Det vil jeg gerne :) - jeg deler det lige op med overskrifter.
Pesticider er reguleret og gennemtestet
Netop fordi man må bruge pesticider til fødevaredyrkning, så er der oceaner af tests bagved. Der er nogle grænseværdier, som konventionelt landbrug ikke engang når i nærheden af. Selvfølgelig er pesticider ikke ufarlige, men netop derfor er der også meget kontrol med det. Hvert fald i Danmark.
Økologiske produkter er ikke sundere
Jo, der er ikke nogen pesticider i, men udover det kan man ikke smage forskel eller se en næringsmæssig forskel på økologisk og ikke-øko.
Økologisk landbrugs negative sider
Der er især to ting - som Økologisk Forening selv har sagt - der er skadeligt ved økologisk landbrug. Det ene er, at der er en meget større nedsivning til grundvandet af uhensigtmæssige stoffer. Det andet er, at gødning udvasker jorden for nitrat, hvilket ødelægger nitrogen-kredsløbet, og nitrogen er næring til planterne. Det vil sige, jorden bliver hurtigere udpint.
Fødevarer til alle
Lige nu er det ikke et problem. Jeg har læst et tal, der siger, at der bliver produceret 11000 kilojoule per person på verdensplan om dagen, og en gennemsnitsvoksen har brug for 10000 kilojoule - så det er bestemt politisk. Men problemet er fremtiden. Hvis befolkningstilvæksten går som forudsagt, så er vi 9,7 milliarder i 2050. Det betyder, at vi skal producere meget mere mad end vi gør nu. Problemet her er så, at alt det gode jord er opdyrket, så hvis vi skal øge fødevareproduktionen vil det blive på konstant dårligere jord eller vi bliver nødt til dyrke mere per kvadratmeter. Økologi dyrker mindre per kvadratmeter.
Konklusion
Økologi er en ideologi, der er forbeholdt den rige del af verden. Og når store dele af den rige verden også er imod GMO-fødevarer, så står vi overfor en sultkatastrofe, der kun vil vokse og vokse. Der er absolut muligt at brødføde mange flere end vi gør nu, hvis blot modstanden mod GMO formindskes. Så kan man lave ris med større næringsindhold, mere modstandsdygtige fødevarer og ikke mindst producerer meget mere per kvadratmeter end vi gør nu.
----
Ja, det ligger mig meget på sinde, dette emne :)
Tak for din gennemgang, som da giver lidt mere kontekst at forholde sig til, og det er jo meget spændende at mit syn på økologi også er ideologisk. Jeg føler mig dog ikke rigtigt afklaret af din gennemgang. Jeg har brug for at vide noget mere om pesticider og de helbredsmæssige ulemper (jf. bl.a. grundvandet) ved økologisk landbrug.
Og så er der selvfølgelig spørgsmålet om, hvad det dybest set har af relevans om der er mad nok, hvis de øverste magthavere alligevel ikke giver folk mulighed for tilstrækkelig og varieret ernæring... Lige nu er det jo ikke et spørgsmål om, hvorvidt udviklingslandene vil kunne få mad nok, og jeg tvivler på, at det på sigt bliver tilfældet heller.