Anmeldelse: Star Trek Beyond

Menneskehedens motto i det 23. århundrede, som det ofte gentages i "Star Trek"-franchisens talrige tv-serier og spillefilm, er at opsøge nye verdener og væsner. At drage dristigt ud i det uendelige univers og udforske de kosmiske afkroge, som intet menneske tidligere har besøgt. Måske er det derfor, at J.J. Abrams' "Star Trek Into Darkness" skuffede – en rodet og decideret "udristig" affære, der gladeligt genbrugte kendte bifigurer, replikker og sågar komplette scener fra "Star Trek"-leksikonet uden at supplere med mærkbar, kreativ nytænkning. "Star Trek Beyond" opfinder heller ikke den dybe tallerken, men gudskelov farer filmens flyvende tallerkener (læs: rumskibe) ud ad helt nye, intergalaktiske tangenter.

Og den forrygende "Star Trek Beyond" farer af sted i et hæsblæsende tempo mere eller mindre fra start til slut. Det kommer ikke som den store overraskelse, idet Justin Lin har instrueret løjerne – den engang hæderkronede indie-instruktør, som har udviklet sig til en af klodens mest ombejlede actioninstruktører ovenpå fire succesrige "Fast & Furious"-film.

Mange trekkies blev fortørnede, da Lin blev hyret af Abrams, som selv havde for travlt med "Star Wars" til at blive siddende i instruktørstolen (Abrams agerer dog stadig producer). De kunne slet ikke forestille sig, at en mand, der er bedst kendt for storstilede biljagter og hardcore håndgemæng, kunne lave en sjælfuld "Star Trek"-film med den dybde og eftertænksomhed, som kendetegner franchisens bedste fortællinger. Filmens første trailer – spækket med oneliners og motorcykelstunts – styrkede fansenes frygt. Men Lin gør al skepsis til skamme. Jovist, "Star Trek Beyond" er rig på action, men den har bestemt også noget på hjerte og masser af mægtigt samspil mellem de kære, kendte karakterer.

Filmen begynder med en lettere mut, reflekterende Kaptajn Kirk om bord på rumskibet Enterprise. Efter adskillige års udforskning af Mælkevejens yderkant er Kirk blevet temmelig udmattet, og han har svært ved at se meningen med at kortlægge det endeløse kosmos. Kirk (Chris Pine – stadig blændende i rollen) reflekterer over tilværelsen i en glimrende scene med sin gode ven, overlægen Leonard "Bones" McCoy (Karl Urban – vidunderligt varm og vittig), hvor den ensomme eksistens i verdensrummets vakuum smukt sættes i relief via d'herrers superbe, subtile skuespil og Lins nænsomme instruktion.

Men inden Kirk når at tage en endelig beslutning om sin karriere, bliver Enterprise angrebet og tilmed destrueret af den grufulde Krall (Idris Elba – fandens uhyggelig) og hans armé af små, skarpskydende rumskibe. Og lad det være sagt med det samme: I et år spækket med iøjnefaldende actionsekvenser er Enterprises tilintetgørelse formentlig den bedste af slagsen. Der er simpelthen tale om en verdensklasseopvisning i kampkoreografi, lyddesign og visuelle effekter.

Men i sidste ende er det Enterprises ideologiske opgør med den separatistiske, krigeriske Krall, som bliver filmens største trumfkort. "Man bliver svag af at leve i fred," mener Krall, der ser ingen fordele ved sammenhold mellem mennesker. "Vi må forandre os. Ellers kæmper vi de samme kampe for evigt," svarer Kirk. Det føles som (alt for) lang tid siden, at "Star Trek" har turdet stikke til virkelighedens stridspunkter, som den oprindelige tv-serie gjorde så godt tilbage i 1960'erne, hvor bl.a. racisme og Vietnam-krigen blev dissekeret. "Star Trek Beyond" genopliver franchisens stolte tradition med en inspirerende hyldest til fællesskabet i en trist tid, hvor vi er langt bedre til at bygge mure end broer.

Det er kun ærgerligt, at filmens midterdel ikke lige får 10-15 minutter ekstra at gøre godt med, så vi kunne være kommet endnu længere ind under huden på Kirk og Co. Jovist, alle hovedpersonerne får tid og lov til at brillere i rampelyset, men vi når f.eks. ikke at lære det slagkraftige rumvæsen Jaylah (en veloplagt Sofia Boutella) godt nok at kende, og scenerne med den logiske Spock og følelsesladede McCoy er så gode, at man i dén grad hungrer efter mere. Men med både en start og slutning i særklasse – og adskillige herlige øjeblikke midtimellem (inklusive en tårevædet scene med et lille fotografi, som formentlig vil gå lige i hjertet på trekkies) – er der ingen tvivl om, at "Star Trek Beyond" er værd at opsøge i biffen, uanset om man så er fan eller ej.

Star Trek Beyond

Kommentarer

Star Trek Beyond

  • ★★★★★1

    Nice, den ser oss' ud til at have fået ret gode anmeldelser i USA, så der er noget at glæde sig til senere i dag! (Nu da jeg er kommet til at have siddet oppe alt for sent og spille Star Wars: Rebellion, indtil det crashede)

    Bruno21-07-16 01:01

  • ★★★★★★1

    Den skal ses på fredag, som en mindre familieudflugt med min mor, min ene søster og hendes søn:-D Det sådan noget Star Trek kan:-)

    T. Nielsen21-07-16 06:10

  • 0

    Det lyder jo godt - og så er løjerne endda skrevet af Simon Pegg!

    Jeg har dog ikke engang set den foregående af filmene endnu ... Hvor nødvendigt er dét for at få det fulde udbytte af denne?

    evermind21-07-16 08:48

  • ★★★★0

    Det lyder jo umiddelbart som den 2'er, vi blev snydt for i 2013. 

    Riqon21-07-16 11:36

  • ★★★★2

    Den kan sagtens nydes, uden at man har set "Into Darkness"! :-) Og ja, Lars - det havde nærmest været den perfekte fortsættelse til Trek 09!

    The Insider21-07-16 12:23

  • 0

    Fed anmeldelse! Giver mig virkelig lyst til at se den værdige efterfølger, som "Into Derpness" skulle have været!!!

    BusinessMonkey21-07-16 13:10

  • 0

    Er sikker på det er en god film, men der er vel ikke nogen der falder ned af stolen af overraskelse over, at Johan Albrechtsen godt kan lide den nye Star Trek-film... ;)

    favabeansandanicechianti21-07-16 18:50

  • ★★★★1

    Ha ha - jeg falder i hvert fald ned af stolen over dit brugernavn :D

    davenport21-07-16 18:53

  • 0

    Best. Line. Ever. :D

    favabeansandanicechianti21-07-16 18:55

  • ★★★★★★0

    Er sikker på det er en god film, men der er vel ikke nogen der falder ned af stolen af overraskelse over, at Johan Albrechtsen godt kan lide den nye Star Trek-film... ;)

    Tja, han kunne da ikke specielt godt lide den forrige. 

    T. Nielsen21-07-16 18:57

  • 0

    Nej, jeg ved godt jeg er unfair :) Syntes det er superfedt at man virkelig kan mærke hans passion for universet i hans arbejde og anmeldelsen :)
    Fra mig selv ved jeg bare, at jeg har mine yndligns-franchises (eller instruktører), hvor jeg også er naturligt positivt indstillet over for nye film. Syntes ikke det er en dårlig ting nødvendigvis... :) Mener vel bare, at når han godt kan lide universet som helhed er det vel ikke nogen kæmpestor overraskelse han kan lide den her film specifikt? :)

    favabeansandanicechianti21-07-16 19:13

  • ★★★★★★0

    Overraskelse nok ikke, men det er ikke givet at han ukritisk hylder alt fra universet, selv om han er fanboy.

    T. Nielsen21-07-16 19:17

  • 0

    Nej, selvfølgelig ikke. :)

    favabeansandanicechianti21-07-16 19:20

  • 0

    Jeg synes sgu den var meget fed! 

    Wangsgaard21-07-16 21:26

  • ★★★★2

    Det eneste jeg faldt af stolen over var, at han ikke skrev på klingon som lovet! ;) 

    Riqon21-07-16 21:49

  • ★★★★★0

    Mand, Beyond er en superfed film med masser af action og med mindst ligeså meget fokus på figurerne. All hail The Lin!

    Bruno21-07-16 23:33

  • ★★★★3

    Haha! Den klingonske anmeldelse må stykkes sammen en skønne dag, Lars! :-D

    Glad for at høre, at så mange andre også har haft en fed oplevelse i biffen!

    Mht. min "fandom" og hvordan den måske påvirker min bedømmelse... well, jeg kan jo aldrig "vinde" den diskussion, for jeg har givet alt fra 2 til 6 stjerner til "Star Trek"-film og -sæsoner (deriblandt 3 til "Star Trek Into Darkness"), og hvis jeg er kritisk, er det, fordi jeg har været "for investeret" som fan, og hvis jeg er begejstret, så er det, fordi jeg er "for ukritisk" som fan. Jeg vil bestemt ikke lægge skjul på, at jeg ER en trekkie, men jeg blev jo ikke "født sådan", og ligesom enhver anden anmelder på kloden har jeg selvsagt mine præferencer, men så længe ens smag ikke får lov til at overtrumfe ens dømmekraft, ser jeg i hvert fald ikke selv noget problem med det :-) Både min glæde for "Beyond" og min skuffelse over "Into Darkness" er f.eks. ikke "rodfæstet" i deres tilknytning til "Star Trek"-universet som sådan, men i deres respektive respektive styrker/svagheder som film, punktum :-)

    The Insider22-07-16 01:31

  • 0

    Love it!

    Elsker at Bones igen har fået en fremtrædende rolle - Karl Urban ejer den rolle.

    Sabotage - great.

    Tiany22-07-16 17:15

  • 0

    Synes de allesammen ejer deres roller, og det er en af grundene til, at dette reboot (2009) virkede i første omgang. Dét er en af de ting som J.J. har styr på, at få et fedt cast til at fungere :-)

    Jeg er en af de få der synes at "Into Darkness" var rigtig fed, og jeg havde mine bange anelser omkring Justin Lin og "Beyond", især Fast-filmene og efter de middelmodige trailere der kom i starten, og jeg synes bare at det hele lignede noget hø.

    Jeg var så inde og se den sammen med min mor på 71 i går (hun elsker Star Trek, og så tror jeg hun har et crush på Picard, hvorimod jeg mere er til de farvede tøser med haler). Jeg må sige, at den blæste mig væk, for hold kæft hvor var det en fed film, og nok også den bedste sommer blockbuster der har været i lang tid.

    Og så synes jeg det var en meget fin hyldest til Spock Prime og det gamle crew, der næsten gav glædestårer i øjnene.

    Jeg ville nok også give den 5/6.

    Kyllingebenet22-07-16 19:50

  • ★★★★★0

    Jeg er en af de få der synes at "Into Darkness" var rigtig fed

    Du er bestemt ikke en af de få. :) Into Darkness fik en ret god modtagelse af anmelderne og skal man tro på IMDb og tilsvarende, kan publikum også godt lide den.

    Bruno22-07-16 20:24

  • ★★★★★★0

    Jeg fandt også Into Darkness var god, solid underholdning. I forhold til det niveau som dens forløber lagde, skuffede den dog.

    T. Nielsen22-07-16 20:39

  • ★★★★0

    Var inde med en filmbuddy for at se filmen og må tilstå jeg blev bekræftet i mine fordomme omkring Lin og denne film. Jeg forstår ikke den gode omtale, selvom det måske ikke kommer som et chok. Justin Lin har opskriften på en sikker og risikofri succes. Filmen er jo mere eller mindre en lang, kedelig actionscene uden en eneste interessant ide. Ikke alene er plottet så papirtyndt, men løsningerne på flere situationer i filmen er pinagtige. Spil høj musik, det løser en del problemer. Send en mand afsted på en upraktisk motorcykel, det løser også de mest komplicerede problemer. Pff......filmens skurk falder desværre også igennem og ikke alene fremstår han som en fed kliché, men besidder slet ikke en farlighed eller noget, som kunne have været bare lidt interessant. Må desværre også sige, at samtlige personer druknede i kønsløs cgi-pladder, som slet ikke engagerede mig i denne ombæring. Der var dårligt tid til af stoppe op og etablere noget som helst drama. Filmen startede ellers fint og der var enkeltstående momenter jeg kan hive ud og sige et par gode ting om, men overall kedede jeg mig faktisk i store dele. Det er så meget standardvare det her, som nok skal give en umiddelbar tilfredsstillelse, fordi vi efterhånden forventer så lidt af denne type film. 

    5/10

    Babo23-07-16 01:56

  • ★★★★0

    Nej, Into Darkness er ikke en decideret dårlig film, bare en skuffende efterfølger til Star Trek. 

    Riqon23-07-16 08:43

  • ★★★★0

    Det er denne også. 

    Babo23-07-16 09:48

  • ★★★★★★0

    Når jeg kigger på indtjeningen, er det så et udtryk for at denne skuffer Big Time eller mangler den stadig at ramme et par store lande? Den har jo ikke, så vidt jeg har set, tjent sit eget budget hjem endnu, så længe efter premieren.

    T. Nielsen 7-08-16 02:15

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen