Moovy Exclusive: Fra "Man of Steel" til "Zack Snyder´s Justice League": Historien om DCEU (Del 4)

Tegneserieekspert Bruno Olsen zoomer i denne artikel ind på DCEU-filmene "Shazam!" og "Birds of Prey".

"Shazam!"

"Shazam!" blev skrevet af Henry Gayden og Darren Lemke og instrueret af svenske David F. Sandberg, der også havde et par horrorfilm under bæltet. På papiret et lidt underligt match, da filmen viste sig ikke kun at være fyldt med det lys og den optimisme, som publikum forventede af "Man of Steel", men også at være den mest børnevenlige DCEU-film til dato.

Hovedrollen deles af Asher Angel og Zachary Levi, der spiller henholdsvis Billy Batson og Shazam – den superhelt, som Billy forvandler sig til, når han siger navnet på troldmanden, der har givet ham magiske kræfter: Shazam! Resten af castet er også stærkt, og Mark Strong spiller skurk, som kun Mark Strong kan.

"Shazam!" er overvejende tro mod tegneserieudgaverne, i hvert fald DC-udgaverne af disse. Originalt er Shazam en figur fra det hedengangne forlag Fawcett Comics og ikke en DC-helt. Hans navn var oprindeligt Captain Marvel og har ikke noget at gøre med figuren fra Marvel Comics at gøre.

Historien om DC vs. Fawcett og slagsmålet med Marvel om retten til navnet "Captain Marvel" er en meget lang én af slagsen og kan anbefales at dykke ned i.

"Birds of Prey"

Vi er så nået til den sidste DCEU-film, der er blevet udgivet i Danmark indtil videre: "Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)".

Filmen er skrevet af Christina Hodson og instrueret af Cathy Yan. Margot Robbie gentager sin rolle som Harley Quinn og er nu omgivet af stærke damer, der lægger grundlaget for superhelteholdet Birds of Prey. Et hold, der tilsammen spilles af Rosie Perez, Mary Elizabeth Winstead og Jurnee Smollett. Deres modstander er en herlig Ewan McGregor, der i den grad smører tykt på som skurk.

Filmen fik gode anmeldelser og er generelt vellidt af publikum, men blev ikke en stor økonomisk succes. Grunden er sandsynligvis Covid-19-krisen. "Birds of Prey" udkom i USA i februar 2020, hvor resten af verden så småt var begyndt at lukke ned.

Da filmens hovedrolle er Harley Quinn, har den en stærk forbindelse til Ayers "Suicide Squad", men står ellers ret meget på egne ben.

Traditionelt har superhelteholdet Birds of Prey bestået af Batgirl, Huntress og Black Canary i en eller anden form. Undervejs har der været forskellige andre helte på holdet, blandt andre Batwoman, Katana og Hawk & Dove. Harley Quinn har heller ikke været involveret i at føre kvinderne sammen som hold, men over de senere år er Quinn i højere grad blevet en antihelt i stedet for en direkte skurk, som hun var oprindeligt – hvilket denne film også drejer i retning af.

Der er dog aspekter af filmen, der er taget nærmest direkte ud af tegneserierne. Blandt andet Quinns oplevelser som Roller Derby-spiller, hendes udstoppede bæver og hendes kæle-hyæne, som ser ud til at være stærkt inspireret af Amanda Conner og Jimmy Palmiottis Harley Quinn-tegneserie fra midt-2010'erne.

Om Birds of Prey-gruppen dukker op igen er ikke helt til at vide endnu og afhænger nok af, hvordan "The Suicide Squad" tager sig ud. Hvis den film da får lov til at ramme biograferne eller ender med at ryge direkte på HBO Max, som det er tilfældet med andre film fra Warner Bros. – ligesom "Wonder Woman 1984", der endnu ikke har ramt Danmark.

Kommentarer

Fra "Man of Steel" til "Zack Snyder´s Justice League": Historien om DCEU (Del 4)

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen