Anmeldelse: Nattens dæmoner 2

"Nattens dæmoner 2" (eller "The Conjuring 2", som originaltitlen lyder) benytter sig af alle kendte plottwists, jumpscares og urban myths, der er indenfor gysergenren. Det lyder umiddelbart som en dårlig ting, men ligesom i den første film får klichéerne nyt liv i James Wans hænder. Igen følger vi de paranormale efterforskere Ed og Lorraine Warren gennem en skrækindjagende sag, der sætter deres eget liv og levned på spil.

Dit hjerte får ikke lov til at banke i normalt tempo særligt længe. For "Nattens dæmoner 2" starter midt i Warren-parrets efterforskning af Amityville-sagen, hvor de har hænderne fulde af frygtindgydende dæmoner. Imens der arbejdes i USA, går det heller ikke stille for sig i England. Her hjemsøges en enlig mor med fire børn nemlig af en endog endnu mere bestialsk ånd. De paranormale stjerneefterforskere kaldes til for at be- eller afkræfte sagen på vegne af kirken, og herfra går det for alvor løs.

"Based on a true story." Sådan indledes mange film – og især gysere – for at få historien til at resonere dybere i publikum. Om historierne, der ligger til grund for denne franchise, er sande eller ej, er ikke op til mig at bedømme. Men Wan benytter mesterligt de myter, enhver gyserfan kender, og giver dem et menneskeligt ansigt gennem Ed og Lorraine Warren (Patrick Wilson og Vera Farmiga). De er karakterernes og publikums guider udi det okkulte og er så elskværdigt empatiske, omend nogle gange næsten for sukkersødt endimensionale, at man ikke kan gøre andet end at følge deres færd på kanten af biografsædet.

Hvis man har set bare en håndfuld gyserfilm, vil flere plottwists i"Nattens dæmoner 2" være lidt forudsigelige og tricksene kendte. Men – og dette er et stort men – det gør absolut ingenting, når udførelsen er så sublim, som den er. Som gyserfan vil man frydes over, hvordan Wan formår at opbygge en stemning, hvis intensitet måler sig med klassikerne indenfor genren. Som letpåvirkeligt publikum vil man sidde med hænderne oppe ved ansigtet, klar til at skærme for de frygtindgydende billeder. Jeg er begge dele og sad derfor frygtsomt med hænderne for øjnene det meste af tiden, selvom jeg egentlig havde en ret klar idé om, hvad der ville ske.

Intensiteten og tempoet i filmen er overvældende og holder én fanget fra start til slut. Hverken karaktererne eller publikum får lov til at sidde stille længe ad gangen, da de konstant bliver bombarderet af skrækindjagende billeder og frygtindgydende hændelser. Disse understøttes af et nærmest konstant bevægeligt kamera og utroligt gennemtænkte billedkompositioner. Wan beviser her endnu engang, at gyserfilm ikke blot er venstrehåndsarbejde lavet for at skræmme teenagere, men at det kan være smukke film, der både plotmæssigt og teknisk er velgennemtænkte og veludførte.

Gyserfilm er lavet for at skræmme sit publikum fra vid og sans – og det gør "Nattens dæmoner 2". Det er ikke en film, der bliver hos dig efterfølgende, men undervejs føles det som at sidde i en emotionel rutsjebane, der gang på gang kører ind i en mørk tunnel med fuld fart. Så for de, der ønsker at få pulsen op uden at skulle løbe en tur i sommervarmen, er Wan og hans dæmoner absolut et syn værd.

Nattens dæmoner 2

Kommentarer

Nattens dæmoner 2

 • 0

  God anmeldelse. Ser frem til at se denne, etteren var fantastisk :-)

  bhs15-06-16 19:42

 • ★★★★1

  Skru forventningerne ned. Den er ikke i nærheden af etteren. 6/10

  Babo15-06-16 22:04

 • ★★★★★0

  Enig med Babo. Der er dog stadig masser af chok og uhygge, men den er samtidig noget langtrukken.

  David Lund15-06-16 22:17

 • ★★★★0

  Meget langtrukken. Hvis man er til billige jump scares, så er den ganske effektiv. Jeg kunne snildt have pillet mindst 30min ud af filmen. 

  Babo15-06-16 23:29

 • ★★★★★★1

  Meget langtrukken. Hvis man er til billige jump scares, så er den ganske effektiv. Jeg kunne snildt have pillet mindst 30min ud af filmen. 

  Kunne jeg få dig til at give eksempler på billige og dyre jumpscares? 

  T. Nielsen16-06-16 00:54

 • ★★★★0

  TN - det der menes, er "billige" jumpscares. Det er når instruktøren insisterer på forudsigelige chokeffekter. Man kan typisk regne dem ud, men i og med der er skruet fuldt op for lyden, får man et chok. De fleste vil jo hoppe op af stolen over høj lyd, men jeg betragter det ofte som billige virkemidler og antal af høje lyde har for mig ikke den store værdi i sidste ende, når det ikke kommer ind under huden på mig. Jeg kan bedre lide når gyset er underspillet og ikke så påtrængende, men det sælger nok ikke mange billetter. Måske derfor jeg virkelig godt kunne lide The Witch. Der var ikke noget BØH-pjat med i den. 

  Babo16-06-16 01:33

 • ★★★★★★0

  Jeg vidste godt hvad du mente og at "billige" var brugt for at understrege din pointe:-D Så jeg var mest ude i ironien, da jeg fornemmer at det var jumpscares generelt. I øvrigt er jeg enig. Jumpscares er trættende.

  Jeg har ikke set The Witch, så om jeg er enig i dens kvaliteter ved jeg dog ej. Derfor er eksemplet lidt svært at tage ind. Hvor har du set den henne?

  T. Nielsen16-06-16 08:07

 • ★★★★★0

  Der var da også fyldt med såkaldte billige chokeffekter i den første film. Det er jo trods alt en James Wan film, vi snakker om. Men den havde da også en håndfuld uhyggelige scener. Men jeg er enig med dig i, at man bør klippe 30 min af filmen. Det ville hjælpe en del på tempoet.

  David Lund16-06-16 08:19

 • ★★★★0

  David - ja, der var. Jeg synes bare den første film var bedre afstemt hvor Wan udnyttede klichéerne bedre. Han prøver intet nyt her og det blev både for forudsigeligt og langtrukken. Klimakset var desværre også en fuser, i forhold til etteren. 

  Babo16-06-16 08:30

 • ★★★★★0

  Jeg synes også klart bedre om den første. Hovedsageligt var den bare bedre skåret, selvom jeg ikke føler, at den gjorde noget nyt. Bare solid klassisk horror. Denne forsøger lidt med samme skabelon, men bliver alt for lang i forhold til indhold. Klimakset kunne jeg dog rigtig godt lide. Karaktermæssigt er jeg dog enig med dig i forhold til begge film.

  David Lund16-06-16 08:53

 • ★★★★0

  Etteren var bestemt ikke noget nyt, nej. 

  Babo16-06-16 10:18

 • ★★★★★★0

  Jeg var inde sammen med en ven og se denne i dag og jeg må sgu sige, at jeg var ret godt underholdt.

  Jo, den viger ikke så meget fra den første og der kunne måske skæres lidt hist og her, og der er ingen tvivl om, at den første er bedre, men underholdende var den sgu.

  Zero Cool 1-07-16 20:13

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen