Anmeldelse: Gemini Man (4K UHD)

Smith vs. Smith. Hvem end der vinder, så har publikum allerede tabt.

Will Smith slås mod en yngre klon af Will Smith i et actionbrag, der er produceret af blockbuster-specialisten Jerry Bruckheimer og instrueret af kritikerdarlingen Ang Lee. Ja, hvis "Gemini Man" var udkommet i 1997, hvor Bruckheimer og Smith praktisk talt regerede Hollywood, så var den nok blevet årets største hit. Men i 2019 floppede "Gemini Man" fælt, og selvom den på ingen måde skabte køer ved billetlugerne, så stod alverdens kritikere til gengæld i kø for at svine filmen. Men i virkeligheden fortjener "Gemini Man" hverken bifald eller prygl.

Apropos 1997, så var det faktisk året, hvor manuskriptet til "Gemini Man" blev indleveret. Talrige filmmagere har siden da haft fingre i drejebogen, og skuespillere som Harrison Ford, Nicolas Cage og sågar Clint Eastwood har i årenes løb været tilknyttet projektet. Den officielle forklaring på filmens langvarige metamorfose er, at computerteknologien ikke har været god nok før nu til at skabe en overbevisende, ung kopi af hovedpersonen. Man overvejede åbenbart aldrig at hyre en skuespiller, som da Tom Hardy spillede en yngre klon af Patrick Stewart i "Star Trek: Nemesis".

Fair nok. Men det er dog forunderligt og forbløffende, at man ikke samtidig har brugt de mange år på at forfine manuskriptet. For dybt begravet i "Gemini Man" ligger en skidegod idé: Hvad nu hvis verdens bedste lejesoldat træder tilbage, fordi han ikke længere kan se sig selv i spejlet, men at han så helt bogstaveligt tvinges til at bekæmpe sit eget spejlbillede? Et spejlbillede, som altså er en ung, hjernevasket klon, der er hurtigere og stærkere end sit aldrende ophav. Det lyder som opskriften på en original thriller med et fascinerende, centralt opgør, der kan give næring til både hæsblæsende action og interessant grublen over magtmisbrug, mord og livets forgængelighed.

Men de interessante tanker og ideer får nærmest intet albuerum i "Gemini Man". Hvad vil det sige at leve sit liv i skyggen af en anden, identisk mand? Hvordan føles det at konfrontere sit eget jeg på en så unik og direkte facon? Hvad opnås, og hvad går tabt, når man skaber soldater i et laboratorium frem for at ofre "ægte" soldater på slagmarken? De spørgsmål dykker "Gemini Man" aldrig helhjertet ned i. I stedet kredser filmen om dem som en ubeslutsom gæst ved en lækker buffet, der ikke tør at prøve den ukendte gourmetmad og derfor forfalder til den kendte fastfood i hjørnet.

Den gastronomiske analogi er ved at blive lidt kringlet, så tillad mig at være klar i mælet: De gode ideer må tit lade livet for rendyrket action. Men lykkeligvis leverer "Gemini Man" varen på actionfronten. Taiwanesiske Ang Lee er bedst kendt for dybfølte dramaer som "Brokeback Mountain", "Fornuft og følelse" og "Life of Pi", men han stod altså også bag "Crouching Tiger, Hidden Dragon", hvis drømmeagtige actionsekvenser med sværd og svævende fægtere var en fryd for sanserne. I "Gemini Man" er klingerne og hestene erstattet med maskinpistoler og motorcykler, men koreografien og underholdningsværdien er stadig i top.

Og Smith er måske nok ikke lige så in, som han var i 1990'erne, men den 51-årige charmetrold er på ingen måde blevet en værre skuespiller i tidens løb, og særligt i scenerne mellem Smith sen. og Smith jr. (hvor sidstnævnte er delvist skabt med nymodens, imponerende computereffekter) får skuespilleren os til at ane potentialet for et fedt, følelsesladet actiondrama. Men desværre koncentrerer hverken Lee eller manuskriptforfatterne sig nok om forholdet mellem de to mænd, som har svært ved at bunde i et hav af klichéagtige skurke, overflødige bifigurer og tåbelige twists. Summa summarum: "Gemini Man" er snarere gennemsnitlig end genial, mand.

BILLEDE & LYD

Som film er "Gemini Man" relativt uinteressant, men billedsiden er en af de mest unikke, jeg nogensinde har set i hjemmebiografen. For ud over at 4K-disken selvfølgelig præsenterer filmen i en enormt høj opløsning (der er flere pixels i hvert billede, end der er mennesker i Danmark) tilsat Dolby Vision/HDR-forstærkede farver, så afvikles filmen også i 60 billeder pr. sekund, hvor en "normal" film har en såkaldt framerate på 24 billeder pr. sekund.

Hvis du har besøgt en elektronikforhandler for nylig, så har du sikkert set en masse klip på deres fladskærme, hvor bevægelserne fremstår hurtigere og står skarpere end i normale udsendelser. Det skyldes oftest, at skærmenes irriterende TruMotion/Motion Plus/MotionFlow-funktion er slået til (og det er selvsagt det allerførste, man skal slå fra, når man køber et nyt tv), som kan få enhver billedskøn blockbuster til at ligne en tudegrim tv-sæbeopera, fordi der skabes ekstra, "kunstige" billeder imellem de 24, som allerede leveres hvert sekund, hvorved alt kommer til at se uægte og poleret ud. Men "Gemini Man" er faktisk optaget i en høj framerate – faktisk hele 120 billeder pr. sekund, og derfor fremstår bevægelserne generelt overraskende naturlige og ægte her i 4K UHD.

Man skal dog stadig lige vænne sig til, at alt bevæger sig mere smooth end normalt, og ærlig talt vænnede jeg mig aldrig helt til det. Men man kan ikke påstå, at billedsiden ikke er helt vanvittigt skarp, eller at farverne ikke er ekstremt betagende og naturtro. Kontrasten er også upåklagelig, og fordi alt virker en kende unaturligt, så bliver computereffekterne pudsigt nok mere troværdige. Jeg har hørt billedsiden blive beskrevet som "hyperrealistisk", og det er en rammende betegnelse. Og skivens Atmos-lydspor tager også kegler. Alle lydeffekter, replikker og musikalske toner kommer lige så klokkeklart igennem som billedsidens bevægelser. Og apropos bevægelser, så er lydeffekternes bevægelser gennem kanalnetværket totalt troværdige, og de har en pragtfuld pondus.

EKSTRAMATERIALE

På udgivelsens 4K-disk finder man et kort videoindslag, der demonstrerer, hvor meget af filmens billedside som først er blevet skabt efter optagelserne af WETA's computertroldmænd. Imponerende. Resten af ekstramaterialet befinder sig på udgivelsens medfølgende Blu-ray-disk. Her er der knap 10 minutters alternative/slettede scener (som ikke savnes i filmen) samt sammenlagt 52 minutters minidokumentarer, som stiller skarpt på actionsekvenserne, Will Smiths indsats foran kameraet og filmens computereffekter, og det er især fascinerende at høre om arbejdet på sidstnævnte.

Gemini Man (4K UHD)

Kommentarer

Gemini Man (4K UHD)

 • ★★★★★1

  Billede 1
  Will is sad he wasn't the one that got to shoot Bond down from the train.

  Billede 4

  Hmm I don't know, something feel very wong, with this picture...

  Elwood 1-03-20 20:46

 • ★★★★★★0

  Den må du gerne give en demo af ved lejlighed, Johan. Jeg kunne godt tænke mig at se 60 fps med egne øjne. :)

  Zero Cool 1-03-20 23:44

 • ★★★★1

  Så HOBITTEN havde ret..eller er 48 bare ikke nok?

  Gasivodo 2-03-20 05:20

 • 0

  Så HOBITTEN havde ret..eller er 48 bare ikke nok?

  Hobbitten havde så ret. Men ligesom Gemeni Man, lider de bare af at være kedelige.

  Desværre kan vi ikke få dem i 48fps, når de engang kommer på UHD Blu-ray, for det understøtter formatet desværre ikke :-(

  Nagash 2-03-20 09:49

 • ★★★★★★0

  At bruge Hobbitten som eksempel på at om det er rigtigt eller forkert at bruge HFR (og 3D). Lord of the Rings var filmet i 24fps, så publikum havde en forventning om hvordan Hobbitten skulle se ud. Det kan sagtens vise sig at være helt fint under andre omstændigheder.

  Desværre kan vi ikke få dem i 48fps, når de engang kommer på UHD Blu-ray, for det understøtter formatet desværre ikke :-(

  UHD Blu-ray understøtter da framerates op til 60 fps.

  Zero Cool 2-03-20 09:57

 • 0

  @Bruno, ja, op til 60fps, men 48fps blev ikke en del af specifikationerne:

  www.flatpanels.dk/nyhed.php

  Nagash 2-03-20 11:28

 • ★★★★★★0

  @Bruno, ja, op til 60fps, men 48fps blev ikke en del af specifikationerne:

  www.flatpanels.dk/nyhed.php

  Mange vil mene at 48 ligger mellem 0 og 60. :)

  Men spøg til side, så lader den nyhed til at være baseret på et lækket dokument, mens dette lader til at være de endelige specifikationer, og nyheden er fra november 15.

  www.t3.com/features/your-guide-to-4k-ultra-hd-blu-ray-format-specifications-launch-films-and-hardware-revealed

  Zero Cool 2-03-20 11:47

 • 0

  Jeg tror altså desværre bare det er T3's tolkning den er glat med. De har fået nyheden om at der er support for op til 60fps og dermed antaget at 48fps også ville være med så. Det lækkede dokument fra Panasonic (som trods alt var med til at skabe formatet), siger jo også ganske rigtigt, at der ingen 3D ville være på UHD BD, og det er jo ganske rigtigt :)

  Men det er svært at vide før Hobbitten evt. kommer ud på formatet. Så vidt jeg ved, er det de eneste film der er optaget ved den framerate. Og de bliver nok også de eneste, da det ser ud til alle derefter har valgt 60fps. Det bliver de kommende Avatar-film også.
  Men jeg har virkelig ledt overalt. Jeg har aldrig fundet noget der rent faktisk afkræfter, at formatet ikke understøtter 48fps. Har kun læst nyheder som den du linker til, hvor der står optil 60fps og der så dermed antages at 48fps også er med og så nævnes Hobbitten. 

  Og her tænker jeg også, ville Hobbitten så netop ikke også have været ude på UHD Blu-ray for længst. Tænker det både ville være i Peter Jacksons interesse, men ikke mindst også hele Blu-ray alliancens interesse, for at fremme formatet så meget som muligt.

  Men anyway, vi bliver nok ikke klogere på det, før filmene engang kommer ud på formatet. Det er der dog ingen rygter om pt. Der går stærke rygter om Ringenes Herre kommer til sommer, men Hobbitten er ikke blevet nævnt sammen med.

  Nagash 2-03-20 12:10

 • ★★★★★★1

  Det er jo dog stadig et lækket dokument, som nyheden på Flatpanels er baseret på. :)

  Uanset hvad, virker det pænt underligt, hvis man ikke kan afspille 48 fps på formatet. 4K TV kan jo netop nappe et utal af forskellige framerates.

  Hvornår folk kommer ud, skal man nok ikke tage som gospel for noget som helst. Der er jo tonsvis af film derude, som kunne showcase formatet, som ikke er kommet ud, inkl. gamle film som er skudt i 60fps. Og jeg tror at PJ er pænt ligeglad, fordi det siges at han arbejder på noget vigtigere: 4K-udgaver af Bad Taste og Braindead.

  Ikke at det gør alverden for mig, fra eller til, fordi jeg alligevel ikke har planer om at hoppe på UHD BD.

  Zero Cool 2-03-20 12:24

 • 0

  Hvilke gamle film er optaget i 60fps?

  Udover IMAX var der ingen filmprojekterer der kunne afspille det. Biografer havde kun projektorer til 24 og i Europa 24/25.

  Men lyder spændende med Braindead og Bad Taste i UHD. Kunne han så ikke også lige tage The Frighteners med? :-)

  Nagash 2-03-20 12:34

 • ★★★★★★0

  Hvilke gamle film er optaget i 60fps?

  Udover IMAX var der ingen filmprojekterer der kunne afspille det. Biografer havde kun projektorer til 24 og i Europa 24/25.

  Men lyder spændende med Braindead og Bad Taste i UHD. Kunne han så ikke også lige tage The Frighteners med? :-)

  Måske den kommer. Men han starter naturligvis med mesterværkerne:-)

  T. Nielsen 2-03-20 12:43

 • 1

  Måske den kommer. Men han starter naturligvis med mesterværkerne:-)

  Det er bestemt også de vigtigste sammen med LOTR :)

  Nagash 2-03-20 12:50

 • ★★★★★★0

  Hvilke gamle film er optaget i 60fps?

  Udover IMAX var der ingen filmprojekterer der kunne afspille det. Biografer havde kun projektorer til 24 og i Europa 24/25.

  Men lyder spændende med Braindead og Bad Taste i UHD. Kunne han så ikke også lige tage The Frighteners med? :-)

  Jeg kan ikke huske titlerne, men det kan du sikkert Google dig frem til, eller DuckDuckGoe, men jeg mindes at der findes nogle ret gamle film, måske endda før IMAX, fordi problemet har jo aldrig været at filme i højere framerates, men kun at det var pissedyrt i film.

  Zero Cool 2-03-20 13:31

 • 0

  Men er det så film der er værd at præsentere formatet :-)

  Der skal helt sikkert nok være eksempler, men er de så visuelt flotte at se på? For ellers er det jo lidt lige meget :-)

  Nå, men anyway, jeg håber da jeg tager fejl. Vil gerne gense Hobbitten i UHD. Har aldrig set de lange udgaver. Så dem kun i biffen. Kan være de tilføjede scener kan redde lidt for dem :-D Og så ville det jo være oplagt at man kunne få dem i 48fps.

  Nagash 2-03-20 13:44

 • ★★★★★★0

  Men er det så film der er værd at præsentere formatet :-)

  Der skal helt sikkert nok være eksempler, men er de så visuelt flotte at se på? For ellers er det jo lidt lige meget :-)

  Ingen anelse, det var bare for at fortælle, at der findes ældre film i HFR. :)

  Som skrevet ovenfor, gør det ikke det store fra eller til for mig, fordi jeg ikke finder UHD BD specielt spændende, ikke mindst pga. det ekstremt smalle udvalg af film, som jeg gider at købe, samt fordi jeg har været igennem opgraderingsmøllen 2½ gang allerede. Nå ja, så er jeg stadig ikke blevet overbevist om, at det faktisk gør en kæmpe forskel med 4K og HDR, med mindre man smider vanvittige penge efter en superstor skærm.

  Men, jeg synes stadig det kunne være interessant at se en film i HFR, som ikke er The Hobbit.

  Zero Cool 2-03-20 13:55

 • 0

  4K gør ikke noget forskel for mig. Det er så godt som usynlig på den afstand jeg har til mit TV (65" OLED). Læg så dertil, at langt de fleste nyere film kommer fra en 2K master (de der er skudt digitalt i hvert fald). Men HDR gør en enorm forskel. Især på OLED, som virkelig kan udnytte den udvidede kontrast og lysstyrke på bedste vis. LCD skærme kommer altid til kort på kontrastområdet, men kan så bedre udnytte lysstyrken. Men overordnet set, er OLED bedst til HDR, trods lysstyrken i panelerne ikke kan følge med LCD.

  Men jeg har fuld forståelse for at folk måske ikke gider det. Langt de fleste gider jo ikke en gang Blu-ray. Streaming er jo "godt nok til de fleste".

  Nagash 2-03-20 14:41

 • ★★★★★1

  Jeg er totalt klar på en demo af filmen, når du en dag kommer forbi, Bruno! Og apropos at se dig, så tror jeg sgu, at jeg spottede dig på vej mod Huset her forleden, lige før jeg var på TV2. Jeg var bare lidt usikker, fordi jeg ikke har set dig i levende live før med så stort et skæg - i øvrigt et FANTASTISK fedt skæg! :-D Det ville stensikkert også stå godt i 4K!

  The Insider 2-03-20 14:50

 • ★★★★★★1

  Jeg er totalt klar på en demo af filmen, når du en dag kommer forbi, Bruno! Og apropos at se dig, så tror jeg sgu, at jeg spottede dig på vej mod Huset her forleden, lige før jeg var på TV2. Jeg var bare lidt usikker, fordi jeg ikke har set dig i levende live før med så stort et skæg - i øvrigt et FANTASTISK fedt skæg! :-D Det ville stensikkert også stå godt i 4K!

  Jeg får lige nogen til at filme og HDR'e mit skæg. Så kan vi måske få Peter til at lave et Atmos-lydspor til det også.

  Zero Cool 2-03-20 15:00

 • ★★★★★1

  Jeg får lige nogen til at filme og HDR'e mit skæg. Så kan vi måske få Peter til at lave et Atmos-lydspor til det også.

  Dude, det bliver jo den nye Atmos/IMAX-introvideo i alverdens biografer de næste par ÅRTIER!

  The Insider 2-03-20 15:09

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen