest effektive måde for mig at nå en anaerobisk træningsbelastning. Har forsøgt at løbe interval, men det virker ikke for mig. Næste gang bliver det dog nok 20 minutters løb. Det kunne godt være man snart skulle tage i skoven igen, i stedet for løbebåndet. Det er sjovere, men det hele har været druknet i vand hernede syd på.

    Aranyhajú Nyárszépe 3-03-24 11:28

  • ★★★★0

    Jeg er alt for tung til at komme op på den fart :)

    Det var også kun, mens jeg var i 20'erne, at jeg kunne løbe 4 min pr. km. I starten af 30'erne faldt det til 4½ min. pr. km. Og i slutningen af 30'erne var jeg tættere på 5 min. pr. km. 

    I dag ville jeg være lykkelig, hvis jeg bare kunne løbe 5 km. i pensionisttempo uden at få ondt i knæet de næste mange dage. Når jeg går tur i skoven, lunter jeg af og til 2-300 meter af gangen - bare lige for at få pulsen op. På den måde kan jeg få noget der minder om motion - uden bøvl med knæet senere på dagen.

    Men det er godt nok blevet svært at holde vægten uden rigtig motion. Tidligere kunne jeg æde tre store måltider om dagen og spise masser af chokolade og is - og stadig  holde mig på den rigtige side af 80 kg. Men nu tager jeg på, bare jeg spiser mig mæt en enkelt gang om dagen.

    S. Rico 3-03-24 12:17

  • ★★★★★★0

    Men det er godt nok blevet svært at holde vægten uden rigtig motion. Tidligere kunne jeg æde tre store måltider om dagen og spise masser af chokolade og is - og stadig  holde mig på den rigtige side af 80 kg. Men nu tager jeg på, bare jeg spiser mig mæt en enkelt gang om dagen.

    Tror mere det handler om at blive ældre og stofskifte end motion dog.

    Jeg tog 10 kg på mens jeg var i bedst form :)

    Guldager 3-03-24 12:29

  • ★★★★0

    Tror mere det handler om at blive ældre og stofskifte end motion dog.

    Jeg tog 10 kg på mens jeg var i bedst form :)

    Ja, det er selvfølgelig en stor del af forklaringen. Forbrændingen er ikke hvad den har været. Og bliver det næppe aldrig igen - uanset hvad man gør.

    Heldigvis er appetitten heller ikke, hvad den har været. Tidligere kunne jeg ikke lave noget som helst, før jeg havde fået et stort morgenmåltid. Nu kan jeg sagtens faste til ud på eftermiddagen, før jeg behøver at spise noget.

    S. Rico 3-03-24 12:44

  • ★★★0

    Jeg indtager omkring 4000 kalorier om dagen når jeg arbejder og taber mig alligevel nogle daqe hvis vi har haft travlt. Højt aktivitetsniveau og meget muskelmasse at vedligeholde kræver sit. Er 42.

    Man taber sig hvis man får færre kalorier ind, end man forbrænder. Så enkelt er det. På en 5 kilometers løbetur forbrænder jeg ca. 430 kalorier. Det tage en halv times tid. Der er omkring 540 kalorier i 100 gram chokolade og det kan jeg køre ind på få minutter. Så motion hjælper, men det afgørende er kosten. Det hjælper jo ikke noget, hvis man løber hjem og mæsker sig i fløde og bacon.

    Aranyhajú Nyárszépe 3-03-24 12:51

  • ★★★★★★0

    Man taber sig hvis man får færre kalorier ind, end man forbrænder. Så enkelt er det

    Der er meget store genetiske forskelle på, hvordan folk kroppe reagere på motion og mad, så det er ikke helt enkelt, men meget individuelt 

    Guldager 3-03-24 13:56

  • ★★★★★★0

    Altså, min kost består af kød, Bacon og fløde, og nogle gange kartofler, og jeg er slank som en ål! De af jer, der har mødt mig IRL, ved hvad jeg mener...

    davenport 3-03-24 14:16

  • ★★★0

    Der er meget store genetiske forskelle på, hvordan folk kroppe reagere på motion og mad, så det er ikke helt enkelt, men meget individuelt 

    Det her er sakset fra sundhed.dk og må ligge op af hvad der er den officielle linje:

    Hvis du spiser flere kalorier, end din krop forbrænder, så vil kroppen lagre de overskydende kalorier i sit energilager i form af kropsfedt. Du øger derfor din krops fedtdepoter, når du spiser mere, end du forbrænder.

    Hvis du spiser færre kalorier, end din krop forbrænder, så vil du komme i kalorieunderskud. Når kroppen er i kalorieunderskud, tæres der på fedtdepoterne, og din vægt falder.  

    www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/sygdomme/kost/kost-og-forbraending-generelle-raad/

    Aranyhajú Nyárszépe 3-03-24 15:18

  • ★★★★★★0

    Ja, det er jeg med på - men det er ikke så simpelt igen. Når man spiser mere end man forbrænder, tager man på, men hvis man spiser mindre end man forbrænder, så vil kroppen holde mere på fedtet, fordi man sulter den - og når kroppen sultes, vil den beskytte sig selv. Og her er der stor forskel på, hvordan kroppen reagerer ved den enkelte. Nogen forbrænder lynhurtigt ved motion, mens andre forbrænder meget lidt.

    Der er også mere og mere der peger på, at de mennesker, der spiser for meget og bliver overvægtige er slaver af deres egen krop - for nogle personer krævet det ekstremt mere viljestyrke ikke at overspise eller spise usundt end for andre. Så når der bliver sagt, at man "bare skal lade være med at spise usundt", så er det let for nogen og nærmest umuligt for andre. Der er identificeret specifikke gener, der gør, at mennesker har mere trang til usundt.

    Så det er alt andet end simpelt og meget individuelt.

    Guldager 3-03-24 20:42

  • ★★★★★★0

    Udover det er der også tarmbakteriernes funktion - noget mad får dem til at nedbryde kalorier hurtigere, mens andet gør, at mange flere kalorier bliver optaget i kroppen (blandt andet sødemidler er mistænkt for at ødelægge tarmbakteriernes funktion).

    www.health.harvard.edu/staying-healthy/stop-counting-calories

    Guldager 3-03-24 20:47

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen