Anmeldelse: Black Panther

"Black Panther" formår ikke helt at tage et skridt væk fra det sikre, men her er bestemt nok friske idéer.

Det tør siges, at instruktøren Ryan Coogler har haft en lovende start på sin karriere. Debutfilmen "Fruitvale Station" og efterfølgende "Creed" har kastet en masse ros og priser af sig. Der er derfor forventninger til hans bud på en Marvel-film, som vi får at se med "Black Panther". Selvom det meste er set før, formår Coogler alligevel at tilføje sit eget præg på begivenhederne.

Efter tabet af Wakandas konge i "Captain America: Civil War" vender T'Challa/Black Panther (Chadwick Boseman) hjem for at blive kronet som den nye konge. Men i baggrunden lurer Erik Killmonger (Michael B. Jordan) og Ulysses Klaue (Andy Serkis), der konspirerer mod kongeriget. Black Panther må forsvare sit rige med hjælp fra eks'en Nakia (Lupita Nyong'o), den stolte kriger Okoye (Danai Gurira), søsteren Shuri (Letitia Wright) og CIA-agenten Everett Ross (Martin Freeman).

Selve plottet er ikke just originalt, da filmen langt hen ad vejen kører den sædvanlige Marvel-stil. Dvs. humoristiske indslag, energiske og overredigerede kampscener, karakterer, vi kan holde af, komplimenteret af godt skuespil og en lidt undervældende skurk. Så langt så godt, men Coogler tilføjer enkelte friske tiltag.

Ligesom i kildematerialet er der høstet meget inspiration fra afrikanske stammer – i form af traditioner, der skal opretholdes og ceremonier. Dette er ret velskabt, hvilket fører til nogle medrivende scener, selvom historien er ret typisk for superheltegenren. Det er stadig noget, man generelt ikke ser i film, slet ikke i superheltefilm, så her skiller "Black Panther" sig allerede ud. Ligeledes byder filmen på politiske temaer, såsom nationalisme vs. internationale forpligtelser. Filmen spiller fint med dette emne, omend en smule overfladisk. Der skal trods alt være plads til de typiske superhelte-elementer, men det er rart at se en Marvel-film, der har noget på hjerte.

Så vi har en forfriskende æstetik og politiske budskaber, der hjælper med at give "Black Panther" lidt ekstra kød på handlingen. Man må også sige, at den formår at udføre den sædvanlige origin story en lille tand bedre end de fleste. Nogen gange føles det, som om Coogler ikke rigtig får plads til sin egen vision, selvom han har lidt mere plads sammenlignet med andre.

"Black Panther" formår ikke helt at tage et skridt væk fra det sikre, men her er bestemt nok friske idéer til, at den efterlader et indtryk. En superheltefilm med noget på hjertet, interessante inspirationer fra afrikanske stammer og skuespillere, der snakker afrikansk engelsk (hvilket er en dejlig tilføjelse) tilføjer noget til den standardiserede Marvel-formular. Ikke så meget, som man kunne ønske, men filmen er bestemt et kig værd.

Black Panther

Kommentarer

Black Panther

 • 0

  Så filmen i går eftermiddags.

  Den efterlod mig lidt med en flad fornemmelse, lidt ligesom når man har spist en gang fastfood. Man er hurtig mæt og hurtig sulten igen.

  Rent visuelt er der ikke noget at komme efter. Alt er flot og betagende. Men det er som om der mangler et eller andet. Det drejer sig måske om det rent historie-mæssige i filmen. Jeg blev aldrig rigtig engageret i personerne. Oven i det, så havde jeg nok svært ved, at købe præmissen om, at et så avanceret samfund som Wakanda kunne eksisterer og samtidig være skjult, og næsten isoleret fra omverdenen.

  Og det kommer fra en, der både kan fornøje sig over milliardærer i højteknologiske rustninger, nedfrosne supersoldater fra 2. verdenskrig, nordisk lignende guder og alskens rumvæsner i det her film ( og tegneserie ) univers.

  Nå det kan være, at jeg finder Avengers: Infinity War mere underholdende.

  Kviesgaard17-02-18 12:48

 • 0

  Bedste Marvel film der er lavet til dato

  Simonmiguel23-02-18 20:32

 • ★★0

  En af de dårligste Marvel film til dato.

  Bortset fra nogle kick-ass kvinde roller og en sympatisk skurk, bragte film intet nyt. Den er generisk og føles lang og der er intet humor. Min mand var dybt skuffet og blev ved med at sige at den var ekstrem kedelig i forhold til tidligere Marvel film. Han vurderede den til at være den dårligste af Marvel filmene, mens jeg nok har den i nederst i midten af MCU filmene.

  Heldigvis er Marvels bundniveau højere end DCs topniveau.

  Tiany23-02-18 21:50

 • ★★★★★0

  Han vurderede den til at være den dårligste af Marvel filmene, mens jeg nok har den i nederst i midten af MCU filmene.


  Den dårligste ligefrem? Har han set "Thor: The Dark World" og "Iron Man 2"? Jeg synes bestemt at "Black Panther" var et niveau over dem, omend jeg heller ikke er helt oppe at ringe. Det er for mig en ganske standard MCU-film med nogle enkelte elementer, der gør den en smule mere interessant og bedre udført. Men den bærer som sagt stadig meget præg af MCU-fabrikken.

  Kruse23-02-18 22:21

 • ★★0


  Den dårligste ligefrem? Har han set "Thor: The Dark World" og "Iron Man 2"? Jeg synes bestemt at "Black Panther" var et niveau over dem, omend jeg heller ikke er helt oppe at ringe. Det er for mig en ganske standard MCU-film med nogle enkelte elementer, der gør den en smule mere interessant og bedre udført. Men den bærer som sagt stadig meget præg af MCU-fabrikken.

  Han har set dem :) 

  Jeg tror også at hans forventninger bare var for høje, skuffelsen skal lige bundfælde sig... for jeg blev også ved med at spørger om han nu var helt sikker på det :D

  Men jeg sagde også straks at Thor 2 og Iron Man 2-3 er under den. 

  Tiany23-02-18 22:47

 • ★★★0

  Er det bedst at have set Black Panther inden Infinity Wars? Eller er der kun en credit scene der hinter lidt?

  MOVIE100016-04-18 00:56

 • ★★★★★★0

  Ud fra trailerne til Infinity War, kommer en stor del af filmen til at foregå i Wakanda, så jeg vil tro at det giver bedst mening at se Black Panther inden.

  Zero Cool16-04-18 06:51

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen