Forum - Forum-tråd: Fotograf-tråden

Fotograf-tråden

 • 1

  Jeg kan huske at der var en fotograf-tråd på siden vi ikke omtaler og eftersom jeg selv har fået interesse i fotografering indenfor det sidste års tid, tænkte jeg at det kunne være fedt med en lignende tråd her på Moovy.

  Jeg ved da i hvert fald at vi er et par stykker her på siden, der har lidt interesse i fotografering. 

  Her kan vi frit snakke om tips og tricks, rådgive, dele billeder, videoer eller andet man nu kunne finde relevant indenfor området. 

  Jeg købte mit første "rigtige" kamera for et års tid siden. Jeg var på udkig efter noget som var godt, men heller ikke alt for dyrt. Jeg endte med at investere i et Nikon d3300 som jeg for det meste har været rigtig glad for. Grunden til at jeg ikke investerede i et dyrere kamera var også fordi, at jeg har rigtig meget at lære både om fotografering og optagelse af video. Som jeg ser på det ville et dyrere kamera pr. automatik ikke gøre mig til en bedre fotograf. Først fornyligt er jeg begyndt at lære om blænde, lukkerhastighed og ISO. 

  I starten tænkte jeg også at et godt professionelt billede var et billede med lille dybdeskarphed. Så længe at baggrunden var ude af fokus og genstanden/personen i forgrunden var i fokus så var det automatisk et godt billede. ;)

  Nu er jeg så småt begyndt at blive mere opmærksom på ting som komposition og belysning. 

  Eftersom mit kamera ikke kan optage video i 4k, har jeg ind i mellem haft lysten til at spare op og købe et nyt kamera igen, men efter at have set de to videoer nedenfor, så har jeg ikke noget imod at beholde mit nuværende kamera de næste par år. De to videoer omhandler primært filmproduktion, men jeg synes at han har nogle gode pointer, som også understreger at det er vigtigere at fokusere på hvad det er man vil fortælle og hvordan man vil fortælle det. Et dyrt kamera, som tager over halvdelen af budgettet, går i sidste ende udover fortællingen.

  Why I won't buy a new camera: www.youtube.com/watch 

  Why I still won't buy a new camera: www.youtube.com/watch

  Håber at I andre fotograf interesserede Moovy brugere også kunne være interesserede i at tale om og måske vise nogle af de billeder frem I har taget. Evt. hvordan I har taget dem osv. :)

  Essal13-04-17 10:14

 • 0

  Fornyligt har jeg investeret i en Gorillapod SLR Zoom stativ og selvom jeg først fik det i går, har jeg allerede været ude og lave nogle testoptagelser med det. Hvis man ikke har det største budget til kameraudstyr vil jeg kraftigt anbefale stativet. Det er et meget lille stativ med bøjelige ben, så du kan f.eks. sno benene omkring en gren eller andet og derfor er mulighederne ret alsidige. Det kan i øvrigt også bruges som et steadicam og så hverken vejer det eller fylder ingenting, så du kan sagtens have det i en ganske alm. rygsæk. 

  Mit kamera vejer ikke så meget, så jeg kan nøjes med en SLR Zoom modellen (kan bære op til 3 kg.). Hvis man har et lidt tungere kamera skal man nok investere i Focus modellen, som også er lidt dyrere, men så kan det også bære flere kg. 

  Nedenstående video viser hvordan man kan bruge en gorillapod som steadicam. I videoen er det Focus modellen han bruger:

  www.youtube.com/watch

  Jeg har lavet nogle få testoptagelser med mit nikon kamera, hvor jeg brugte Zoom modellen, og det er allerede en betydelig forbedring fra ren håndholdte optagelser. Jeg vil lave nogle flere testoptagelser i løbet af ugen og regner med at klippe en video sammen.  

  Men hvis man har et stramt budget, så kan jeg ikke anbefale et Gorillapod stativ nok. Det er et utroligt alsidigt, let og lille stativ for relativt få penge. Bare husk at køb et stativ hvor kugleleddet hører med. Det er nemlig dyrere at købe kamera og kugleled hver for sig. 

  Essal13-04-17 10:39

 • ★★★1

  Jeg er sgu med på at nørde om fotografering her. Fedt! Jeg startede selv for 3 år siden og har holdt ved. Jeg er så småt også begyndt at tjene en skilling på det. Har skudt fødselsdage, fester, et enkelt bryllup, mad-fotografering, ejendomme o.lign. Intet jeg blev rig af, men lidt giver det. 

  Jeg ejer både full frame (Nikon) og spejløst system (Sony). Sandt nok, at dyrt udstyr ikke gør dig bedre, men når man får erfaringen, så er bedre udstyr med til at hjælpe dig til at levere et resultatet, som du kan være tilfreds med. Jo mere erfaring, desto mere krævende bliver man. Jeg er næsten ligeglad med kameraet (næsten) bare mit objektiv sparker røv. Linser, linser LINSER! Har man styr på sin komposition, så skal man blot have de rigtige linser og så får man altså et godt resultatet. 

  Jeg bruger primært lightroom til redigering. Super nemt program. Og godt. Kan ikke leve uden, hvis man skyder RAW.

  Ellers loader jeg nogle af mine fotos på Flickr med fuld res. Dejligt sted for billeder. 

  Babo13-04-17 11:18

 • ★★★1

  Og for nybegyndere, der vil jeg anbefale man følger Mike Browne på youtube. Han har dæleme været stor hjælp. Tror jeg har set alle hans videoer. 

  Babo13-04-17 13:14

 • ★★★1

  Jeg regner med at tage på en lille udflugt imorgen i naturen, hvis vejret er med mig. Og vigtigst af alt; lyset. Jeg drager tidligt afsted med en kande kaffe samt udstyr:

  Tager min full frame med + 24mm. Kan vist ikke være anderledes. En typisk indstilling: A-mode, f8 eller f11 og muligvis -1 stop. ISO kommer an på, hvor godt lys jeg får, men plejer typisk være på 100-200 i landskab. Tager også nogle filtre med, så nu må vi se, ellers er jeg ikke bekymret for gryn.  

  Babo14-04-17 16:03

 • 0

  Lige for tiden er jeg interesseret i video, så jeg vil få optaget lidt materiale i dag. Går efter et filmlignende udseende så optager med 25 fps, 1/50 lukkerhastighed, så lav en ISO som muligt og et flat picture hvor der er skruet ned for kontrast og saturation. Det giver mig større frihed i post, når det skal color grades. 

  Jeg har ikke rigtig så meget erfaring i color grading eller med filmoptagelse for den sags skyld, så jeg tager i dag som en test. Øvelse, øvelse, øvelse!  

  Når det kommer til redigering, billedbehandling og lignende så har jeg hele Adobe-pakken som jeg nørder lidt rundt med. :)

  Essal16-04-17 08:57

 • ★★★0

  Jeg har ikke gjort noget i video. Synes det er svært at finde noget interessant at optage, endsige få det til at se prof ud. Men jeg er måske ikke kreativ nok, selvom jeg ellers kiggede lidt på Tarkovsky og hans brug af lyd/natur, som inspiration. 

  Color grading er ret spændende proces. Jeg bruger en del tid her i mange af mine fotos. 

  Babo16-04-17 09:08

 • 0

  Color grading er ret spændende proces. Jeg bruger en del tid her i mange af mine fotos. 

  Color grading er helt klart en proces jeg mangler en del erfaring i. Indtil videre jeg ikke color gradet nogle af de fotos jeg har taget.

  Det virker også en lille smule uoverskueligt og intimiderende, da der ikke rigtig virker til at være teori omkring color grading. F.eks. når det kommer til fotografering så er der nogle klare retningslinjer for hvad der bliver anset som værende et flot og velkomponeret foto kontra hvad der bliver anset som værende et amatøragtigt foto.

  Ved et professionelt foto er der taget højde for komposition, belysning, dybdeskarphed etc. Og der er et væld af materiale man kan læse op på for at blive klogere på det.

  Når det kommer til color grading, så virker bare til at handle om at prøve sig frem. Så det er lidt svært at vide hvor man skal begynde med color grading. I hvert fald efter min mening. :)  

  Essal16-04-17 09:17

 • ★★★1

  Essal - til dens korrekt. Den del er mere overladt til kunstnerisk frihed, men hvis du har stødt på farvehjulet før med komplementære farver, som lærer dig at mikse de rigtige farver sammen, så bygger den på en teori om, hvad der æstetisk behager mest og passer sammen. Det forholder sig også sådan med tøj, f.eks. 

  Hvis du bruger Lightroom, som langt de fleste fotografer gør (kombineret med Photoshop til de svære opgaver) så kan du starte med split-tone panelet og justere hue og saturation. Prøv denne kombi: Lidt filmlook.

  Highlights: Hue 43 Saturation 11

  Balance: +33

  Shadows: Hue 191 Saturation 13 

  Når man har styr på split-tone, som er mere den overordnede behandling, så er der også de lidt mere lokale justeringer, hvor man kan dykke ned i hver farve, ændre den, booste den op/ned osv. Jeg synes dog man skal være forsigtig, særligt med portræt, fordi man vil jo nødig overgøre tingene, det vil blot fucke skintones up og få folk til at se mærkelig ud. 

  Du bør se filmen Moonlight. Perfektion i color grading. Jeg giver lige et link. 

  www.indiewire.com/2016/10/moonlight-cinematography-color-barry-jenkins-james-laxton-alex-bickel-1201740402/

  Babo16-04-17 10:16

 • ★★★1

  Kan da lige referer til mine venner fra Cinefix, med et lunk jeg før har postet andet sted på Moovy.

  10 Best use of colors in film

  hvor de gir eksempler på filmene, og hvad det er som de gør med farverne.

  Elwood16-04-17 11:22

 • ★★★0

  Jeg har set den før og man kan ikke brokke sig over titlerne. Processen på 'O Brother......' er enestående, hvordan de komplet har ændret en films udseende. 

  Babo16-04-17 11:31

 • ★★★0

  Jeg har set den før og man kan ikke brokke sig over titlerne. Processen på 'O Brother......' er enestående, hvordan de komplet har ændret en films udseende. 

  Jeps der er nogle ret gode eksempler.

  Elwood16-04-17 11:39

 • 0

  Tak for råd og links. Dem vil jeg lige skrive bag øret og kigge nærmere på igen, når jeg skal til at color grade. :) 

  Og så må jeg vist også få set "Moonlight". :D

  Essal16-04-17 19:12

 • 0

  Har efter lang tids overvejelser endeligt fået købt nyt kamera. Jeg vaklede mellem D500 og D750, men det blev sidstnævnte. Nu glæder jeg mig meget til mine kommende ferieture, så jeg kan få afprøvet den på alskens fremmede landskaber og byer.

  Så må jeg se, om jeg ikke får købt et ekstra objektiv også.

  dyg18-04-17 17:17

 • ★★★0

  Det er også et fedt kamera d750. 

  Jeg sparer op til Sony A7R II. Det er saftsuseme bare for dejligt et kamera og ifølge fotografen Jason Lenier, bedste på markedet. Alt fra design til teknik, går flot op i højere enhed. 

  Babo18-04-17 17:59

 • 0

  Jeg benytter mig af et Canon 5D mark III til fotos og så et par lidt dyrere kameraer til video. 

  Et 5D er et helt udemærket og gennemgående sikkert kamera under de fleste lysforhold og omstændigheder. Så det kan godt anbefales herfra.   Høegh18-04-17 19:03

 • 0

  Jeg endte også med at købe en ny rygsæk. I et godt stykke tid har jeg ledt efter en ny hverdagsrygsæk, og da jeg faldt over en Peak Design everyday 20l backpack, så blev jeg forelsket. Efter at have læst lidt anmeldelser og set lidt videoer, så har jeg nu købt den. Det virker til at være det perfekte mix mellem kamerataske og hverdagsrygsæk.

  dyg19-04-17 13:21

 • 0

  Så har jeg lige modtaget min nye retningsbestemte mikrofon. Så nu kan jeg faktisk optage video, hvor lyden ikke er lige til at smide ud. ;)

  Plus en ekstern harddisk der primært skal bruges til lagring af video, billeder og diverse grafiske designprojekter. Så nu kan jeg få alvor gå amok uden at skulle bekymre mig så meget om pladsmangel. :)

  Essal19-04-17 17:02

 • ★★★★1

  Plus en ekstern harddisk der primært skal bruges til lagring af video, billeder og diverse grafiske designprojekter. Så nu kan jeg få alvor gå amok uden at skulle bekymre mig så meget om pladsmangel. :)

  Husk backup, altså, at have dine data mere end ét sted. :)

  Bruno19-04-17 17:11

 • 0

  Husk backup, altså, at have dine data mere end ét sted. :)

  Uploader også rigtig mange af mine billeder til Flickr af den grund. 

  Essal19-04-17 17:22

 • ★★★0

  Kan du dele dine fotos, Essal. 

  Babo19-04-17 17:35

 • 0

  Jeg ved ikke rigtig om jeg har så mange fotos der er værd at dele lige nu.

  Når jeg har fået taget lidt flere, og ikke mindst bedre, fotos så vil jeg gerne dele dem. :)

  Essal21-04-17 08:27

 • ★★★0

  Helt ok :) 

  Babo21-04-17 12:54

 • 0

  Har været på ferie de sidste par uger, og har fået taget en del billeder. Især et enkelt af dem synes jeg er blevet ganske fint:

  500px.com/photo/218901593/calm-sunset-by-stefan-dyg-pedersen

  Desuden tog jeg en smule billeder i forgårs, hvor jeg var til bryllup. Lyset var elendigt, så mange af billederne blev taget med en iso på mellem 2000 og 10000, og alligevel er de blevet ganske brugbare! Jeg elsker mit d750!

  dyg 7-07-17 11:07

 • ★★★1

  Dejlig foto. Hvis jeg skal pege på noget, så vil jeg have placeret horisonten nederst tredjedel af billedet og rykket båden fra midten til enten venstre eller højre. Lidt mere kompositionelt korrekt, men altså.... blot noget jeg studsede over. Ikke sikkert du synes det ville give mening.

  Lyder godt med høj ISO. Nu det ikke kunne være anderledes. 

  Babo 7-07-17 12:13

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen